Lagbanner
2021-01-08 20:45

Charlton - Accrington Stanley
0 - 2

Charlton - Accrington Stanley 0-2
Rättfärdigade dystra miner från Lee Bowyer.

Charlton - Accrington Stanley 0-2

Andra raka förlusten när Accrington vann med 0-2 på The Valley och det finns inte mycket positivt att säga om Charlton för tillfället.

Den nedåtgående trenden fortsätter nedåt och den negativa spiralen blir allt mer negativ. Några förbättringar på fotbollsplanen gick inte att skymta, utan istället blev frågetecknen allt fler. Accrington Stanley fick sig en bekväm resa mot tre poäng när de besegrade Charlton med 0-2 på The Valley.

Inför matchen påtalades det av mig att förändringar var tvungna att göras i startelvan. Dylan Levitt efterfrågades som en möjlig kandidat att ersätta skadade Ben Watson men bara någon timme efter publicerat inlägg blev det klart att han, inte helt oväntat återkallas från sitt lån av huvudklubben Manchester United.
Lee Bowyer fortsätter leta febrilt efter en formation lämpad för det material han har framför sig och denna gång blev det en 4-3-3 formation. En fyrbackslinje framför Amos där Deji Oshilaja var tillbaka från start och ett tremannamittfält med Forster-Caskey, Gilbey och Morgan. Conor Washington placerades som central forward och med kvicka duon Paul Smyth och nyförvärvet Liam Millar på varsin kant.

Charlton: Amos, Gunter, Pearce, Oshilaja, Maatsen; Forster Caskey, Morgan (Williams 63), Gilbey, Millar (Maddison 63 (Purrington 90+1), Smyth (Schwartz 78), Washington (Aneke 45).
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Matthews.

Accrington: Baxter, Nottingham, Hughes, Burgess; Pritchard, McConville (Roberts 83), Conneely, Butcher, Rodgers (Cassidy 66), Bishop, Charles
Ej använda avbytare: Savin, Barclay, Russell, Sama, Uwakwe.

Första halvlek
Vad lagen hade för taktiska tillvägagångssätt blev man varse om i ett tidigt stadium. Accrington överbemannade mittfältet med fem man och satte en hög press mot Charltons defensiv. Charlton i sin tur försökte ta sig förbi Accringtons press och mittfält med längre passningar mot de fria ytorna. Ett rakt och snabbt spel som såg bra ut när man väl lyckades med det. Nyförvärvet Liam Millar visade tidigt vad han kommer tillföra med sin finnes och snabbhet. I 13:e minuten vek han in från sin vänsterkant och avlossade ett skott rakt på Nathan Baxter i Accringtons mål. Det snabba raka spelet fungerade bra längs Charltons kanter när man lyckades överbelasta de ytor som Accringtons trebackslinje inte kunde bemanna. I 25:e sköt Jake Forster-Caskey mot mål efter en andraboll och Baxter fick göra en ny räddning genom att mota bollen till hörna.

Nathan Baxter gjorde bra ifrån sig i Accrington, liksom de offensiva korten Joe Pritchard och Colby Bishop. Pritchard var aktiv och avslutade en rad anfall med farliga avslut mot Amos målbur, medan Bishop stångades rejält mot Jason Pearce i Charltons backlinje. Baxter, Bishop och för all del Pearce, var även trion som låg bakom Accringtons ledningsmål. Baxter fångade ett vänsterinlägg från Millar och satte genast igång ett anfall med en lång utspark. En löpduell uppstod mellan Pearce och Bishop, där Pearce hade försprånget men tog beslutet att genomföra en allt för svag hemåtnick mot Ben Amos som inte kommit ut tillräckligt långt. Bishop snappade upp den alldeles för lösa nicken, lyfte bollen över Amos och rullade in 0-1 (36) i öppet mål. Ett mål där lite för många misstag begicks. Pearce gjorde ett felbeslut men också ett väntat sådant. Att han väljer att nicka hemåt i en pressad situation har hänt förr men denna gång fanns det bättre alternativ. Situationen verkade innehålla en brist på kommunikation då kollegan Oshilaja fanns fri till höger, men han agerade åskådare. Samtidigt hade Amos kunnat läsa av vad som var på väg att ske och redan befinna sig ännu längre ut i straffområdet. Men istället blev det att Oshilaja verkade inte göra något, Amos var för sent ute och Pearce agerade svagt. Ett mycket bra exempel på hur slarvigt försvarsspel kan ge bort ett mål och sätta laget i ett onödigt underläge.

Charlton kunde hunnit med en kvittering innan halvtid och chansen för det uppstod. Paul Smyth var pigg på sin högerkant och slog ett inlägg som slumpartat styrdes rakt ut till Alex Gilbey som fyllde på i en andravåg. Gilbey fick fritt skottläge inifrån straffområdet, men Baxter dök åt rätt håll och räddade avslutet. Pritchard hann prova några avslut till åt andra hållet men resultatet stod sig halvleken ut.   
 

Andra halvlek
Bowyer agerade under pausvilan och skickade in Chuks Aneke mot Conor Washington som inte lyckats få något uträttat mot Accringtons trebackslinje. På de inledande 10 minuterna hade Charlton tre avslut mot mål. Smyth vek in från höger med avslut, Aneke testade ur dålig vinkel och en överlappning på vänsterkanten slutade med att Maatsen hittade Albie Morgan i straffområdet. Inget läge resulterade till mer än att Baxter fick använda sina handskar och bjuda Charlton på en hörna. Aneke tog upp kampen med Accringtons backlinje men hade det också svårt att agera ensam mot tre motståndare, och Charlton fick arbeta ganska hårt för att skapa målchanser. I Charltons försök att gå framåt blev det även deras tur att bjuda på ytor bakåt, och löpvilliga Accrington kunde efter varje erövrad boll ställa om.

Aneke var inte ensam om att ha svårt med att förändra matchbilden. Med en halvtimme kvar att spela byttes Jonny Williams och Marcus Maddison in och detta på bekostnad av Liam Millar och en för dagen svag Albie Morgan. Millar avslutade sin debut med ett skott tätt utanför mål, efter fint förarbete av Aneke. Varken Williams eller Maddison lyckades göra något större avtryck och när offensiven svek uteblev de rejäla chanserna för en kvittering.

Det skulle istället bli Accrington som utökade sin ledning. I 68:e minuten erövrade Accrington boll på Charltons planhalva. Charlton rensade undan det första inlägget, men Accrington återvann bollen igen på sin högerkant sedan Ian Maatsen stod för ett slarvigt bolltapp. Nytt inlägg kom och detta landade hos Colby Bishop som från nära håll skottfintade bort Oshilaja och placerade in 0-2. Bishops andra mål för kvällen och trots 20 minuter kvar att spela kändes matchen redan härifrån avgjord. Utöver att Ronnie Schwartz fick göra debut i 18 minuter, och att Forster-Caskey hade ett lurigt distansskott på den sex minuter långa tilläggstiden fanns det inget mer att rapportera om från den här deppiga fredagsmatchen. Charlton förlorar för andra matchen i rad och det för andra gången den här säsongen.  

Efter match
Det här segmentet i referatet riskerar alltid att bli långdraget men det får det bli, för det finns trots allt för tillfället mycket att skriva om när det gäller Charlton Athletic. Inför matchen synliggjorde Sky Sports en i synnerhet anmärkningsvärd och intressant statistik som det är värt att stanna till vid. Statistiken visade på att Charlton är det lag som gjort flest förändringar i sin startelva under säsongen med hela 58 sådana. Samtidigt placerade sig motståndarna Accrington längst ner i statistiktabellen med endast 14 förändringar. Vi utgår ifrån att statistiken stämmer men det är klart att 58 förändringar låter osannolikt mycket med tanke på hur förhållandevis lite av säsongen som har spelats.

Med andra ord var det lagen med mest kontinuitet som spelade mot laget med minst kontinuitet och just detta tycker jag speglade av sig ganska tydligt på hur matchen formades. Att det är bristande kontinuitet i Charlton under årets säsong kommer inte som en överraskning för oss som följer dem vecka in och ut och att denna situation råder beror såklart på olika faktorer. Några faktorer är att många spelare lämnade i somras, det fick inte värvas ersättare och på så vis såg truppen annorlunda ut på den viktiga försäsongen. Dagens spelartrupp mixades ihop väldigt sent sett till hur övriga konkurrenter fick agera. Det här har jag skyllt på tidigare och jag kommer säkert göra det igen för det kommer troligtvis prägla hela årets säsong. Detta tillsammans med att man varit drabbade av skadebekymmer skapar en blandad kompott av faktorer som gått ut över lagets möjlighet att skapa kontinuitet. Startelvan tvingas till förändringar och spelet samt resultaten påverkas negativt varpå ännu fler förändringar görs. Å andra sidan ska det i en klubb som Charlton kunna finnas en så pass bred trupp att laget ska kunna göra mycket förändringar om någon eller några spelare underpresterar eller är skadade. Ibland kan det också vara så att man trots framtvingad rotation, prickar rätt och levererar ändå. Så bra är Charlton dock inte i år.

Accrington däremot, visar med sin kontinuitet från såväl tränarbänken till laget på planen vad kontinuitet kan göra. De är divisionen minsta klubb med sämst förutsättningar som just nu flyger mot en topplats i tabellen. Laget går runt på nästan samma spelare och alla spelare vet exakt vad de ska göra i den taktik som är sydd för just de spelarna som spelar. Trots detta kommer de säkert fortsätta att tippas på nedflyttning inför varje säsong och det får mig att känna lite Gefle IF-vibbar, för dem som förstår den liknelsen.

Ställer man spelare mot spelare eller trupp mot trupp är inte Accrington bättre än Charlton. Men just nu lagmässigt, taktikmässigt och spelmässigt är Charlton sämre och jag tror bristen på kontinuitet har stor anledning till detta. Jag tycker om Lee Bowyer som tränare och jag tycker Charlton har en bra spelartrupp på pappret, men för tillfället vet varken Bowyer eller truppen vilken taktik man ska ha eller hur man ska bärga sig åt för att på bästa sätt ta sig an sin motståndare. Det är i alla fall känslan jag får när jag kollar på när Charlton spelar och så var fallet mot såväl MK Dons, Plymouth och Hull också. Vi har sett Charltons högstanivå hittills och vi har sett det motsatta. Just nu är trenden negativ och då är man inte bättre än vad gårdagen visade. Faktum kvarstår dock att det fortfarande är 26 omgångar som återstår och 78 poäng kvar att spela om. Det är långt kvar av säsongen och jag tror fortsatt att Bowyer och truppen har det som krävs. Men samtidigt behövs mycket göras bättre, uppenbarligen, både på och utanför plan och görs inte detta spelar inte faktan om att 26 omgångar återstår någon vidare roll.  

Omgångens poäng:
3p – Jake Forster-Caskey:
Hade det, tillsammans med sina mittfältskollegor, stundtals svårt mot Accringtons flertaliga mittfält men är i mina ögon matchens bästa spelare i Charlton och detta för andra omgången i rad. Är den som fördelar passningarna till de lediga ytorna när Charlton väl kunde anfalla och trots sin storlek vinner han en hel del boll. Givetvis något slarv emellanåt men i och med att han löper över hela planen och tar kampen så syns han också delaktig i många situationer. Formstarkast i dagens formsvaga Charlton, om man ens kan skriva så.

2p – Liam Millar: Gör en helt ok debut. Visade upp sin teknik och snabbhet vilket kommer behövas under det halvår som väntar. Verkar ha egenskaperna som saknats sedan Alfie Doughtys frånvaro och om Doughty nu säljs under denna övergångsperiod, kan Millar mycket möjligt vara en värdig ersättare. Behöver ta sig ännu närmre mål men skapade tillräckligt med chanser för att göra ett igår.

1p – Paul Smyth: Fick precis som Millar inte ut någon definitiv produkt men var ändå kreativ och pigg så länge han var kvar på planen. Gav Accringtons backlinje en del att stå i och var ett hot i såväl djupled som i en mot en situationerna. Visade intentioner och får genom de sin första poäng för den här säsongen.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-01-09 17:11:04
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson