Lagbanner
2023-01-14 16:00

Charlton - Barnsley
2 - 0

Charlton – Barnsley 2-0
Tredje raka, kaffe kaka.

Charlton – Barnsley 2-0

En bra fotbollsmatch utspelade sig på The Valley, där The Addicks kom undan med en 2-0 seger och tog revansch på Barnsley i det som får beskrivas som en SvenskaFansdrabbning.  

Med ett tätt matchande i benen var det oundvikligt för Dean Holden att göra förändringar i startelvan, trots att en tuff hemmamatch väntade mot ett tidigare så formstarkt Barnsley. Men veckan med Lincoln hemma (2-1) och framförallt Manchester United borta hade säkert satt sina spår på ett par spelare. Matchbilden mot United var inte vad Charltonspelarna är särskilt vana vid och det fick tas många extra löpmeter hemåt i defensiven för flera spelare.

Ashley Maynard-Brewer fortsatte i alla fall i mål, och med Joe Wollacott skadad och Craig MacGillivray såld så är det Nathan Harness som agerar andremålvakt just nu. I försvaret var det Sean Clare till höger, Ryan Inniss och Lucas Ness som mittlås och till vänster tillhandahöll Todd Kane sin startdebut i Charltontröjan. Detta eftersom Steven Sessegnon gjorde sig illa på uppvärmningen och fick kasta in handduken. Kane anlände så sent som i torsdags på ett lån säsongen ut från Coventry i Championship. På mittfältet mönstrades George Dobson och Scott Fraser denna gång med Jack Payne, och längst fram valdes Jesurun Rak-Sakyi, Miles Leaburn och föga förvånande Tyreece Campbell. Spelarna som roterades ut var således Steven Sessegnon, Albie Morgan och Corey Blackett-Taylor, där de två sistnämnda tog plats på bänken istället. Det andra nyförvärvet, Macauley Bonne, fanns också med i matchtruppen men i hans fall handlade det om att inleda på bänken.

Den stora överraskningen var att Tyreece Campbell, som varit petad den senaste tiden, klev in från start till vänster i tremannaanfallet. Att Corey Blackett-Taylor flyttade ut på bänken gjorde då att Charlie Kirk hölls utanför en matchtrupp igen. Denna gång dessutom tillsammans med sin gode kamrat Sam Lavelle, som fått lida av Eogan O’Connell har kommit tillbaka från sin skada. Blir spännande att se hur framtiden utvecklar sig för den duon. Det är två spelare som fortfarande kan ha betydelsefulla roller att fylla för klubben men man blir inte klok på hur deras tid här hela tiden utvecklar sig.

Michael Duff formerade sitt lag efter inövade 3-5-2 och mina ögon kunde inte identifiera några större skrällar i startelvan. På bänken fanns det senaste nyförvärvet Max Watters som ett nytillskott.

Första halvlek
Matchen fick sin ton redan från minut ett och levde upp till förväntningarna. Det var två formstarka och bra lag som ställdes mot varandra och det lät sig märkas. Barnsley sågade sig i ett inledande skede igenom Charltons mittfält och såg till att Jordan Williams kom till skottläge. Ashley Maynard-Brewer kallades in i action och viftade till med en reflexräddning. Vid det här laget stack redan nyförvärvet Todd Kane ut. Inte minst för att såg ut att ha hållit sig i matchform trots snål sådan i Coventry, han hade ett fint tillslag med både fötterna som förklarade varför han gör sig aktuella för båda ytterbackskanterna. Han serverade bland annat Rak-Sakyi en suverän långboll som gav ett bra läge, men Bradley Collins kom ut och kunde avstyra när skottet gick rakt på honom. En petning i sidled från Rak-Sakyi och Jack Payne hade öppet mål.

Nu dröjde det inte allt för länge innan Payne skulle få vara kreativ ändå, och han skulle initiativtagande och kreativ halvleken igenom. I 19:e minuten bröt han och Kane boll på mittplan och Payne kunde snabbt spela fram Tyreece Campbell på ytan i djupled. Snabbe Campbell avancerade in i straffområdet och såg ut att ha kollat på Blackett-Taylors mål från förra helgen. Han utmanade, gjorde lilla rycket på utsidan och dunkade in 1-0 (19) till Charlton. Det var första League One-målet för en av våra egna. Kanske att Collins borde ha haft bättre koll vid sin förstastolpe, för skottet dunkades in högt upp i nättaket som av Blackett-Taylor. Men tillräckligt var det tydligen för att bli mål och det klagar vi inte på. Campbell var faktiskt den av spelarna från akademin som i mitt tycke visat minst under sina insatser och jag såg det inte som positivt att han så tydligt gick före Kirk i rangordningen inför den här matchen. Givetvis skulle mina tankebanor jinxa det här. Holden skulle sedan berätta att Campbell tydligen stått för en träningsvecka som inte gick att bortse ifrån därav startplatsen, och det skulle tydligt betala av sig.

Halvleken skulle sedan fortskrida i en positiv bemärkelse sett till den objektiva matchbilden. Barnsley var de som skulle vara närmst ett nytt mål och då menar jag ordentligt nära. Josh Bensons doja har vi Charltonberörda inte glömt sedan i höstas och den skulle komma till användning nu igen. Utifrån straffområdet dundrade han iväg ett vobblande distansskott som satt klockrent i ribban. En stund efter det skulle ett inlägg skruvas in från Barnsleys högerkant och då mötte Nicky Cadden upp på den bakre ytan med ett lika klockrent nickavslut i ramvirket. Båda gångerna kunde AMB bara iaktta avslutens öde, så hade både gått inom målets ram så hade det också blivit mål.

Den första halvleken avslutades sedan med det oerhört tråkiga att Todd Kane tvingades avbryta matchen på grund av en skadekänning. Förhoppningsvis inget allvarligt, men självklart oerhört irriterande att det skulle uppstå när han precis anlänt för att fylla ut en tunn position. Speciellt när Sessegnon dessutom klev av på uppmärkningen. Eoghan O’Connell klev in istället och formationen blev då 3-5-2.

Andra halvlek
Lite mindre än en kvart in i andra halvlek skulle nästa nyförvärv få presentera sig. Miles Leaburn hade stångats flitigt och gjort sig ovän med en och annan i Barnsleys backlinje och byttes därmed ut efter en timmes spel av både en och annan anledning. Macauley Bonne byttes in och inledde nu officiellt sin andra sejour i klubben.

Nästan direkt skulle sedan Bonne vara inblandad i det som skulle bli 2-0 (61) och faktiskt matchens sista mål. Bonne jagade ikapp en långboll i djupled och spelade bakåt till en påfyllande Tyreece Campbell, som nu var wingback. Campbell lyfte in ett inlägg mot boxen som först avvärjdes men vars andraboll inbytte Aaron Henry nickbröt in i straffområdet igen. Brytningen landade hos Bonne, som tagit ny position i straffområdet, och måltjuv som han är nöp han till direkt med skott som skulle ta i Collins stolpe och rakt ut i straffområdet. Rak-Sakyi stod bra placerad för den bollbanan och kunde göra säsongens hittills enklaste mål, när han peta in sitt sjunde mål för säsongen bakom en chanslös Collins.

Charlton hade sedan fler lägen att göra ytterligare mål. Två gånger om skulle Ryan Inniss besätta bakre ytor i straffområdet men inte förvalta de lägen han gavs. En gång tog sig Campbell förbi på vänsterkanten och sköt in ett inspel som Inniss stötte utanför när han vräkte sig fram vid bakre stolpen. En annan gång nickade han rakt på Collins sedan Aaron Henry levererat en helt fenomenal serv på liggande boll. Henry är även han en egen spelare som växt på kort tid och just han tillslag på liggande boll kommer bli användningsbart många gånger.

Trots ett flertal hundraprocentiga målchanser så slog inte Barnsley av på takten, utan hade även i andra halvlek flera chanser som kanske borde genererat mål. Nu fanns inte den riktiga skärpan där i de avgörande lägena och det ska Charltons sägas haft lite tur kring. Nu visade det sig att Charlton var det laget som hittade en väg att vinna i den här välspelade kampen och det fördelar poängen lika när det här SvenskaFansmötet nu är avklarat för den här säsongen. Barnsley vann hemma, Charlton likaså. Vi stannar där.

Efter match
Ja, det är svårt att inte ta chansen att njuta lite för tillfället. Det har man inte gjort särskilt många gånger den här säsongen och det nu andra gången som laget kommer upp i tre raka vinster i ligasammanhang. Förra perioden var i oktober och det tog slut efter bortasegern i Shrewsbury (0-1). Nu spelar man bra fotboll och uppträder på många sätt stabilt. Så stabilt som det flera gånger tidigare under säsongen tvivlats kring om den här Charltonupplagan har kompetens till. Sen fanns det också en njutning i att det rent allmänt var en bra fotbollsmatch på The Valley. För första gången på länge upplevde jag tillställningen som en toppmatch mellan två bra lag, och bara det är kvitto att Charlton kan få en att känna så igen. Då menar jag inte att Charlton, till skillnad från Barnsley, är ett topplag igen men, ja, ni fattar vad jag menar. Det som främst kännetecknar och gör det här till en bra match är inte resultatet. Utan det är i sig att även om Charlton vann med 2-0 så var Barnsley bra under stora delar av matchen igenom och borde definitivt ha gjort minst ett mål för egen del. Men Charlton hittade en väg att vinna matchen. Under Ben Garner var det mer åt det motsatta. Man kunde många gånger vara spelmässigt förande men hittade snarare vägar att förlora än att vinna matcher. Det här en egenskap som snabbt kommit med efter Dean Holdens intåg och den ska inte underskattas – såvida den inte bara är tillfällig.

Omgångens poäng
3p – Ashley Maynard-Brewer: AMB ska hyllas och belönas för sin första hållna nolla den här säsongen. Det är inte heller något vi har blivit bortskämda med hittills. Han har agerat stabilt ett par matcher i rad nu och det främst dominerandet av straffområdet och reflexerna som har glänst. Sett till målchanser kanske det inte är just den här matchen som nollan skulle hållas men oavsett matchbild så är det en bedrift att göra det i en hemmamatch mot Barnsley den här säsongen.

2p – Lucas Ness: Inte nog med att Ness fortsätter att vara bra i varje match, han verkar också ta tydliga kliv framåt i sin utveckling – och det har gjorts på extremt kort tid. Han faller inte under kategorin att vara av den moderna typen mittbackar – det vill säga bra med fötterna och kreativ i uppspelsfasen. Däremot är han – inte minst i denna match – bra på det som primärt ska vara en försvarsspelares huvuduppgift: att försvara. Ness försvarar otroligt bra matchen igenom och ser faktiskt ut att även höja Inniss prestationer med honom bredvid sig.

1p – Jack Payne: Payne var en av dem som roterades in i startelvan och tog en av tre platser på mittfältet. En startelva, och i synnerhet ett mittfält, som det inte är särskilt enkelt att just ta sig in på för tillfället. Men Payne tog faktiskt möjligheten och var pådrivande i första halvlek. En assist blev det och arbetsinsatsen var det som vanligt inget fel på. I en trupp behövs det spelare som Payne, som faktiskt kommer in och påverkar när de får chansen till det. Det gjorde Payne den här helgen.

Charlton: Maynard-Brewer; Clare, Inniss, Ness, Kane (O’Connell 45+4); Payne (Henry 58), Dobson (c), Fraser; Rak-Sakyi, Leaburn (Bonne 58), Campbell (Blackett-Taylor 83)
Ej använda avbytare: Harness, Morgan, Stockley

Barnsley: Collins, Williams, Kitching, Andersen (c), Cadden, Kane (Norwood 64), Benson (Larkeche 39), Aitchison (Martin 64), Phillips, Cole (Watters 64), Connell (Wolfe 79)
Ej använda avbytare: Walton, Thomas

Mål: Campbell 1-0 (19), Rak-Sakyi 2-0 (61)
Domare: Craig Hicks
Publik: 13,266 (1,012 från Barnsley)

COYR!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-01-16 00:06:48
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson