Lagbanner
Charlton – Havant & Waterlooville 4-0
Mason Burstow kan vara ett namn att lägga på minnet.

Charlton – Havant & Waterlooville 4-0

Till slut tog sig Charlton bekvämt vidare från sin första omgång i FA-cupen. En i långa stunder mållös och krampaktig match fick en förlösande avslutning när Charlton gjorde 4 mål på 18 minuter. Samtidigt går Charlton vidare under tisdagskvällen med den sista gruppspelsmatchen i Papa Johns Trophy, när ett londonderby mot Leyton Orient väntar.

Johnnie Jackson gjorde sammanlagt nio förändringar i startelvan vilket ställde ett nykomponerat lag på planen. Detta var i och för sig väntat och det var flera spelare som nu skulle luftas under fler minuter än vad de fått chansen till i ligan. Stephen Henderson ställdes i målet för första gången sedan sin återkomst. Sean Clare blev alternativet på högerbacken när Gunter vilades och det inte skulle chansas med Matthews. Deji Elerewe firade sitt nypåskrivna proffskontrakt med att kliva in från start bredvid Akin Famewo, som var en av två bofasta startspelare som fick starta. Papa Souaré roterade ut Ben Purrington till vänster. Mittfältet utgjordes sedan av Corey Blackett-Taylor till höger, Albie Morgan och Harry Arter centralt, och med Charlie Kirk till vänster. Forwardsduo blev Jayden Stockley och Josh Davison.

Charlton: Henderson; Clare, Elerewe, Famewo; Blackett-Taylor, Morgan (Lee 70), Arter (Watson 70), Kirk, Souaré (Clayden 87); Stockley (c) (Burstow 86), Davison (Washington 90+4).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Pearce, Dobson, Jaiyesimi.

Ja, det går väl inte annat än att medge att Charlton till en början hamnade i den fälla som alltid gillras när man ska ta sig an ett lag som man utan diskussion bara ska städa av. Havant & Waterlooville, från sjättedivisionen, gjorde inte bort sig i sin prestation och lyckades hålla stånd på the Valley till minut 72.  

Första halvleken går inte till historien som något vidare. Precis som förväntat hade Charlton hand om bollen och kunde mer eller mindre styra vad man ville göra med någon. Nu var inte beslutfattandet på topp under de första 45 minuterna och trots sitt övertag i possession förvaltades det inte till något värt att applådera åt. Charlie Kirk och Harry Arter tog mark centralt och testade med misslyckade distansskott som inte gjorde den inlånade målvakten från Cambridge, Will Mannion, särskilt nervös. Clare och Kirk provade med nya skott lite senare och då behövde Mannion åtminstone använda skopan. Det bästa the Hawks svarade upp med var när en omställning avslutades med ett misslyckat inlägg från Josh Passley som landade precis utanför Hendersons bortre stolpe.

I andra halvlek blev det något mer fart under Charltonspelarnas fötter men det riktigt farliga målchanserna uteblev. Corey Blackett-Taylor hade framgångar med att ta sig fram på högerkanten och inte helt sällan lyckades Sean Clare som högerback med samma sak. Motståndarna låg samtidigt lågt och bjöd inte på mycket ytor centralt. Det gjorde inte särskilt mycket för dem om the Addicks tog sig runt på kanterna en och annan gång, då mest ebbade ut i distansskott och sämre leverans till boxen. Länge var det en ganska angenäm matchbild för bortalagets del. Man hade också faktiskt den bästa målchansen till en början. En hörna skapades och Charlton underskattade Jake McCarthys förmåga att använda kraniet till avslut. Henderson tvingades till en bra parad som höll matchen mållös, något vi tackar för. Charlton hade redan hamnat i fällan att inte lyckas få hål på motståndarna tidigt och allt medan tiden gick fick motståndarna mer tro på att någon form av positivt resultat kanske var möjligt. Ett onödigt omspel på bortaplan lockar inte för ett redan späckat spelschema i Charlton. För en stund kändes det som att Charlton kunde hamna där men i sinom tid skulle målen börja falla och då var det heller aldrig riktigt nära att sluta illa.

1-0 kom i minut 72. Elliot Lee hade hunnit vara på planen i två minuter när han spelade ut till Charlie Kirk, som fick ytor att ta sig fram på. Kirk utmanade en passiv ytterback, vek ner mot kortlinjen och lyfte in ett känsligt inlägg mot en fri Josh Davison på bortre stolpen. Motståndarförsvaret hade inte sorterat ut markering tillräckligt bra och Davison kunde enkelt nicka in 1-0. Ett jobbigt mål att åka på för en underdog som annars försvarat sig bra under i stort sett hela matchen.

Tvåan sattes bara fyra minuter senare. Kirk och inbytte Ben Watson rullade boll utanför offensivt straffområde, för att lämna över till Lee som tog sig in innanför linjen med ett medtag. Där fick nog bollbehandlingen lite för fort för bortalagets del för Lee råkade ut för ett krokben och straff blev tilldelat. Skulle någon oväntad spelare bli skytt och få möjlighet att göra sitt första mål på the Valley? Svar: Nej. Jayden Stockley klev fram och satte bollen i Mannions vänstra kryss. 2-0 (76).

Nu var modet över för the Hawks del och ketchupeffekten var ett faktum för Charlton. 3-0 (85) gjordes när Lee åter var på hugget och träffade ribban med ett volleyavslut inifrån målområdet. Där returen damp ner fanns enbart Papa Souaré, som sedan sköt via en styrning från Stockleys fot och in i mål. Oturligt för Souaré att inte få noteras för sitt första mål men samtidigt kul för Stockley att bli tvåmålsskytt i en ny cupmatch.

4-0 (90) fastställde sedan resultatet när en rensning av motståndarna blockerades av Davison vid mittlinjen och istället blev till en framspelning för en tre mot två kontring för Charlton. Bollförande blev inhoppande akademispelaren Mason Burstow som drev mot mål, utmanade och pangade in ett hårt markavslut i bortre hörnet. Precis som en riktig målskytt agerar. Burstow, som redan presenterat sig i målprotokollet i Papa Johns Trophy, visar att han har näsa för det där.

Charlton var alltså vid slutsignalen vidare till nästa omgång av FA-cupen, efter en till slut bekväm 4-0 seger på hemmaplan mot Havant & Waterlooville. Ett motstånd som stod upp bra och som hade med sig ett ganska fint bortafölje (874 personer) till London. Deras tränare var samtidigt kritisk till att Charltonsupportrarna inte slöt upp bättre och bjöd dem på en ordentlig upplevelse. En kritik som kan förstås om man väl ska få åka till en större arena och få möta en större etablerad klubb. Nu var det cirka 3000 supportrar med anknytning till Charlton på plats, vilket givetvis borde varit fler. Samtidigt kan undertecknad förstå om en och annan supporter väljer att viga en helg åt någonting annat än fotboll om det är Havant & Waterlooville som står för motståndet.  

Till nästa omgång ska det också sägas att Charlton har tilldelats en ny lindrig lottning. The Addicks kommer få möta segraren mellan Gateshead FC och Altrincham FC. Lagen spelade oavgjort (2-2) i helgen och har därav tvingat fram en ny match för ett avgörande. Gateshead är precis som Havant & Waterlooville hemmahörande i sjättedivisionen, fast på grund av deras geografiska hemvist tillhör de den norra serien. Altrincham befinner sig i National League, division fem. Nästa omgång är planerad den 4/12.

Sist men inte minst i detta inlägg ska det också skrivas lite om cupspelet i EFL Trophy. För i kväll tisdag, klockan 20.00, tar Charlton gruppspelet i Papa Johns Trophy i mål genom ett londonderby mot Leyton Orient. Matchen är på många sätt av ganska ointressant betydelse då båda lagen står på sex poäng vardera och därmed redan tagit sig vidare till från gruppspelet. Charlton avverkade Crawley med 6-1 i september och säkrade avancemanget mot Southamptons U21 med 4-1 på the Valley för en månad sedan. Leyton Orient fick samma poängskörd genom 1-0 mot the Saints och 0-4 mot Crawley. Orient kommer från sju raka obesegrade matcher, med cupmatcher inkluderat, och är till vardags ett lag i League Two som aspirerar på de övre placeringarna. Laget leds av den välkände Kenny Jackett och i truppen finns en bekant vän i den gode Darren Pratley. Mittfältsgeneralen som tillhörde Charlton under de tre senaste säsongerna, satte verkligen avtryck på undertecknad under sina år i klubben med hårdfört spel och en härlig karaktär. Det vore en extra krydda i en annars rätt betdelselös match att få se Pratley göra speltid igen, så även som motståndare. Extra roligt med matcherna i Papa Johns är att dem också går att streama via CharltonTV, till skillnad från matcherna av FA-cupen som har andra rättigheter.

COYA!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-11-09 17:02:28
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson