1 - 0

Charlton - Wigan Athletic 1-0
JFC duellerar.

Charlton tog en tung första hemmaseger när Wigan besegrades med 1-0.

Charlton tog under lördagen en tung uddamålsseger och säsongens första hemmavinst när Wigan Athletic besegrades med 1-0. En snygg frispark från Jake Forster-Caskey blev poängavgörande i en tuff och kampfylld match som kunde slutat lite hur som helst.

Med stora förändringar i spelatruppen på kort tid, så kom detta att direkt påverka startelvan. Nyförvärven Chris Gunter, Ryan Inniss, Andrew Shinnie och Paul Smyth kastades in i hetluften omedelbart. Laget ställdes upp på följande sätt:

Charlton: Amos; Gunter; Inniss, Famewo, Doughty; Watson, Forster-Caskey, Pratley, Shinnie (Purrington 73); Aneke (Bogle 60), Smyth (Washington 86)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Morgan, Levitt, Williams

Wigan Athletic: Jones, Tilt, Jihnson, Naismith, Evans, Keane, Massey, Garner, Gardner, Solomon-Otabor, James
Ej använda avbytare: Evans, Crankshaw, Joseph, Merrie, Jolley, Aasgard, Long

Matchens första 45 minuter bjöd på en jämn tillställning. Båda lagen fick turas om att jobba anfall, försvar och chanser dök periodvis upp i båda ändarna av planen. Forwarden Paul Smyth var taggad och satte fart omgående i matchen. Han visade snabbt att han kommer tillföra en ny dimension i djupledsspelet med sin snabbhet. I minut fyra hade han ett skott som blockades och i minut 11 löpte han sig igenom och spelade in till Jake Forster-Caskey som fick till en klack från nära håll. Målvakt Jamie Jones stod dock rätt placerad och kunde plocka det akrobatiska avslutet. Forster-Caskey hade, för dagen, en mer framskjuten roll och bidrog mycket offensivt. I minut 19 hade han bland annat en farlig frispark som gick i överliggaren och ut.

Efter en lovande start från Charlton lyckades Wigan skapa lite tryck. Ben Amos var inte sämre än senaste matchen och avvärjde många bra lägen. Framförallt en nick från nära håll skapade problem, men Amos stod rätt placerad och klarade den hårda nicken. Ett ännu bättre försök stundade senare när Joe Garner provade med en halvvolley.

Efter ett par bra inhopp tidigare, fick Chuks Aneke chansen från start. Den kraftfulle forwarden tackade för förtroendet och skapade Charltons bästa målchans innan pausvilan. Hans utomordentliga första touch hanterade en långboll och genom att samtidigt snurra runt och hålla undan sin försvarare kom han fri med målvakten. Jones reagerade tidigt och hann göra sig så pass stor att Anekes petande avslut inte överlistade honom. 0-0 i halvtid.

Andra halvlek var inte helt olik den första. Chanser åt båda håll och framförallt mycket dueller som gav domaren en hel del att göra. Efter en kvart vaskade Aneke fram en chans på egen hand genom en bra mottagning på högerkanten, drev in boll centralt och hittade Darren Pratley med ett precist instick. Pratley såg inte helt bekväm ut med situationen och avslutet borrades över ribban. Bara några minuter senare gjordes första bytet när Aneke, oväntat, fick ge plats åt ett annat nyförvärv i Omar Bogle. Bytet kan inte vara baserat på prestation utan handlar nog snarare om det spelschema som väntar. Lite synd ändå när Aneke verkligen gjort bra ifrån sig.

I minut 65 kom så äntligen ledningsmålet. Forster-Caskey ledde en omställning mot Wigans försvarslinje och revs ner en bit utanför bortalagets straffområde. En smart frispark att ta kunde man tycka, men ödesdigert skulle det bli då Forster-Caskey tog vara på chansen. Ett inte allt för hårt avslut fick dock en perfekt studs och gick stolpe in bakom Jones. Målvakten sträckte ut sin fulla längd men fick inte hjälp av sitt eget målvirke denna gång. 1-0 (65).

Wigan förstod nog nu åt vilket håll matchen lutade. En del lägen lyckades man vaska fram under de återstående 20 minuterna. Vänsteryttern Viv Solomon-Otabor var pigg och fick lite väl lätt komma till avslut när han vek in i banan. Amos hängde med i svängarna och gjorde en bra räddning på ett sådant försök i minut 78. En liten stund senare kom bortalagets bästa chans när en rörig situation i Charltons straffområde ledde till ett klockrent ribbskott och en räddning från Amos på returen. Charlton stack upp på några omställningar där både Pratley och Bogle kunde stängt matchen, sedan dem serverats med sidledspass. Nu blev det inga fler mål, sju tilläggsminuter rann iväg och matchen slutade 1-0 till Charlton.

Efter match
Ja, det här får verkligen kategoriseras som en helgjuten krigarinsats. En enorm vilja att ta tre poäng och ett uppoffrande spel över hela planen la grunden till att ett mål kunde göras och noll blev insläppta. Lite oväntat då lagkonstellationen aldrig spelat ihop tidigare och några av de nya namnen hade inte ens tillhört klubben i 24h. Emellanåt syns det att spelet inte klaffar eller att spelarna inte missförstår varandra, men hårt jobb, ett vunnet duellspel och många löpmeter är grunden för mycket inom fotboll. Med lite mer tid ihop kommer det här laget bli bra och det var även befriande att se en så pass bra bänk på plats där varje spelare kan gå in och göra skillnad i en match i League One.

Många spelare stod för bra insatser. Utöver de som kommer få poäng, gjorde Alfie Doughty det bra i en mer defensiv position. Personligen ser jag gärna att han syns längre fram i planen, men han hanterar vänsterbacken bra och fyller på som ett skott längs kanten. Överlag skötte sig defensiven bra och man offrade verkligen sig för varandra. Ben Watson visade på nytt vilken balansspelare han är och ledaregenskaperna går det inte att ta miste på. Redan nämnda Smyth var pigg och såg ivrig ut att vilja prestera i sin nya klubbadress. Sådant gillar man som supporter att se!

Wigan i sin tur är inget dåligt lag, som även de slet väldigt hårt. Nog tycker de själva att borde gjort minst ett mål men det var en ”sådan” dag när de fick slita hårt för sina målchanser och varken skärpan eller turen fanns där. Kanske lite oroväckande då att inte dagens insats leder till poäng, men i det stora hela tror jag Wigan kommer störa många lag i den här serien.

Dagens poäng
3p – Chuks Aneke: Fick visserligen bara cirka 1h speltid men vad gör de när han utnyttjar de som han gör. Förtjänade och borde blivit målskytt men bjöd på en imponerande insats. Har gjort avtryck vid tidigare inhopp och har en mottagning som är klass. Stark, smart och idag väldigt kreativ när han i vissa stunder gjorde vad han själv behagade. Kort sammanfattat: Aneke var på spelhumör!

2p – Jake Forster-Caskey: En härlig insats från JFC. Brukar agera mer defensiv spelfördelare men fick idag en mer offensiv roll. En roll han verkade sprudla över. Fyllde på som andravåg, tog sig in i straffområdet och har en bra frisparksfot. Behövde göra en bra prestation nu när konkurrensen hårdnat på mittfältet.

1p – Ben Amos: Gjorde en utmärkt insats mot Sunderland och den var inte sämre den här matchen. Amos är i form och står för tillfället i vägen för allt. Är flexibel i sitt målvaktsspel och hanterar alla möjliga olika situationer på ett bra sätt. Andra raka nollan är också resultatet av en ny bra prestation.