Abbey Stadium, 2022-04-19 20:45

Cambridge - Charlton
0 - 2

Cambridge Utd – Charlton 0-2

Det blev till slut en lugn och trygg bortaseger med 0-2 för Charlton i Cambridge. Målen föll med mindre än 20 minuter kvar och vinsten var utan tvivel rättvis.

Det fortsätter vara snarlika startelvor som mönstras från Johnnie Jacksons sida. Inför motet mot Cambridge gjordes en ändring sedan helgen. Mason Burstow var tillbaka på bänken och gjorde plats för Conor Washington. Att Washington vilade i helgen handlade om belastning och därför var det naturligt att ha honom tillbaka från start nu. I övrigt var det identiskt och varken Scott Fraser eller Elliot Lee fanns med i matchtruppen denna omgång heller.

I Cambridge fanns det några intressanta iakttagelser. Will Mannion ställdes i målet, istället för, den före detta akademispelaren i Charlton, Dimitar Mitov. Mannion som tidigare under säsongen varit utlånad till Havant & Waterlooville, som Charlton stötte bekantskap med i FA-cupens första omgång. Försvarslinjen var intakt sedan matchen mot Wigan men i de främre lagdelarna ändrades det friskt. Wes Hoolahan var visserligen tillbaka, men varken Paul Digby, Adam May, Harbey Knibbs, James Brophy eller Joe Ironside kom till start.

Charlton: MacGillivray; Clare, Pearce (c), Famewo; Matthews, Gilbey, Dobson, Morgan, Blackett-Taylor (Jaiyesimi 86); Stockley (Aneke 77), Washington.
Ej använda avbytare: Harness, Elerewe, Forster-Caskey, Leko, Burstow.

Cambridge: Mannion; Bennett, Okedina, Jones (c), Iredale; O’Neil (Digby 59), Worman; Tracey (Knibbs 68), Hoolahan, Lankester (Ironside 68); Smith.
Ej använda avbytare: Mitov, Williams, Simper, Yearn

Domare: Paul Howard.
Publik: 5,409 (1,034 från Charlton).

Första halvlek skulle inte bjuda på de bästa 45 minuterna som spelats under säsongen. Inte från något av lagen. Cambridge kom ut något bättre en Charlton och fick till ett snabbare bolltempo. Det bidrog inte till några farligare chanser men man spelade stundtals sig förbi enkelt och där hade Wes Hoolahan en framträdande och viktig roll. Detta gällde främst de första 10 – 15 minuterna. Charlton hade svårt att få fast bollen och man satte ofta sin lagkamrat i knepiga situationer. Craig MacGillivray bidrog till det här en och annan gång inledningsvis med en slarvig igångsättning och han har bjudit på några halvdana ingripanden under säsongsavslutningen.

Bästa möjlighet för Cambridge fick vänsteryttern Jack Lankester, när han sköt ett skott som smet tätt utanför MacGillivrays stolpe. När Charlton väl anföll så var det primärt via Corey Blackett-Taylor och dennes vänsterkant. Han hade återigen en aktiv dag på jobbet och nådde framgångar i att ta sig runt Liam Bennett på högerbacken. Blackett-Taylor hade själv en möjlighet att göra mål och Jason Pearce nickade utanför vid ett tillfälle efter hörna. Bäst chans fick Conor Washington precis innan halvtid. Morgan fann honom på djupet men avslutet med vänsterfoten satt placerat i Mannions famn.

Andra halvlek skulle bli bättre på många sätt. För Charlton då det vill säga. Det skulle dock ta sina minuter och inledningsvis var första 20 minuterna av halvleken av samma vara som större delen av matchen varit. Från minut 65 och framåt skruvade Charlton sedan upp tempot. Conor Washington fick först ett bra läge som räddades till hörna, och Alex Gilbey hade sedan en nick som tvingade Mannion till ett ingripande. Detta blev förspelet till vad som komma skulle.

I 74:e minuten tog sedan Charlton ledningen. Regissör var Corey Blackett-Taylor som sattes i spel till vänster genom en passning från Albie Morgan. Relativt fri vek CBT in och letade nog efter någon att sätta ett inspel på. Men med hjälp av Ben Worman styrdes bollen istället i nät bakom en chanslös Mannion som inte var beredd på riktningsförändringen. Ett mål som borde bedömas som ett självmål men som domaren var snäll nog att tilldela CBT. 0-1 (74) Charlton. Cambridge var sedan nära att omedelbart kvittera. En rensning i sista sekunden av Jason Pearce hindrade hemmalaget från att förvalta en öppen boll som MacGillivray släppt som retur efter ett distansskott.

Tvåan lät inte vänta allt för länge efter ledningsmålet. Charlton var inne i en bra period och satte en hög press längs högerkanten. Cambridge försökte spela sig ur den trång ytan men Charlton vann tillbaka bollen genom aggressiv återerövring från Sean Clare. Från Clare landade bollen hos en inbytt Chuks Aneke, som snabbt gjorde sig rättvänd för att dra i väg ett avslut. Skottet tog en påpasslig styrning via Conor Washingtons rygg och bollbanan blev till en perfekt båge över Mannion och in i mål. 0-2 (80), Washington antecknades som målskytt och Aneke fick en speciell assist.  Matchen var avgjord och tre poäng följde med hem!

Efter match
Behöver inte vara särskilt långrandig här. Sett till helheten var det ingen vidare match att kolla på. Jag vet inte riktigt vad kan förvänta sig heller vid det här laget och av fortsättningen. Båda lagen har checkat ut och ska bara spela av säsongen. Men sett till hur oberäkneliga Charlton har varit så var detta ändå en stabil bortaseger. Man höjer sig rejält i andra halvlek och sätt till skottstatistiken var det inte orimligt att Charlton slutligen vann. Nio skott på mål mot ett vittnar också om en för dagen solid defensiv. Sedan var det väl på tiden att Charlton fick lite av det berömda flytet med sig. För det var verkligen två riktiga skitmål som denna gång gick vägen.

Omgångens poäng
3p – Corey Blackett-Taylor: Fortsätter göra poäng på planen och plocka poäng här. Gjorde mål denna gång och ser riktigt fin ut i flera aktioner. Värderar rätt i nästan varje sekvens när det handlar om att antingen dra kanten eller skära inåt i banan.

2p – Jason Pearce: Solid defensive insats. Släpper inte till mycket och agerar räddande ängel när Cambridge sånär har möjligheten att kvittera. Spelar för att tilldelas ett nytt kontrakt, som spelare.

1p – Albie Morgan: Bra match av Albie. Hittade flera lediga ytor att agera från och la fram flera smörpass som bjöd på fina lägen. Assist till första målet.