Charlton - Sunderland
0 - 0

Charlton - Sunderland 0-0

Charlton kom undan med en poäng när hemmamatchen mot Sunderland slutade mållös under eftermiddagen.

Thomas Sandgaard befann sig på The Valleys läktare, för första gången som klubbens ägare, och fick se sin klubb spela en mållös tillställning mot Sunderland. Det var bortalaget som hade chanserna, men Charlton, och i synnerhet Ben Amos försvarade sin poäng väl och kommer undan med ett resultat man får vara nöjd över.

Det var några mindre förändringar i startelvan när Lee Bowyer formerade laget i en 3-5-2 uppställning. Kapten Darren Pratley tog klivet ner i backlinjen, Ben Watson installerade sig på mittfältet och James Vennings imponerade så pass mycket i onsdags att han fick nytt förtroende idag. Vilken match att få göra sin ligadebut i! Deji Oshilaja tog hand om högerbacksplatsen på Charlie Barkers bekostnad.

Charlton: Amos; Pratley (C), Purrington, Famewo; Oshilaja, Levitt (Maddison 83), Watson, Vennings (Aneke 72), Doughty; Oztumer (Williams 46), Washington.
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Barker, Lapslie, Morgan.

Sunderland: Burge, Flanagan, Willis, Wright (C), O’Brien (Grigg 65), Gooch, O’Nien, Scowen, Graham (Wyke 65), Leadbitter, Hume
Ej använda avbytare: Matthews, McLaughlin, Power, Xhemajli, Diamond

Matchen präglades av en väldigt öppen inledning där det var svårt att säga vilket lag som tog tag i taktpinnen. Charlton hade ett litet övertag i bollinnehavet och försökte leta öppningar i Sunderlands defensiv. Antingen försökte man passera Sunderlands mittfält med ett långt uppspel längs marken, eller så sökte man ytor bakom backlinjen genom en långboll. Oftast skötte Akin Famewo uppspelen, med blandat resultat. Sunderland visade också tidigt att man är ett bra lag och besitter flera spelare med kvicka aktioner.

Sakta men säkert började Sunderland ta över matchen och från minut 20 och framåt kopplade man definitivt ett grepp. En duktig Luke O’Nien uppträdde frejdigt på sin högerkant och kom ibland lite väl lätt till inlägg. Efter att vikt in och ut på Ben Purrington, hamnade just ett sådant mitt framför Charltons mål. Danny Graham tryckte sig fram och kom till avslut, men Ben Amos hann göra sig stor och räddade avslutet. Bra gjort av Amos som krympte målet i sitt snabba beslut. 10 minuter senare skulle samme Amos överträffa denna räddning med en ännu bättre. Med en hand lyckades han tippa en hård och farlig nick från en hörna, utanför sin högra stolpe. En räddning som med facit i hand skulle visa sig vara matchavgörande.

Det dröjde inte länge till nästa läge där en rörig situation i Charltons straffområde skulle leda till en trippelchans för Sunderland. Amos kom ut och räddade första chansen från Aiden O’Brien, Watson blockade returen och James Vennings stod i vägen för försök nummer tre. Skolboksexempel på hur ett uppoffrande försvar agerar! Sista möjligheten innan halvtid kom i minut 41, när ett nytt inlägg från höger passerade samtliga i straffområdet och nådde en framglidande Graham vid bortre ytan, vars svårkontrollerade avslut gick över. Det såg först ut som ett givet mål, men Graham och Sunderland hade inte marginalerna på sin sida.

Charlton hade nu under större delen av halvleken väldigt svårt att hålla fast i bollen och spelade enbart med längre bollar. Dessa skickades ofta iväg utan någon adress och Sunderland fick komma på anfall efter anfall. I det långa loppet kommer Sunderland genom detta sätt, att mala ner många lag i divisionen då man i stunder var så kallat ”tunga” att möta. 0-0 i halvtid.

Bowyer gjorde en förändring redan i halvtid. Erhun Öztumer gick av utan att ha lämnat avtryck och Jonny Williams blev sedvanligt inbytt. Williams som man kunnat begära mer av tidigare gjorde idag sitt bästa inhopp hittills. Tyvärr hamnar han lite för långt ner i banan, men hans förmåga att hålla i och driva boll tvingar motståndarna till att antingen låta han passera eller sparka ned honom. Alfie Doughty, som har sina likheter med Williams, blev bättre i andra halvlek och hade tidigt ett distansskott sedan han snyggt väggspelat sig förbi motståndarna centralt i banan. Williams och Doughty tog hand om varsin kant, vänster respektive höger, efter att laget antog en 4-3-3 uppställning under de återstående 45.

Sunderland behöll bollinnehavet och spelet höll sig mestadels på Charltons planhalva. Bortalaget spelade dock mest runt Charltons straffområde och hade svårt att nå in dit. Lynden Gooch hade ett skott från distans som steg över ribban, men annars uteblev farligheterna. Mycket duellspel på mittplan uppdagades, spelarna blev grinigare och nivån på domarens beslut varierade. Sunderland började genomföra byten och Charlton satte in Chuks Aneke istället för Vennings.

Frustationen från Sunderland över att man inte gjort ett ledningsmål, ökade nog än mer när man ådrog sig ett rött kort i minut 73. Aneke blev en tydlig uppspelspunkt och nickskarvade vidare en långboll som Conor Washington petade förbi sin försvarare för ett friläge. Tom Flanagan touchade forwarden, Washington föll och domare Davies visade det röda kortet. Att Washington gjordes ner syntes, men det är tveksamt om han hunnit upp touchen som var tänkt för friläget. Helt plötsligt skulle matchbilden förändras, något som Charlton inte verkade helt beredda på. Trots en man mer hade man svårt att riktigt föra matchen. Mycket pass i sidled och inga direkta målchanser skapades. Marcus Maddison fick i alla fall omgående göra debut när ha nersatte Dylan Levitt i minut 83.

Farligast för Charltons del blev det sedan en frispark lyftes in mot bortre stolpen, där Oshilaja mötte upp och nickade in mitt framför mål där chansen avvärjdes. Sedan fann även Williams, Aneke med en perfekt längre boll där en sämre nedtagning förstörde det läge som kunde uppstått. Sunderland stack upp i någon enstaka kontring, där Famewo stod på rätt plats och påpassligt bröt ett inspel. Tiden tickade på, fem tilläggsminuter spelades av och lagen gick av med en poäng vardera. Matchen slutade 0-0.

Efter match
Ett oavgjort resultat anses helt klart acceptabelt. Sett till hur matchbilden utspelade sig är det också bra att man kom undan med det. Sunderland är säkert besvikna, och tycker nog att man borde vunnit matchen. Charlton försvarade sig dock bra och Ben Amos storspelade. Offensivt sett kan man återigen bli bättre. Man ska inte enbart lasta Washington som sliter på, utan idag ofta är det ofta leveransen fram till sista tredjedelen som brister. Dagens mer raka spel fungerade inte riktigt, även om det blev bättre när Aneke kom in. Att vara en man mer i lite mer än en kvart kan man också hantera bättre, men i det stora hela får man vara nöjd med utgången. Poängen är ett steg framåt och något att bygga vidare på. Kul för en otränad Maddison att få göra debut så snabbt. Han kommer bli en viktig nyckel när han väl är i form. Landslagsuppehållet kommer faktiskt inte olägligt.

Dagens poäng
3p - Ben Amos: Ingen skräll om man läst referatet. Precis som Bowyer sa i presskonferensen efter matchen, räddar Amos en poäng åt laget idag. Tre mycket bra ingripanden i första halvlek, med enhandsräddningen på nicken som pricken över i:et. Att han skulle vara en mycket bra ersättare till Dillon Phillips har vi aldrig tvekat på och idag visade han verkligen varför.

2p – Akin Famewo: Redan i sin andra match presenterar sig lånet från Norwich här. Sköter uppspelen med varierat resultat men har en väldigt fin fot. Samarbetet med Pratley fungerade och han var väldigt bra i eget straffområde under hela matchen. Svår att passera i en bra defensiv.

1p – Ben Watson: Kunde redan idag gå in och göra full speltid. Det finns givetvis mer att hämta hos honom men visar idag att han kommer bli viktig framöver. Styr sina yngre medspelare i Levitt och Vennings, och står hela tiden rätt placerad i sin position.