Lagbanner
2023-04-10 16:00

Charlton - Burton Albion
3 - 2

Charlton – Burton Albion 3-2

Charlton – Burton Albion 3-2

Det blev åter målrikt och svängigt när Charlton och Burton Albion ställdes mot varandra. Denna gång lyckades dock Charlton hålla undan för seger och det mycket tack vare två nya mål från divisionens kanske formstarkaste spelare, Jesurun Rak-Sakyi.

Två förändringar tvingades fram i startelvan av Dean Holden inför match. Formationen 4-3-3 hölls intakt, men Miles Leaburn och Steven Sessegnon hade tillräckliga känningar för att inte inkluderas i omgången som följde tre dagar efter förlusten i Bristol. Naturlig ersättare till Leaburn i tremannaanfallet blev Macauley Bonne, medan Mandela Egbo gjorde sig redo för sin första sedan i oktober, som ersättare till Sessegnon på högerbacken. Det gjordes ingen chansning vad det gällde Sean Clares fysiska status, så därmed fanns han inte tillgänglig.

Detta gav en startelva med Ashley Maynard-Brewer i mål och en försvarslinje med Manedla Egbo, Ryan Inniss, Michael Hector och Terell Thomas. Mittfältet körde vidare med Albie Morgan, George Dobson och Scott Fraser, och Macauely Bonne kompletterades som centerforward av Tyreece Campbell och Jesurun Rak-Sakyi som yttrar.

Matchen
Efter en lite trevande start, med liknande slött tempo likt matchen i Bristol, var det Charlton som trampade igång bäst av lagen. Vi under den senaste tiden – bortsett från matchen senast i Bristol – vant oss vid att ha yttrar på spelhumör och det var det ingen skillnad på i den här matchen. Kompisarna Campbell och Rak-Sakyi utmanade gång på gång och blev lyckosamma genom det. Före detta Charlton-målvakten Craig MacGillivray skulle inte behöva vänta allt för länge innan han behövde retirera på sin gamla hemmaplan. Albie Morgan spelade loss Rak-Sakyi på dennes högerkant och därifrån skar han in för att ta sig an en, två, tre, ja till och med fyra motståndare. En överstegsfint, skottfint och riktningsförändring senare hade han lurat till sig en yta i straffområdet för att distinkt placera in 1-0 (8) bakom MacGillivray. Vid tillfället av målet hade Burton åtta spelare i eget straffområde, det säger en del.

Härifrån dröjde det inte särskilt länge innan det blev mål igen och ledningen dubblades. Scott Fraser såg ytor att avancera längs och tog fart från mittplan. Han tempoväxlade sig förbi ett helt mittfält mot en fallande försvarslinje. I rätt tillfälle spelade han sedan vidare till Rak-Sakyi i djupled, som vann ett motlägg i straffområdet och således skapade sig ett friläge som han i nuvarande form enkelt förvaltade genom att placera in 2-0 (17). Burtons högst mediokra försvarsspel vid målet ska också noteras, till MacGillivrays frustration som säkert hade hoppats på mer i sin återkomst. Det flöt sedan på bra halvleken ut, som dock lite slarvigt och oväntat fick se sig släppa in en reducering precis innan halvlekens slut. Maynard-Brewer kom ut för att plocka en till synes ofarlig långboll, men i duell med egen spelare (Hector) tappade han greppet om bollen och den landade påpassligt framför Sam Hughes fötter. Mittbacken var inte obekväm i situationen och lyfte enkelt in bjudningen till 2-1 (45+2). Onödigt.

Burton hade fått en gratisbiljett i och med sin reducering innan pausvilan, och Dean Holden var öppen med att han behövde välja sina ord noggrant för att få laget att vara redo att genomföra den andra halvleken korrekt. Den första hade ju faktiskt varit väldigt bra men det insläppta målet förändrade en del mentala förutsättningar. Det här skulle falla ut helt enligt önskemål och Charlton visade tidigt vägen genom ytterligare ett mål. Denna gång var Campbell aktör från sin vänsterkant och tog sig runt parallellt med kortlinjen, för att kunna skjuta ett inspel mot boxen. Inspelet lyckades inte rensas bort bättre av en Burtonförsvarare än att det landade rakt på Macauley Bonnes fötter, som – likt målet mot Morecambe – inte kunde vara sämre än att bara raka in 3-1 (50). En tidigare självförtroendelös, och av fansen utskälld, Bonne som nu gjorde sin klart bästa insats sedan återkomsten till klubben. Nu fanns självförtroendet det där och det syntes i alla moment han deltog i.

Charltons mål var viktigt för fortsättningen. För Burton hade varit nära resultatmässigt tidigare i matchen och kände nog att de åter tappat sitt grepp, i och med det snabba insläppta målet i halvleken. Charlton fortsatte vara bra och hade bud på fler mål, bland annat genom ett ribbskott av nämnde Bonne. För att göra match av det igen började Burton bli mer rakare i sitt spelsätt och det kan alltid väcka något till liv, oavsett om man förtjänar det eller inte så att säga. Charlton fick börja försvara sig lågt, fick längre mellan lagdelarna och bolltappen blev kännbarare. Burton skulle lyckas med att reducera igen, när Josh Walker knoppade in en hörna till 3-2 (77). Albie Morgan stod på mållinjen för att rensa men bollen var tydligt inne och målet tilldömdes korrekt.

Härifrån fortsatte det skapas målchanser – åt bägge håll – men utan att utnyttjas. En inbytt Jack Payne var dessutom frustrerad, eller övertaggad, och drog på sig två gula kort på kort tid, vilket gör honom avstängd i nästa omgång. Det viktig i det hela var att Charlton höll undan resultatet till slutvisslan ljöd och att det innebar tre poäng.

Reflektioner
Mm, men det här blev ju en underhållande annandagspåsk. Skönt att vårt oberäkneliga The Addicks studsade tillbaka direkt och tog tre poäng. Prestationen är i stora delar bra och vinsten var sett till helheten välförtjänt. Sedan är det perioder under matchen, framför allt i slutet av andra halvlek, som Charlton är i brygga och Burton faktiskt går för reduceringar, kvitteringar och allt. Att Charlton lyckas reda ur den stormen med det unga lag man har på planen är starkt. Det påminner lite om hur det blev tre poäng i Cambridge häromveckan, även om den här insatsen var bättre och man mötte ett bättre lag. Hur som helst, en liknande matchbild hade inte genererat tre poäng under höstsäsongen och således är det en styrka som vuxit fram genom Dean Holdens ledarskap och tid i klubben.

Omgångens poäng
3p – Jesurun Rak-Sakyi: Ja, att beskriva Rak-Sakyi som för tillfället formstark, likt ingressen, är nästan ett alldeles för milt uttryck. Rak-Sakyi spelar just nu på en nivå långt över sin division och gör många gånger vad han vill med sina motståndare. Två nya mål talar sitt tydliga språk. Samtliga berörda får under de sista omgångarna passa på att njuta att vi har en sådan spelare hos oss.

2p – Scott Fraser: Den skotska Pirlo var tillbaka med insats av hög kaliber. Deltog visserligen bara i en ungefär en timme av matchen, men passningsspelet var en fröjd under denna tiden och det egna initiativet som blir assisten till 2-0 är av hög League One-nivå.

1p – Tyreece Campbell: Bidrog genomgående under den här matchen, och har blivit märkbart mognare och jämnare som helhet under den senaste månaden. Tog sig runt flera gånger, oftast på insidan av sin ytterback, och ligger bakom målet som avgör att man tar tre poäng i den här matchen. Det är sådana prestationer som krävs om man ska vara en startande ytter i Charlton, och det visar Campbell upp just nu.

Charlton: Maynard-Brewer; Egbo (Kane 67), Inniss, Hector, Thomas; Morgan (Mitchell 89), Dobson (c) (Payne 68), Fraser (Henry 67); Rak-Sakyi, Bonne (Kanu 89), Campbell
Ej använda avbytare: Wollacott, Kilkenny

Burton: MacGillivray, Shaughnessy, Hughes, Moon, Brayford (Ashworth 84), Oshilaja, Powell, Latty-Fairweather (Kamwa 84), Walker (Carayol 79), Helm (Ahadme 63), Taylor
Ej använda avbytare:  Amissah, McCann, Gilligan

Mål: Jesurun Rak-Sakyi 1-0 (8), Rak-Sakyi 2-0 (17), Sam Hughes 2-1 (45+2), Macauley Bonne 3-1 (50), Josh Walker 3-2 (76)
Domare: S. Gill
Publik: 12,788 (222 från Burton)

COYR!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-04-11 21:14:31
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson