2022-03-19 16:00

Charlton - Burton Albion
2 - 0

Charlton – Burton 2-0

För femte gången den här säsongen vann Charlton en så kallad ”back-to-back” seger, och det gjordes när Burton Albion kontrollerades med en 2-0 seger på hemmaplan.

Det var kanske inte så att samtliga stod för en fullt imponerande insats i segern mot Gillingham under tisdagen, men Johnnie Jackson såg ingen anledning att ändra den segervisa startelvan och lämnade den därmed oförändrad. Den enda ändring som gick att skymta var att Akin Famewo tog plats på bänken efter sin sjukdom.
Jimmy Floyd Hasselbaink ställde upp sitt Burton i en 4-2-3-1 uppställning på sin gamla hemmaplan. Deji Oshilaja tillhörde Charlton så sent som förra säsongen och tog plats i Hasselbainks startelva som mittback, medan erkänt skicklige Joe Powell var tillbaka i rollen som 10:a efter frånvaro.

Charlton:  MacGillivray; Clare, Lavelle, Purrington; Matthews, Gilbey, Dobson, Fraser (Lee 81), Blackett-Taylor (Jaiyesimi 54); Stockley (c), Washington.
Ej använda avbytare: Harness, Gunter, Famewo, Leko, Burstow.

Burton: Garratt; Brayford (c), Hughes, Oshilaja, Hamer; Gilligan (Guedioura 71), Shaughnessy; Smith (Chapman 65), Powell (Saydee 65), Borthwick-Jackson; Niasse.
Ej använda avbytare: Mancienne, Lakin, Ahadme, Moult.

Domare: Rebecca Welch
Publik: 11,348 (320 from Burton).

Burton får väl sägas vara laget som var bäst under de första tio minuterna men man skulle tidigt vara nöjda med att man inte blev reducerade i sitt manskap. Thomas Hamer slängde sig in med två raka sulor mot Dobson som erövrat boll mot en gulklädd spelare. Lyckligtvis var Dobson förberedd då tacklingen kom inom hans synfält och han förblev oskadd. Hamer straffades endast med ett gult kort, troligtvis med anledning av Dobson inte fick ont. I Sverige hade förseelsen inneburit direkt rött kort och mängder med löpsedlar.

I 12:e minuten bröt så Charlton den matchbild som hunnit skapas på kort tid. Ett långt inkast fråb Burton skarvades vidare utan adress och MacGillivray kom ut för att plocka vid sin första stolpe. Han hade redan orienterat sig i nästa scenario, för omedelbart tog han steg framåt och satte i gång en omställning med en lång utspark. Conor Washington såg vad som kunde hända och drog i väg i djupled. Han fick ett försprång på sin motståndare, utnyttjade utsparkens studs och när Ben Garratt hamnade på mellanhand i sitt beslut av att agera eller inte, kunde han lyfta in 1-0 (12) i det lediga målet. Assist till MacGillivray, Washington 10:e mål för säsongen och en omställning från instruktionsboken. Ett enkelt mål och det har vi inte varit bortskämda med den här säsongen.

Matchen löpte vidare och den hade sina likheter med bortamötet under hösten. Mycket kamp var det som gällde och sällan några etablerade målchanser från något håll. Bäst lägen för Burton i första halvlek fick Deji Oshilaja som prickade ribban med ett skott efter hörna, och Oumar Niasse som hade ett volleyskott över. Samtidigt bjöd inte Charlton alltid upp till starkt motstånd. Man brast ofta i sin possession och gjorde av med bollen vid ”enkla” passningar.

Nu skulle dock Charlton vara mer kliniska och trots snålheten av målchanser hann det bli en utökning innan halvtid. Det första riktigt ordentliga anfallet från Charltons sida resulterade i en slutprodukt när Corey Blackett-Taylor byggde vidare på sin uppenbart positiva formkurva och tofflade in 2-0 (42) med tre minuter till halvtid. CBT drog igång anfallet och vände över med en kross till Matthews på högerkanten. Därifrån tog sig bollen tillbaka, via mitten och Sean Clare, till CBT som vek in än mer centralt och fick till ett avslut innan någon press hann in på honom. Det var inte det snyggaste avslutet vi sett men det rullade in till höger om Garratt och ett kontrollerat 2-0 resultat var faktumet i halvtid.

CBT hade mer fart att ge i andra halvlek och hade ett skott som oroade Garratt. Han fick sedan snabbt kasta in handduken i 53:e minuten efter en skadekänning och ersattes av DJ Jaiyesimi.

Halvleken skulle inte bjuda på några mål men den blev bättre spelmässigt. Nu fick Charlton stundtals sitt passningsspel att flyta. Man stod för fler löpningar i högre hastighet och tog sig ur kniviga situationer med enkelt passningsspel. Mittfältet gjorde det särskilt bra med Dobson, Gilbey och Scott Fraser – som för första gången såg ut att trivas i Charltontröjan. Det här var också en matchbild som passade hans egenskaper. Fraser var bland annat inblandad i en speluppbyggnad på vänsterkanten där han svepte in ett inlägg som Stockley mötte vid bortre stolpen. Någon vidare kraft blev det inte i avslutet och Garratt klarade.

Burton gynnades inte av att Charlton spelade upp sig och hade genomgående under matchen svårt att skapa några farligheter. Oumar Niasse hade inte samma lyckade utfall som på senare tid och yttrade sin frustration ju längre matchen led. Det är svårt att peka ut fler specifika höjdpunkter men en person från publiken pitchade planen i 84:e och drog åt sig en stunds uppmärksamhet. Matchen tickade sedan ut under sina sista minuter och blåstes av i lugn och ro till en seger för Charlton.

Efter match
Jo men det blev väl en ganska lugn resa för Charlton till slut. 2-0 på hemmaplan och båda målen kom i första halvlek. Burton är sedan aldrig riktigt nära att göra match av det igen i andra halvlek. En nedstämd Jimmy Floyd Hasselbaink tyckte inte sitt Burton var sämre än Charlton och menade att man förtjänade poängen minst lika mycket. En kommentar som man kan tycka vad man vill om beroende på vilket perspektiv man har. Faktum är att bortalaget endast hade ett skott på mål i hela matchen, i form av Oshilajas ribbträff, och då kan jag tycka att det är magstarkt att argumentera för hur mycket man förtjänade poäng. För samtidigt tog Charlton vara på sina målchanser offensivt och släppte inte igenom mycket defensivt.

Jag var kanske inte fullt så positiv som många var efter segern mot Gillingham men den här gången tycker jag det definitivt finns sekvenser i spelet som sticker ut. Att man nu tagit två raka vinster är också starkt och det var godkända prestationer över hela laget. Försvaret täppte till med en ny hållen nolla som belöning, mittfältet slet avsevärt och forwardsen använde sina styrkor. Kort sammanfattat en väl kontrollerad och bra vinst.

Omgångens poäng
3p – Craig MacGillivray: Håller man en nolla för andra matchen i rad och dessutom gör en assist till ledningsmålet genom en utmärkt utspark, då är man värd tre poäng. Det har varit lite debatt huruvida MacGillivray verkligen ersatt Ben Amos på ett fullvärdigt sätt men nu är han uppe i 12 hållna nollor och det kan sluta med starka papper för Macca den här säsongen.

2p – George Dobson: Börjar bli upprepande men Dobson vinner boll och sliter så hårt att gräset flyger runt honom. Egenskaper som alltid kommer behövas om Charlton ska vinna matcher i den här divisionen.

1p – Adam Matthews: Bra insats av Matthews! Ägde sin kant och fick mycket ytor att ta fram boll på. Han stack ut och det gör han inte alltid.