Lagbanner
2022-12-26 16:00

Charlton - Peterborough
1 - 1

Charlton – Peterborough Utd 1-1
Miles Leaburn med sitt femte mål den här säsongen.

Charlton – Peterborough Utd 1-1

Annandagsfotbollen och Dean Holdens första match som Charltonmanager slutade med en rättvis poäng på hemmaplan mot Peterborough United.

Det var med nyfikenhet man tog sig an denna annandag med sin traditionsenliga EFL-omgång. Dean Holden, som presenterades som klubbens nya manager för en vecka sedan, stod för första gången vid sidlinjen som Charltontränare och hade pysslat ihop sin första startelva i tjänsten. Ashley Maynard-Brewer har inte gjort någon besviken sedan sin återkomst till klubben och försämrade definitivt inte sina aktier efter cupknallen och straffsparksavgörandet mot Brighton i Ligacupen. Han fick förtroendet att fortsätta som förstemålvakt av Holden, och en tillfrisknande Craig MacGillivray satte sig på bänken. Det är frågan om ens Joe Wollacott går före AMB i detta skede.

Formationen var annars en 3-5-2 variant och vi alltså tillbaka i de ramar som Johnnie Jackson använt sig av under förra säsongen. Ryan Inniss, Sam Lavelle och Lucas Ness fortsatte bygga kontinuitet som alternativen i trebackslinjen, medan Sean Clare och Steven Sessegnon blev wingbacks. Lavelles formkurva är ordentligt uppåtgående och har varit en av klubbens främsta spelare sedan Garner försvunnit som tränare. Han är den som hittills tydligast har tjänat på förändringen från ledarhåll. Lucas Ness i sin tur var en spelare som Garner i slutet av sin tid satsade på och det har sedan dess inte visat sig fel. Ness har varit stabil och förtjänat sin startplats i den nyetablerade trebacken.

Mittfältet sattes upp i en upp och nervänd diamant, där Jack Payne var spetsen framåt och hade George Dobson och Scott Fraser på led bakom sig. Det som fick flest anknutna att höja på ögonbrynen gällande Holdens spelarval var anfallsduon längst fram. Paret som satsades på var Miles Leaburn (född 03) och Daniel Kanu (född 04), varav den sistnämnde stod för sin startdebut i ligaspelet. Att kapten Jayden Stockley ställdes utanför baserat på det halvår han har bakom sig var kanske inget som någon protesterade mot. Men att Holden, baserat på de matcher han hunnit se av laget, valde Leaburn och framförallt Kanu säger mycket om den uppfattning han skaffat sig. Att Garner slängde ut akademispelare till förmån för mer etablerade seniorspelare blev någonstans hans fall från posten. När Dean Holden nu kommer in och gör samma sak ses det dock med andra glasögon och blir mer av verklighetscheck av hur läget i truppen ser ut.

På frånvarolistan skrevs Chuks Aneke och Diallang Jaiyesimi upp som skadade, medan Albie Morgan och Terell Thomas insjuknat. Jake Forster-Caskey rapporterades inte har några problem utan ställdes utanför truppen, istället för Aaron Henry som tog plats på bänken. Annars var det bara två förändringar sedan startelvan i Ligacupen och de stod nämnda Clare och Kanu för.

Första halvlek
Sett ur ett highlightspaket finns det egentligen inte särskilt mycket roligt att rapportera om. Målchanserna var skrala under de bästa 45 och det mesta upplevdes som att lagen letade vägar in i matchen. Det fanns stunder då det med andra ord var lätt att koncentrationen svek.

Posh var laget som lyckades bäst inledningsvis och kom också till bäst lägen. Charltonförsvaret hängde inte med när gästerna använde sig av en så kallad kort hörnvariant och efterspelet till den avslutades med att måltjuven Jonson Clarke-Harris sköt ett volleyskott i burgaveln inifrån straffområdet. Clarke-Harris var redan uppe i 12 baljor här och han är en av de mest beprövade målskyttarna i divisionen, kanske till och med den främste.

Ashley Maynard-Brewer var annars anledningen till det var mållöst halvleken ut och att framförallt Charltons nolla var intakt. Lucas Ness bjöd på en slarvig passning rakt in i mitten när laget var offensivt balanserat och då väntade en omställning åt andra hållet. Posh var för en stund tre mot två och Kwame Poku spelades fri i djupled. En kombination av att Ness hann ikapp för att störa Poku i avslutsläget och att AMB kom ut för att göra sig stor, gjorde att första läget räddades. Returen föll dock ut till Joe Ward och här ska enbart AMB hyllas för sin offervilja att med hela sin kropp slänga sig framför skottet och förhindra vad som kunde varit ett givet mål. Dubbelräddning signerad AMB alltså.

Charlton letade som sagt mest vägar in i matchen, och får sägas var mest lyckosamma i det snabba kombinerade kortpassningsspelet. Det var antingen ett väggspel från Fraser som luckrade upp ytor eller när Clare bara bestämde sig och ångade på längs högerkanten. Peta spring finten fungerade allt som oftast. Fraser var den som annars kom närmst ett Charltonmål här och det genom en frispark som curlades strax utanför. 0-0 i halvtid.

Andra halvlek
Efter lite dricka, snack och analyserande i omklädningsrummet skulle Charlton komma ut bra i den andra halvleken och faktiskt ”hitta sin väg in i matchen”, om det nu blivit en återkommande referens i den här rapporten. Det tog bara fyra minuter sedan fick hemmapubliken måljubla och speakern vråljubla ”LEABURNNNNN”. En öppnande passning från Dobson slog ut hela Poshs mittfält och den tydliga intentionen från Daniel Kanu var att behandla den genom att på ett tillslag spela ut till en framskjuten Sessegnon på vänsterkanten. Men tack vare ett hopslag mellan Kanu och försvararen han hade ryggen blev touchen istället en perfekt bolltouch i djupled för junioren. Kanu har beskrivits som en snabb djupledsgående forward och det fick han visa prov på nu, tillsammans med ett förvånansvärt bra vänsterinlägg. I boxen lämnades samtidigt Miles Leaburn ensam med en försvarare, och genom några smarta rörelser fick han utrymmet för att möta upp och komma först till Kanus inlägg och på så vis knoppa in 1-0 (49) till Charlton. Den unga anfallsduon hade hållits ganska isolerade i den första halvleken, men nu låg men helt och hållet bakom ledningsmålet genom sitt samarbete.

Härefter hade Charlton påtagligt adrenalin och energi. Leaburn kunde gjort ytterligare ett mål när han tråcklade sig fram men lyckades inte överlista Will Blackmore denna gång. Det gjorde däremot Sean Clare i den 53:e minuten men då var stolpen i vägen istället. Hela Posh befann sig på offensiv planhalva när Charlton erövrade boll och snabbt iscensatte en omställning genom att Payne satte en passning i djupled och Clare trampade sig till ett friläge från mittlinjen och framåt. Kanske han tänka för mycket längs vägen eller så var det bara otur att det placerade avslutet satt i Blackmores högra stolpe och ut. Typiskt för den här säsongen att det inte blev 2-0 där…

Vi vet vid det här laget hur det istället skulle gå och givetvis åt sig Posh in i matchen igen och blev så där tunga så att en kvittering kändes ofrånkomlig. En lång hörna damp i det befolkade målområdets bakre del, och med hjälp av en touch av Ness kunde Clarke-Harris nickavslut styras in i mål och till 1-1 (66). Hans 13 mål för säsongen. En målskytt vi bara kan drömma om.

Under de återstående 20 minuterna skulle det finnas gyllene lägen att för båda lagen sno åt sig samtliga poäng, men i enlighet med den form båda lagen befinner sig i just nu så skulle ingen vara tillräckligt kompetent för det här. Posh hade två tunga avslut i målramens övre del och fick beklaga sig över att Sam Lavelles långt utsträckta fot hindrade ett inspel från att nå ett solklart tap-in mål från Clarke-Harris. Charlton skulle samtidigt svara upp med att få den bästa möjligheten till avgörande, när en vimset agerande i Peterboroughförsvaret gav upphov till att en pressande Leaburn snodde åt sig bollen högt upp och enkelt kunde frispela en inbytt Jesurun Rak-Sakyi i sidled. Från ca. 12 meter hade Rak-Sakyi både tid och utrymme att placera in avgörandet men avslutet kom inte ens att träffa mål. Ett djupt suckande från hemmapubliken följde, och det anslöt samtliga 22 spelare till när domaren blåste av den oavgjorda matchen. 1-1 på The Valley mellan Charlton och Peterborough.  

