2020-09-19 16:00

Charlton - Doncaster
1 - 3

Charlton - Doncaster 1-3

Hemmapremiären bjuder på en bitter förlust när gästerna från Doncaster avgår med segersiffrorna 1–3 (0-1).

Publiken var värmande nog tillbaka och gav stundtals ifrån sig en ganska bra ljudvolym. Synd bara att laget inte kunde bjuda till utan visade upp sig från sin mer ovårdade sida.

Laguppställningen bjöd på en ändring sedan matchen mot Crewe. George Lapslie, som inte gav mycket väsen av sig senast, ersattes av Albie Morgan. Denne tog plats på det tremannamittfält som utgjorde en del av dagens 4-3-3-formation.

Charlton: - Amos, Barker (Williams 61), Oshilaja, Pratley, Purrington, Morgan (Lapslie 86), Forster-Caskey, Gilbey, Washington, Bonne, Doughty.
Avb: - Maynard-Brewer, Öztumer. Levitt, Davison, Vennings.

Doncaster: - Bursik, Halliday, James (John 77), Anderson, Wright, Gomes, Tulloch (Lokilo 13), Whiteman, Taylor, Richards (Coppinger 82), John-Jules.
Avb: - Jones, Amos, Williams, Okenabirhie.

Det var Charlton som helt klart startade matchen bäst. Likt mot Crewe visade man upp ett bra återerövringsspel med tålamod och varierat passningsspel. Redan i minut 5 kunde man tagit ledningen. Macauley Bonne nickade över sedan Charlie Barker serverat ett inlägg. Doncaster stack upp någon enstaka gång och letade då främst ytor bakom våra ytterbackar i Barker och Purrington. Men det mesta kändes under kontroll och under matchens inledande 25 minuter var det hemmalaget för hela slanten.

Spelet förlades mest på motståndarnas planhalva och det började lukta mål från Charltons sida. Fint förarbete i minut 10 ledde till att Conor Washington rann igenom och skickade iväg ett mellanting av avslut och inspel mot bortre. Om det var ett avslut så smet det utanför den högra stolpen, och om det var ett inspel så hann inte Alex Gilbey dit. Bara minuten efter var Gilbey i farten i ett fint anfall. Purrington överlappade och gav Gilbey chansen att vika in från vänster och avlossa sitt skott. Doncasters målvakt Josef Bursik tvingades till en bra räddning och tippade bollen till hörna. Hörnan blev även den farlig, och i andra vågen slog Albie Morgan ett perfekt inlägg. Bonne blev märkbart fri i straffområdet men styrde nicken (blundade han?!) utanför Bursiks vänstra stolpe. Här måste det bli mål! Visserligen dömdes Bonne, i situationen, till en tveksam offside men det spelar mindre roll för mig. Charlton fortsatte mala på, men istället för 1-0 skulle det bli en helt annan matchbild.

I minut 25 kom Doncaster på en avslagen omställning där ett försök till genomskärare blockades av Darren Pratley, och andrabollen landade i sin tur hos Madger Gomes, en frisk fläkt. Gomes drog till med ett distansskott som otagbart dök in i Ben Amos vänstra hörn. 0-1 (25), oväntat, onödigt och tråkigt. Målet blev till en käftsmäll för Charlton som härefter inte gick att känna igen. Passningsspelet försvann och helt plötsligt var Doncaster närmre en utökning än vad Charlton var på att hitta nätet. Amos avvärjde både en farlig frispark och ett lurigt distansskott från Ben Whiteman. Samtidigt bjöd Pratley på två klockrena brytningar som avstyrde potentiella frilägen för Doncasters del. Domaren blåste av vad som kan kallas en märklig halvlek.

The Addicks kom ut med förändring i formationen där 4-3-3 förbyttes mot en 3-5-2. Pratley lyftes upp på mitten och trion Barker, Oshilaja, Purrington bildade en trebackslinje, medan Morgan och Doughty tog varsin kant. Detta visade dock ingen förändring i spelet, utan istället kunde Doncaster genomföra det man sånär gjort innan pausvilan. Man tog sig runt på sin högerkant och slog ett hårt inspel i sidled som Barker oturligt stötte in i egen målbur och 0–2 (49) var ett faktum. Doncaster fick allt för lätt rulla boll, både i och utanför Charltons straffområde.

Charlton visade inte upp något spel överhuvudtaget. Bollar utan tanke, felbeslut och ett ständigt försättande av lagkamrater i svåra situationer. Ändå var det en slumpboll som, via hjälp från motståndare, landade hos Washington. Tyvärr hamnade forwarden lite ur vinkel och Bursik benparerade avslutet. I minut 60 var det Pratleys tur att bli helt ren i straffområdet. En för dagen väldigt osynlig Alfie Doughty slog ett bra inlägg som Pratley nickade utanför (blundade han också?!).

Trots målchanserna var Charlton fortsatt oerhört slarviga i sitt spel. Bolltapp i fel lägen inbjöd till stora ytor för Doncaster att agera på, och man fick ständigt komma med fart i omställningar. Just ett bolltapp högt upp i plan resulterade i att Doncaster kunde kontra in 0-3 (63) genom John-Jules.

Här kändes det som att ridån gick ner för dagen, men Charlton skulle ändå visa upp lite fighting-spirit för att störa Doncaster. En hörna i minut 67 passerade samtliga i straffområdet för att landa hos Albie Morgan, som i sin tur ett slog ett inlägg från höger som såg ut att få samma öde som hörnan. Denna gång dök Doughty upp påpassligt på bortre och kunde slå in bollen centralt i straffområdet, där Washington nickade in reduceringen till 1-3 (67). Målet höjde somligas prestationer i laget. Tre minuter senare började Doughty utmana på sin vänsterkant och sköt ett inspel snett-inåt-bakåt. Washington mötte upp i höjd med straffpunkten men avslutet täcktes till hörna. Washington snappade strax efter upp en långboll, som en försvarare lyckades bryta i sista stund.

Sista tio bjöd på stökigt och ovårdat spel. Charlton ville bara få upp bollen i anfall för att göra ytterligare en reducering, medan Doncaster fick köra omställningsspel. Lagen blev långa och båda visade oskärpa i de avgörande momenten. Charltons raka spel kunde dock givit en till reducering när Bonne missade ännu en nick, och Gilbey avlossade sin kanon som träffade överkanten av ribban i matchens sista tilläggsminut. Matchen slutar 1-3 till Doncaster Rovers.

Efter match
En väldigt frustrerande förlust. Charlton dominerar första 25 som borde gett utdelning. Istället blir det tvärtom när det orättvist blir 0–1 och man anpassar sig aldrig till den scenförändring som sker. Doncaster bjuds på billiga anfall och kunde döda matchen i andra halvlek. Charlton missar för mycket målchanser, och även om man närmar sig efter reduceringen så fanns inte skärpan där. Doncaster är inget lag som imponerar på mig, men man bjuds på en seger och tackar med nöjdhet för det.

Tycker framförallt att det är många som inte kommer upp i nivå idag. Macauley Bonne kan inte vara nöjd med sin insats, Doughty spelade visserligen upp sig men syntes inte alls till i första halvlek. Oshilaja kändes osäker och med det börjar även Barker och Purrington att blanda och ge  Jake Forster-Caskey agerar tydlig defensiv spelfördelare, vilket fungerar bra till en början. När motståndarna dock förstått JFC:s roll, så tenderar även han att försvinna ur matchen. Likaså borde man kunna kräva mer av Jonny Williams i dennes halvtimme långa inhopp. Trots en slätstruken insats skall poäng delas ut till tre aktörer:

Dagens poäng
3p – Darren Pratley: Bäst för dagen i Charlton. Agerar lugnt, spelar ur i stormiga perioder och gör några avgörande brytningar i svåra lägen. Flyttades upp på mittfältet i andra halvlek och blir där en figur man enkelt kan sätta upp bollen till eller sikta på i boxen. Borde dock gjort mål!

2p – Conor Washington: Gör sitt andra mål på lika många matcher. Borde kanske gjort något till vid normal utdelning men sliter hårt i över 90 minuter. När laget dippar försöker han leta vägar genom att droppa ner för att möta eller sticka på djupet och blir på så vis ständigt ett hot. Viktig i forceringsfasen i slutet av matchen och kommer göra flera mål!

1p – Alex Gilbey: Är väldigt pigg i första halvlek. Använde sin fart i varje aktion och utgick ofta från vänsterkanten, när laget kom till anfall. Kunde därifrån ställa frågetecken till sin motståndare genom att antingen gå på in- eller utsidan. Blev tyvärr osynlig i andra halvlek när bollen mest flög över mittfältet. Förtjänade ett mål!