2021-03-09 20:00

Charlton - Northampton
2 - 1

Charlton - Northampton 2-1

En fruktansvärt efterlängtad hemmaseger bärgades under tisdagen mot Northampton Town. 2-1 efter dubbla mål av Conor Washington.

Trots ett jämnt slutresultat blev matchen mellan Charlton och Northampton en tillställning som dominerades av hemmalaget. Större delen av matchen förlades till motståndarnas planhalva och när Conor Washington hade en dag med utdelning, räckte det för att äntligen plocka tre efterlängtade poäng på hemmaplan.

Två matcher med samma startelva var vad som gick att genomföra. Till tisdagens match krävdes det rotation i laguppställningen för att få rätt belastning mellan spelarna och se till att rätt kroppar fick tid till vila. I backlinjen tog Chris Gunter hand om högerbacken istället för skadade Adam Matthews, och en återhämtande Akin Famewo ersattes av den återvändande vikarien i Darren Pratley. På mittfältet, som växlade mellan fyra och tre man, kompletterades Ben Watson och Jake Forster-Caskey denna gång av Albie Morgan. Albie som varit utanför laget ett tag. Längst fram hade Millar sin kant, medan Conor Washington och Jayden Stockley delade på forwardsplatserna.

Charlton: Amos; Gunter, Pearce, Pratley, Maatsen; Forster-Caskey (Shinnie 76’) Watson, Morgan (Smith 89’); Millar, Stockley (Aneke 66’), Washington (Schwartz 89’).
Ej använda avbytare: Harness, Oshilaja, Jaiyesimi.

Northampton: Mitchell; Kioso, Jones, Horsfall, Harriman; Sowerby, McWilliams (Rose 73’), Watson; Hoskins (Marshall 73’), Edmondson (Jones 89’), Miller.
Ej använda avbytare: Arnold, Morris, Korboa, Bolger.

Charlton visade omgående att man var laget som skulle bestämma takten i denna match. I minut tre slog Albie Morgan ett inlägg från vänster, som Jayden Stockley mötte upp med en nick i boxen. Nicken lyckades inte få någon hotfull riktning utan gick rakt på Jonathan Mitchell i målet. Bara minuten senare var det nya kombinationer, fast denna gång på högerkanten. Gunter ryckte sig loss ner mot kortlinjen och slog ett hårt och lågt inspel som ven förbi samtliga i boxen. Där borde någon hållit sig längre fram för att nå med en tå.

Det här var början på en lovande inledning för Charlton. Chansmässigt kom man av sig något under den kommande tiden men annars var det hela under full kontroll. Mycket av bollinnehavet utspelade sig på offensiv planhalva, och Northampton hade egentligen bara ett farligt distansskott (26:e), sedan högerbacken Peter Kioso tagit sig in till höger i straffområdet. Northampton spelade rakt och hade korta anfall där i stort sett deras enda anfallsmönster var att sätta ut en tidig boll till yttern för att sedan fylla på med en rak löpning från ytterbacken. Det fungerande i detta fallet med Kioso, men hädanefter följde Millar och Morgan med i löpningen och det hotet eliminerades.
Charlton fortsatte dominera från minut 30 till halvlekens slut. Ett stort varningsfinger höjdes dock och det gällde att inte fanns tillräckligt med kreativitet offensivt för att skapa mer. Man gjorde för lite av det övertag som man etablerat. Bästa målchansen kom runt detta tidssnår, när en hörnspark nickskarvades av Ben Watson vid första ytan för att sedan se Jason Pearce missa bollen med någon millimeter vid bakre ytan. Nära, men inte tillräckligt.

Pearce fick sedan se sig knockad i en närkamp av en Kioso-armbåge och situationen borde genererat åtminstone en ostskiva. Det sista reflektionsvärdiga innan halvtidsvilan var att många försök till inlägg hade gjorts i halvleken men att alldeles för många av dessa fastnade på första gubben och sammantaget var det en undermålig leverans framåt i banan. Synd då Stockley såg het ut i boxen.

Någon scenförändring blev det inte i andra, utan Charlton fortsatte leda kommandot. Ben Watson följde upp en mycket bra första halvlek med att i sitt stilla lugn vinna mycket boll på mittplan. En del av brytningarna var på gränsen och av förklarliga skäl blev det slitsamt för bortalaget att ständigt bli av med bollen snabbt. Northampton fick jaga, jaga och åter jag, vilket egentligen bara resulterade i att fler frisparkar tilldelades Charlton och detta spädde på frustrationen än mer. Däremot var det inte helt muntert i Charltonlägret heller där det stundtals gjordes svåra beslut och enkla misstag i offensiven, vilket gjorde att man inte lyckades utnyttja att man ständigt hade bollen i egen ägo.

Med 20 minuter spelade i andra uppkom en matchavgörande situation som förändrade allt. Jason Pearce slog en öppnande passning till spelyta två (offensiva ytan mellan backlinje och mittfält), där Millar kunde vända upp och slutligen fixa en hörna. Hörnan hittade inte rätt men i kampen om andrabollen kördes JFC fullständigt över i duellen och för andra matchen i rad pekade en domare på straffpunkten till Charltons fördel. Nu fanns ordinarie straffskytt Conor Washington på planen och lugnt och behärskat placerade han in 1-0 (65:e) till höger om Mitchell. Ett mycket viktigt och förlösande mål. Inte minst känslomässigt.

Härefter började det trilla in förändringar i form av byten i Charlton. Aneke och Shinnie var först med att entra planen. Det blev inget våldsamt tryck framåt för att göra tvåan utan istället kännetecknades perioden efter målet till 80:e minuten av bra försvarsspel. Tvåan skulle dock komma och där var de båda inhopparna involverade. Aneke fick ett instick mot vänstra kortlinjen, han stannade på bollen, skottfintade och gjorde sig felvänd mot mål. Han lade sedan upp en cut-back för Shinnie som avslutade på ett inslag, vilket Mitchell behärskade men bara tillfälligt. Mitchell stötte undan avslutet åt höger och det blev till en retur för Washington som bestämt drämde till och det var nu 2-0 (83:e). Andrum.

Matt Smith och Ronnie Schwartz kom in efter målet för lite speltid och det är klart att tvåan gjorde att matchen kändes färdig. Men det var den inte, utan i tredje tilläggsminuten reducerade Alex Jones med en nick på en hörna från ingenstan, 2-1 (90+3). Synd om försvaret och för Amos att det inte blev ytterligare en hållen nolla men så kan det gå om man bara slappnar av i en sekvens. Northampton fick även en sista möjlighet genom en hög lyftning mot straffområdet men situationen innebar en kollision med Amos inblandad och Charlton tilldelades en frispark vilket också blev slutsignalen. Slut, 2-1 och hemmaseger för en gångs skull!

Efter match
Jag målade upp matchen som lite av en ”måstematch” och det fanns all fog för de. Tabellen är tight och det är många lag med i racet om play-off platserna, vilket möjligtvis också kommer stå sig ända fram till sista omgången. Men med det kvarstående spelschemat i hand hade man helt enkelt inte råd med något annat än tre poäng mot Northampton. De är för övrigt andra laget, tillsammans med Wigan, som man nu har två segrar mot efter att dubbelmötena är genomförda. Härnäst väntar två nya hemmamatcher mot Shrewsbury och Bristol Rovers och det är skönt att den negativa trenden på hemmaplan kan ses som tillfälligt bruten inför dessa. Lee Bowyer sa efter matchen att han aldrig känt att de släppt greppet om topp sex och det har man heller inte gjort vare sig praktiskt eller teoretiskt. Men, det är klart att man hade en annan inställning till det för bara två veckor sedan och enligt mig är det fortfarande en bit dit i den så väldigt haltande tabellen.

Spelmässigt var det dominant och kontrollerande från Charltons sida. Försvaret var säkerheten själv och agerade tryggt. Northampton hade ingenting framåt och det såg ut att vara en frustrerande afton för deras offensiva pjäser som sprang i ett tomrum under 90 minuter. Detta straffade dem än mer när frustrationen blev till handling och mängder av närkamper ledde till frisparkar för Charlton. Mittfältet slet på i vanlig ordning med Watson som ledare och JFC samt Morgan i rollerna som springpojkar. Kul att Morgan kan komma in och prestera trots några omgångar utanför truppen. Stockley vann allt under första halvlek men blev osynlig i andra, och ersattes då av Chuks Aneke som var starkt bidragande till 2-0 målet. Washington tog rollen som målgörare och därmed även matchhjälte. Liam Millar gjorde sin grej på kanten där han hade ett par, numera, signifikanta Millar aktioner. Han tempoväxlar förbi två motståndare på kanten, petar förbi nästa gubbe i farten men allt avslutas med ett missriktat skott eller ett inlägg som fastnar på första försvararen. Bakar man honom rätt kommer han bli en riktigt bra spelare men än så länge är det någon enstaka ingrediens som fattas och det är synd för annars hade han gjort mer poäng. I skrivande stund har Millar gjort ett mål och fyra assist. Sett till hur matchbilden var fördelad spelmässigt kan man dock tycka att Charlton ska kunna få ut mer av sitt övertag. Nu blev det en straff som ryckte loss proppen och det får vi kanske var väldigt nöjda över för känslan innan de var faktiskt inte att ett mål låg runt hörnet.

I divisionen uppmärksammar vi att Burton fortsätter vinna (0-1, Wimbledon), likaså Wigan som tog sig över strecket (0-2, Plymouth), och att Bristol Rovers tog sin andra seger med Joey Barton som tränare (4-1, Accrington). Högre upp i tabellen vann Hull med en man mer på bortaplan i Peterborough, Ipswich och Lincoln tog ut varandra (1-1) och bulldozern Sunderland vann sexpoängsmatchen i Portsmouth (0-2). Hur mycket tid och förtroende har Kenny Jackett kvar i Portsmouth? Milt uttryckt är Pompey inne i en svag form och det är klart att man kollar sig nervöst bakom axeln för att hålla utkik vad som händer bakom dem.

Omgångens poäng:
3p – Conor Washington: Sett ur en helhetsbild borde kanske Watson vara här, men två mål från en och samma gubbe i en och samma match ska premieras. Washington gör mycket bra i den här matchen och likväl i andra matcher också. Han är en lojal anfallare som tar jobbet men som lite väl sällan kanske ändå för utdelning. Igår förvaltades dock en straff och sedan var han påpassligt först på en retur som stängde den viktiga matchen. Står på nio mål än så länge och bara det synliggör en väl godkänd säsong från Conors sida. Härligt, Washi!

2p – Ben Watson: Fenomenal under stora delar av matchen. Vann oerhört mycket boll centralt i planen och eliminerade nästan själv Northamptons offensiv. Har förmågan att efter en återerövring fördela bollen vidare på ett bra sätt och verkar trivas bra med att ligga placerad bakom duracellkaninerna i JFC och Morgan. Spelade igår precis på gränsen, vilket oftast slutade med att han fick med sig bollen och motståndaren gick i backen. Hans bästa insats hittills i Charlton-tröjan.

1p – Jason Pearce: Kaptenen går stark för tillfället. Har tilldelats poäng tre matcher i rad och får hålla fanan i den pånyttfödda försvarslinjen. Släppte visserligen in ett snopet mål igår men annars var det överlag lika stabilt som resterande matcher under den senaste veckan. Slår den öppnande passningen som är grunden till att laget får straff lite senare och är alltid chef i duellspelet.