Lagbanner
2022-09-13 20:45

Charlton - Forest Green Rovers
1 - 1

Charlton – Forest Green Rovers 1-1

Charlton – Forest Green Rovers 1-1

Tisdagskvällens match mellan The Addicks och Forest Green Rovers slutade oavgjort. Ett resultat som baserat på matchbilden bara kan ses som två bortslarvade poäng av Charlton, som dikterade villkoren både spel- och chansmässigt men ändå lyckades sätta sig själva i skiten.

10 dagar hann det gå sedan senaste trupputtagningen och bortamatchen mot Bolton, som slutade med förlust 3-1. Den spelmässigt sämsta insatsen hittills den här säsongen och det byggde vidare på en svit av tre segerlösa ligamatcher, där det resultatet föranleddes av två kryssmatcher mot Cambridge och Wycombe.

Ben Garner har, under sin korta tid i klubben, inte gjort sig känd som en manager som förändrar mycket från match till match. De här styckena i matchrapporterna har kunnat hållits korta då det sällan varit mer än en förändring i startelvan från en ligamatch till en annan. Men det tillfälliga uppehållet hann synnerligen göra sitt ute på träningsplanen för inför matchen mot Forest Green presenterade Garner en startelva med flera noterbara punkter.

Majoriteten (80%) av försvarslinjen var förväntad och hade gått att gissa sig till. Joe Wollacott var givetvis målvakt och försvaret – från höger – representerades av Sean Clare, Ryan Inniss och Eoghan O’Connell, där Inniss var den som klev tillbaka in i startelvan istället för Sam Lavelle som startade mot Bolton. Ingen större skräll i sig då Inniss varit startspelare sen säsongens början och Lavelle agerat hans ersättare vid tillfällen. Det stora utrops- och frågetecknet gällde återigen vänsterbacksplatsen, där Ben Garner ännu en gång bjöd på en överraskning den här säsongen och nu valde att ge förtroende till en ligadebuterande Richard Chin från akademin. Chin har medverkat som ytterback i såväl Liga- som EFL-cupen, men aldrig gjort en sekund i League One. Han har absolut gjort bra ifrån sig som ung spelare i cupspelet men jag har svårt att se att någon kunde förutspå att han redan nu skulle göras aktuell som startspelare i ligan. Jag har ännu svårare att se någon inför säsongen förutspå att Charles Clayden och Richard Chin skulle vara klubbens vänsterbacksalternativ i mitten av september – vilket såklart har möjliggjorts av Steven Sessegnons frånvaro.

Som mittfältare var George Dobson det enda bestående namnet sedan senaste matchen. Albie Morgan fick flytta till en bänkplats och Scott Fraser var indisponibel p.g.a. tillökning i familjen. Nyförvärven inför säsongen, Jack Payne och Conor McGrandles, startade istället och Payne erhöll därmed sin startdebut i ligan efter en mer än en handfull inhopp. Noterades gjordes också att Jake Forster-Caskey fanns med i en ligamatchtrupp för första gången den här säsongen.

Vidare gjordes det även ett par förändringar i lagets främre led. Jesurun Rak-Sakyi är för tillfället inte möjlig att peta efter sina tidigare insatser och startade till höger. Centralt i fronttrion blev det aktuellt med ytterligare en startdebutant i ligan där Miles Leaburn firades för denna, och till vänster gick Corey Blackett-Taylor in från start på nytt. Jayden Stockley inledde som bänkman denna match och Charlie Kirk petades lite oväntat helt och hållet från matchtruppen. Det hade också inför säsongen varit svårt att gissa att Leaburn skulle väljas före Stockley i en septemberuttagning. Han fick istället tillbringa förmiddagen på träningsplanen med nyförvärvet Terell Thomas och skadecomebackande Mandela Egbo. Chuks Aneke var heller än inte redo och fit-for-fight.

Första halvlek
Det började med en försiktig inledning där det såg ut som att det var två lag på planen som var intresserade av att äga bollen och hålla den längs marken. Charlton började bäst med att etablera possession och lyckades också ta ledningen tidigt in på kvällen. Forest Green som alltså verkade villiga att behålla bollen på backen, utsatte sig samtidigt för ett par dumdristiga och rent av galna beslut. Ett sådant gav upphov till Charltons ledningsmål när en enkel passning sattes rakt in i mitten till George Dobson. Han satte snabbt en rättvänd Jack Payne i spel och han tog i sin tur fram boll för att utmana ett oorganiserat försvar. Payne släppte ut till Blackett-Taylor till vänster i straffområdet och han la upp bollen och vinklade upp kroppen tillräckligt för att smälla in 1-0 (9). Forest Green straffades av sitt misstag och kvällen såg ut att kunna bli rolig för Charlton.

Charlton fortsatte vara bra efter det här och hade bud på mer. Kanterna var påhittiga och bjöd på mycket godis, bortsett från fler mål. Blackett-Taylor hade ett skott över i bra läge och Rak-Sakyi en nick som tvingade fram en räddning Luke McGee. Payne fortsatte vara initiativtagande från sin framåtlutande mittfältsposition och ytterbackarna var företagsamma med Clare och kanske framförallt Chin som gärna tog sig fram för att kombinera med offensiva spelare. Det som passerade den främre linjen städades allt som oftast undan av Dobson, som var på sitt bästa brytningshumör. Forest Green hade intentioner av att rulla boll men fortsatte sätta sig själva i jobbiga siutationer. Passningar utan adress, uppvändningar på mittplan och så vidare, kunde – och borde – ha straffat dem mer.

Men när inte tvåan kom för Charltons del så hängde uddamålsledningen kvar i en skör tråd och då kunde det räcka med ett individuellt misstag från hemmalaget för att resultatet skulle vara kvitterat innan halvtidsvilan. Forest Green vände från höger till djupt ner på sin vänsterkant och ett inlägg slogs in mot boxen på vinst och förlust. Den annars så lufttrygge Wollacott kom ut långt men lät inlägget passera mellan nävarna och istället kunde bollen dimpa ner till en fri och förvånad Connor Wickham, som enkelt la in 1-1 (45) i ett tomt mål. O’Connell fanns i Wollacotts väg för att plocka bollen, men försvaren gjorde inget för att nå den och på så vis för målvakten hållas ansvarig för att målet släpptes till. Ett kännbart misstag skulle det visa sig och dennes första sådana i Charltontröjan. Samtidigt var detta Forest Greens första skott på mål för kvällen - något som senare skulle visa sig bli det enda också. 

Snöpligt nog var det nu delat resultat när lagen gick in för vattenpaus.

Andra halvlek
Charlton visste att Forest Green inte hade imponerat under den första halvleken och att den här matchen bara var att vinna. Man kom också ut bra och såg till en början ut att ha en idé för hur uppgiften skulle slutföras. Rak-Sakyi hade tidigt ett läge när han avslutade med ett skott över, Dobson bjöd på ett av sina tunga distansskott, och Blackett-Taylor sköt utanför sedan han skapat en chans på egen hand – hade han dessutom varit smart nog att trilla vid en närkontakt i straffområdet så hade laget tilldelats en straff.

Men bristen av att få en ordentlig slutprodukt på anfallen gjorde att stressen över att återta ta ledningen snabbt började krypa fram. Detta inbjöd till perioder där Charltons beslutfattande gick att ifrågasätta och där Forest Green faktiskt tog sig till lägen för att ta ledningen. Det blev en form av slarvig hawaiifotboll med bolltapp hit och omställningar dit. Wickham hade en nick precis utanför Wollacotts högra stolpe, och Bryan Fiabema fick inte träff på ett inspel från höger som rullade fritt framför Wollacott. Halvlekens bästa målchanser och  mål där skulle inneburit att Charltons stress hade varit än mer påtaglig.

Ben Garner kan inte ha varit nöjd med vart matchbilden tagit sig och vart den riskerade att fortsatt ta vägen. Förändringar började göras i olika intervaller där Morgan, Stockley, Clayden och DJ kom in i tur och ordning. I och med några av bytena försökte Charlton bli något rakare – men det lyckades sådär. Leveransen brast ofta från kanterna och när inläggen väl anlände till boxen så hade Stockley svårt att komma till. Bollinnehav hade man ordentligt av under den sista kvarten och därav etablerades ett tryck mot Forest Greens planhalva – som i sin tur gjorde vad man kunde med maskningar och tidsfördriv för att behålla den poäng man oförtjänt hade i sin ägo, vilken man bar mäkrbart nöjd över. Charlton hade dock ofantligt svårt att komma till de där hundraprocentiga målchanserna och närmre blev det inte än ett distansskott från Sttockley och ytterligare ett curlat skott över från Rak-Sakyi.

Tilläggstiden på sex minuter rann snabbt i väg och det mest händelserika där var att Ryan Inniss tilldelades sitt andra gula kort och därmed även det röda – vilket håller honom avstängd i kommande omgång och blev highlighten för domare Busbys ganska genomusla insats. Matchen slutade frustrerande nog 1-1 på The Valley.

Efter match
Det här var säsongens hittills mest frustrerade poängtapp – vilket nu är uppe i fyra raka ligamatcher utan vinst. Charlton ska vinna den här matchen. Punkt. Sett till spelövertag och spelare position för position så ska det inte bli något annat än seger. Men ändå så sitter man här med ett annat utfall och det är oerhört frustrerande. Inte minst för att Forest Green var det överlägset svagaste laget som jag sett Charlton ställas mot den här säsongen. Och då vill man inte tänka på att det fanns tidpunkter där Forest Green kunde tagit sig upp i ledning genom de chanser man lyckades skapa.

Problemen är samtidigt uppenbara och det är det som lyfts fram i media efter matchen. Inte minst av Ben Garner själv. Man behöver bli bättre på att få ut mer av sitt spelövertag och att bli klart skarpare på offensiv planhalva. Lägen skapas men skärpan och den där totala uppoffringen är inte där för att omvandla och utöka den ledning man skapat sig. Om det fortsätter så kommer bli dominanta matchbilder hänga löst framöver också – och då riskerar man till och med att åka dit mot såna här – ursäkta språket men –  bokstavliga skitlag. Insatsen kan därmed sammanfattas med ett fett underbetyg. 

Omgångens poäng
3p – George Dobson
: Bäst för dagen, igen! Vinner oändligt mycket boll och agerade bromskloss i flera av Forest Greens anfall eller försök till det. Fördelade boll i sidled för att sätta kanterna i spel och det var Charltons väg för att få med sig något från matchen.

2p – Jack Payne: Assist nummer tre för den startdebuterande mittfältaren i ligan. Såg ut att vilja göra reklam för sig i Frasers frånvaro och tog chansen när det gäller att driva boll och ställa frågor till motståndarnas försvar.

1p – Richard Chin: Svårt att inte dela ut en poäng till unge Chin efter dennes ligadebut. Agerade på ett moget sätt och såg ut att ha gjort det förr på den här nivån. Växte omedelbart ut till ett seriöst alternativ som vänsterback framöver också.

Charlton: Wollacott; Clare, Inniss, O’Connell (c), Chin (Clayden 72); Dobson, Payne, McGrandles (Morgan 59); Rak-Sakyi, Leaburn (Stockley 72), Blackett-Taylor (Jaiyesimi 80)
Ej använda avbytare MacGillivray, Lavelle, Forster-Caskey

Forest Green Rovers: McGee, O’Keeffe, Bernard, Casey, Hendry, Moore-Taylor (c), Fiabema, Wickham (Little 80), Marques, Peart-Harris, Davis
Ej använda avbytare: Thomas, Jones, McAllister, O’Brien, Bunker, Brown

Mål: 1-0 Corey Blackett-Taylor (9), 1-1 Connor Wickham (45)
Domare: J Busby
Publik: 10,579 (202 från Forest Green)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-09-14 23:16:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson