Lagbanner
2022-10-01 16:00

Charlton - Oxford
1 - 1

Charlton – Oxford United 1-1
Dobson med matchens sista möjlighet som definierande nog inte togs tillvara på.

Charlton – Oxford United 1-1

The Addicks gjorde inte några vidare 90 minuter den här helgen, men lyckades åtminstone rädda en poäng ännu en gång och spelade sin femte 1-1 match för säsongen – huruvida man nu ska glad över det eller inte.  

Lite ändringar fick vi ta del av i Charltonledet den här helgen också. Detta inför en match mellan två lag som båda hade gemensamt att deras inledningar på säsongen inte har varit vad man vare sig önskade eller förutsåg inför. Ben Garner ställde upp sitt lag i en 3-4-3 uppställning, om man får tro den matchrapport som gjordes tillgänglig innan avspark. Joe Wollacott återvände till målburen efter landslagsuppdrag med Ghana, och fick en trebackslinje framför sig med tre centrala pjäser – Sam Lavelle, Ryan Inniss och Eoghan O’Connell. Kanterna blev defensivt balanserade sett till att det var två ytterbackar som mönstrades där. Detta var alltså Mandela Egbo och Steven Sessegnon. På mitten fördelades ansvaret tydligt mellan George Dobson och Scott Fraser, och längst fram blev det en trea med Jack Payne, Jayden Stockley och Jesurun Rak-Sakyi från vänster. Albie Morgan, Corey Blackett-Taylor och Sean Clare var de spelare som petades i startelvan från förra helgen och ingen av dessa fanns heller med i matchtruppen.

Första halvlek
Med två formsvaga lag ställda mot varandra var det kanske inte så att det sprakade om dem när avsparken väl hade utförts. Däremot skulle Oxford få en sprakande start, när Charlton fortsatte den senaste tidens mindre omtyckta egenskap att släppa in mål relativt tidigt i matchen (Wycombe min 14, Bolton min 9, Barnsley min 10). 11 minuter tog det den här matchen sedan hade Marcus Browne – ja han som ryktades friskt till Charlton i januari – gjort 0-1 till bortalaget. Detta genom att en andraboll efter en utspark damp ner påpassligt för Browne på offensiv planhalva, och han fick yta att avancera centralt i planen för att göra ledningsmålet genom ett giftigt distansskott. Effektivt av Oxford och passivt av Charlton, som inte vågade pressa en rättvänd bollhållare under lång löptur.

Oxford stod kanske inte får någon strålande halvlek spelmässigt, men var likväl det bättre laget – åtminstone när det gällde att skapa målchanser, för man var närmre 0-2 än 1-1. Ett skott gick över från distans, och Marcus McGuane tog inte tillvara på en snabb omställning utan rullade sitt avslut utanför när han valde att avsluta tidigt i stället för att omfamna en en-mot-en situation Inniss.

För Charlton del var det ingen vidare halvlek alls. Inte spelmässigt och definitivt inte i höjdpunktsväg. Faktum är att det enda läsvärda som finns att redogöra för från de 45 första speltidsminuterna var en våldsam men klockren glidtacklingsbrytning av George Dobson på offensiv planhalva. En brytning som hade inneburit minst gult kort och massa gap och skrik i svensk fotboll men som här firades och friades.

Andra halvlek
Ben Garner var – likt alla andra – uppenbart inte nöjd med vad hans lag åstadkommit under matchens första trekvart och övergav sin utgångsformation redan i halvtid. 3-4-3 blev till 4-4-2, och det medförde att Sam Lavelle och Jack Payne offrades för Charlie Kirk och Miles Leaburn. Formationsändringen och bytena fick önskad effekt och det fanns nu ett helt annat go i Charltongrabbarna. Mandela Egbo tog för sig på sin kant den här matchen också och hade tidigt ett distansskott som fick publiken att leva. Därefter låg Rak-Sakyi bakom en misstänkt straffsituation när ett av hans avsända skott tog misstänkt på en gulklädd arm i straffområdet.

Intentionerna från ovan fick en konsekvens och det relativt tidigt in i halvleken. Det räckte med 10 minuter in för att Jayden Stockley skulle kvittera till 1-1 (55) och göra sitt andra mål för säsongen, varav det första i öppet spel. Målet kan beskrivas som stökigt och League One-kompatibelt i allra högsta grad. Detta då Charlton behöll bollen i 10 sekunder i offensivt straffområde och behövde ett par möjligheter på sig innan Stockley enkelt rakade in ett inlägg från inbytte Charlie Kirk. Två lättade spelare som på enskilt sätt firade sin varsin poäng i statistiken.

Charlton fortsatte med positiv energi strax efter målet och hade en hel del trevliga anfall att visa upp. Egbo och Leaburn var inbladade i ett där den sistnämnde nickade utanför, och i ett annat var Sessegnon, Stockley, Leaburn och Kirk som gav den förstnämnde i den här meningsuppbyggnaden möjligheten – men han kunde inte styra bollen mot mål. Samtidigt vaskade Oxford fram vad man kunde i offensiv väg och där fick vi se Inniss blockera en möjlighet av Kyle Joseph, innan samme Inniss blev helt bortgjord av Billy Bodin i eget straffområde och fick tacka Bodin för att denne grävde hela foten under bollen och sköt över från åtta meter. Charlton fortsatte sedan att göra förändringar för att få med sig ett positivare resultat men inhoppen av Diallng Jaiyesimi och Richard Chin skulle bli ganska inspirationslösa. Visserligen hann DJ spela fram Dobson till matchens sista möjlighet men tyvärr var det lite fel avslutare på fel ställe och Simon Eastwood i Oxfordmålet kom ut bra för att neka Dobson ett avgörande mål och utnyttjat friläge. Det blev oavgjort igen för Charlton, 1-1.

Efter match
Det finns inte särskilt mycket fler rader att trycka ut om den här matchen, tycker jag. Det upplevs personligen som att man i den här delen av rapporten numera riskerar att upprepa sig varje helg. Charlton lyckades för sjunde ligaomgången i rad inte vinna en fotbollsmatch och för femte gången av dessa sju spelade man just 1-1. Samtidigt står sig den obesegrade sviten på hemmaplan – men det är en minimal morot att njuta av i detta stadie. Det ska sägas att man å andra sidan inte har vunnit på bortaplan än.

Det mest positiva från matchen är att Charlton återigen reser sig och kommer ut bra i andra halvlek för att rädda de poäng som går. En poäng är trots allt bättre än ingen. Det mest negativa är att det tar den tid det tar för Charlton att vakna och faktiskt bli bra – att det ska krävas 45 usla minuter igen innan det sker något. Det mest tråkiga är att Charlton sedan under den andra halvlek inte lyckas bygga vidare på den positiva period man skapat för att få med sig samtliga poäng och att man faktiskt inte utnyttjar att ställas mot en svag Oxfordupplaga på hemmaplan. Det mest roliga var sedan att….nae, det finns faktiskt inget.

Omgångens poäng
3p – Mandela Egbo: En av få positiva spelare i Charlton i nuläget, som inte har hunnit bli formsvag än. Ser ut att njuta av att ha kommit tillbaka från skada och det kan man ju förstå. Skapar mycket och ska bara – likt många andra – slipa mer på sin slutprodukt.

2p – Scott Fraser: Mer godkänd än många andra. Det räcker ibland för poäng.

1p – Charlie Kirk: Blir inbytt i paus för att få till en förändring och gör assisten som innebar ett tidigt 1-1 mål. Det räcker också ibland för att få poäng i Charlton Atheltic.

Charlton: Wallocott; Lavelle (Kirk 46), Inniss, O’Connell; Egbo, Dobson, Fraser, Sessegnon (Chin 68); Rak-Sakyi, Stockley (c) (Jaiyesimi 87), Payne (Leaburn 46).
Ej använda avbytare: MacGillivray, Thomas, McGrandles.

Oxford: Eastwood, Long, Findlay, Moore (c), Brannagan, Browne (Gorrin 79), Bate (Taylor 63), Brown, Henry (Bodin 63), McGuane, Joseph (Jones 90).
Ej använda avbytare: Brearey, Mousinho, Seddon.


Mål: Marcus Browne 1-0 (11), Jayden Stockley 1-1 (55)
Domare: R. Madley
Publik: 12,806 (1,058 från Oxford)

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-10-03 21:23:59
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson