Lagbanner
2022-01-09 15:00

Charlton - Norwich
0 - 1

Charlton – Norwich 0-1 (FA-cupen)

Charlton – Norwich 0-1 (FA-cupen)

Charlton lämnar årets upplaga av FA-cupen i omgång tre och gör det huvudena högt. Norwich avgjorde med tio minuter kvar men Charlton förtjänade mer efter en mycket väl genomförd match.

Större delen av den mer ordinarie startelvan roterades tillbaka in efter omgången i EFL Trophy. Det är därför enklare att jämföra elvan mot den som startade mot Wycombe förra helgen och uppmärksamma att fyra ändringar genomfördes. Inte helt oväntat valde alltså Johnnie Jackson att ställa ett starkare manskap till förfogande i FA-cupen. Stephen Henderson fortsatte vara förstavalet i mål i den här cupen och Ryan Inniss är numera så pass fräsch att han kan gå in från start i förstalaget. Conor Washington fick lämna återbud till matchdagen och med Jayden Stockley fortsatt borta, fick Jonathan Leko och Mason Burstow fortsätta som forwardsduo sedan cupomgången i veckan. Spännande var det att se Burstow ta sig an en något mer erkänt rutinerad backlinje än vad han gjort tidigare i sin än så länge korta karriär.
Lagen ställde upp så här:

Charlton: Henderson; Clare, Pearce (c), Inniss (Gunter 70); Jaiyesimi (Blackett-Taylor 71), Gilbey (Kirk 87), Dobson, Lee, Purrington; Leko, Burstow (Davison 70).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Matthews, Souaré, Morgan, Watson.

Norwich: Krul; Byram (Aarons 71), Hanley (c), Kabak, Giannoulis (Williams 46); Lees-Melou, Sørensen, McLean; Dowell (Rashica 46), Sargent (Idah 85), Tzolis (Pukki 46).
Ej använda avbytare: Gunn, Gibson, Gibbs, Placheta.

Första halvlek
Trots motstånd från Premier League så var det Charlton som startade matchen bäst. Man kändes pigga och motiverade inför uppgiften och det var påtaglig fart under galoscherna när man rörde sig framåt i planen. Elliot Lee får personifiera det som står beskrivet ovan då han lyste av spelhumör. Han fick matchens första ordentliga målchans när han spelades loss till vänster av Alex Gilbey, vek in med högern och curlade ett skott nära bortre stolpen. Anfallet startades av en brutalt klockren glidtacklingsbrytning av Ryan Inniss på Ozan Kabak centralt i banan.

Nästa chans kom Charlton ännu närmre och åter var Lee involverad till vänster. Purrington svingade fram bollen på den lediga ytan och Lee transporterade. Han tittade upp och måttade in ett lågt inlägg mot första ytan i boxen. Kommunikationen verkade inte fungera klanderfritt hos kanariefåglarna för ytan screenades inte bort av mittbacken och Sam Byram hängde inte med när Leko tempoväxlade mot dit Lee siktade. Leko kom först till bollen men kunde bara på en touch styrnings skjuta och bollbanan gick över ribban. En mycket bra möjlighet som behöver tas till vara på om man vill komma undan mot ett sådant motstånd.

Det var dock inte halvekens sista ordentliga målchans, utan den fick Alex Gilbey när han testade ett distansskott som Tim Krul stötte över ribban. Norwich var inte bekväma med tillställningen, det syntes. Frustrationen fick också sitt utlopp och togs ut över Jason Pearce när denne kolliderade med Krul vid en fast situation. 0-0 stod sig till halvtidsvilan. Ett resultat Charlton borde varit nöjda över men där matchbilden faktiskt borde genererat mer.

Andra halvlek
Charlton slog inte av på takten utan inledde andra halvlek med samma påhittighet. George Dobson gjorde det bra på centralt mittfält och spelade fram huvudaktör Lee. En snygg och snabbt medtag på Cruyff-aktigt vis i straffområdet, gav ett litet försprång och skottet ur hyfsat dålig vinkel tvingade Krul till en benparad som räddning. Detta följdes sedan upp med att självförtroende hade smittats av sig till Burstow som tog för sig, utmanade och sköt över från distans.

Dean Smith hade efter första halvleken valt att inte ta något för givet och satte inför den andra in Teemu Pukki och Milot Rashica. Det gav inte effekt direkt men i längden blev de två avgörande för att Norwich planenligt skulle ta sig vidare. En enkel boll i djupled på Pukki räckte för att denne skulle löpa förbi en långsammare Jason Pearce. Två mot tre kunde sedan Pukki förvalta omställningen med att Rashica i sidled i straffområdet och han rakade in 0-1 (79) i ett så gott som ledigt mål. Sean Clare fanns där men han täckte naturligtvis inte hela målet.

The Addicks var dock inte sämre än att det skulle bli nerver in i slutet. Hela laget flyttades upp när en fast situation vunnits på motståndarnas planhalva. Henderson steppade upp och levererade en fin lyftning mot bortre delen av straffområdet där Pearce var stark och vann första duellen med att nicka in mot boxen. En inbytt Josh Davison skarvade Pearce passning vidare med sitt huvud och Purrington mötte upp den med en kraftfull nick i ribban och ut. Lee och Corey Blackett-Taylor hann inte resonera om vem som skulle ta hand om returen, ett missförstånd uppstod och den möjligheten var plötsligt också förbrukad. Norwich behöll ledningen till slutsignalen och lunkade ut från The Valley med biljetten till FA-cupens fjärde omgång.

Efter match
Då sätter vi bokslut för Charltons medverkan i FA-cupen säsongen 21/22. Det slutade med en 0-1 förlust mot ett Premier League-motstånd i tredje omgången och det får ur Charltonögon ses som klart godkänt. Det går inte att ha några förväntingar på deltagandet i de större cuperna som Ligacupen och FA-cupen. Det är såklart roligt så länge det varar men förr eller senare kommer de sista omgångarna handla om att mer etablerade lag ska göra upp om de bucklorna. En titel är trots allt en titel för alla lag och det har visat sig nog så svårt för mediokra Premier League-lag att lyckas gå hela vägen i Ligacupen då och då. Visst hade det varit fint att se Charltonspelarna bjuda fansen på en rejäl skräll mot Norwich och det ska poängteras att det inte var långt ifrån. Men de lämnade garanterat arenan med en stolthet över prestationen och i mitt tycke kan vi bespara oss ytterligare matcher i FA-cupen för att fortsätta reparera läget i ligatabellen och faktiskt lägga krut på den cup som faktiskt går att vinna. För en titel är ju en titel, som sagt.

COYA!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-01-10 21:25:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson