Lagbanner
2022-03-05 16:00

Charlton - Sunderland
0 - 0

Charlton – Sunderland 0-0

Charlton – Sunderland 0-0

En bedrövlig formkurva bromsades tillfälligt genom att ett vilt krigande Charlton slet till sig 0-0 mot Sunderland.

Johnnie Jackson letade vidare i verktygslådan för göra rätt förändringar i startelvan. Fyra nya spelare in blev utfallet och det handlade om Jason Pearce, Diallang Jaiyesimi, Jayden Stockley och Scott Fraser – som därmed gjorde sin startdebut för klubben. Den nya försvarslinjen var alltså den lite oväntade konstellationen med Sam Lavelle, Jason Pearce och Chris Gunter. Kanterna hade DJ och Purrington, medan mittfältet var ganska offensivt balanserat med Dobson, Fraser och Lee. Längst fram kompletterades Stockley av Mason Burstow. Alex Neil slängde ut sitt Sunderland i en 4-2-3-1 formation. Lite oväntat startade Arbenit Xhamajli i backlinjen och Nathan Broadhead var tillbaka i offensiven.

Lagen ställde upp så här:
Charlton: MacGillivray; Lavelle, Pearce (c), Gunter; Jaiyesimi, Fraser (Gilbey 66), Dobson, Lee, Purrington; Burstow (Leko 73), Stockley.
Ej använda avbytare: Harness, Famewo, Matthews, Morgan, John.

Sunderland: Patterson; Winchester, Wright, Xhemajli, Cirkin; Matete, Evans (c); Gooch (Roberts 81), Pritchard (Embleton 75), Broadhead (Clarke 70); Stewart.
Ej använda avbytare: Hoffmann, Doyle, Hume, Neil.

Domare: Anthony Backhouse.
Publik: 13,716 (2,702 from Sunderland).

Första halvlek
Det var ingen tvekan om vilket lag som kom till matchen med bäst humör. Sunderland tog ton och tvingade Charlton till försvar omedelbart. Framför allt vaskades bortalaget fram fasta situationer och där blev det farligt lite varje gång. Den långbente Ross Stewart nickade utanför från en vänsterhörna i lagets första målchans. Nära var det men Charlton hade marginalerna på sin sida från början. Det gällde även när MacGillivray hindrade möjligheter från Dennis Cirkin och Ross Stewart igen efter en ny hörna.

MacGillivray gjorde sedan en mycket kvalificerad räddning som höll ställningen kvar. Alex Pritchard bjöd på en sån där dykande frispark som bara vissa känsliga fötter klarar av och MacGillivray fick upp en hand i precis rätt tid för att styra skottet över ribban. Charltons försvar fick arbeta hårt men det var inte lätt att hålla bortalaget ifrån straffområdet. Sunderland fyllde på med folk från alla håll och kanter och lyckades som sagt vid flera tillfällen bita fast bollen i offensiven med hjälp av bortskänkta fasta situationer. Det kändes länge som att det bara var en tidsfråga innan Stewart skulle lyckas knoppa in en lyftning mot boxen.

Det gick inte för Charlton att konkurrera i antalet målchanser men för första gången på länge hade man alternativ som hotade i och runt boxen. Jayden Stockley är rubriken till den anledningen och det syntes att han var tillbaka. Det klaffade långtifrån hundraprocentigt i spelet offensivt men nu var det som vanligt att närmast vilket inlägg som helst mot straffområdet skapade närkamper och ståhej. Bailey Wright och Xhemahjli är två välväxta försvarare som hade en del att stå i när Stockley sökte närkontakt. Det var också från Stockley de bästa möjligheterna från Charlton fick, när han försökte nå högst på inlägg från bland annat Elliot Lee. Charlton höjde sig mot slutet och lämnade halvleken med en något bra eftersmak.

Andra halvlek
Charlton tog vid där man lämnade och kom att halvleken igenom pendla mellan bra perioder.  Sunderland vann mycket boll genom 50/50-duellerna på mittplan och kunde därifrån ställa om snabbt mot Charltons försvarslinje. I 51:a minuten hände detta och man fick sin bästa målchans för dagen när Pritchard släppte ut till vänster på en framskjuten Cirkin. Vänsterbackens skott överlistade MacGillivray men inte Gunter som hann ta sig till rätt ställe och blockerade avslutet innan bollen hann rinna över mållinjen.

Det var säkerligen frustrerande för gästerna att inte få hål på ett formsvagt hemmalag. Framför allt när Charlton skaffade sig chanser som så när kunde resulterat i ett oväntat ledningsmål åt andra hållet. Sam Lavelle nickade bland annat utanför i 62:a minuten sedan en frispark lyfts in, och ur vissa kameravinklar såg det för en sekund ut som att den hade hittat rätt. Kanske kände Sunderland att de här samtidigt behövde vara på sin vakt för deras anfallsspel kom av sig något under den sista halvtimmen. Burstow hade också ett avslut men det var för tamt.

Slutet blev en kapplöpning mellan lagen om någon verkligen skulle lyckas få hål på sin motståndare. MacGillivray klev fram och räddade avslut från såväl Stewart som Elliot Embleton, och på andra sidan fick Jayden Stockley matchens sista ord när hans volleyskott gick utanför i bra läge. Det hade nästan varit lite för bra för att vara sant om Stockley hade haft ett bättre sikte i den sekvensen. Nu blev det inte så och lagen delade på poängen. Ett resultat man kan ana att lagen ser lite annorlunda på.

Efter match
Det här var ju både välkommet och behövligt. Jayden Stockley efterfrågade hjärta och att blöda i varje aktion inför matchen. Ingen vet hur många i laget som tog han på orden men det visar på hur pratet har gått i korridorerna – och det fick effekt. Det var inte alltid snyggt, verkligen inte. Men för första gången på länge var Charlton ett kollektiv och bjöd på kamp från första till sista sekund. Mot Sunderland på hemmaplan räckte det till 0-0 och en poäng på hemmaplan. Med önskvärda marginaler på sin sida hade Charlton också lyckats peta in ett mål inifrån straffområdet men det vågar jag egentligen knappt skriva med tanke på vilka chanser Sunderland inte lyckades ta vara på. Nu ska man kanske inte heller vara allt för positiv och jublande glad sett till att laget fortfarande bara tagit en poäng på sex matcher. Det känns dock som en befrielse att den röda förlustkvoten kom av sig och att förhoppningsvis någon form av självförtroende ingjutits i omklädningsrummet. Kollektivet ska hyllas och där sticker främst försvarslinjen ut. Hårt jobb lades ner över hela planen och ingen ska förringas i det arbetet. Skönt att Stockley var tillbaka med sina egenskaper. Det var tydligt att Charlton saknat dem under en lång tid.

Omgångens poäng
3p – Craig MacGillivray: Hållna nollor har vi inte varit bortskämda med på ett tag. MacGillivray räddade det han skulle och lite till. Viktigt för försvaret att känna lite trygghet igen.

2p – Jason Pearce: Att Jason kom in blev lite ansiktet för den här poängen. När det gäller att strida i varje duell och längs varje meter på planen är han ett föredöme och det behövdes för att få stopp på den långvariga blödning som nu varit.

1p – Chris Gunter: Ny stabil insats från Gunter. Har inte utmärkt sig tidigare i en trebackslinje men har nu verkligen tagit för sig och stod för några avgörande blockeringar och brytningar från sin position.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-03-07 13:23:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson