Lagbanner
2023-02-11 16:00

Charlton - Fleetwood
1 - 2

Charlton – Fleetwood Town 1-2

Charlton – Fleetwood Town 1-2

Hemmamatchen mot Fleetwood blev inte alls någon höjdare för The Addicks del utan bör  beskrivas som ett bottennapp. Detta när resultatet för tredje helgen i rad skrevs med sifferkombinationen 1-2.

Ja, Charlton studsade snabbt tillbaka efter hemmaförlusten mot Bolton (1-2) och knep de tre poängen i den tät bortamatch mot Exeter (1-2) förra helgen. Dean Holden lämnade därav startelvan oförändrad inför att ett formsvagt Fleetwood Town skulle komma på SE7-besök. Detta innebar en försvarslinje med Ashley Maynard-Brewer i mål och Sean Clare, Ryan Inniss, Lucas Ness och Matt Penney som försvarare. På mittfältet höll Gavin Kilkenny, George Dobson och Scott Fraset till, och längst fram Jesurun Rak-Sakyi, Macauley Bonne och Corey Blackett-Taylor.

Noterabara förändringar syntes däremot till på bänken. För första gången det här året var Chuks Aneke redo att tillhöra en matchtrupp och för första sedan novembermånad var Joe Wollacott tillgänglig och inte skadad. Lägg där till att Steven Sessegnon bedömdes tillräckligt fit för att vara med efter sina skavanker. Övriga bänkspelare var Terell Thomas, Albie Morgan, Jack Payne och Tyrecce Campbell. Miles Leaburn lyste med sin frånvaro.

I Scott Browns Fleetwood startade väntat den nyligen Charltonflyktade Jayden Stockley som centerforward. Stockley som så sent som för mindre än två veckor sedan tillhörde Charlton och hade The Valley som hemmaplan, och som dessutom för lite mer än en månad sedan var klubbens lagkapten. Ibland går det så snabbt i svängarna att hjärnan knappt hinner med. Utöver Stockley fanns även den före detta Charltonspelaren Brendan Wiredu i Fleetwoods backlinje.

Första halvlek
Sett till matchbilden och utvecklingen under den första halvleken fanns det mycket som skulle kunna peka åt Charltons fördel rent spelmässigt. Fleetwood rusade inte iväg i onödan från sina positioner utan låg lågt med laget och bevakade händelserna. Charlton tilläts etablera possession och rullade boll från kant till kant för att öppna upp ytor för sina kreativa yttrar.

Men med Jayden Stockley som boxspelare och med ”rätt” typ av fotboll i förhållande till det så kommer Fleetwood alltid vara ett offensivt hotfullt lag, oavsett hur mycket eller lite bollinnehav man kan tänkas ha. Precis som det bävades för i införrapporten så fick Stockley matchens första målchans när han nästan fick träff på ett inlägg från vänster. Miss då, men det skulle inte dröja särskilt länge innan Fleetwood tog ledningen i alla fall. Vi har tidigare varit med om att ytterbacken Danny Andrew har smällt in drömmål från sin vänsterfot. Den här gången skulle han tidigt göra sig illa och tvingades ersättas med Shaun Ronney i ett tidigt stadie. Det skulle dock inte förändra på det som antyddes nyligen, utan Ronney tog bara över Andrews vana och drämde in 0-1 (25) genom ett halvvolleyskott utifrån straffområdet. Maynard-Brewer kastade sig, men förgäves.

Charlton hade tillräckligt med bra sekvenser för att ändå göra någonting av den här halvleken. Bollinnehavet centrerades till mittfältets aktörer och fördelades ut till kanterna. CBT och JRS fick mycket ytor att agera utefter och gjorde det blandade resultat. Runt 45:e minuten och dess tilläggstid började det trilla in lite nätkänningar. Dobson curlade ett skott utanför efter ett bra läge, och Scott Fraser nickade så Jay Lynch fick rädda. Bäst möjlighet, innan kvitteringen kom, fick sedan Fraser igen. Ett inlägg från Kilkenny skapade en rörig situation i straffomårdet och Fraser kom till skottläge från nära håll, men Carl Johnston agerade uppoffrande och lyckades på ett fantastiskt vis styra avslutet över ribban genom att slänga sig framför med en fot.

1-1 (45+5) kom äntligen sedan i den femte tilläggsminuten av den första halvleken. Sean Clare drev upp mål längs högkanten och hittade Rak-Sakyi med ett instick mellan två spelare. Rak-Sakyi gjorde sig rättvänd, tog sig in i straffområdet, riktningsförändrade sig förbi en försvarare med högerfoten och placerade in kvitteringen i det bortre hörnet med vänsterfoten. En klassaktion som bara han kan stå för, och då är det en fröjd att se honom i sitt lag. Det finns inte en chans i världen att han spelar i League One efter nästa sommar.

Andra halvlek
Ibland ger ett mål innan halvtidsvilan precis den extra boosten som behövdes för att ta vid i andra, ibland ger den anmärkningsvärt lite effekt och fungerar mer som en utpustning. Denna gång blev det något av ett mellanting där Charlton till synes först såg ut att ha kommit ut starkt genom några intressanta aktioner från Rak-Sakyis sida på högerkanten, men sedan skulle ändå Fleetwood återta ledningen efter sju minuters spelande. Bortalaget fick en hörna och i markeringsuppståndelsen - i Charltons straffområde – föll Scott Fraser till marken, vilket frigjorde hans markeringsobjekt i Harrison Holgate. Typiskt nog var det precis Holgate som skulle få Phoenix Pattersons hörna till sig och kunde ostört och omarkerat nicka in 1-2 (52) till gästerna.

Charlton tappade härifrån inte bara greppet om markeringarna utan även hela matchen. Man började spela mer omständligt och man spelade inte alls sig fram som man gjort relativt framgångsrikt i den första halvleken. En del skadefri kraft byttes in i form av Steven Sessegnon och Chuks Aneke. Trots snålt om medverkan under den senaste tiden så var det så klart Aneke som skulle buffla sig fram till den bästa kvitteringsmöjligheten för Charlton. Genom starkt närkampsspel och fina fötter tog han sig fram centralt i planen, men på grund av inkommande press fick han avsluta tidigare än önskat och läget hann aldrig riktigt att bli det rena friläge som det först såg ut att kunna bli. Lynch kunde således rädda skottet som inte var tillräckligt välplacerat.

Med tio minuter kvar av ordinarie speltid skulle också Charltons tilltänkta forceringsfas aldrig hinna inledas. I en omställning från Fleetwood gjorde Ryan Inniss ner Harvey Macadam och tilldelades ett rött kort som en frilägesutvisning. Ett tveksamt domslut sett till att Lucas Ness fanns som understöd i bakgrunden och att Macadam höll på att styras bort från mål genom Charltons försvarsspel. Satsningen var däremot vårdslös från Inniss sida och det fanns ingen bollkontakt i själva tacklingen. Det är heller ingen ovanlighet att den slarvige och opolerade mittbacken blir just utvisad, för det här innebar nämligen Inniss tredje röda kort den här säsongen. Det är ingen smickrande statistik för en redan ifrågasatt spelare i laget.

På grund av olika skador och andra spelstopp blev det en lång tilläggstid även inför slutvisslan. 12 minuter viftade fjärdedomaren upp på sin tavla, men det gjorde ingen skillnad ur resultatsynpunkt. Ett Charlton reducerat till tio man lyckades inte kraftsamla för någon anstormningsvåg. Fleetwood tog samtidigt varje chans som gavs till tidsfördröjelser och spelade tämligen enkelt av den annars ovanligt långa tilläggstiden. Slut.

Efter match
Nej, det här var ingen höjdare som sagt. Man blir besviken, även om man i grunden inte har särskilt mycket att grunda besvikelsen i mer än att man som supporter givetvis vill att Charlton ska besegra Fleetwood Town på sin hemmaplan. Kanske lite extra också med tanke på att Fleetwood mer eller mindre var det formsvagaste motståndet i divisionen inför mötet. Men det kan man inte göra något åt nu i efterhand. Ehm, för annars är man ju vid det här laget införstådd med att versionen av Charlton Athletic 2022/23 är knappt bättre än förra säsongens och att det som bäst kommer generera en mitten/övre halvan placering. Med det innebär att Charlton i ett bra skick kan besegra Barnsley på hemmaplan, men samtidigt förlora mot Fleetwood Town.

Prestationsmässigt var det svagt på flera håll den här helgen. Defensiven berömdes efter försvarsspelet i Exeter men den här gången får de, bortsett från Sean Clare, avsäga sig den positiva kritiken. Ryan Inniss gjorde parodi på sig själv genom att ännu en gång bli utvisad och Matt Penney har inte övertygat någon efter sina tre första matcher i klubben. Lika otroligt som det är att Inniss fortsätter vara en startspelare i den här klubben, lika otroligt är det om Penney fortsätter att väljas före Sessegnon som vänsterback framöver. Inte heller Macauley Bonne kan sägas ha haft någon direkt kanonstart i klubben, utan uppträdde aningen uddlöst även i sin tredje raka startmatch. 

Omgångens poäng
3p – Jesurun Rak-Sakyi: Det är svårt att komma runt Rak-Sakyi ibland, och så var det verkligen efter den här matchen. Tog sig runt på sin kant gång efter gång och ser precis så där företagsam och energisk ut som han gjorde när han anlände i augusti. Kvitteringsmålet kommer från hans verktygslåda och han är den enda i Charltontruppen som kan gräva fram en sådan individuell prestation från ingenstans.

2p – Sean Clare: Det är lite upp och ner i Clares individuella prestationer. Titt som tätt ser han nonchalant och slö ut. Den här omgången var det dock raka motsatsen till det som tillskrevs i förra meningen, så Clare är en av få som kommer undan med ett bra betyg. Bra genombrottskraft från sin defensiva position, flera brytningar, och var den som drev igång anfallet bakom Rak-Sakyis mål.

1p – Scott Fraser: En helt ok Fraser-prestation, i jämförelse med att flera spelare underpresterade. Löste en del knutar på mittfältet i vanlig ordning och upplevdes som svårhanterlig för Fleetwood ur ett åskådarperspektiv.

Charlton: Maynard-Brewer; Clare (Sessegnon 61), Inniss, Ness, Penney (Campbell 81); Kilkenny (Aneke 66), Dobson (c), Fraser; Rak-Sakyi, Bonne, Blackett-Taylor
Ej använda avbytare: Wollacott, Thomas, Morgan, Payne

Fleetwood: Lynch, Andrew (c) (Rooney 9), Wiredu, Mendes Gomes (Macadam 56), Stockley (Omochere 67), Robertson, Marriott (Hayes 67), Warrington, Holgate, Patterson (Nsiala 56), Johnston
Ej använda avbytare: McMullan, Dolan

Mål: Shaun Rooney 0-1 (25), Jesurun Rak-Sakyi 1-1 (45+5), Harrison Holgate 1-2 (52)
Domare: C Boyeson
Publik: 12,436 (121 från Fleetwood)

COYR!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-02-12 21:55:28
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson