Lagbanner
2021-09-11 16:00

Charlton - Cheltenham
1 - 2

Charlton – Cheltenham 1-2  
Befogad frustration i Charltonlägret...

Charlton – Cheltenham 1-2  

Det blev inte alls någon rolig återstart för Charltons del efter landslagsuppehållet. En dålig första halvlek bäddade för att nykomlingen Cheltenham skulle komma undan med en 1-2 seger på the Valley.

Två ändringar i startelvan uppdagades sedan senaste matchen. Nigel Adkins valde att satsa på Elliot Lee som forwardspartner till Jayden Stockley, vilket gick ut över Conor Washington. Sedan erhöll Sam Lavelle äran att få debutera, när han blev mittback tillsammans med Akin Famewo. Vi har tidigare skrivit om Ryan Inniss skörhet och någon form av skadebekymmer var anledningen till att han inte fyllde upp en plats i truppen denna helg. I övrigt gick det att se nyförvärven Papa Souaré och Jonathan Leko ta plats på bänken.

Lagen ställde upp på följande sätt:

Charlton: MacGillivray; Matthews, Lavelle (Souaré 81), Famewo, Gunter; Jaiyesimi (Washington 58), Watson, Morgan, Kirk (Leko 46); Lee, Stockley (c).
Ej använda avbytare: Harness, Pearce, Dobson, Blackett-Taylor.

Cheltenham: Flinders; Long, Pollock (Freestone 72), Boyle (c); Blair, Thomas, Chapman, Wright, Hussey; Perry (Sercombe 64), May (Joseph 76).
Ej använda avbytare: Evans, Horton, Bonds, Williams.

Första halvlek
Förhoppningen var att Charlton skulle ta vid där man slutade innan man gick på uppehåll men så blev tyvärr inte fallet och istället kom man ut som ett inte alls särskilt bra lag. Fyra minuter hann det spelas innan bortalaget Cheltenham Town hade tagit ledningen. Cheltenham fick enkelt spela sig ut från mitten till kanten och kunde från långt ut till höger få in ett inlägg mot boxen. Akin Famewo vann duellen och nickskarvade bakåt, där Sam Lavelle lämnat en öppen yta genom att följa med sin gubbe i förstalöpningen. Taylor Perry fyllde på i straffområdet och fick till ett tungt avslut som Craig MacGillivray klarade genom att stöta ut till sin vänster, men där hamnade bollen i sin tur hos Matty Blair som ur ganska dålig vinkel tryckte in returen inom målets ram. 0-1 Cheltenham (4).

Charlton kom ut alldeles för passivt till den här halvleken och tillät motståndarna att spela fotboll. Det såg ut att vara enkelt för Cheltenham och det såg ut att vara svårt för Charlton. Man var genomgående en eller två sekunder för sent in i pressen och Cheltenham fick utrymme och tid att kunna spela sin fotboll på rätt ytor för att skada Charlton än mer.

Det var därmed faktiskt inte helt oväntat att Cheltenham också utökade sin ledning innan första halvlek var slut. 0-2 (33) kom när lite mer än halvtimmen var spelad. Cheltenham fick spela upp synnerligen enkelt centralt i planen och utan press kunde Callum Wright vända upp och släppa ut till höger på ett mycket enkelt vis. Chris Gunter var trög i sitt försvarsspel, Blair fick måtta inlägg och Perry vräkte sig omarkerat fram framför MacGillivray för att stöta in lagets andra mål.   

0-2 till Cheltenham i halvtidsvilan och supportrarna buade ut laget till vätskepåfyllningen. För all del rätt då det varit närmre ett tredje mål för gästerna, än en reducering för Charlton. MacGillivray nämligen en bra benparad på ett avslut från Alfie May, nära inpå deras andra mål.

Andra halvlek
Det vore fel att i sådant här läge inte ändra på någonting och det verkade Nigel Adkins vara medveten om. Charlie Kirk hade varit anonym i sin insats och offrades i paus, till fördel för Jonathan Leko som trädde in för sin andra debut i Charltontröjan. Detta innebär en tillfällig uppryckning för hemmalaget, där DJ Jaiyesimi var först med att slarva bort en reduceringschans genom en ordentlig felträff i bra position.

I 53:e minuten kunde det sedan varit kalkat för Charltons del, när Cheltenham skapade sig en bra möjlighet att ta död på matchen. Återigen var deras högerkant framgångsrik i sitt samarbete och ett nytt inlägg hittade Wright, som vann nickduellen i straffområdet och tvingade MacGillivray till en räddning via sidledsförflyttning. Jayden Stockley hade sedan en nickchans på andra hållet av planen men han kom inte riktigt rätt till Albie Morgans svepande inlägg, utan fick se bollen landa på läktarens kortsida.

Det såg med andra ord fortfarande inte optimalt ut och fler byten gjordes genom att Jaiyesimi lämnade plats åt Conor Washington. Nu blev det för en stund lite andra takter i hemmalaget. En minut på plan krävdes för att Washington skulle påverka resultatet. En längre boll av Morgan mot offensivt straffområde, togs ner snyggt av Washington som uppehöll sig felvänd. Han agerade sedan smart genom att snabbt släppa till en rättvänd Leko, som bara smekte in 1-2 (59) från 12-13 meter. Ett behövligt mål för att få liv i matchen och bytena fick snabb utdelning.
Charlton hade nu sina bästa stunder i matchen. Leko vek in från vänster och hade ett nytt avslut strax efter sin reducering, men fick se detta avslut gå precis utanför Scott Flinders stolpe. Cheltenham verkade tycka att tempot skulle skruvas ner en aning och började tidigt låta situationer ta lite extra tid. En enkel fälla att läsa men samtidigt en enkel fälla att fastna i. Det sistnämnda var samtidigt just vad Charlton gjorde. Man fick absolut ett högre bollinnehav efter reduceringen men Cheltenham föll med trygghet djupare och var bekväma med att behålla ställningen. Övertaget som uppstått under kort tid ebbade ut och de sista 20 minuterna blev mer av ett ställningskrig, där det handlade om att gräva fram chanser. Noterbart och kul var att Papa Souaré fick göra sin debut i 82:a minuten, när han ersatte Sam Lavelle.

Något bättre lyckades inte Charlton skapa. Gunter och Stockley fick halvdana möjligheter men avsluten var inget att tala om, mer än att jag vet att min far hade lagt kommentaren ”Jahopp…den landade bland trädtopparna”. Levarsen fanns inte där för dagen och trots en inläggfrispark, en hörna och ett snyggt anfall på den sex minuter lång tilläggstiden, blev det aldrig hotfullt. 1-2 till Cheltenham slutade matchen.

Efter match
Det var inte snyggt och den subjektiva känslan är att Cheltenham inte gör sig särskilt förtjänta av tre poäng. Det går samtidigt knappt att argumentera för motsatsen. För sett till det stora hela måste man nog inse att Cheltenham var bättre än Charlton denna helg.

En alldeles för dålig första halvlek från Charlton bäddade för förlusten och det blev tillräckligt hett framför mål för att få med sig några poäng, vilket såklart inte alls är okej. Hemma mot Cheltenham, på the Valleys stora fotbollsplan, måste Charlton helt enkelt prestera bättre.

Andra halvlek var kanske inte dålig men det var inte heller nära att rädda upp det. Jag menar, Charlton hade 14 skott och ett av dem gick på mål..? Med en sådan statistik är det inte lätt att vinna fotbollsmatcher. Cheltenham hade 16 skott, varav 8 var inom ramen. Det har ännu en gång i historien blivit tydligt att ett kollektiv inte byggs på en vecka (Ipswich är ett annat exempel) och denna helg vann ett samspelat Cheltenham mot ett, för tillfället, osynkat Charlton.


Omgångens poäng:
3p – Jonathan Leko: Mål direkt och var en injektion i sitt inhopp, även om det inte slutade väl för laget. Han var en publikfavorit under förra vändan och han gjorde ingenting för att förändra på det till denna gång genom den här starten.

2p – Conor Washington: Nästa injektion som fick fart på matchen med sitt inhopp. Skapade mer oreda än Lee och står för aktionen som leder till reduceringen. Svårt att peta honom till nästa match.  

1p – Albie Morgan: Det är väl inte precis en lysande prestation rakt igenom för Albie, men det är ändå han som lägger fram bollarna i försök att skapa något.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-09-13 21:52:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson