Lagbanner
2021-01-23 16:00

Charlton - Swindon
2 - 2

Charlton - Swindon Town 2-2
Shinnie kvitterar från nära håll.

Charlton - Swindon Town 2-2

Målchanser brändes i mängder när Charlton spelade bra men ändå bara fick med sig ett oavgjort resultat mot Swindon Town på hemmaplan.

Trots ett spel- och framförallt chansmässigt övertag lyckades inte Charlton vinna över Swindon Town. Ett underläge i halvtid hämtades upp till 2-2 och lagen fick missnöjt dela på poängen.

Lee Bowyer körde vidare med en 4-4-2 formation, och offrade Jason Pearce efter misstagen i Peterborough. Gunter flyttade in ett steg som en konsekvens av detta, och Adam Matthews klev in som högerback. Sedan var Aneke tillbaka från start, och även Ronnie Schwartz gjorde sin första sådana. Lagen formerade på detta sätt:  

Charlton: Amos, Matthews, Gunter, Oshilaja, Maatsen (Pearce 71), Millar, Forster-Caskey, Pratley (Morgan 60), Williams (Shinnie 45), Aneke (Stockley 76), Schwartz (Washington 76).
Ej använda avbytare: Harness, Gilbey.

Swindon: Travers, Freeman (Odimeyo 72), Masterson, Conroy, Thompson; Palmer, Lyden, Grant (Payne 63), Twine (M.Smith 64), Hope (Pitman 82), Jaiyesimi.
Ej använda avbytare: J Smith, Curran, Grant.

Första halvlek
Charlton inledde med en hög intensiv press och denne gav upphov till att man tidigt var mycket nära att ta ledningen. Liam Millar låg hack i häl på Conor Masterson längs sin vänsterkant och tvingade denne till att slå en hemåtpass, vilket Masterson också gjorde i blindo. Passningen gick rakt på Ronnie Schwartz som avancerade till ett friläge med Swindons målvakt, Mark Travers. Schwartz försökte vika in ett placerande skott i bortre, men Travers fick de fingertopparna som behövdes för att styra skottet i sin vänstra stolpe. En bra räddning och stolpreturen studsade rakt i hans famn. Ett mål här hade förändrat mycket framöver.

I 5:e minuten skulle det sedan vända åt andra hållet och det mer eller mindre från ingenstans. Scott Twine slog en längre boll mot Hallam Hopes lediga yta på dennes vänsterkant. Hope hann upp bollen, vek in från vänster, kom förbi Matthews lite väl lätt och sköt hårt mot första stolpen. Lite för hårt verkade det som, för Amos kunde inte hålla bollen och den passerade in i mål till 0-1 (5). Oväntat men Amos borde kunnat göra annorlunda.

Baklängesmålet fick dock ingen direkt effekt på matchen, utan Charlton fortsatte spela relativt bra och hade flera lägen att göra mål. Aneke hade chanser två gånger om, och Liam Millar skapade frispark som han själv sköt klockrent i ribban. Yttrarna Millar och Williams hade stort övertag på sina motståndare och flera anfall kom fram genom kanterna. Efter ett halvtimmesspel hade jag antecknat följande citat: ”Helt sjukt att vi ligger under” och värre skulle det tyvärr bli innan drickapausen.
I minut 39 kom Swindon attackerandes i ett av sina få anfall. Från vänsterkanten spelade man sig in centralt och Diallang Jaiyesimi spelade vidare till Matt Palmer. Mittfältaren undvek närkampen med Millar, tog med sig bollen och fick iväg ett avslut som, via styrning på Oshilaja, klockrent damp ner i Amos högra hörn. Hundraprocentig utdelning på sina målchanser hittills och 0-2 till Swindon inför andra halvlek.

Andra halvlek
Med ett missvisande resultat i hand gjordes en förändring i paus. Jonny Williams offrades, och Andrew Shinnie kom in. Ett byte som i stunden var svårt att resonera kring om det var rätt eller fel. Williams hade trots allt varit rätt bra. Men bättre blev det och rent spelmässigt var det inget som kom av sig under de återstående 45 minuterna, snarare tvärtom. Inom loppet av halvlekens första kvart skulle Darren Pratley få ett skott blockat från 7-8 meter, och Chuks Aneke fick in den efterlängtade reduceringen.

Charlton anföll i en omställning, där Millar drev boll centralt och väl vid straffområdeslinjen släppte ut till en påfyllande Darren Pratley till höger. Pratley stannade på bollen och spelade tillbaka till Millar som på en touch lyfte ett perfekt inlägg mot bortre, där Aneke slängde sig fram och tryckte in 1-2 (57). Shinnie var snabb med att påverka genom sitt inhopp, Millar höjde sig ytterligare ett snäpp och efter reduceringen ersattes Pratley av Albie Morgan.

Härefter skulle en mängd målchanser inte tas tillvara på. Morgan slog ett inlägg till Aneke som från nära håll bombade ett skott i ribban, medan Shinnie väggspelade akrobatiskt tillsammans med Morgan och blev fri ur högervinkel men sköt rakt på Travers med ett svagt avslut. Anfallsspelarna bytte sedan av varandra och in kom Conor Washington tillsammans med nyförvärvet Jayden Stockley. Båda blev omgående inblandade i en bra chans där Washington löpte ifrån i djupled, vek in från vänster men fick sitt skott blockat. Forster-Caskey fick returen och sköt på hand så bollen styrdes till Stockley, som sköt men Travers kunde rädda från nära avstånd. Swindon hade efter allt detta rabalder en farlig omställning som avslutades med att Jaiyesimi sköt i stolpen.

Men när klockan slagit 90 minuter skulle äntligen kvitteringen komma. Adam Matthews drev upp bollen i ett som han kan och brukar göra. Han spelade ut till Morgan som vek in från högerkanten och lämnade över till Forster-Caskey centralt i planen. JFC spelade i sin tur ut till andra kanten där Millar utmanade och vek in från vänster. Millar spelade tillbaka till JFC som i en pressad situation skyfflade iväg ett skott. Försöket blev inget vidare sett till vad JFC hade tänkt men istället blev det till en perfekt passning till Shinnie som i en och samma rörelse tog med sig bollen och från nära avstånd placerade in 2-2 (90) till Charlton. Shinnie stod i precis linje med Swindonförsvararna men de ropade ändå förgäves för offside.

Nu är det säkert många som tänker att det var slut, men Charlton skulle faktiskt få en sista möjlighet att faktiskt avgöra matchen. På den sex minuter långa tilläggstiden kunde Morgan från egen planhalva slå en längre och rak passning till Washington i djupled. Att Swindonförsvararna bjöd på denna yta vid denna tidpunkt kan ifrågasättas, men fri med målvakten kom Washington. Förstatouchen vid nedtagningen blev inte optimal men Washington hann före än utrusande Travers. Något avslut kom dock inte direkt, utan Washington valde att peta bollen på ena sidan om Travers och sedan sprang han själv på andra sidan. Bollen rullade något ur vinkel och en Swindonförsvarare som hann ikapp slängde sig hejdlöst för att blocka det tomma målet, men inte behövdes det då Washington avslut hamnade i burgaveln. Ett guldläge att avgöra och det MÅSTE bli mål. Nu blev det inte det och matchen slutade 2-2.

Efter match

Usch, vilken pers. Sett till hur resultatet utvecklade sig ska man väl egentligen skriva här att Charlton lyckades rädda en poäng. Det gjorde man ju också genom att hämta upp ett 0-2 från första halvlek och sedan lämnade planen med 2-2 resultat. Men sett till hur matchbilden utspelade sig kan matchen inte kategoriseras som något annat än ett enda stort poängtapp. Med alla chanser Charlton skapade ska man med normal utdelning göra absolut minst fyra mål. Schwartz fick friläge, Millar sköt i ribban, Aneke likaså, Shinnie sköt rakt på, Pratley träffade en försvarare och Washington brände möjligheten att bli hjälte. Det är faktiskt helt otroligt att jag sitter här och skriver att Charlton bara fick med sig ett oavgjort resultat från den här matchen. Så missvisande och så oändligt bittert. Visst, fotbollen är inte mer komplex än att man måste göra mål på sina chanser för att vinna en fotbollsmatch och det lyckades inte Charlton med. Samtidigt släpps det in mål som i stunden knappt är målchanser. Ett skott letade sig in vid en välbevakad förstastolpe och ett mål fick hjälp av en styrning via Oshilaja. Swindon ska gratuleras för att man genom tre skott på mål gör två men i det stora hela är man inte ett bra lag, det är man inte! Med all fakta man har att tillgå efter den här matchen borde det egentligen inte vara som det är men det känns ofrånkomligt att det är känslan av hopplöshet som omger en. Det är fortsatt långt kvar på säsongen, mycket kan hända, inget är avgjort, fler klyschor kan dras och så vidare. Men faktum kvarstår att Charlton sammanlagt endast tar två poäng mot ett svagt Swindon och trots de håller sig kvar bland topp sex i en haltande tabell. Bara det känns också smått otroligt.

Om vi bortser från resultatet och alla missade en målchanser en stund då? Jo, Charlton står annars för en spelmässigt bra insats. Man dominerar totalt och har matchen i fickan från minut ett. Defensiven spelar upp sig i andra halvlek och mittbacklåset Gunter/Oshilaja framstår som bättre än mer naturliga Oshilaja/Pearce. Mittfältet gjorde vad de ville och hade full kontroll på sitt territorium. Det fungerade bättre i andra när man antog en diamantformation istället för ett rakt kontrollerat 4-4-2 men det ska sägas att det inte var dåligt i första heller. Williams gjorde bra 45 minuter men fick offras i paus. JFC visar sina bästa egenskaper och är vital för lagets spel. Det var kanske inte Pratleys match sett till hur den utvecklade sig men han bidrar alltid på sitt sätt. Shinnie och Morgans inhopp känns i efterhand som helt avgörande, och Millar var matchens bästa spelare. Aneke trampade igång under matchens gång, men känslan var att duon Stockley/Washington skapade lite mer oreda när de fick chansen. Inte särskilt konstigt kanske då Aneke och Schwartz slitit på bra mot Swindons backlinje men det hade gått att få ut mer av dem, exempelvis något mål till…

Omgångens poäng
3p – Liam Millar: Kanadensaren gjorde sin bästa match hittills i Charltontröjan. Bidrog med en assist till reduceringen och utmanade ständigt under 90 minuter. Hade därmed också ett stort övertag på sin ytterback. Fungerar bra när han slickar kanten men är i mitt tycke nästan som bäst när han får ströva från sin position och komma in i en fri yta centralt. Ska möjligtvis kunna ta sig till ännu fler poängavgörande lägen men har tendenserna att bli en rejäl poängspelare.  

2p – Andrew Shinnie: Står för ett poängavgörande inhopp när han inte bara driver igång anfallsspelet utan även står för kvitteringen. Visade att han har varit saknad under den sämre perioden som varit och fungerar utmärkt i den mer offensiva rollen i en diamantformation. Borde gjort ett mål till men stod å andra sidan för flera passningar framåt som också borde genererat något mer.

1p – Albie Morgan: En annan inhoppare som förtjänar att belönas med poäng. Är också mycket komfortabel i en diamantformation, där han tog hand om högerkanten. Kompletterar JFC bra och båda dessa besitter inte bara en enorm löpkapacitet utan täcker även gigantiska ytor genom sitt spel. Hade en rad inlägg och aktioner som borde varit bidragande till åtminstone en assist.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-01-24 20:45:55
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson