Lagbanner
Charlton klämde sig i (januari)fönstret
Diallang Jeiyesimi.

Charlton klämde sig i (januari)fönstret

Det var en aktiv och hektisk "Deadline day" för Charlton. Här förmedlas hur dagen såg ut, medan inför-rapporten till dagens match mot Portsmouth hänvisas till den som publicerades under helgen.

Säsongens sista övergångsfönster och dess ”Deadline day” är stängt för den här gången. En dag som inte alltid involverar alla lag, men där Charlton var ett av lagen som återkom frekvent i ryktesspridningen och bara det ger en anledning till att trycka ut några rader om det här.

Jag tänkte guida igenom hur dagen såg ut på diverse nyhetssajter, vad som försiggicks och vad som hann genomföras innan klockan hade passerat 24.00 på öarna.

Timmen innan lunchtid landade nyheten att mittfältaren Matt Smith lånas in från Arsenal under den resterande delen av säsongen. Smith beskrivs som en klassisk nr8, det vill säga en kreativ mittfältare med stor arbetsradie på fotbollsplanen. Inte helt olik Albie Morgan och Jake Forster-Caskey som redan finns i truppen och bara det skvallrar väl om vad Lee Bowyer föredrar för typer av spelare som komplement till en Ben Watson eller Darren Pratley. 20 åringen Smith var faktiskt på gång till Charlton redan i somaras genom ett lån men detta hindrades då av transferembargot. Av förklarliga skäl kunde inte Arsenal vänta ut den ovissa tiden, och Smith placerades istället i nykomlingen Swindon Town. Därav är Smith en spelare som vi redan stött på två av tre möjliga gånger den här säsongen. I Ligacupmötet spenderade han dagen på bänken, i decembermötet startade han och för endast två veckor sedan fick han hoppa in i matchen på The Valley. Jag ska villigt erkänna att Smith inte är en spelare jag lagt märke till under dessa matcher men av reaktionerna från Swindonfans att döma, har Charlton gjort en bra deal här. Av det jag kunnat läsa mig till ska Smith varit en av få ljusglimtar i Swindon under säsongen och att det varit tydligt att han placerades i ett något för svagt lag sett till sin egen förmåga. Det nämns bland annat att han stundtals sett frustrerad ut över medspelares kompetens och att han ibland stått för aktioner som egentligen var bra men där det inte klaffat med mindre kvalitativa lagkamrater. Bowyer hoppas att Smith ska kunna bidra med lite leverans och assistans fram till klubbens forwards och på så vis både indirekt och direkt bidra till poäng. Något Bowyer ville likna vid Andrew Shinnies roll i truppen. Man hade förhoppningar och tro om att Dylan Levitt skulle bli något liknande när han lånades in under hösten men där fungerade det som bekant inte alls och vissa delar i den här världen är kortsiktiga så det är väl bara att göra ett nytt liknande försök, fast med Matt Smith denna gång då! Smith återkallades alltså från Arsenal för att omedelbart placeras i Charlton, precis som Q.P.R. gjorde i fallet med Paul Smyth som nu återfinns i Accrington.

Härefter började det ryktas om att vår alldeles egna och underbara Jonny Williams befann sig på vägen mot Wales huvudstad Cardiff. En nyhet som jag till en början inte ville tro på men som efter Lee Bowyers bekräftande övergick till känslan av sorgsenhet. Mer om detta skulle komma framöver.

En annan sak som spädde på ryktena om att några namn möjligtvis skulle lämna laget under dagen, var att det också började ryktas om att det arbetades för fullt för att få in några spelare till Sparrows Lane. Det började tidigt under dagen skrivas runt om på olika nyhtessidor om att Charlton gick för Crewes offensiva ytter i Charlie Kirk. En av många Creweprodukter men kanske den som utmärkt sig främst, ända sedan seriepremiären mot Charlton, under denna succéartade säsong för nykomlingen. En intressant värvning jag faktiskt själv funderat över under säsongens gång som en möjlig sådan. Charlton ska enligt uppgifter ha erbjudit 500 000 pund för Kirk, vilket motsvarar ungefär 4,5 miljoner sek. Rapporteringen uteblev dock medan eftermiddagen gick och runt 16.00 framkom det att affären verkade ha kraschat av okända anledningar. Ett tungt slag vad det verkar som, då Charlton från tidigt på morgonen var hoppfulla om att affär skulle genomföras.

Istället började nya rykten florera på båda fronterna, alltså både gällande övergångar in och ut. På några kanaler började det viskas om att ytterligare en höstvärvning, Marcus Maddison, möjligtvis kunde lämna och på andra hållet skrevs det om att Charlton erbjudit ett förslag till den då kontraktslöse yttern Viv Solomon-Otabor. Två rykten som relativt snabbt skulle få sina avslut. Solomon-Otabor återsignerade (skriver man ens så?) med Wigan Athletic som han representerat under hösten som varit. Ett beslut man kan hoppas att han tog med samvetet att försöka rädda upp saker och ting hos the Latics.

I nästan samma stund, runt 21.00, stod det klart att Marcus Maddison begett sig till Bolton Wanderers i League Two. Den offensive mittfältaren plockades in i höstas men har synts sporadiskt i Charltontröjan. Inledningsvis hade han problem med att komma i form och började väl egentligen främst i december att synas på planen. Hans insatser flög aldrig trots att man visste vilken höjd han kunde ha. Det var bara inhoppet och kvitteringen mot Plymouth på annandagen som vittnade om vad Maddison är kapabel till men resterande insatser var mer eller mindre noteringslösa. Han såg visserligen ut att vara på gång runt jultiden men allt medan Bowyer efterfrågade mer offensiv kreativitet och Maddison förblev på bänken så förstod man att allt nog inte stod rätt till. När sedan Bowyer totalsågade honom i pressen efter inhoppet mot Accrington, är det kanske inte mer än rätt att Maddison får prova lyckan i den underpresterande storklubben, Bolton. Bowyer medgav efter Maddisons farväl att värvningen av denne var gambling och att det denna gång blev fel. Ett uttalande som också indikerar att Maddison nog gjort sin sista match i Charltontröjan.

Det ska också sägas att akademi spelaren Brendan Wiredu lämnade för Colchester United i League Two. En spelare som inte gjorde mer avtryck än en målglad försäsong under säsongen 2018/19.

Sedan nåddes jag sedan av nästa steg i ryktesspridningen kring jakten på en offensiv ytter. Charlton skulle enligt rapporter vara överens om ett avtal gällande Fleetwoods Josh Morris. Här var det dock tydligt att övergången endast skulle genomföras om Fleetwood lyckades få en värdig ersättare under den tiden som återstod. Förutsättningar som fick mig personligen att tvivla på att något skulle ros i hamn och det skulle visa sig att jag hade rätt. Värvningen av Morris uteblev och han vaknade idag upp som Fleetwoodspelare. 

Då var vi komna till dagens mest deppiga nyhet som jag redan berört lite vid. Jonny Williams övergång till Cardiff City i Championship var bekräftad vid 21:30. Williams anslöt i januari 2019 och var en starkt bidragande till orsak till att en uppflyttning och säsong i Championship blev möjlig. En ständigt utmanande spelare som det är enkelt att tycka om och jag kommer framförallt minnas hans inhopp och aktioner i play-off finalen mot Sunderland 2019. Han har varit enormt omtyckt i klubben och har samtidigt visat en enorm uppskattning tillbaka till både Charlton som klubb, alla aktörer och fans. Han har varit tydlig med att trivsel och välmående är hans viktigaste prioritet i karriären, och där har Charlton fungerat utmärkt för honom under hans nästan exakt två år i klubben. Med detta facit i hand var det inte heller helt oväntat att det blev en värvning till just Cardiff. Nog för att Williams är walesare men för lite mer än en vecka sedan stod det klart att Cardiff tillsatt rutinerade Mick McCarthy som ny tränare. En tränare som Williams hade under sina två utlåningssejourer i Ipswich och där han enligt egen utsago presenterade sin bästa fotboll. Sedan är Jonny i sina bästa stunder en naturlig spelare för Championship, och samtidigt var det en chans att få in några stålar för Williams vars kontrakt gick ut till sommaren. Williams var verksam i 18 matcher under årets säsong och hann med att göra två mål, vilket också var hans två första för klubben. Sammanlagt blev det 60 matcher på två år. Det är inte mer än att man önskar han lycka till och välkommen åter!

Tiden gick sedan fort och den blev allt mer knapp för att få in någon ersättare till, kanske framförallt, Williams men även Maddison som lämnat en plats ledig. Känslan var här att Charlton öppnat deadline day-fönstret med möjligheter men allt som tiden gick gled fönstret igen och klämde fast en utan chansen att komma loss. En av deadline days främsta konsekvenser, där man gör sig av med spelare men i kamp med klockan misslyckas med att få en ersättare på plats. Något vi sett hända förut. 

Vid 24:45 kom dock nyheten som man väntat på och det var faktiskt ett bekant ansikte. Diallang Jaiyesimi blev fönstrets sista värvning och han anslöt på ett 3,5 års kontrakt från Swindon Town. En ung, snabb och oberäknelig ytter som matchar lite av de Charlton varit ute efter under den här övergångsperioden. Ägare Thomas Sandgaard och tränare Bowyer lovordade värvningen och ser fram emot att se han prestera under klubbens färger. Precis som i fallet med Smith, är Jaiyesimi en spelare vi stött på under säsongen och han startade i samtliga av de matcher som Charlton och Swindon mötts i. Det är därför ett välbekant namn då han stack ut prestationsmässigt på planen och därmed omnämndes ganska flitigt i referaten. Han lurade bland annat upp Ian Maatsen på läktaren innan han gjorde mål mot oss i bortamötet i december. Han kom fram i Dulwich Hamlet men lämnade för den något större organisationen i Norwich 2016. Efter ett par utlåningar landade han denna säsong i Swindon, där han också spenderade förgående säsong på lån. I årets säsong har han stått för fyra mål och fyra assist på 18 framträdanden. En kul värvning som jag inte såg komma och som, av reaktionerna på Twitter att döma, gav supportrarna i Swindon ännu större magsår.


Sammanfattning av januarifönstret:
IN: Ronnie Schwartz (Forward, FC Midtjylland), Liam Millar (Ytter, Liverpool), Jayden Stockley (Forward, Preston), Matt Smith (Mittfältare, Arsenal) och Diallang Jaiyesimi (Ytterforward, Swindon).

UT: Dylan Levitt (återkallad efter lån), George Lapslie (Mansfield), Alfie Doughty (Stoke City), Paul Smyth (återkallad efter lån), Omar Bogle (Doncaster), Marcus Maddison (Bolton lån) och Jonny Williams (Cardiff City).


Till sist ska det sägas att helgens uppskjutna match mot Portsmouth spelas ikväll, 20.00. Matt Smith ska vara tillgänglig men så är inte fallet gällande Jaiyesimi. Förutsättningarna är snarlika med vad som rapporterades i helgens inlägg och mer angående denna match hänvisas därför till de.
 

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-02-02 17:33:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson