Charlton - Brighton & Hove Albion U21 2-1 (EFL Trophy)

The Addicks fortsatte på helgens inslagna spår att göra mål på övertid och lyckades med precis det som räckte för avancemang i EFL Trophys gruppspel, när Brightons U21-lag besegrades med uddamålet.

Trots matchens betydelse för vidare avancemang och deltgande i EFL Trophys kommande slutspelsomgångar så var det ingen tvekan från Charltons ledning att det skulle roteras friskt när det kom till vilka spelare som skulle göra speltid denna onsgad på The Valley. Roteringarna medförde även en formationsförändring för lämplighetens skull, och det såg ut att vara en 4-3-3 som denna kväll blev rådande.

Craig MacGillivray valdes som målvakt och fick därmed vakta buren i sin andra tävlingsmatch den här säsongen. Backlinjen var ömsom rutinerad, ömsom orutinerad. Sean Clare har tappat sin startplats som högerback i ligaspelet men fick nu chansen att återgå dit. Unge, men nu prövade, Richard Chin utgick från vänster. I mittlåset roterades Sam Lavelle in, och med Lucas Ness utlånad så gavs denna gång chansen till 17 årige Zach Mitchell som fick äran att seniordebutera. Mittfältet var välbeprövat med Conor McGrandles, Jake Forster-Caskey och talangen Aaron Henry. Sedan fick kaptenen för dagen - Jack Payne - fronta ett tremannaanfall tillsammans med Daniel Kanu och Tyreece Campbell. Flera av de unga förmågorna börjar nu bli bekanta ansikten för flera och har redan fått känna på spel i ligan.

Till matchen då så var Charlton laget som var drivande i första halvlek. En hög och lyckosam press satte ofta det unga Brighton i oönskade situationer. En sådan höll på att gå helt galet när före detta akademimålvakten i Charlton - James Beadle - var långt utanför eget straffområde och spelade fel rakt in i mitten. Aaron Henry tog emot och sköt mot det öppna målet, men tyvärr var gräset lite för strävt på sina ställen och Beadle skulle faktiskt hinna upp precis innan mållinjen för att avfärda. Charlton skulle dock få ut något av sitt spelövertag och avslutade första halvlek med ett mål precis innna visslan. Sam Lavelle nådde högst på en hörna från Jake Forster-Caskey och skarvade in 1-0 (45) genom en tillräcklig nicktouch. Firandet var avslaget både på plan och utanför bland de rekordlåga 662 åskådarna. Inte är det bra PR för den här cupen inte....

I andra halvlek skulle det svänga åt andra hållet och Brighton tog sig både in i matchen och gjorde den delvis till sin. Det hotades rejält i kanalerna och fanns bud på mål när man snabbt gick till anfall. Ett sådant skulle komma bara 10 minuter in i halvleken när Todd Miller styrde in ett inspel från Cameron Peupion. Det fanns möjligheter till mer och Brighton skulle båda träffa stolpen och missa friläge i försöken att grusa Charltons möjligheter till avancemang. På grund av detta gick matchen mot ett oavgjort resultat och förväntade straffsparkar, men är det något vi lärt oss av Charlton den här säsongen så är det att sitta kvar i soffan tills visslan verkligen har ljudit. På övertid hittade McGrandles ut till Payne på högerkanten och han trampade rakt in i straffområdet och mot mål för att dunka in 2-1 (90+2) och målet som betydde att Charlton kan boka in en kommande omgång i cupspelet. Man slutar bakom Colchester i gruppspelet och är därmed vidare från grupp I.