Lagbanner
2022-08-20 16:00

Charlton - Cambridge
1 - 1

Charlton - Cambridge Utd 1-1 

Charlton - Cambridge Utd 1-1 

Trots ett spelmässigt övertag kunde inte Charlton göra tillräckligt för att varken bevara eller döda matchen till sin fördel. Istället fick man, tillsammans med Cambridge, dela på poängen på The Valley. 

Startelvan förblev inte orörd sedan tisdagens succéomgång mot Plymouth Argyle - men det var inte långt ifrån. En ändring noterades och det i mittförsvaret, där Ryan Inniss ersatte Sam Lavelle och klev tillbaka in bredvid Eoghan O’Connell. Lavelle gjorde en bra första säsongsstart mot Plymouth under tisdagen, medan Inniss gjorde det bra mot Sheffield Wednesday helgen innan och fick uppenbarligen chansen före Lavelle - igen. Vidare var det Joe Wollacott i buren, tillsammans med Sean Clare och Charles Clayden som ytterbackar. Mittfältet var intakt - George Dobson, Albie Morgan, Scott Fraser - och anfallstrion likaså med Jesurun Rak-Sakyi, Jayden Stockley och Charlie Kirk.

På bänken syntes varken Steven Sessegnon, Conor McGrandles eller Diallng Jaiyesimi till. Orsaken uppgavs bara känningar. Detta förde med sig en del förändringar i matchtruppen och det blev ett par överraskande sådana. Alex Gilbey och Jake Forster-Caskey fick inte möjligheten att kliva in med sina egenskaper, utan Ben Garner valde att plocka med yngre förmågor i Aaron Henry och Richard Chin från akademin. Garner menade att det inte var en konsekvens av att båda dras med flyttrykten. Han hänvisade istället till mittfältarnas olika egenskaper och att de uttagnas skulle passa bättre i samband med den förväntade matchbilden. En förklaring man själv väljer i vilken grad man tror på det. 

Första halvlek 
Chansmässigt blev det en relativt jämnt fördelad inledning, men spelmässigt var det omedelbart fördel Charlton från start. Det såg till en början ungefär ut som det har gjort i de tidigare omgångarnas första halvlekar - med undantag av första 45 mot Derby - där Charlton har varit laget som etablerat bollinnehav och metodiskt, genom olika tillvägagångssätt, försökt arbeta sig uppåt i planen. Ett framåtlutat och offensivt Cambridge fick anpassa sig, ligga rätt i positionerna och ligga på rulle för omställningar. Vid tillfällena av det sistnämnda blev man påmind av Cambridge offensiv med Harvey Knibbs, James Brophy och framför allt Sam Smith. 

Första höjdpunktsmaterialet stod Charlton för. Albie Morgan provade lyckan med ett distansskott via frispark, och skottet ven precis utanför Mitovs högra stolpe. Morgan som verkligen växlat upp under inledningen av säsongen och som har sett ut som en idealspelare för Garners fotboll. Charlton, och i synnerhet Jayden Stockley, arbetade hårt för att komma rätt i offensiven, men det har redan visat sig vara stundtals svårt att få sitt övertygande bollinnehav att betala av sig - så även denna gång. De där hundraprocentiga målchanserna kom aldrig riktigt till. Det skulle dock bära frukt innan halvtidsvilan. 

I 41:a minuten fördelade Dobson ut en magnifik krossboll mot Charlie Kirk och dennes lediga yta på vänsterkanten. Kirk gjorde som han gör med självförtroende i benen och tog sig an två motståndare på sin kant för att skära in med ett inlägg. Cambridgeförsvaret gick bort sig i egen box och en lurpassande Stockley fick ta ner och gå på avslut vid målområdets bakre yta. Mitov han komma ut och göra sig stor för att styra avslutet rakt upp i luften med hjälp av högerarmen, men den hängande returen kunde enkelt nickas in till 1-0 (41) av en deltagande Scott Fraser som fyllt på i boxen. 

Andra halvlek 
Det dröjde en kvart in i andra halvlek när Charlton skulle göra sig påminda om hur skör en uddamålsledning kan vara, trots spelmässigt övertag. Det hade inte varit några sprakande inledande 15 minuter från bortalaget, men likväl kunde man kvittera matchen till 1-1 (60). En inlägg från Cambridge vänsterspringare hittade till den enda dåvarande lagkamraten i offensivt straffområde. Sam Smith var den som nickade mot mål, sedan han löpt emellan bolltittande O’Connell och Clayden. Wollacott överpresterade och hanterade nicken från fem-sex meter med en benparad av ren reflex. Returen landade hos Shilow Tracey som med missriktat direktskott ändå blev lyckat då det träffade en fri Harvey Knibbs framför mål, som enkelt styrde in kvitteringen. 

Kvitteringen kom inte lägligt för Charlton och slog tillfälligt bort benen. Garner försökte få sitt lag att återta kontrollen och var snabb med att kasta in Corey Blackett-Taylor och senare Miles Leaburn och Jack Payne. Förhoppningen var att Blackett-Taylor skulle sätta fart på sin kant men han fick skadekänning efter en tuff duell och med 10 minuter kvar behövde han ersattes av en ligadebuterande Aaron Henry. Då hann ändå Blackett-Taylor med att ligga bakom den bästa chansen till nytt ledningsmål under sina 20 aktiva minuter. Ett inlägg hittade en volleyskjutande Stockley i straffområdet men skottet gick utanför. 

Charlton var laget som mäktade med en slutforcering för att gå för tre poäng. För Cambridge handlade det istället att slå vakt om den man hade i sin hand. Charlton lyckades etablera tryck offensivt under de sex tilläggsminuterna, vilka var till Charltons fördel för att faktiskt få med sig en trea. Man tog sig in i straffområdet genom längre bollar mot boxen och att överbelasta kanterna, men den där sista studsen eller stå-på-rätt-plats-vid-tillfälle möjligheten uppstod aldrig. Samtidigt gjorde Cambridge vad som behövdes i försvarsväg för att få med sig en pinne. Dobson avvärjdes effektivt i sista stund vid målområdeslinjen och ett avslut från Henry blockerades uppoffrande. 1-1 blev slutresultatet. 


Efter match 
Det blev kanske ingen insats som byggde vidare på succén från tisdagen mot Plymouth - men den var samtidigt svår att både tangera och överträffa. Man är i alla fall fortsatt obesegrade på hemmaplan, i och med det oavgjorda resultatet mot Cambridge. Charlton spelade bra, framför allt i första halvlek. Eller, tillräckligt godkänt för att egentligen få med sig tre poäng på hemmaplan. Vi har dock redan lärt oss - på så här få omgångar - att ett spelmässigt övertag och en tilltalande matchbild inte alltid kommer vara avgörande för tre poäng. När det klaffar kan det bli 5-1 mot Plymouth, men när det inte gör det kan en 1-0 ledning mot Cambridge förvandlas till 1-1 innan matchen är slut. Man skapade helt enkelt inte de där målchanserna som krävdes för att avgöra matchen, och då är Cambridge ett tillräckligt bra lag för göra sitt. Det är långt ifrån en katastrof att “bara” få med sig en poäng mot Cambridge och så här tidigt in i Garners process får man räkna med att man inte riktigt är tungan på vågen när ett resultat står och väger. Däremot kan vi förvänta oss fler liknande matchbilder framöver och det ska kunna förväntas att Charlton ska bli bättre att hantera dem än vad produkten nu blev i detta hemmamöte. 

Omgångens poäng 
3p - Scott Fraser: Lagets bästa spelare för helgen och jag vill påstå att det var Frasers bästa insats i Charltontröjan. Han passningsspel var excellent och det var Fraser som genom ren fyndighet löste flera kniviga situationer längs planens tredjedelar. Stod dessutom för målet - hans andra den här säsongen - och Fraser ser ut att vara den mittfältare som fyller på i boxen och korrigerar det tomrum som fanns förra säsongen. Det vill säga att ha mittfältare som bidrar till poängproduktionen och då i synnerhet målgörande.  

2p - George Dobson: Rev och slet i vanlig ordning. Stoppar flera anfall mot Charltons mål innan de hinner utvecklas till farligheter, tar närkamperna som behövs och löper otaliga meter. Lätt att dela ut poäng till på grund av sin höga lägstanivå. 

1p - Albie Morgan: Kompletterar mittfältstrojkan och erhåller också poäng. Ny fin match av Albie, som aldrig förr presterat så här jämna prestationer flera matcher i rad. Verkar som sagt fungera utmärkt under Garners ledning och är verkligen delaktig i matcherna genom att styra tempot och fördela boll. 

Charlton - Cambridge Utd 1-1 
Charlton: Wollacott; Clare, Inniss, O’Connell, Clayden; Dobson, Morgan, Fraser (Payne 72); Rak-Sakyi (Blackett-Taylor 62)(Henry, Stockley c, Kirk (Leaburn 72).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Lavelle, Chin. 

Cambridge: Mitov; Williams, Jones, Okedina, Dunk; May, Digby, Tracey (Ironside 86), Knibbs (Lankester 90+6), Brophy; Smith. 
Ej använda avbytare: Mannion, Haunstrup, O’Neil, Ibsen Rossi, Janneh. 

Mål: Scott Fraser 1-0 (41), Harvey Knibbs 1-1 (60) 
Domare: Carl Brook
Publik: 12 644 (792 från Cambridge)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-08-21 22:58:21
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson