Lagbanner
2021-01-16 16:00

Bristol Rovers - Charlton
0 - 1

Bristol Rovers - Charlton 0-1

Bristol Rovers - Charlton 0-1

Charlton kom undan med en uddamålsseger när man lämnade Memorial Stadium och Bristol i lördags och det efter säsongens märkligaste mål.

En rejäl laginsats kramade ur en uddamålsseger i bortamatchen mot Bristol Rovers. Ett gediget försvarsspel, en hörna gick rakt i mål och fler mål borde gjorts.

Tre förändringar genomfördes i startelvan innan matchen. Albie Morgan fick chansen från start, Adam Matthews ersatte avstängde Jason Pearce och Conor Washington var tillbaka i startelvan.

Charlton: Amos; Matthews, Gunter (C), Oshilaja, Maatsen; Williams (Smyth 69, Gilbey 87), Morgan, Forster-Caskey, Millar; Aneke (Bogle 69), Washington (Schwartz 69)
Ej använda avbytare:  Maynard-Brewer, Purrington, Barker

Bristol Rovers: Day, Leahy, Grant (Rodman 90), Upson, Westbrooke, Hanlan, McCormick (Barrett 76), Kilgour, Ayunga, Hare (Harries 58), Baldwin.
Ej använda avbytare: Van Stappershoeff, Little, Harries, Ogogo, Koiki.

Första halvlek
Det var Charlton som matchens första chans till att göra mål. I 12:e minuten nickade en Roversförsvarare slarvigt iväg ett Williams-inlägg rakt på Chuks Aneke, som själv fick en slarvig träff på sitt halvdana volleyskott. Charlton spelade bra från start och hade kontrollerad possession över hela planen. Rovers riktade in sig på omställningar genom att slå långa direkta passningar mot sin vänsterkant, där Adam Matthews ofta lämnade lite ytor på grund av sitt offensiva spel. Med tanke på hur försvarsspelet sett ut tidigare matcher, var det inte annat än att man kände sig orolig när Rovers fick möjlighet till detta.

Det var efter dessa förutsättningar lagen sedan hade sina chanser för att göra mål. Charlton dominerade mittfältet och försökte, på ett eller annat sätt, spela sig in i offensivt straffområde, där Aneke på en rad olika sätt inte lyckades på bollen i nät. I nästa läge ställde Rovers om och Gunter eller Oshilaja fick i uppgift att hålla snabbe Brandon Hanlan undan från målet.

I 43:e kom en bra målchans när Matthews slog en rak passning i djupled mot Aneke, som väl i straffområdet dundrade i väg ett skott. Joe Day klarade avslutet men returen gick rakt ut till Jonny Williams, som från samma vinkel sköt utanför. Yttrarna Williams och Liam Millar var bra matchen igenom och inledde flera anfall med att enbart utnyttja sin fart och att flytta bollen snabbt. Första halvlek slutade dock mållös och kan ses som den raka motsatsen till den vi bevittnade mot Rochdale under tisdagen.

Andra halvlek
The Addicks fortsatte på första halvlekens inslagna väg och fick även i denna halvlek matchens första chans. En ettrig Albie Morgan vann bollen djupt ner i eget straffområde och hittade därifrån Aneke med längre boll. Stark som han är höll han undan sin försvarare och spelade Washington i djupled som försökte rycka ifrån till att bli fri med målvakten. Washingtons förstatouch lämnade dock mer att önska och Day hann ut i tid för att avvärja ett annars direkt friläge.

Med cirka kvarten spelad i andra halvlek kom det efterlängtade ledningsmålet. Vänsterfotade Jake Forster-Caskey tog hand om hörnan från höger. Han slog den aningen kraftlöst mot första stolpen och till allas förvåning passerade den inte bara alla i sin väg utan susade även hela vägen in i mål. Liam Millar stod i vägen och det spekulerade länge om han fick en nicktouch som ställde både försvararen vid första stolpen och målvakten, men av allt att döma var Forster-Caskey målskytt och det till vad man får kalla ett riktigt skitmål. 0-1 (64) Charlton.

Baklängesmålet var inte riktigt vad Rovers hade räknat med och det började omedelbart synas ett än mer rakare anfallsspel med intentionen att låsa fast bollen högt upp i planen. The Addicks gjorde i sin tur förändringar rätt snabbt efter ledningsmålet, då ett trippelbyte genomfördes och samtliga offensiva aktörer bytte av varandra. Troligtvis med anledning av ett en match väntar på tisdag också.

Det blev som mest händelserik under matchens 10 återstående matchminuter. I 79:e hade nya anfallsduon Omar Bogle och Ronnie Schwartz varsitt superläge framför mål men båda snavade och misslyckades med att få bollen i nät. I 85:e var Morgan lite väl het på gröten igen, kom alldeles försent in i en helt onödig närkamp och drog på sig sitt andra gula kort. Charlton skulle alltså på nytt få försvara sig med en man mindre i slutet av misstag. Rovers började lyfta in bollar mot Charltons straffområde där hela försvarslinjen offrade sig konstant. Amos fick göra någon räddning, Gunter rensade undan ibland och Oshilaja stod för en och annan suverän block i sista stund. Nu fick istället Charlton möjlighet till omställningar och trots att några sådana uppstod visade Bogle hur svårt han har för att göra mål. Ett inspel från Millar styrde han utanför och helt fri med målvakten sköt han rakt på. Ja, det är besynnerligt hur det kan bli så här för vissa spelare…

Missarna kunde blivit ödesdigra men Charlton fortsatte försvara sig väl och lyckades hålla undan sin 0-1 seger på den märkligt formgivna Memorial Stadium i Bristol. En märklig men säregen arena.

Efter match
Det var inte den sexigaste prestationen man sett laget göra men vad gör det i den här situationen. Det var möjligtvis just en sån här vinst som behövdes i det här läget. Huvudsaken är att Charlton vann, tog tre poäng och att alla kan konstatera att den negativa trenden bröts av.

Sett till helheten gör Charlton en bra match rakt igenom. Defensivt var det mycket bättre och den ännu en gång nykomponerade backlinjen släppte inte till mycket bakåt vilket gjorde att Ben Amos hade en hyfsat lugn eftermiddag när han höll sin nionde nolla för säsongen. Offensivt var det stundtals svårt att få fram den sista leveransen till forwardsen som slet hårt men inte riktigt kom till lägen. Utöver att den sista passningen inte alltid gick fram var annars mittfältet mycket bra matchen igenom och när passningarna väl hittade rätt fanns inte avslutskärpan för att göra fler mål. För fler mål borde det nog blivit och det var ändå lite synd att dagens stabila insats levde in till sista sekunden. Matchen hade kunnat avfärdas på ett mer bekvämt sätt med andra ord.

Kul i alla fall att det jag efterfrågade efter förra matchen, mer eller mindre, slog in. Lee Bowyer satsade vidare på en rak och kontrollerad 4-4-2 formation. Laget låg rätt i de flesta situationer och bjöd inte alls på samma ytor som tidigare. Det var ett starkt disciplinerat kollektiv som lade grunden för segern som äntligen kunde bärgas och det var precis så vi ville ha det, denna gången åtminstone.

Omgångens poäng:
3p – Jake Forster-Caskey: Bäst igen. Kommer säkert använda samma ord som tidigare. Styr lagets tempo och passningsspel, jobbar stenhårt över hela planen och fick prisa denna insatsen med det matchavgörande målet, om än ett något turligt sådant. Har gjort de väldigt i tidigare matcher också men idag kändes det som att han fick med sig hela laget att agera likt han gjort ett tag och det gick vägen.

2p – Deji Oshilaja: Resolut och bra under hela matchen. Kan emellanåt se ut att chansa lite i sina ageranden vilket lätt kan leda till ytor bakom honom men idag hade Deji en eftermiddag när han inte förlorade en enda duell. Blockade flera lägen och en starkt bidragande anledning till att Ben Amos inte hade mer att göra. Har tagit sig tillbaka till startelvan på allvar.

1p – Chris Gunter: Poängen mer länge nedantecknad att gå till Albie Morgan men när den unge herren riskerade att sätta sitt lag i en dålig sits genom sitt röda kort ändrades detta. Istället får Chris Gunter hyllas för en stabil insats. Flyttades återigen in i mittförsvaret när det var brist och visar genom dagens insats upp sin lojalitet och mångsidighet. Fungerade bra med Oshilaja och såg tillsammans med denne till att Rovers inte hade mycket att komma med offensivt.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-01-18 10:56:28
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson