2022-03-12 16:00

Accrington Stanley - Charlton
2 - 1

Accrington Stanley – Charlton 2-1

Ett tidigt straffmål och en erbjuden plats i förarsätet räckte in för att få med sig någonting från Accrington. Hemmalaget vände matchen redan i första halvlek och Charlton åkte hem tomhänta efter en ny anmärkningsvärt svag insats.

Det var två 3-5-2 lag som ställde upp. Charlton med två noterbara ändringar i startelvan, där Jacko valde att återinställa Sean Clare efter dennes tre matcher långa avstängning. Dock tog Clare inte sin vanliga plats i backlinjen utan fick hantera att vara högervinge denna helg. Jonathan Leko var den andra ändringen och det handlade om att han klev in som forward. Accrington agerade efter sin storförlust mot Portsmouth och gjorde dubbelt så mycket förändringar i sin startelva för att just få till en förändring.

Lagen ställde upp så här:
Charlton: MacGillivray; Lavelle, Pearce (c) (Washington 58), Gunter (Burstow 86); Clare, Fraser, Dobson, Lee, Purrington (Jaiyesimi 71); Leko, Stockley.
Ej använda avbytare: Harvey, Matthews, Morgan, Gilbey.

Accrington: Savin; Sykes, Nottingham, Rodgers; Longelo (Amankwah 79), Pell, Coyle (Hamilton 33), Leigh, McConville (c); Adedoyin (Conneely 66), Bishop.
Ej använda avbytare: Isherwood, Morgan, Butcher, Lewis.

Domare: Simon Mather.
Publik: 2,543 (424 from Charlton).

Efter sex minuter var det redan oavgjort i målchanser. Charlton startade relativt uppfriskande och Elliot Lee fick i väg ett bra skott som tvingade Toby Savin till en trevlig räddning. Accrington hade sedan en nick tätt utanför sedan ett inlägg langats in från höger. Inledningsvis kändes det, ur Charltonperspektiv, som att det gick ”lättare” i vissa situationer än vad det gjort på många omgångar. Inte helt orimligt kanske, med tanke på vilket spelschema och vilka resultat Charlton haft. Ganska snabbt svängde det dock över till Accringtons fördel som hade större lycka i sitt eget spel än vad Charlton hade. Charlton fick inte fast bollen offensivt och kommunikationen brast, vilket tillät Accrington att börja sikta bollar mot Charltons straffområde och det är man bra på. I 14:e minuten hade man en ny nick utanför och det började bli lite oroväckande.

I 17:e blev Charlton bjudna på möjligheten att ta ledningen i matchen. Och det gjorde man också. Lee fick ett inkast till sig i straffområdet och började i kamp med Liam Coyle att gestikulera för hands på sin motståndare. Efter lite tvekan valde domaren att gå på Lees linje och Charlton tilldelades en straff. Kameravinkeln avslöjade aldrig hur korrekt beslutet var men Jayden Stockley tilläts steppa fram som straffskytt och han placerade 0-1 (18) till vänster om Savin. Första målet på över 360 minuter. Fint.

Ledningsmålet förändrade dessvärre inget till det bättre för Charltons del. Det slarvades i passningsspel hit och togs felbeslut dit. Gunter slog tokiga uppspel, Leko stressade i väg genomskärare och Purrington spelade inte bollen framåt lediga ytor fanns. Allt blev bara fel. I 28:e minuten hade Accrington sedan haft tillräckligt många situationer i offensivt straffområde för att en kvittering skulle stångas in. Två gånger om fick man lyfta in mot straffområdet efter en frispark och det uppstod flipperspel mellan lagen i Charltons box. MacGillivray studsade från höger till vänster för att hålla sig placerad på rätt bollsida men till slut lyckades Rosaire Longelo rikta en nick mot mål och 1-1 (28) var ett faktum.

Fem minuter senare var det även 2-1 (33) och ledning för hemmalaget. Ett långt uppspel nådde forward och sattes tillbaka på rättvänd spelare i Accrington. Tommy Leigh attackerade och fick tid att vinkla upp kroppen för att placera in 2-1 i MacGillivrays vänstra hörn. Matchen hade svängt och det var inte ologiskt att Accrington ledde inför andra halvlek.

Återstående 45 minuterna blev ett nytt sorgebarn till halvlek för Charlton Athletics upplaga 2021/22. Efter en kvart in var det närmre ett nytt mål för Accrington än en kvittering för Charlton. Conor Washington blev inbytt och det var i alla fall glädjande. Charlton skulle sedan bli inbjudna i matchen för andra gången. I en luftduell vid mittplan mellan Sean Clare och Leigh hamnade den sistnämndes armbåge lite väl högt upp och Clare föll till marken med jämranden. Charlton spelarna visade tydligt vad man ville att följden skulle bli för Leigh och domaren hade inget annat val än att dela ut ett direkt rött kort. En halvtimme kvar att spela och Charlton skulle vara en man mer.

Nu skulle ingen bli gladare av det numerära överläget när det gällde antalet spelare på planen. Accrington la sig lågt och gjorde vad man kunde för att hota Charlton med omställning när det bjöds på onödiga luckor där bak. Charlton fick mer boll men skulle knappt prestera en ordentlig målchans på den tiden som var kvar. I 70:e körde Leko sin gubbe på högerkanten, dit han blivit förflyttad, och sköt in ett inspel mot första stolpen. Washington var där och störde och ropade för en ny hands men denna gång friade domaren.

I slutminuterna blev det åtminstone någorlunda dramatik. För en sekund såg det ut som att Charlton för andra säsongen i rad skulle lyckas kvittera sent på Wham Stadium. Dobson hittade fram med en fin långboll och Washington bröstade med sig den mellan två mittbackar. Följande avslut lyftes sedan över Savin och in i mål men domaren blåste i detta ögonblick av och menade att Washington använt armen mer än bröstet i sitt medtag. Ett mycket tveksamt domslut, som i sin tur avgjorde att matchen fick sluta 2-1 till Accrington Stanley.

Efter match
Jag vet helt ärligt inte vad man ska börja. Det är så mycket som är fel i Charlton just nu och jag kan inte minnas att jag mer sett fram emot att en säsong ska ta slut än vad jag gör just nu. Och då har man ändå genomlevt några degraderingssäsonger. Ehm, på pappret är det väl inget snack om att Charltons startelva borde få med sig mer mot ett Accrington, där man knappt sett halva startelvan spela fotboll förr. Jag tar inte ifrån Accrington någonting som gör det bra efter sina möjligheter och bjuder på precis den fotbollen som man förväntat sig. Men att Accrington ska vinna så pass rättvist som man gör över ett så pass svagt Charlton är, ja jag vet inte vad. Det är inte många spelare som lever upp till förväntningar eller krav och det börjar synas frustration, eller besvikelse kanske är rätt ord, hos Johnnie Jackson. Det är fler låneavtal och spelarkontrakt som är inne på sina sista månader och det börjar bli dags att steppa upp och visa om man ens har en vilja att vara en del av Charlton framöver. Första fokus nu är att avsluta säsongen så lindrigt som möjligt och säkra kontraktet genom poäng mot typ Gillingham, Wimbledon och Morecambe. Sedan förväntar jag mig stora förändringar i den här spelartruppen.

Omgångens poäng
3p – George Dobson: Den enda spelaren som kommer kunna komma undan med ett bra betyg från den här säsongen. Bäst igen.

2p – Conor Washington: Stod för en kvittering som borde betytt en oförtjänt poäng.

1p – Jayden Stockley: En billig poäng men han gjorde lagets första mål på över 360 minuter. En av få som visar sin känslor över hur uselt det är för tillfället. Kanske läggs för mycket fokus på fel saker ibland men för en supporter är det skönt att någon visar känslor under denna bedrövliga säsong.