Efter match
En trist men rättvis poäng är meningen som kan sammanfatta matchen kort. Det är klart att man hade önskat sig en trea som skulle bryta den negativa poängtrenden i ligaspelet och sedan förgylla annandagen till ära. Att vinna i första matchen för en ny manager brukar inte sällan heller vara fel. Men 1-1 mot Peterborough är väl samtidigt vad man får ta i nuläget. Första halvlek var något bättre från gästernas sida och vi får tacka AMB för att det var mållöst in i halvtidsvilan. I andra halvlek kommer Charlton ut bäst och gör ur den synvinkeln rättvist ledningsmålet. Sedan artar det sig så att Posh rättvist kvitterar och det finns lägen från båda håll att gå för nya ledningsmål och troliga tre poäng. Gästerna fick nöja sig med dubbla ramträffar och Charlton med två brända frilägen. Någonstans där kan vi stanna och bara stämma i konstaterandena efter matchen från bägge håll att resultatet och utgången var rättvis mellan två formsvaga lag. Nu väntar tätt matchande som vanligt och tre poängaren behöver inte vara allt för långt bort, ändå.
 
I övrigt fick resultatet Charlton att klättra en placering i tabellen, från 18:e till 17:e plats. Det är ingen större grej att hänga upp sig på i en överlag jämn tabell, men något som stack ut är att avståndet underifrån minskar i rätt snabb takt. MK Dons har också ny manager och vann sin andra raka (1-0 mot Forest Green), Accrington tog givetvis poäng på hemmaplan (1-1 mot Barnsley, Burton vann klart mot Lincoln (3-0), och Cambridge vände underläge till vinst mot Shrewsbury (2-1). Å andra sidan förlorade flera av lagen strax ovanför, vilket gjorde det redan jämna tabelläget ännu jämnare när vi nu närmar oss nyår.

Omgångens poäng
3p – Sean Clare: I en ny uppställning fick Sean Clare anpassa sig efter en annan roll i laget. Nu hade han hand om hela högerkanten som wingback och gjorde det med bravur under 90 minuter. Öste på framåt och tog sig förbi gång på gång genom att bara peta bollen och springa. Han borde dock gjort mål och inläggen sitter inte alltid där dem ska. Men utöver det var han spelaren som stod ut mest denna annandag.  

2p – Miles Leaburn: Leaburn, Leaburn, Leaburn. Ja, desto för förtroende det ges till den här killen, desto tydligare blir det att han har någonting stort i sig. Det går i alla fall inte tro något annat nu. Uppehöll stundtals Poshs försvarslinje på egen hand och gjorde att hans kamrat Kanu kunde växa in i matchen. Samarbetet dem emellan bärgade hans femte mål i hans första seniorsäsong. Den tekniska bollbehandlingen får det kanske inte alltid att se självklart ut, men på grund av hans storlek, fart och rörelsemönster tar han sig ofta förbi sin motståndare och upplevs ständigt som ett hot.

1p – Sam Lavelle: Många gjorde sig ändå aktuella för poäng den här omgången, och den sista landade till slut på Sam Lavelle. Han har en svag höstsäsong bakom sig och var väl den som tydligast ställdes åt sidan när Ben Garner började svinga i media. Att detta dessutom är hans första poäng för säsongen i min poängliga talar sitt tydliga språk. Men nu är han kanske den spelare som svarat upp bäst sedan Garners avsked och faktiskt varit bra i samtliga insatser på kort tid. Lavelle har nu gjort sig förtjänt av den här poängen och var en av de mest framträdande spelarna mot Posh också.  

Charlton: Maynard-Brewer; Inniss, Lavelle, Ness; Clare, Dobson (c), Payne (Rak-Sakyi 74), Fraser (Henry 74), Sessegnon; Kanu (Stockley 74), Leaburn (Kirk 82)
Ej använda avbytare:  MacGillivray, Mitchell, Blackett-Taylor

Peterborough: Blackmore, Watts, Edwards, Kent, Fuchs (Kyprianou 71), Taylor, Clarke-Harris (c), Mason-Clark (Jones 71), Poku (Taylor 89), Burrows, Ward
Ej använda avbytare: Bergstrom, Butler, Knight, Thompson

Mål: Miles Leaburn 1-0 (49), Jonson Clarke-Harris 1-1 (66)
Domare: Darren Drysdale
Publik: 13,816 (385 från Peterborough)

UP THE ADDICKS!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-12-27 23:04:42
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson