Charlton - Wigan
0 - 2

Charlton – Wigan 0-2
Det blev deppigt även denna helg...

Trots spelmässiga framsteg i andra halvlek kunde inte Charlton stå emot Wigan Athletic i 90 minuter. Denna lördag slutade med en 0-2 förlust på hemmaplan och formkurvan blev ännu djupare.

Insatsen mot Milton Keynes Dons fick Nigel Adkins att agera. Två förändringar gjordes i en tidigare oförändrad startelva. Charlie Kirk gjorde sin startdebut genom att kliva in på vänsterytterpositionen och rutinerade Ben Watson blev balansspelare på det centrala mittfältet, på bekostnad av Sean Clare som inte syntes till i matchtruppen.

Charlton: MacGillivray; Matthews, Inniss, Famewo, Gunter; Dobson (Washington 73), Watson, Morgan; Jaiyesimi (Blackett-Taylor 69), Stockley (c), Kirk (Davison 90+2)
Ej använda avbytare:  Harness, Elerewe, Pearce, Clayden

Wigan: Amos; Power, Whatmough, Watts, Darikwa (c); Cousins, Naylor; Lang (McClean 62), Keane (Humphrys 90+2), Jones (Massey 63); Wyke
Ej använda avbytare: Jones, Pearce, Edwards, Aasgaard

De inledande 45 minuterna kom att bli spel mot ett mål. Det var en halvlek där Wigan Athletic ställdes mot Charltons målvakt, Craig MacGillivray. Redan i minut 11 darrade ribban sedan Wigan kommit enkelt till inlägg från sin högerkant. Chris Gunter bjöd på svajigt försvarsspel och en omarkerad Jordan Jones mötte upp med en hård nick vid bortre stolpen. MacGillivray gjorde en bra räddning bara minuter senare när han nekade Will Keane från nära avstånd. En chans som sedan inte räknades då Keane blev avblåst men det var en bra räddning från Charltons målvakt.

I 19:e minuten var det dags igen för MacGillivray att hamna i action. Kell Watts nickskarvade ett inlägg från Jones på vänsterkanten, men MacGillivray dök i rätt tid till vänster och stötte bort bollen. Åt samma hörn dök han även strax innan halvtid när det var Tom Naylors tur att nicka vidare en Jones-frispark mot mål. Återigen kastade sig MacGillivray åt vänster och återigen gjorde han en fenomenal enhandsräddning.

Wigan höll trycket uppe och Charlton fick arbeta mycket bakåt. Ständigt nämnda Craig MacGillivray höll dock Charlton kvar i matchen genom sina räddningar. Oavgjort i paus men det hade likväl kunnat vara 0-3 till bortalaget.

Snacket under halvtidsvilan i Charltons omklädningsrum bet åtminstone tillfälligt. Charlton kom ut lite som ett nytt lag och agerade med mer fantasi och energi på planen. Nu skulle även vår gamle burväktare i Ben Amos få arbeta.

Charlie Kirk visade upp snabba fötter och hade en vass målchans i början av halvleken. Han vred och vände utanför Wigans straffområde, för att till sist avsluta med vänsterskott som precis rullade förbi Amos vänstra stolpe. I nästa situation vek DJ Jaiyesimi in med sin vänsterfot från andra kanten, sedan han blivit framspelad av George Dobson, men även DJ:s försök hamnade utanför mål.

Charlie Kirk var dock mannen som skulle få bäst läge till att ge Charlton ledningen. Ett inkast från Adam Matthews letade sig in till Jayden Stockley i straffområdet. Stockley visade upp vilken bollmottagare han är när han, omringad av tre motståndare, täckte boll och ändå fick in ett inspel mot första stolpen. Dit kom Kirk helt fritt inlöpandes men han fick tyvärr inte en ordentlig träff med högerfoten och bollen gick utanför bortre stolpen.

När målen uteblev under Charltons bästa stund i matchen, svängde matchen över till Wigans fördel igen. MacGillivray gjorde en ny bra enhandsräddning i 76:e minuten, sedan Charlie Wyke fått till en nick inifrån straffområdet. Cirka tio minuter senare, med två ordinarie speltidsminuter kvar, skulle MacGillivray till slut på kapitulera. Charlton förlorade en andraboll på mittplan och Wigan kunde spela sig runt på sin högerkant. Albie Morgan bjöd på alldeles för passivt försvarsspel och tillät Max Power att måtta in ett inlägg mot bakre ytan i straffområdet. Där hade Charlton problem med att sortera ut varsin gubbe och när Tendayi Darikwa kom flygandes kunde han bara trycka in 0-1 (88) till Wigan.

Med ett Charlton i behov att gå framåt under tilläggstiden öppnades ytor upp bakåt. Någon allvarlig forcering lyckades inte Charlton få till denna match heller, så när Stephen Humphrys spelade loss James McClean i djupled kunde han peta förbi en utrusande MacGillivray och rulla in 0-2 (95) i öppet mål. Både Humphrys och McClean var båda inhoppare i matchen och de får symbolisera den bredd som Wigan kan visa upp denna säsong.

Efter match
För tredje matchen i följd förlorar Charlton. Denna gång kanske mindre förvånande då Wigan är en av de tuffare motståndarna på pappret. Men att the Addicks endast har en poäng av 12 möjliga på fyra matcher måste ses som en ordentlig missräkning. Många supportrar har redan börjat visa sitt missnöje och av inledningen att döma är truppen för svag för att brotta ner ett Oxford eller Wigan över 90 minuter. Ledningen har lovat fler rekryteringar under de dagar som återstår av övergånsföntret och det börjar alltmer bli ett måste för att förstärka den trupp som finns att tillgå. Troligtvis lär det öppna upp sig för ett par potentiella lån från Premier League eller Championship då flera spelare där lär märka i dagarna att de är längre ifrån speltid än de först trodde.

Sett till det spelmässiga hade inte Charlton något att sätta emot under de första 45, för att sedan kanske prestera sin bästa fotboll hittills under andra halvlek. Försvaret hade mycket att göra, där Craig MacGillivray stod ut mest. Tycker speciellt ytterbackarna har uppträtt svagt under större delen av de matcher som spelats. På mittfältet kändes det mer tryggt att ha Ben Watson tillbaka i startelvan än vad det sett ut under de senaste två matcherna. Albie Morgan, som fått en del beröm, gjorde däremot en av sina svagaste insatser i mina ögon. Han hade alldeles för hög felprocent i passningarna och förlorade på tok för mycket dueller denna match. Framåt gjordes det ett par försök och mål borde det nog blivit. Kirk och DJ är pigga och fina med bollen men behöver sättas i bättre lägen för att nå en slutprodukt - vilket jag hoppas kommer komma mer och mer. Jayden Stockley stod för sitt vanliga slitgöra men blir alldeles för isolerad som ensam forward när Kirk och DJ slickar kanterna. Fråga är om inte Stockley hade mått bättre i ett 4-4-2, med en djupledslöpande forwards bredvid sig.

Omgångens poäng
3p – Craig MacGillivray: Det har mumlats en del tveksamheter om hans kapacitet från läktaren men i helgen visade Craig verkligen varför han varit så hyllad i Portsmouth. Bjuder på en handfull kvalificerade räddningar och håller Charlton kvar i matchen längre än man hade kunnat hoppas. Matchens lirare, trots två insläppta.

2p – George Dobson: Tycker Dobson var en av dem som tog tag i det under andra halvleken. Låg bra i sin position och har en fin fot som kan sätta medspelare i bra lägen genom precisa passningar.

1p – Charlie Kirk: Visst, mål borde han ha gjort men jag tycker verkligen Kirk hinner visa glimtar av vad vi kommer få ut av honom. Var aktiv och det syntes att Wigan hade respekt för honom när han närmade sig straffområdet. Behöver få ännu mer boll och sättas i ännu bättre lägen för att han ska kunna bli det han är värvad till.