1 - 2

Charlton – Bolton 1-2
För första gången det här året föll Charlton i ligaspelet.

The Addicks fick kort och gott se sig besegrade av ett bättre lag. Prestationen var okej men inte mer än så när man förlorade rättvist mot ett toppjagande Bolton Wanderers.

Det var ett tag sedan hemmavinsten mot Barnsley (två veckor) och det innebar ett gäng förändringar i Dean Holdens 4-3-3 formerade lag. Försvarslinjen var intakt till 80% då Ashley Maynard-Brewer var målvakt och Sean Clare, Ryan Inniss och Lucas Ness utgjorde tre fjärdedelar av backlinjen. Till vänster tillhandahöll Matt Penney sin startdebut i klubben, sedan han tidigare i veckan anslöt på lån från Ipswich Town. Det andra ytterbacksförvärvet i Todd Kane skadade sig mot Barnsley och Steven Sessegnon stannade på bänken på grund av skadekänning.

På mittfältet fanns givetvis George Dobson och Scott Fraser, och de kompletterades nu av Albie Morgan som ersatte Jack Payne från senast. Längst fram utgick Jesurun Rak-Sakyi och Corey Blackett-Taylor från varsin kant, medan Macauley Bonne fick sin startdebut på bekostnad av Miles Leaburn som centerforward. Att lägga märke till på bänken var att tillgängliga spelare som Sam Lavelle, Diallang Jaiyesimi, Charlie Kirk och Jayden Stockley hölls utanför matchtruppen. Kanske även Chuks Aneke men hans fysiska status råder det ännu lite osäkerhet kring.

Det började inte särskilt bra för Charltons del när matchen var igång denna osedvanliga avsparkstid (13.30). Eller vad annars kan man säga när Aaron Morley stegade fram och från 30 meter drog in en fantastisk frispark till 0-1 (4) redan efter fyra minuter. Det var bara att ta av sig hatten för Morley, som knappt kunde valt ett bättre tillfälle då matchen var utvald att sändas på Sky Sports och därmed kunde visas på alla tv-apparater runt om i landet.

Bolton satte standarden för matchen med en gång och hade initiativet från början. Deras press visade sig flera gånger lyckosam och Charlton hade problem att hantera den med ett eget passningsspel. Redan innan minut tio kunde det varit dubblad ledning för gästerna men Ashley Maynard-Brewer kom ut och lyckades blockera ett Dion Charles-avslut från nära håll. Skottet styrdes via AMB, upp i ribban och ut. Tursamt för Charlton.

Charltons väg framåt, och för att kunna möta Bolton i deras spel, handlade om individuellt skickliga prestationer. Rak-Sakyi och Blakcett-Taylor var alerta och företagsamma på sina respektive kanter och kunde skapa anfall på egen hand som ändå gav hopp om att det fanns något att uträtta i den sista tredjedelen. Främst var det Rak-Sakyi som tråcklade sig till målchanser men han lyckades inte överlista James Trafford under de första 45 minuterna. Det var ju trots allt Boltons som förde spelet under halvleken överlag och det var därav betydligt närmre ytterligare ett Bolton mål än det motsatta. Hade det inte varit för räddningar AMB och blockeringar från Dobson och Ness så hade så också varit fallet.

Om Bolton fick en bra start på matchen så går det att säga detsamma om Charlton när vi tar oss in i den andra halvleken. I halvlekens första anfall tog sig Charlton fram längs sin högerkant och via Fraser in central i planen. Bollen landade hos en hittills svagt presterande Albie Morgan och han väggspelade sig fram med hjälp av klackkombinerande Rak-Sakyi. Morgan fick således tillbaka bollen och valde att gå på avslut direkt från sin position strax utanför straffområdet. Skottet var hårt och nedtryckt och gick in bakom Trafford till 1-1 (46).

Härefter upplevde Charlton sin mest spelmässigt lyckosamma period i matchen. Man hade fått precis den starten som behövdes i den andra halvleken och blev mer framgångsrika i sitt presspel som höjde sig efter kvitteringen. Charlton etablerade ett visst tryck mot Boltons mål och det var faktiskt riktigt nära att man för första gången tog ledningen i matchen. Ett efterspel efter en fast situation ledde till att inlägg från Matt Penney på vänsterkanten. I boxen fanns Rak-Sakyi men han fick inte mer träff på Penneys inlägg än att han styrde bollen strax utanför den bortre stolpen. Tyvärr har vi sett Rak-Sakyi missa ett par såna lägen från nära håll nu under säsongen och för att det verkligen skulle blivit poäng i den här matchen hade ett mål verkligen behövt komma där.

Något mer Charltonmål skulle man inte få ut av den spelmässigt förbättrade perioden som följde efter kvitteringen, utan istället skulle Bolton hitta en ny väg in i matchen för egen del och med det följde ett nytt ledningsmål. En till synes chansartad lyftning framåt i planen från Boltons högerkant skulle vålla fler problem för Charltons försvarslinje än vad man först kunde ana. Inniss missbedömde höjdbollen och lyckades på något sätt skarva bollen bakåt och vidare in i eget straffområde. Det här var ingen av hans kollegor särskilt beredda på att hantera och både AMB och Clare hamnade på tveksam mellanhand i förhållande till boll, motspelare och egen målbur. Kyle Dempsey var först till bollen och petade vidare i sidled till en helt omarkerad Dion Charles i straffområdet. Målskytt som han är så misslyckades han inte med att göra 1-2 (67) i det onödigt lediga Charltonmålet.

När målchanserna inte tagits tillvara på offensivt, blev det defensiven som skulle stjälpa Charlton den här omgången. Efter att ett nytt baklängesmål konsumerades gick luften ur laget något och Bolton omhändertog kontrollen över matchbilden. De byten som Charlton gjorde lyckades inte heller väcka liv i någon forcering för en kvittering utan bredden stod sig ganska klen mot vad Bolton kunde kontra med att slänga in (Tyreece Campbell < Victor Adeboyejo). Nej, Charlton inkasserade sin första förlust i ligaspelet för året 2023 och Bolton åkte hem med tre tunga toppoäng.

Efter match
Nej, jag tycker inte det finns särskilt mycket att snacka bort när det gäller den här matchen. Den här Charltonupplagan är ganska klart sämre än den motsvarande i Bolton, där man byggt något metodiskt över tid och faktiskt vågar satsa för att växa och bli bättre igen. Att det blev en uddamålsförlust var inte heller fel utan pekar tydligt ut det som skiljer lagen emellan, samtidigt Bolton specifikt har utvecklats till lite av ett boogie-team för oss. Var det några som skulle ge oss år 2023s första förlust i ligasammanhang så var det väl Bolton.

Det finns en del spelarprestationer att stanna vid av olika skäl. Offensivt var yttrarna Corey Blackett-Taylor och Jesurun Rak-Sakyi ändå på spelhumör, och då är dem tillsammans helt avgörande för att en sån här match ändå ska leva till sista sekunden. Det finns inte ett enda försvar i ligan som inte har problem med dem om de är bra under en match. Macauley Bonne få däremot anses stått för en svag prestation i sin första start sedan återkomsten. De kroppar som sedan kom in för att trycka på för en kvittering var inte tillräckligt kraftfulla. Då pratar jag om Miles Leaburn och, kanske framförallt, Tyreece Campbell. På mittfältet höll Dobson och Fraser jämna steg med sina motståndare men Albie Morgan föll igenom. Bortsett från målet var han direkt svag och frågan är om någonsin blir klok på honom. Defensivt blev det skakigt när man sattes på hårt prov. Lucas Ness ordentligt synad och då främst i sitt stundtals ganska undermåliga passningsspel. I det läget är inte Ryan Inniss och en debuterande Matt Penney särskilt mycket att luta sig mot heller.

Omgångens poäng
3p – Jesurun Rak-Sakyi: Bäst för omgången i Charlton. Hotade och slog ofta ut sin ytterback på ren individuell briljans. Kan gå både in- och utsida och när han är bra så lyckas han nästan med allt. En läcker assist till målet och borde själv ha gjort ett.

2p – Corey Blackett-Taylor: CBT hotade också på längs sin kant och var ett bekymmer att hantera för motståndarna. Bjöd inte på något poäng men stack ut och ställde frågetecken till de motspelare han tog sig an.

1p – Scott Fraser: Inte Frasers bästa match för säsongen men presterar likväl stabilt när andra inte klarar att stå upp mot ett bättre motstånd. Trasslar sig ur en hel del situationer och använder sin passningsfot för att öppna upp för sina medspelare.

Charlton: Maynard-Brewer; Clare (Leaburn 75), Inniss, Ness, Penney; Fraser, Dobson (c) (Henry 88), Morgan (Payne 88); Blackett-Taylor (Campbell 67), Bonne, Rak-Sakyi
Ej använda avbytare: Harness, Sessegnon, O’Connell

Bolton: Trafford, Jones, Santos (c), Johnston (John 46), Charles (Jerome 80), Morley, Shoretire (Adeboyejo 56), Toal, Lee (Sheehan 82), Bradley, Dempsey
Ej använda avbytare: Dixon, Isgrove, Williams

Mål: Aaron Morley 0-1 (4), Albie Morgan 1-1 (46), Dion Charles 1-2 (67)
Domare: C Brook
Publik: 14,458 (1,511 från Bolton)