Lagbanner
2022-09-03 16:00

Bolton - Charlton
3 - 1

Bolton - Charlton 3-1 

Bolton - Charlton 3-1 

Trots en mycket positiv inledning så fallerade The Addicks i sin insats och lyckades ännu en gång förbli poänglösa i ett möte med Bolton Wanderers. 

Att redogöra för Charltons startelva i ligaspelet börjar bli repetitivt och återupprepande. Det har hittills sällan skett särskilt stora förändringar från en ligamatch till en annan, och det är sällan det har funnits särskilt stort utrymme för det också. Ben Garner tror på en slimmad spelartrupp och det gör sig tydligt med han använder sig av mer eller mindre samma spelare i sin matchtrupp.

En ändring gjordes inför bortamatchen i Bolton. Sam Lavelle hoppade in med kvarten kvar mot en skadad Ryan Inniss i matchen mot Wycombe, och nu fick han chansen från start i en backlinje med Sean Clare, Eoghan O’Connell och Charles Clayden, medan Joe Wollacott var målvakt. Mittfältet utgjordes av trion George Dobson, Albie Morgan och Scott Fraser, och längst fram var det Jesurun Rak-Sakyi, Jayden Stockley och Charlie Kirk

Bolton formerade en 3-4-3 formation, med Ricardo Santos som centralgestalt i försvarslinjen. Wingbacks var nyförvärven Conor Bradley (Liverpool U21) och Jack Iredale (Cambridge Utd), och i en trupp som har flera offensiva alternativ så valdes Dion Charles och Amadou Bakayoko som forwardsduo. 

Första halvlek 
Charlton upplevde definitionen av “en bra start på matchen” när man tog ledningen med 0-1 (3) i sitt första anfall. Albie Morgan smällde ut en boll långt upp mot högerkanten och fick se Rak-Sakyi elegant peta bollen förbi och gå runt sin ytterback. Yttern spelade sedan enkelt snett-inåt-bakåt och Scott Fraser kunde lika enkelt bredsida in ledningsmålet med vänsterfoten. Ett ganska enkelt mål, i alla moment. 

Det är svårt att inte få sprudlande förhoppningar efter en sådan inledning men dessa blev inte långvariga. Charlton vann boll på mittplan direkt efter en utspark från Bolton, men blev av med den lika snabbt sedan Charles Clayden förlorat ett motlägg. Nu fanns det ytor för hemmalaget och man ställde om snabbt via vänsterkanten. Jack Iredale vann mark och serverade ett inlägg mot bortre där högerwingbacken Conor Bradley stötte in 1-1 (9), från området som Clayden inte hunnit tillbaka för att täcka upp. Vid reprisbilderna syntes det att Bradley även med hjälp av armpartiet föste in bollen i mål - men detta uppmärksammades inte av någon medlem i domarkåren.  

Redan härifrån var matchen hemmalagets och det var dem som hade bud på mer framåt. Kieran Lee och Jack Iredale hade hotfulla lägen. I Charlton hade man lätt för att rulla boll i sidled, men inte för att slå ut Bolton lagdelar och bli lyckosamma i sin speluppbyggnad. Detta var också ännu en match där man hade svårt att hitta Jayden Stockley och få han delaktig på något sätt. 

2-1 (41) skulle komma strax innan halvtidsvilan och satte Charlton i en position att inte få med sig något från matchen. Bolton slog ut Charltons mittfält när Morgan, Dobson och Clayden gick bort sig i presspelet. Dobson försökte hinna tillbaka för att täcka upp för Clayden på vänsterkanten, men denna gång kunde Gethin Jones spela snett bakåt och via en skarv från Bradley var det Kieran Lees tur att enkelt raka in ett mål från nära håll. 

Andra halvlek 
Charlton upplevde en period av återupplivning i början av andra halvlek för att få med sig i matchen igen. Metoden för detta var att få ut bollen till Rak-Sakyi på högerkanten och sedan vänta och se vad han kunde göra av situationen. Nära var det ett par gånger. Framförallt när Fraser spelat loss honom till höger och när han efter en överstegsfint senare rullade ett löst avslut utanför bortre stolpen. En fin prestation, men den hade också behövt sluta med ett mål. Innan dess hade Trafford tvingats till ett par räddningar men nu handlade det bara om oskärpa. 

Med 20 minuter hade Bolton en boll i nät på nytt men George Thomason blev avblåst för offside. Oladapo Afolayan kom in för hemmalaget vid den här tidpunkten och satte omedelbart fart på saker och ting. Bolton fick igång en ny stark period och det skulle betala av sig. Clayden hade en tung dag på planen och hängde inte med i en djupledslöpning när Bolton iscensatte en frisparksvariant. Löpningen drog ner mot kortlinjen, och från vänster kunde sedan ett inspel sättas mot boxen där en inlöpande George Johnston tog tillvara på matchens fjärde tap-in mål och stötte in 3-1 (76)

Ben Garner gjorde de offensiva förändringar som gick att förvänta sig, när Miles Leaburn och Corey Blackett-Taylor kastades in. Men energin och tillvägagångssättet att göra match av matchen igen uppenbarade sig inte på den korta tiden som återstod, och den hade för den delen knappt visat sig på hela matchen heller. Domaren blåste av och Charlton åkte hem med noll poäng, för andra gången den här säsongen. 

Efter match 
Ja, det här var väl den omgången som hittills under säsongen inte varit någon höjdare alls. Det är väl i grunden ingen katastrofinsats och genomgående dåliga 90 minuter som presteras uppe i Bolton, men det är definitivt ingen match som Charlton upplevs vara nära att ta poäng i - bortsett från de första 10 minuterna. Lite tråkigt då Charlton nu byggt upp en svit med tre segerlösa ligamatcher och faktiskt ganska halvdana insatser mot Cambridge, Wycombe och nu Bolton. Spelmässigt är det i många stunder bra men det saknas i nuvarande läge tydlig spets som omvandlar ett övertag till en självklar vinst. Tydligast blir det genom hur svårt Charlton har för att komma till i offensivt straffområde. Det ser ofta bra ut mellan straffområdena men det är inuti dem som matcherna allt som oftast avgörs. 

I samband med både transferfönstrets stängning och förlusten mot Bolton så smög sig för första gången den här säsongen en gnutta missnöje in i kroppen. Det tog någon dag för känslorna att landa och Charltons fönster känns fortfarande svåranalyserat, men det har lämnat en smak som gör en skeptisk. Klubbledningen, med ägare Thomas Sandgaard i spetsen, lyckades över en hel sommar hämta in sju spelare - skräddarsydda - för Ben Garners projekt. Sju spelare som hämtats in antingen som bosmanfall eller genom låneavtal och som tillropen är positiva kring. 

Men med facit nu i hand finns det fortfarande frågetecken att besvara och luckor att fylla. Såväl ledningen som Garner har offentligt efterfrågat avsaknaden av ytterligare ett forwardsalternativ och en mittback. Två positioner som man alltså inte lyckats komplettera under en hel sommar, och då utan att lägga en enda krona i övergångssumma på några av de inkommande nyförvärven. Frågan angående en forward upplevs som mest allvarlig och misslyckad. Man efterfrågar en djupledsgående forward med egenskaper att slita isär försvar och löpa i korridorerna. Egenskaper som är signifikanta med Conor Washington, vars avtal man redan i maj tog beslutet att inte förlänga. Han är idag i Rotherham i Championship och än inte ersatt i Charlton. Kvar står man med en begränsad Jayden Stockley, ständigt skadad Chuks Aneke och ung Miles Leaburn. Detta, tillsammans med skavanker på andra positioner, har skapat en otillräcklig truppbredd som i nuläget inte existerar för att förändra en matchbild när Charlton ligger under på bortaplan mot Bolton. Insatsen mot Sheffield Wednesday är sedan tidigare ett annat exempel på detta, men då var fönstret fortfarande öppet och förhoppningen, eller tilliten, fanns fortfarande för att det skulle hinna ordna upp sig. Det gjorde det inte, och nu får klubben blicka mot den fria marknaden med spelare som inte lyckats hitta sig en klubb under den ordinarie övergångsperioden. Om inga lämpliga alternativ scoutas fram där heller så riskerar det att bli en lång väntan till januari. För i nuläget ser Charlton ut att behöva minst två fönster till för att få ordning på en upplaga som ska se given ut för en topp sex placering. 

Omgångens poäng 
3p - Jesurun Rak-Sakyi: Individuellt sett den bästa Charltonspelaren för dagen. Den som skapar något framåt och som kan trolla fram målchanser som man inte tror finns. Den enda spelaren som vann sin duell på planen och hade där ett enormt övertag. Hyllades av Boltonfansen efter matchen som den bästa motståndsspelaren som besökt dem hittills den här säsongen. 

2p - Scott Fraser: Återigen är även Fraser en av spelarna som står upp bäst. Gjorde sitt tredje mål för säsongen och kommer bli viktig med sitt boxspel om det ska fortsätta vara uddlöst framåt. 

1p - George Dobson: Försökte städa så gott det gick. Kanske borde våga passa mer framåt än han gör men det är samtidigt inte hans roll att stå för avgörandena. Lojal i insatsen när laget inte kommer upp i nivå. 

Bolton - Charlton 3-1  

Charlton: Wollacott; Clare, Lavelle, O’Connell, Clayden; Fraser, Dobson, Morgan (Blackett-Taylor 82); Rak-Sakyi, Stockley (c), Kirk (Leaburn 74).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Ness, Chin, McGrandles, Payne.

Bolton: Trafford; Jones, Santos (c), Johnston; Bradley, Thomason (Morley 90), Williams, Iredale; Lee (Dempsey 78); Charles (Kachunga 90), Bakayako (Afolayan 70). 
Ej använda avbytare: John, Aimson, Sadlier.

Mål: Scott Fraser 0-1 (3), Conor Bradley 1-1 (9), Kieran Lee 2-1 (41), George Johnston 3-1 (76)
Domare: Tom Reeves
Publik: 19,185

UP THE ADDICKS!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-09-04 22:05:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson