Lagbanner
Alfie May lämnar Charlton 

Alfie May lämnar Charlton 

Tiden på hemmaplan blev oväntat kort för Alfie May, den stannade endast vid en säsong. Charltons skyttekung och stjärnanfallare har lämnat klubben och istället skrivit på ett treårskontrakt för ligakonkurrenten Birmingham City. 

I grunden känns det lite tudelat att skriva ett sånt här inlägg för att en spelare har lämnat klubben, och speciellt efter bara en säsong. Men på grund av omständigheterna känns det som att det behövs några extra ord för att göra en rättvis förklaring till vad som har hänt. 
 


Om någon hade frågat undertecknad vilket inlägg som han definitivt inte förväntade sig att skriva efter föregående säsong så hade nog svaret varit rubriken ovan - det vill säga att Alfie May lämnar Charlton. Givetvis, man har varit med ett tag och det går aldrig att ta ut några garantier i den här fotbollsvärlden, speciellt inte under ett övergångsfönster. Spelare och tränare kommer och går, men klubben består (detta stämmer dock inte heller alltid…). 

Och ja, skulle man säga att det fanns någon form av garanti på någon spelare i Charltons spelartrupp så var det nog att Alfie May skulle fortsätta vara en del av klubben och det här projektet. Forwarden värvades in för ungefär exakt ett år sedan från Cheltenham Town och flyttade därmed hem mot sina hemtrakter för att spela i sin lokala “storklubb”. Ett affischnamn och en profilvärvning - på den här nivån - som Charlton inte lyckats göra på många, många år. Så May blev lite ansiktet utåt för den nysatsning som skulle göras under säsongen med nytt ägarskap. 

Med facit på hand vet vi om att säsongen i sig blev en stor besvikelse för alla involverade och - på ett eller annat sätt - investerade i Charlton Athletic. Istället för hopp om uppflyttning blev det en kamp för att undvika nedflyttning, något ingen hade räknat med på förhand. Men Alfie May gjorde, under den här tunga säsongen, ingen besviken. På 43 League One-matcher stod han för 23 mål. Sammanlagt blev det 27 mål på 50 matcher i alla tävlingar. Det var tredje säsongen i rad som Alfie klev över strecket för 20 mål i divisionen - en bedrift han inte delar med särskilt många andra. 

Alfie levde upp till alla ställda förväntningar och var precis den målskytt som övergångssumman var betald för att hämta in. Det går att argumentera för att han är den enskilt största anledningen till att klubben idag laddar upp för en ny säsong i League One, och inte för en i League Two. På traditionsenliga prisceremonier efter säsongen slaktade han rent genom att ta emot divisionens guldsko som skyttekung, priset som Londons bästa EFL-spelare och föräras med en plats i League Ones säsongens lag. Han vann även överlägset omröstningen som säsongens spelare i Charlton Athletic. 

Så med ett längre kontrakt, sin status i laget och divisionen, och förhoppningen om att en bättre säsong väntar var den orubbliga tron att Alfie May var en bofast pusselbit i Charlton under kommande säsong - en av få faktiskt. Med det sagt sitter man här nu och Alfie May har skrivit på ett treårsavtal med Birmingham City, en numera ligakonkurrent som förra säsongen degraderades från andra- till tredjedivisionen. 

För att reda ut de stora frågetecken som uppstått på grund av den här övergången och för att dämpa de chockvågor som spridit sig bland supportrarna i anslutning till den, så skickade Charlton ut ett tre minuters klipp där Alfie May förklarar den bakomliggande faktorerna till situationen. 
 
Som tidigare nämndes innebar flytten från Cheltenham till Charlton att Alfie May rörde sig till sina hemtrakter igen. Han är uppväxt i Dartford och Gravesend, de sydöstra utkanterna av Greater London som precis övergår till grevskapet Kent. Närmsta elitklubben därifrån sett är Charlton på SE7. Så, den ursprungliga planen för Alfie var att åter slå sig ned i regionen och avverka flera säsonger med Charlton. Det fanns flera klubbar att välja på runt om i landet, men det var hit familjen skulle. 

Vrider man fram klockan ett år så har flytten varit naturlig för Alfie, men ett stort steg för hans partner som ursprungligen kommer från Yorkshire - och troligtvis från trakterna runt Doncaster, där Alfie spelade mellan 2016 - 2020. Den sociala helheten har helt enkelt inte fungerat för Alfies familj och en ny sväng togs nyligen då de nyligen valde att flytta upp norrut igen till Yorkshire. Ett beslut som fick Alfie att lämna in en transferbegäran och en önskan om att Charlton skulle försöka lösa en försäljning av honom. 

Det här var alltså ett arbete som troligtvis ingen i klubben förväntade sig att stå i efter säsongen, även om det ryktats om att Alfie May och manager Nathan Jones inte ska ha dragit jämt ut. Jones har dessutom varit tydlig med att spelartruppen enbart ska innehålla aktörer som vill vara i Charlton Athletic - om inte så har han ingen nytta av personen i fråga. Med tanke på att Jones också avslöjat att det inte existerar några finansiella påtryckningar gällande spelarförsäljningar i Charlton så är förhoppningen att klubben ska kunna återinvestera i spelartruppen för de summor som kommer in under sommaren. 

I jakten på en ny klubb ska både Birmingham och Huddersfield omedelbart anmält sina intressen. Bäst övergångsbud (915 000 GBP, enligt Tranfermarkt) kom från Birmingham City och ganska snart hade May ett treårsavtal med dem fixat och klart. Med hänvisning till anledningen varför May ville lämna Charlton är det många supportrar som påpekar att en flytt till Huddersfield vore rimligare. Om undertecknad får spekulera fritt så tror han att det var också dit som Alfie främst ville - Huddersfield ligger i Yorkshire och klubben tränas av Alfies före detta manager från Cheltenham, Michael Duff. 

Men, som säljande klubb har Charlton något att säga till om här och det är att göra det som är bäst för egen del - oavsett Alfies egna intressen. Birmingham erbjöd bäst möjligheter för att göra en affär, och troligtvis även högst löneanspråk vilket borde göra Alfie mer än nöjd. Det är heller inte överdrivet långt hem till Yorkshire och Doncaster (ca. 2h bilfärd). Sedan gör det givetvis personligen ont att se Alfie lämna för en konkurrent som man vill tampas med på fotbollsplanen. Det är svårt att mäta sig med Birmingham vad det gäller budget och ekonomi på den här nivån, men det ska inte vara omöjligt på sportsliga grunder. 

Ja, det är svårt att acceptera det här och hur det blev, men det är ganska enkelt att förstå. Med det sagt, tack för den säsongen vi fick Alfie May - men du får inget lycka till för framöver!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-07-03 12:22:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson