2020-10-27 20:00

Charlton - Oxford
2 - 0

Charlton - Oxford United 2-0

Charlton besegrar Oxford med 2-0 på hemmaplan och tar därmed sin fjärde raka seger.

Kaffe, Kaka, Fjärde Raka! Så kan det låta, eller så bör det snarare låta när Charlton, gjorde precis som den inledande ramsan skvallrar om, tog fjärde raka segern genom 2-0 mot Oxford United på hemmaplan.

Lee Bowyer ställde upp en balanserad startelva, i en intressant 4-3-3 formation. En offensive trio med Conor Washington, Omar Bogle och Paul Smyth, samt en trio på mittfältet i Ben Watson, Darren Pratley och Andrew Shinnie med tydligt fördelat ansvar. Ian Maatsen höll även Ben Purrington utanför elvan när denne var tillbaka efter avstängning. Lånet från Chelsea har, på kort tid, tagit för sig och ska inte skämmas över det.

Charlton: Amos; Gunter, Inniss, Famewo, Maatsen; Pratley (C), Watson, Shinnie; Washington (Forster-Caskey 90+2), Bogle (Purrington 82), Smyth.
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Williams, Levitt, Maddison, Aneke.

Oxford United: Eastwood, Clare, Ruffels, Moore, Gorrin (Kelly 63), Taylor, Sykes, Long, Forde (Hall 79) Henry (C), Shodipo (Agyei 63).
Ej använda avbytare: Stevens, Mousinho, Cooper, Elechi.

Den första halvan var inte helt olik hur de senaste matcherna sett ut till en början. Charlton fick inte riktigt till något konstruktivt spel och slarvade en del när man hade bollen. Oxford i sin tur satte ganska hög press och låg nära inpå Charltonspelarna, något som inbjöd till mycket närkamper, avblåsningar och en hel del gnäll.

Oxford var de som främst skapade något i offensivväg inledningsvis. I minut 11 hade man en frispark precis utanför straffområdet som Ben Amos klarade och i minut 28:a tog man sig lite väl lätt förbi Ian Maatsen på vänstersidan där man fick till ett inspel som gick förbi första stolpen men rensades undan av Ryan Inniss i farligt läge.

Charlton visade dock, likt tidigare matcher, att även om man inte får igång sitt eget spel riktigt så släpper man heller inte till några direkt farliga målchanser bakåt och får man möjligheten framåt så tar man dem. I minut 32 kom då lagets första målchans och så även 1-0! En, mer eller mindre, rensning från Chris Gunter, nådde Andrew Shinnie på offensiv planhalva där han kunde göra sig rättvänd mot mål. Denna snygga aktion ledde till en ännu snyggare framspelning, mellan mittback och ytterback till en båglöpande Conor Washington som kom ensam med målvakten och kliniskt sköt in ledningsmålet mellan målvaktens ben. 1-0!! Snyggt.

Målet var helt klart en missräkning för Oxford som säkerligen annars var ganska nöjda med matchens första halvtimme. Bortalaget skulle försätta sig i en ännu värre sits innan halvtid. I minut 45 fixade en hårt uppvaktad Omar Bogle en frispark utanför Oxfords straffområde. Bogle revs ner och Shinnie fick äran att ta hand om den fasta situationen. OCH som han gjorde det! Shinnie, eller ”Shinniesta”, drog till ett hårt skott mot målvaktens hörn och bollen trycktes in i målets kortsida till 2-0 Charlton! En kanon till avslut och ett snyggt mål, men det känns samtidigt som att Oxfords målvakt borde kunnat göra något bättre av sitt ingripande. Simon Eastwood såg närmast överraskad ut att Shinnie valde att skjuta i hans hörn och det är sällan en bra egenskap hos en målvakt. 2-0 i halvtid.

Ben Watson inledde andra halvlek med att ta sitt femte gula kort på lika många matcher för klubben. En statistik man nästan skrattar åt, men det är samtidigt mindre kul att Watson nu missar den betydligt svårare matchen mot Portsmouth på lördag.

Spelmässigt var Charlton mycket bättre i andra halvlek och de Oxford kunde skylta med i spelväg i första halvlek syntes inte till nu. Charlton spelade smart och flera spelare visade upp bra prestationer. Chris Gunter, Akin Famewo, Paul Smyth och Conor Washington för att nämna några. Ett frustrerat Oxford bjöd på en del fasta situationer och man gjorde tidigt ett dubbelbyte. Ingenting förändrade egentligen på matchbilden, men Oxford skulle få en fördel som ändå gav dem möjligheter igen. I minut 66 satte Ryan Inniss, som inte viker sig för närkamper, stopp för en Oxfordspelare på mittplan. Inniss såg ut att befinna sig som siste man och när han redan hade ett gult kort, var inte domaren sen med att även ge han ett andra och därmed utvisning. Charlton skulle alltså spela med en man mindre under de återstående 25 minuterna och Inniss missar även han nu Portsmouth på lördag.

Oxford inledde omedelbart sitt numerära överläge med att koncentrera spelet till kanterna och att lyfta längre bollar mot Charltons box. Något läge blev farligare än det andra, men motståndarna var uddlösa framåt och lyckades inte ta tillvara på chanserna som gavs. Mestadels var dock Charlton oerhört bra i eget straffområde och rensade undan det mesta. Var det något som passerade så fanns Ben Amos där och räddade.

Offensivt kunde Smyth och Washington bjuda på lite enstaka fotbollsgodis, medan de defensiva pjäserna offrade sig när något väl behövdes defensivt. Charlton krigade hårt på varje boll och stundtals glömde man faktiskt bort att laget var en man mindre. Tiden gick, laget spelade smart och domaren blåste av efter 94 spelade minuter. 2-0 och seger för Charlton, igen!

Efter match
Ny seger och en solid prestation mot ett lag som man på pappret ska slå. Precis som innan finns det lit mer att önska spelmässigt i första halvlek men man kommer ut i andra och gör många saker bättre. Nu kom visserligen målen i första och när väl lägena dyker upp så sätter man dem. Sen kan man önska att det som helhet skapas ännu fler målchanser, för så pass bra är man offensivt. Man löser det numerära underläget väldigt bra och kontrollerar egentligen matchen helt och hållet under andra halvlek.

Oxford var ett ganska gnälligt lag som hade en ganska tydlig spelidé med hög press, hårt spel och fokus kring kanterna. Däremot så kändes det inte som man fick ut särskilt mycket av det och man borde nog kunnat omvandla mer av det övertag i bollinnehavet som man ändå hade.

Ben Amos höll sin femte raka nolla och plockar allt. Han gör en bra räddning på en volley från nära håll och lämnar ännu en gång planen med en bra insats. Försvaret var riktigt bra igen, Famewo och Maatsen blockade mycket. Darren Pratley fortsatte som bollvinnare och gjorde klockrena brytningar. Paul Smyth var en positiv injektion på högerkanten där han tog smarta löpningar och som med sin snabbhet hela tiden sårade Oxford i djupled. Omar Bogle slet på och hans styrka kommer till stor nytta i många situationer. Ben Watson ligger alltid rätt i sin position och gör mycket av det arbete som tyvärr inte syns på TV-skärmen.

Använder man nu uteslutningsmetoden så kan man komma fram till att poäng fördelas till:

3p – Andrew Shinnie: Mittfältarens bästa match hittills i Charltontröjan. Ett mål och en assist i matchen, något som skulle visa sig helt matchavgörande. Har bara blivit bättre och bättre för varje match, men det kändes som att Shinnie nu verkligen fick visa vad han går för. Mottagningen, vändningen och framspelningen vid 1-0 målet är klass.

2p – Chris Gunter: Stängde till på sin kant och förlorade nog inte en duell under hela matchen. Svarade på Oxfords aggressivitet med att vara likadan tillbaka och satte stopp för det mesta. Har inte heller visat sig rädd för att fylla på offensivt och har varit mycket bra såhär långt.

1p – Conor Washington: Inleder målskyttet med ett kliniskt avslut från nära håll. River, sliter och springer enormt mycket i 90+ minuter. En forward man älskar att spela med och som han hatar att möta. Visade ännu en gång att han fungerar bra när det bjuds på snabbt kombinationsspel. Uppe på tre mål nu och kommer göra fler!