Charlton – Crawley 6-1 (Papa Johns Trophy)
Elliot Lee med sitt första mål i Charlton.

Ett roterat och ungdomligt Charlton brakade in i EFL Trophys gruppspel och visade ingen nåd. Mål kom som på beställning och 6-1 blev slutresultatet mot Crawley Town från League Two.

Det var alltså åter dags att introducera en cuppremiär. Deltagandet i Ligacupen har vi redan satt på paus till nästa säsong då Charlton tackade för sig redan i den första omgången mot AFC Wimbledon för några veckor sedan. Det dröjer ytterligare någon månad innan the Addicks kliver in i mer anrika FA-cupen, men i veckan var det dags att sparka igång gruppspelet för inte lika uppmärksammade EFL Trophy, eller Papa Johns Trophy som den också heter för tillfället. Det är inte cupen som varken lockar de stora tv-bolagen eller de massiva publikmassorna men det är trots allt en cup som innehåller en hel del charm. Cupen utgörs av klubbar från League One, Two och Premier League klubbars akademilag (U23). Gruppspelet består av enkelmöten under hösten och i årets upplaga står Crawley Town, Leyton Orient och Southampton U23 för motståndet. På många sätt är det cup som de klubbarna i League One prioriterar högre än exempelvis deltagandet i Ligacupen. Här har lagen i de lägre divisionerna faktiskt en möjlighet att ta sig till Wembley för en laddad cupfinal och chansen att lyfta pokalen där. Något som är få förunnat för dem supportrar som följer sitt lag sju dagar i veckan året om.

Papa Johns Trophy är också en möjlighet för Charlton att lufta spelare i behov att matchtempo och yngre förmågor som inte riktigt tagit klivet in i startelvan. Detta fick inte minst se när Nigel Adkins slängde ut startelvan inför hemmamötet mot Crawley. Unge andremålvakten Nathan Harness fick chansen i mål, medan fyrbackslinjen framför honom frontades av Charlie Barker till höger, Deji Elerewe och Jason Pearce i mitten, samt Jacob Roddy till vänster. På mittfältet fanns det mer rutin då Corey Blackett-Taylor, George Dobson och Sean Clare skulle få minuter där, och intressante lärlingen Charles Clayden utgick från vänsterkanten. Längst fram blev det startdebut för Elliot Lee, i par med Josh Davison. En intressant startelva på många vis där man börjar lära känna dem nya namnen mer och man börjar skapa sig en uppfattning om vilka spelare som redan nu kan vara aktuella för minuter i League One. Några spelare har ju faktiskt redan hunnit presentera sig på allvar.

Charlton: Harness, Barker, Elerewe, Pearce, Roddy, Blackett-Taylor (Kirk 64), Dobson, Clare (Dempsey 64), Clayden, Lee (Burstow 80), Davison.
Ej använda avbytare: MacGillivray, Famewo, Morgan.

Crawley: Nna Noukeu, Gallacher (Hessenthaler 46), Francomb, Craig, Dallison (Frost 13), Powell, Nadesan (Appiah 56), Tilley, Ashford, Tsaroulla, Payne.
Ej använda avbytare: Morris, Ransom, Al-Hussaini, Khaleel.

Det kommer inte bli något av det mer genomgående matchreferatet men lagets insats och ett par spelares prestationer är väl värda att tillägnas några meningar.

Spelarna i Charlton visade att det inte fanns någon tid att förlora och sprang tidigt upp i ledning. Redan efter 25 minuter skulle man ha 3–0 till sitt förfogande och matchen var redan då mer eller mindre klar.

1-0 (5:e) kom till genom en omställning, där främst Davison, Clare och Clayden var med uppbyggnadsfasen. En stark Davison på mittplan hittade Clare, som hittade Clayden i djupled, som sedan hittade tillbaka till Clare centralt och han kunde till sist hitta Davison i straffområdet. Davison tog emot felvänd med vänsterfoten, vred upp kroppen och placerade in 1-0.

2-0 (18:e) föll cirka tio minuter efter ledningsmålet. Crawley spelade tokigt vid mittplan och Charlie Barker kunde bryta påpassligt för att sätta igång en ny kontring. Barker spelade fram Corey Blackett-Taylor som hade lediga ytor och trampade in i straffområdet från sin kant. Efter några överstegsfinter, några krockar och flyt med bollen kunde han skjuta in 2-0 från sexmeterslinjens ytterkant.

3-0 (22:a) fyllde sedan på fyra minuter senare och det skulle bli matchens behållning. Efter lite speluppbyggnad på egen planhalva smällde George Dobson iväg en perfekt boll på djupet. Crawleys backlinje stod och funderade på annat när leveransen kom och Elliot Lee löpte sig fri. Lee utmanade den försvarare som hakat på honom in i straffområdets högersida. Han tunnlade sin motståndare, vek in från höger och curlade in 3-0 med vänstern. Briljant mål och vilket ordentligt sätt att presentera sig! ¨

Det fanns mer att hämta i den första halvleken. Bland annat fick Clayden ett inspel som han avslutade med ett ribbskott. 3-0 stod sig istället halvleken ut och Charlton skulle bara visa sig till hälften klar med målgörandet.

4-0 (54) dröjde bara tio minuter in i andra halvlek. Blackett-Taylor trampade igång en omställning och Clare fördelade boll ut till höger där Davison hade den lediga ytan. En hungrig Davison borrade ner huvudet mot straffområdet och väl där gick han för avslut på mål. Skottet skulle inte varit otagbart för Blondy Nna, om inte George Francomb glidtacklat och styrt skottet in i eget mål. Nna satt redan på huk, redo att plocka bollen i skopan men fick istället hämta den ur eget nät för fjärde gången.

Härefter hade faktiskt Crawley sin bästa period i matchen. Om man nu kan skriva det efter en 6-1 förlust. I 62:a Jack Powell tryckte av en frispark som tog klockrent i Nathan Harness ribba, och i 75:e kom reduceringen på straff genom Kwesi Appiah. En motståndare klev framför Jason Pearce i eget straffområde sedan Pearce gjort en dålig mottagning. Ivrigt nog ville Pearce reparera sitt bolltapp men tryckte klumpigt omkull Sam Ashford i straffområdet. Ashford var både felvänd och långtifrån mål vid händelsen och den så rutinerade Jason Pearce måste hantera en sådan situation bättre. Samtidigt synd om Nathan Harness som hade en hållen nolla på g.

En del förändringar hade börjat göras i Charlton sedan en tid tillbaka. Ben Dempsey, Charlie Kirk och unge forwarden Mason Burstow hade samtliga hoppat in. Den sistnämnde hann bara lunka runt i en minut innan han skulle hamna i målprotokollet för seniorlaget.

5-1 (82:a). Clayden tempoväxlade sig förbi på högerkanten och skyfflade in ett inlägg med sin högerdoja. Crawleys försvarare vid förstaytan duckade och ställde sina lagkamrater bakom. Den enda som hann reagera var en nyligen inbytt Burstow, som med en felvänd bakåtnick fick in femman bakom Nna. Ett svårutfört mål på många vis.

Sedan var det bara sexan kvar och 6-1 (90) kom i matchens slutskede. Det var ny omställning för Charlton där Kirk släppte ut till Mason Burstow som anföll med fart på vänsterkanten. Burstow skar inåt i planen på offensiv planhalva och vände spelet till en återigen fri Josh Davison på högersidan. Davison utmanade i straffområdet, tog sig närmre sexmeterslinjen och vek in med vänsterfoten för att dunka in 6-1 från nära avstånd.

Nu var det slut på det roliga och Charlton tog en bergsäker första trepoängare i säsongens cupgruppspel. Det finns många spelare att lyfta fram och det tenderar givetvis att bli många av de yngre förmågorna. Deji Elerewe, Charles Clayden och Josh Davison har varit uppe och känt på seniorspel och tar för sig mer för varje minut. De är på väg att verkligen växa in kostymen nu. Framförallt Davison som stod för en ordentligt dominerande insats med två och ett halvt mål. Även Charlie Barker gjorde det bra som högerback och Mason Burstow hann med 1+1 på tio minuters speltid. De mer rutinerade seniorspelarna gjorde samtliga också bra insatser och visade Nigel Adkins att de kommer kunna bidra i en tuff League One-säsong. Elliot Lees mål var en delikatess, Blackett-Taylor fick visa sina färdigheter och mittfältet dominerades av Clare/Dobson.