Tisdagens afton såg länge ut att gå enligt plan men en övertidskvittering från Crewe förändrade förutsättningarna på en sekund och dygnets sista timmar utvecklades till några av säsongens tyngre sådana.

Det bjöds inte på någon större överraskning i Nigel Adkins presenterade laguppställning. Två förändringar gjordes men de hade man kunnat gissa sig till. Ryan Inniss kan inte matchas allt för flitigt och förpassade till bänken, och Akin Famewo ersatte naturligtvis. Diallang Jaiyesimi fanns inte tillgänglig på grund av helgens skada, men dennes position fylldes av Ian Maatsen som precis tagit sig tillbaka från samma hinder. Formationen var 4-3-3 och det var dags att ta tre poäng.

Charlton: Amos; Matthews, Famewo, Pearce (C), Purrington; Gilbey, Watson (Pratley 75), Forster-Caskey; Maatsen (Washington 54), Millar (Aneke 68), Stockley (Innis 75).
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Gunter, Morgan.

Crewe: Jaaskelainen; Adebisi, Wood, Danels, Pickering; Lowery Wintle, Ainley (Porter 86); Dale, Mandron, Kirk.
Ej använda avbytare: Richards, Lancashire, Johson, Beckles, Walker, Evans,

I motsats till helgens match var det Charlton nu som skulle få en flygande start genom ett ledningsmål under matchens första tiominutersperiod. Charlton hade inlett matchen positivt och skulle producera ett mål som helt följde instruktionerna för hur ett vackert fotbollsmål ska göras. En längre sekvens med kortpassningsspel och bollinnehav fick plötsligt en ordentlig fart framåt, när Liam Millar utmanade och gled förbi sin motståndare längs vänsterkanten. I höjd med straffområdet spelade han sedan en rak passning till en djupledslöpande Alex Gilbey som hann upp bollen innan kortlinjen och vispade in ett inlägg med vänsterfoten. Jayden Stockley visste vad han skulle göra genom att möta upp inlägget vid första ytan och med en slängnick, likt Henke Larsson mot Bulgarien 2004, skickade han in 1-0 (10) med hjälp av stolpen.

The Addicks fortsatte prestera bra efter ledningsmålet och matchbilden hade helt klart utvecklat sig till deras fördel. Detta byggde till stor del av ett trevligt kortpassningsspel som gjorde att Crewe lätt kom av sig i sin press. Liam Millar var så där pigg och rapp som han kan vara och ställde till med stora problem längs sin vänsterkant. Efter 30 minuter började Crewe dubbla med spelare mot honom men det hjälpte föga. Kom han inte förbi självmant så tog Crewespelarna beslutet att göra ned honom och då kunde Charlton ändå låsa fast bollen i offensiven.

För Crewes del var det en jobbig halvlek, även om man inte på något sätt gjorde bort sig. Bortalaget fick arbeta mycket bakåt men kunde också göra ett och annat försök i att ställa om. I offensiven försökte man nå Mikael Mandron i boxen, men han fick enbart i väg något halvdant avslut som inte vållade Ben Amos och Charlton några större problem. Charltons ledning stod sig därmed halvleken ut och det var 1-0 i paus.

Det fanns inga direkta intentioner på att något var på väg att ändras när andra halvlek sparkades i gång. Charlton kom ut som det bättre laget man är och känslan var att en utökning låg närmre till hands än en kvittering för Crewe.

Efter tio minuter gjorde Charlton också sin första förändring när en osynlig Maatsen gick ut mot Conor Washington. Bytet hängde inte ihop med vad som komma skulle men här började matchen ta sig en oväntad vändning. Charlton sjönk lägre i sina utgångspositioner och nästa hela laget förlades på egen planhalva. Crewe tilläts att etablera possession och av de hade man skapat sig en väg in i matchen. Från minut 60 var det mer eller mindre bara en tidsfråga innan Crewe skulle få ut något produktivt av detta och i minut 67 kom så även kvitteringen. Nathan Wood slog ut två av Charltons lagdelar genom att hitta Owen Dale i offensiv position med ett utmärkt uppspel. Dale väggspelade sig förbi Jason Pearce med hjälp av Tom Lowery och väl i straffområdet passade han på att skottfinta en tillbakajagandes Pearce, för att sedan distinkt panga in kvitteringen i Amos bortre hörn. 1-1 (67).

Crewes helomvändning fortsatte och det blev inte bättre av att Chuks Aneke ersatte Liam Millar. Charlton var nu på tok för offensivt balanserat sett till matchbilden. Bara minuten efter kvitteringen kunde Crewe gjort situationen än värre, när Callum Ainley vek in från vänster och sköt över tack vare en styrning från Ben Watson. Adkins såg att något gått galet och agerade snabbt genom att slänga in mer kamp och bättre balans på planen. Ryan Inniss och Darren Pratley kom in, vilket gjorde att Charlton nu mönstrade en 3-5-2 formation. Detta blev en ny vändpunkt i matchen och Charlton var tillbaka i förarsätet.

Några mindre lyckade anfall blev injektionen som började väcka liv i förhoppningarna om att det här var Charltons match att vinna. Chuks Aneke ville lämna ett avtryck och kom till avslut vid två tillfällen. Dessvärre ur dåliga vinklar som Will Jääskeläinen inte hade några större problem med. Alex Gilbey sköt också men han gjorde det från distans och det skapade en mycket viktig hörna, skulle det visa sig. Jake Forster-Caskey servade in hörnan mot straffområdets övre del och där mötte Akin Famewo upp med nick mot mål. Själva nickavslutet var för långt ifrån mål för att bli något vettigt men framför Jääskeläinen stack, en onside-stående, Gilbey fram huvudet och nickskarvade in 2-1 (83) mellan benen på målvakten.

Att Charlton nu bäddat för tre poäng trodde nog alla. Inklusive jag såklart. The Addicks gjorde allt rätt under den tid som återstod och hanterande den fem minuter långa tilläggstiden mycket bra, fram tills 30 sekunder återstod. Crewe fick sätta igång ett sista anfall och Charlton föll alldeles för djupt för att låta Crewe inleda ett sista bombardemang mot Charltons straffområde. Fyra gånger tilläts Crewe sätta in bollen på nytt mot Charltons box utan att någon riktigt lyckades avvärja anfallet. Efter två vunna nickdueller i rad lyckades sedan inte Ryan Inniss vinna en tredje, och andrabollen landade hos Owen Dale som via fin bollbehandling och en ledig yta kunde dunka in 2-2 från nära håll när matchen pågått i 96 minuter. Ridån gick fullständigt ner. Charlton fick ett sista desperat anfall men inget hände och Charlton hade verkligen slarvat bort två mycket viktiga poäng i sista stund.

Efter match
Ja det gör faktiskt ont att skriva det här. Tre poäng hade mer eller mindre redan hunnit antecknas och det var också vad som krävdes mot ett lag som Crewe. Absolut, det är inget dåligt lag och de har ställt till det för många, vilket vi också visste om. Men. Sett till vad Charlton har för utgångläge och vad man kämpar för under den korta tid som återstår så blev det här helt klart en missräkning och ett tungt poängtapp. Kanske rentav det tyngsta när säsongen ska summeras, eller, vad vet jag. Charlton har också allt att spela för, till skillnad från Crewe, men ibland räcker det inte ens att ha både klassen och motivationen på sin sida.

Ur ett helhetsperspektiv får man annars vara nöjd över matchen. Bortsett från tio minuter i andra och den sista sekvensen med 30 sekunder kvar, finns det inte mycket att klaga på för Charlton. Vill man fortsätta vara positiv, likt Nigel Adkins, så är det bara att fastslå att Charlton kommer ha allt i egna händer under veckorna som kvarstår. Det återstår en hängmatch och vinner Charlton den besitter man en playoff-plats inför avslutningen. Sedan har man däremot inte råd att tappa några poäng, om inte rätt resultat går med dem och genom en kort anblick på spelschemat går det inte att komma ifrån att Charltons är tufft. Till helgen väntar Accrington på bortaplan, sedan Lincoln på hemmaplan på tisdagen och i sista omgången blir det avslutning mot redan uppflyttade Hull. Inga nötter där är enkla att knäcka. Men vilka är nu de egentligen.

Omgångens poäng
3p – Alex Gilbey: Det går väl inte att belöna någon annan med tre poäng denna match heller. Alex Gilbeys form fortsätter och denna omgång blev det 1+1 i form av poäng. Med andra ord är han direkt inblandad i båda de mål som produceras och mer behöver egentligen motiveras för att förstå vad det betydde i slutändan.

2p – Akin Famewo: Stabil insats och mittbacken fick göra sin första poäng i Charlton genom assisten till Gilbey. Gör ett bra försvarsjobb och stod i vägen för mycket av Crewe försökte skapa genom Mandron. Inte undra på att de i stället siktade in sig på Pearce som hade en betydligt tuffare kväll.

1p – Liam Millar: Är den stora kreatören i halvleken som är bäst, det vill säga den första. Har uppenbart växt ut till en personlig favorit och när han är på ett kreativt humör startar han igång mycket av det som blir Charltons offensiv.