Lagbanner
2021-04-24 16:00

Charlton - Peterborough
0 - 1

Charlton - Peterborough 0-1

Charlton - Peterborough 0-1

Charltons obesegrade svit sprack i den elfte matchen och ett tidigt Peterborough-mål blev matchavgörande i den tuffa match som utkämpades på The Valley.

Det gjordes inte någon större förändring i startelvan, utan Nigel Adkins fortsatte att satsa på en så identisk laguppställning som möjligt. Den enda noterbara ändringen var att Ryan Inniss var tillbaka och direkt gick in före Akin Famewo. Att spela med Inniss eller Famewo spelar egentligen ingen roll men då Inniss är en skriven Charltonspelare kan det vara smart att hålla han nöjdare än Famewo, som för tillfället är en kortsiktig lösning. Vidare valdes Ben Watson återigen före Darren Pratley och det skvallrar mer om vilken mentalitet som Charlton vill ta sig an matchen med.

Charlton: Amos; Matthews, Pearce, Innis, (Famewo 83) Purrington; Forster-Caskey, Watson; Jaiyesimi (Morgan 24 (Washington 83)), Gilbey (Aneke 77), Millar; Stockley.
Ej använda avbytare:  Maynard-Brewer, Gunter, Pratley.

Peterborough: Bursik; Thompson (Mason 71), Kent, Beevers, Butler; Hamilton (Reed 68’), Taylor; Ward, Szmodics, Dembele (Burrows 87); Clarke-Harris
Ej använda avbytare: Gyollai, Eisa, Ricky-Jade Jones, Kanu.

Första halvlek
Matchen fick sig en ganska intensiv start där det syntes att det var en kamp med mycket på spel. Peterborough satte omedelbart en oerhört hög press mot Charltons försvarslinje och till en början hade Charlton problem att reda ut de som den ställde till med. Charltons försökte etablera bollinnehav men skulle nästan direkt få göra detta med ett underläge som utgångspunkt då gästerna gjorde mål lite väl tidigt.

Jason Pearce föll till marken sedan en långboll tvingat han till en luftduell mot Jonson Clarke-Harris och utan att någon dem fick tag på bollen så landade den i stället hos Sammie Szmodics. Forwarden kunde utmana en ensam Inniss och sedan snabbt lämna över till Clarke-Harris som skapat sig en ledig yta centralt genom att lyckas stå kvar på benen i duellen med Pearce. Divisionens skyttekung fick yta, tid och möjlighet till att vrida upp kroppen för att, från 20 meter, placera in 0-1 (9) till höger om Ben Amos. En situation man inte har råd att bjuda på mot Peterborough, för då smäller det.

Peterborough var helt klart hetast på gröten under de första 20 minuterna och fortsatte hota Charltons defensiv. Detta gjordes främst genom ett rakare spel och vältajmade djupledslöpningar från Szmodics. Han fick komma till avslut både i minut 12 och 18, där det andra läget innebar en mycket fin frilägesräddning från Amos.

Först mellan 20-30 minuter började Charlton behärska Peterboroughs höga press och kunde efter det spela sig ur och runt flera situationer. En förändring fick göras under den här tidsperioden då DJ Jaiyesimi utgick skadad och Albie Morgan fick förtroende att ersätta. I minut 31 skulle sedan Charlton få ett gyllene läge att kvittera. Jake Forster-Caskey bröt boll på mittplan, och lämnade snabbt över till en rättvänd Liam Millar i central position. Millar gjorde i sin tur samma sak när han gav bollen till en framstörtande Alex Gilbey. Han tog med fart med sig bollen in straffområdet och kunde precis peta den förbi sin motståndare, innan han föll till marken på grund av ett klassiskt fälleben. Straff tilldömdes och med Conor Washington på bänken fick Jayden Stockley ansvar för den fasta situationen. Stockley klev fram med ett hårt men inte särskilt välplacerat avslut, och Josef Bursik kunde stöta i väg bollen från målet.

Tungt för Charlton som såklart gärna hade velat få in en kvittering innan halvtidsvilan. Däremot hade spelet jämnat ut sig och försvaret hade börjat få ordning på sina uppgifter där bak. Utöver detta fanns det mer att hämta offensivt och det ska sägas att förutom straffen hade det varit tunt med försök mot Peterboroughs mål. 0-1 i paus.

Andra halvlek
Charlton tog kommandot och fortsatte med tron på att ett bollinnehav skulle leda till chanser. Peterboroughs press hade inte kommit av sig men bet inte alls lika effektivt som den gjort under matchens inledning. Frågan var om de skulle orka med den i 90 minuter? Speciellt när Charlton nu lyckades manövrera den på ett hyfsat vis.  

Med bollen i sin ägo började det trilla fram halvdana målchanser för Charltons del. På grund av en styrning gick en nick från Stockley över ribban, och Gilbey ryckte sig loss centralt men hade ingen lycka i sitt distansskott mot Bursik. Millar fick också chansen till att flera gånger utmana från vänster men trots fyndig variation i sin individuella prestation fanns det ingen slutprodukt i nästa aktion. Känslan var att det i denna match slogs någon form av världsrekord i antalet blockeringar från Peterboroughs sida. Stod man inte i vägen för skott så var det inlägg som fastnade på första gubben och så vidare. Nej, leveransen var undermålig och slutprodukten likaså, även om det flera gånger inte ens tilläts bli något försök till slutprodukt.

Peterborough låg med andra ord rätt defensivt och kunde hota med omställningar när de väl hade chansen. Ständigt var det genom Sammie Szmodics som detta iscensattes. Han hade möjlighet att punkter matchen i minut 61, 85 och 93 men skotten gick över, räddades över Amos eller träffade stolpen.

Adkins gjorde offensiva justeringar och slängde in både Chuks Aneke och Conor Washington. Den bästa möjligheten till kvittering i andra skulle också komma ner Aneke blev rättvänd från mittplan och älgade i väg framåt. Han hittade sedan ut till Millar som utmanade från vänster och denna gång hittade snett-inåt-bakåt till Forster-Caskey. JFC drog till direkt och skottet styrdes precis utanför Bursiks högra stolpe. Nära nog och visst hade det varit definierade om ett avslut hade styrts in av en Peterboroughspelare till slut. Men så blev det inte. Peterborough kunde freda sitt mål till visselpipan ljöd och för ett jublande bortaag bäddade denna seger för att något större snart ska kunna ske. Slut, 0-1.

Efter match
En svår match att säga särskilt mycket om. Det är givetvis surt att Charlton förlorar och åtminstone inte lyckas få in en kvittering. Straffmissen svider såklart och det blir frustrerande för samtliga berörda att inte mer kan produceras av både bollinnehavet och anfallen. Samtidigt går det inte säga annat än att Charlton i det stora hela gör en bra match och står upp bra mot Peterborough. Resultatet speglar kanske lite de båda lagens säsong och att Posh kommer undan med tre poäng kommer leda till att de tidigast på tisdag kan fira avancemang till Championship. Jag delar ut biljetten här och säger Grattis till Peterborough.

Ett ännu större Grattis skickas till Hull City som kunde fira redan under gårdagen. Seger med 1-2 borta mot Lincoln var precis det som krävdes och tigrarna gjorde då League One-visiten kort. Bortsett från några förluster på rad i december har Hull varit det mest stabila och bästa laget i divisionen. Man har haft bredast trupp och fick i stora grad behålla den stomme som var med och åkte ur förra året. Ett tydligt exempel på hur flera neddegraderade lag har möjlighet att jobba nu för tiden. Man väljer att behålla större delen av truppen som kommer från en högre division för att satsa allt på att ta klivet upp direkt. Det är bara att kolla på Championships tabell så förstår man.

Charltons resultat och faktumen att Oxford och Portsmouth vann innebar att Charlton knuffades ned till 8:e plats i tabellen. En tråkig syn men det är fördel Charlton genom att ett positivt resultat i den efterhängsna matchen skulle rätta till mycket. Det är fyra matcher som återstår för the Addicks och det är både en och två fler än vad de nämnda konkurrenterna har. Adkins beskrev också lördagen som en insats med en del positivt men att det bara blir att släppa resultatet för fullt fokus på tisdagens hemmamatch mot Crewe. Som vi ser fram emot den!

Omgångens poäng
3p – Alex Gilbey: Lyser av självförtroende och gör hela tiden något med bollen när han får den. Har ett härligt driv framåt och försöker skapa saker genom offensiva löpningar, benombrott eller avslut från distans. Är också den som skapar straffen som sedan inte förvaltades.

2p – Ben Watson: Bra insats från Watson som hade kontroll på sitt mittfält. Många gånger den som väljer att hålla i bollen och genom lugna beslut kunde spela sig ur Peterboroughs press. Har fått en tydligare roll under Adkins och vet om att den inte lämpar sig i alla typer av matcher. Bollinnehavet startar ofta genom hans initiativ.

1p – Albie Morgan: Visar vilja och gav järnet när han fick bytas in tidigt. Har matchats sparsamt under Adkins och försöker säkert ta alla chanser han kan få. Rev och slet som Gilbey och försökte röra fram något när han hade bollen vid sina fötter. Gör ett tacksamt arbeta i defensiven under hela matchen och löpte ständigt i båda riktningarna.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-04-25 21:41:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson