Lagbanner
Charlton – Gillingham 3-0 (EFL Trophy)
Aaron Henry växer in i seniorkostymen för varje minut och har redan gjort två cupmål den här säsongen.

Charlton – Gillingham 3-0 (EFL Trophy)

Ett ungdomligt Charlton hanterade den första gruppspelsmatchen i EFL Trophy utan några större problem och säkrade en bekväm 3-0 seger över Gillingham på hemmaplan.

Att Ben Garner skulle göra förändringar i startelvan sedan helgens ligaomgång var det nog ingen Charltonanknuten som tvivlade på. Men att ledarstaben skulle slänga ut en så pass ungdomlig startelva som man ändå gjorde var något av en överraskning – även om det inte är någon ovanlighet för just gruppspelsmatcherna i EFL Trophy. Det har alltså hänt förr. Att släppa fram ungdomar i cupspelet – och då främst i EFL Trophy – går hand i hand med assisterande tränaren Scott Marshalls förkärlek för tävlingen som han beskrev det i South London Press, där han samtidigt betonade vikten av att ta cupen seriöst då en Wembleyfinal är möjlig att nå.  

Charltons startelva mönstrades med ungtupplig försvarslinje innehållande tredjemålvakt Nathan Harness och backarna Harris O’Connor, Charlie Barker, Lucas Ness och Richard Chin. Charlie Barker deltog i inledningen av ligaspelet för två säsonger sedan när Charlton befann sig under administration men har knappt synts till sedan dess. Han har uppenbarligen blivit omsprungen av alternativ som Ness och Chin som synts till mer frekvent i seniortruppen, åtminstone den här säsongen. O’Connor var helt och hållet en ny bekantskap för mig. Formationen var inte 4-3-3 denna gång, utan mer mot en traditionell 4-4-2. Mittfältet blev den mest rutinerade Charltonlagdelen i sammanhanget med Jake Forster-Caskey, Jack Payne, Diallang Jaiyesimi och Aaron Henry. Längst fram blev det duon Miles Leaburn och Daniel Kanu. O’Connor och Kanu var spelarna som noterades för sina seniorstartdebuter.

Gillingham skickade ut ett 4-3-3 formerat lag, och den med rätt många bekanta namn. Spelare som Shaun Williams, Olly Lee, Scott Kashket och Hakeeb Adelakun har fler EFL-matcher personligen än vad 90% av Charltons startelva kom upp i sammanlagt.

Matchen
Charlton började bra och tog omedelbart matchen i sitt grepp. Man använde sig av precis den där intensiteten och ivern som bara ett ungt lag kan frammana när man bara vill ut och visa upp sig. Ibland kan det slå tillbaka men mot ett trött och formsvagt Gillingham fungerade det utmärkt.

Båda lagen hade i det inledande skedet målchanser. Daniel Kanu i Charlton och Alex MacDonald i Gillingham, där den sistnämnde var närmst ett ledningsmål för bortalaget genom ett skott utanför från nära håll. Kanske att det förändrat framtiden ordentligt för det dröjde bara till minut 15 på matchklockan innan det istället stod 1-0 till hemmalaget, En hörnvariant med ett lågt inspel mot första ytan ställde ett fastfruset Gillinghamförsvar, och Jaiyesimi fick ostört vända upp långt in i offensivt straffområde och skjuta in ett inspel, som Lewis Walker okontrollerat stötte in i eget mål till 1-0 (15).

Ett relativt tidigt underläge var definitivt inte till Gillinghams fördel med tanke på deras nuvarande status och motivationen som byggts upp inför matchen byttes snabbt ut mot suckar och stånkningar. Om Charlton styrde och ställde innan, så var man efter ledningsmålet i full kontroll av händelserna. Ytterbackarna O’Connor och Chin var företagsamma med överlapp längs kanterna, Jack Payne gjorde lite vad han kände för med bollen, och forwardsduon Leaburn/Kanu hade bud på fler mål – men det lyckades man inte med innan halvtidsvilan.

Däremot tidigt i andra halvlek kom tvåan lägligt för Charlton. I andravågen som uppstod från en Jake Forster-Caskey-frispark kunde Charlton snabbt återerövra boll och genom Payne lägga upp för nytt avslut från Aaron Henry vid halvmånen. Henry – i lite av man nu får kalla för en favoritposition – placerade in 2-0 (52) bakom en skymd Jake Turner i Gillinghammålet och Henry gjorde sitt andra cupmål för säsongen.

Innan timmen var spelad skulle även 3-0 (59) komma. Matchen upplevdes nästan stängd efter andramålet men matcher kan leva sitt eget liv så därför upplevdes trean som den definitivt sista stöten i den här matchen. Jake Forster-Caskey gjorde en bra match – som vanligt – och var aggressiv på mittplan, vilket gav upphov till en bollerövring och överlämning till Jaiyesimi. En rak och snabb passning senare hade yttern slagit ut Gillinghams mittfält och bollerhållaren Payne kunde operera rättvänd mot försvaret för att enkelt släppa ut till Leaburn på sin vänstersida. Leaburn gjorde som en forward ska göra i straffområdet – tog emot och vinklade upp precis lagom, för att skjuta in 3-0 vid den chanslösa målvaktens förstastolpe.

Återstående halvtimme var en transportsträcka, där League One-meriterade Mikael Mandrons målchans var bästa reduceringsläge för Gillingham. Nathan Harness räddade det läget och höll nollan intakt, i vad som får beskrivas som en lugn dag på jobbet för honom. I bytena som gjordes kom akademispelarna Naz Barkin och Euan Williams in, men framför allt Matt Dench och Tolu Ladapo som även de fick seniordebutera denna onsdag.

Charlton – Gillingham 3-0  

Charlton: Harness; O’Connor (Dench 67), Barker, Ness, Chin (Barkin 81); Payne (c), Henry (Williams 81), Forster-Caskey, Jaiyesimi; Leaburn (Ladapo 85), Kanu (Campbell 67).
Ej använda avbytare: Kone, Anderson.

Gillingham: Turner, Alexander, Wright, Williams (c) (Jefferies 46), MacDonald, Lee (Tutonda 63), Law, Walker, Adelakun (Reeves 46), Baggott, Kashket (Mandron 46).
Ej använda avbytare: Morris, Tutonda, Ehmer, Mandron, Reeves, Jefferies, Green.

Mål: Sjävlmål 1-0 (15), Aaron Henry 2-0 (52), Miles Leaburn 3-0 (59)
Domare: Sunny Gill
Publik: 1,888 (154 från Gillingham)

COYA!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-09-02 09:43:52
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson