Whaddon Road, 2022-01-15 16:00

Cheltenham - Charlton
1 - 1

Cheltenham – Charlton 1-1
Chuks Aneke sticker fram huvudet och stöter in 1-1 med fem sekunder kvar av tilläggstiden.

Charlton stod inte för någon vidare prestation i Cheltenham heller, men lyckades denna gång få med sig en regelrätt kvittering och en ”smash and grab” poäng i matchens sista sekunder. Matchhjälte? Såklart, det återvändande nyförvärvet, Chuks Aneke.

Det tajta matchschemat och prestationen i Crewe lämnade inte startelvan oberörd. Johnnie Jackson gjorde fem ändringar inför avsparken i Chelenham och även om kontinuitet förespråkas, kändes dessa ändringar ganska uppfriskande. Jason Pearce fick vika hädan för Ryan Inniss, som tog dennes centrala plats (och kaptensbindeln) i trebackslinjen. Sean Clare och Akin Famewo fortsatte på varsin sida om Inniss, medan platserna på wingbacken fick se nya ansikten. DJ bytte kant till vänster och blev inverterad och till höger startade Adam Matthews en ligamatch för första gången på tre månader. Alltså blev vänsterkanten denna match mer offensivt balanserad. Lite förvånande förpassades Alex Gilbey till bänken. In i hans ställe kom Albie Morgan, som gjorde en bra kvarts speltid mot Crewe och som även han startade för första gången på lika länge som Matthews. George Dobson och Elliot Lee behöll sina platser på mittfältet. Längst fram besannades ryktena om att Mason Burstow skulle följa upp sitt första ligamål senast med sin första startdebut i League One i denna omgång. Bredvid honom gick Chuks Aneke in för sin andra startdebut i Charltontröjan och detta efter att ha tillhört klubben i cirka 24 timmar. Mest förvånande var dock att Craig MacGillivray inte fanns med i matchtruppen trots rapporteringarna om att han skulle vara det. Säkerligen var det inte helt oväntat för laget och Stephen Henderson fortsatte bara att vara mannen mellan stolparna.

Lagen ställde upp så här:
Charlton: Henderson; Clare, Inniss (c), Famewo; Matthews (Leko 65), Morgan, Dobson (Gilbey 79), Lee, Jaiyesimi (Blackett-Taylor 46); Burstow, Aneke.
Ej använda avbytare: Harness, Pearce, Purrington, Watson.

Cheltenham: Evans; Long, Pollock, Boyle (c); Blair, Wright (Raglan 83), Thomas, Sercombe (Bonds 90+4), Freestone; N’Lundulu (A.Williams 90+1), May.
Ej använda avbytare: Flinders, Horton, B.Williams, Brown.

Domare: Sebastian Stockbridge
Publik: 4,709 (1,519 från Charlton)

En jämn och öppen inledande kvart gav Charlton första målchansen att spräcka nollan. I 13:e minuten servades en hörn in från vänster, som Ryan Inniss nådde högst på och såg ut att göra ledningsmålet men Liam Sercombe stod på mållinjen och nekade Inniss glädjen.
Detta följdes dock upp med en period där Charlton var rejält illa ute. Plötsligt satte Cheltenham fart på bollen och Charlton låg inte alls rätt med laget defensivt för att sätta stopp för hemmalaget. Mellan minut 15 och 17 skapade man tre kvalificerade målchanser som Charlton kom lindrigt undan. Först nickade Dan N´Lundulu över på Alfie Mays frispark. Nästa chans var det N´Lundulu som släppte i djupled till May, sedan Sean Clare bjudit på en helt tokig passning hemåt, men Henderson kom ut bra och räddade Mays vänsterskott. Sedan spelade sig Cheltenham från vänster- till högerkanten, där Callum Wright kom fritt löpandes och fick en passning perfekt i djupled av Sercombe. Även denna gång kom Henderson ut bra och gjorde sig stor långt ute i straffområdet för att klara Wrights försök att chippa över honom.

Chanserna avtog för en stund men det skulle senare fortsätta vara en kritisk halvlek för Charlton. I 34:e minuten blev det oavgjort i rensningar på mållinjen. Sean Long nådde högst på en ny bra frisparksserv av May men precis innan linjen lyckades Chuks Aneke avvärja genom att skyffla bollen över egen ribba, på något vis. Det mållösa resultatet stod sig men det skulle inte låta sig stå oförändrat till halvtidsvilan. I 43:e minuten tog hemmalaget ledningen genom att mål som var kusligt identiskt med Crewes ledningsmål i onsdags. En till synes dålig långboll hamnade i Inniss ägo men istället för att enkelt behålla den i sin ägo stressade Inniss upp sig och i brist på enkel kommunikation spelade han rakt i gapet på Sercombe. Sercombe släppte till May, May hittade Wright i mitten och Wright tog ansvar för avslut. Henderson kom ner lågt och klarade Wrights distansskott men inte bättre än att en retur studsade ut och Dan N´Lundulu kunde ostört hugga för att raka in 1-0 (43). För andra matchen i rad stod försvaret paralyserat på hälarna och följde inte upp en retur.

Det kunde också, likt matchen mot Crewe, blivit ännu värre innan domaren blåste av för drickpaus. Försvaret stod på linje och hängde inte med Matty Blair på djupet, men Henderson agerade i tid och gjorde sig tillräckligt stor för att en benparad skulle räcka som räddning. En ny dålig halvlek på bortaplan var klar och Charlton låg under i halvtid.

Jacko, som säkert vädrade sitt befogade missnöje i omklädningsrummet, gjorde en förändring inför andra halvlek. DJ utgick, och Corey Blackett-Taylor kom in med fart och fläkt. Redan efter två minuter utmanade han till vänster och fick till ett inspel, som på något vis studsade upp till Chuks Aneke och han träffade ribbans översida med ett akrobatiskt avslut. En god intention och Aneke, som varit osynlig i första halvlek, skulle nu visa sig nyttig.

Ganska likt den första halvleken svarade Cheltenham upp med att sätta hård press mot Charltons målbur. Först räddade Inniss vad som såg ut som ett givet mål, när May försökte hitta N´Lundulu med ett sidledsinspel i straffområdet men istället träffade den enda människan som stod i vägen, det vill säga Inniss. Sedan mötte May själv upp ett långt inlägg från Wright med ett volleyavslut och det gick millimeter utanför Hendersons vänstra stolpe. Charltons försvar agerade passivt och släppte även förbi May enkelt vid ett annat tillfälle när han spelade fram Conor Thomas med ett instick, och han sköt hårt och högt över från sex meter. Cheltenham saknade alltså inte chanser till att ta död på matchen innan de sista minuterna men saknade skärpa i avslutlägena. Det är något vi känner igen. Kanske är det de som också bidragit till att hemmalagets poängskörd också varit skral under den senaste månaden.

För så länge du bara leder med ett mål så kan det bita dig i baken, oavsett hur mycket man dominerat eller hur många chanser man haft, Det skulle Cheltenham bli varse om denna helg. Charltons anstormning mot Crewe inleddes med kvarten kvar men denna gång hann hoppet dö innan den ens kommit igång. Med 20 sekunder kvar av de 4 tilläggsminuterna vann dock Charlton ett inkast långt upp till vänster. Signalen att folk skulle bemanna boxen skickades ut och att Akin Famewo sprang ut för att ta inkastet fick Cheltenham att backa inåt. Det väntade långa inkastet kom däremot aldrig, utan Famewo slängde hemåt mot Sean Clare som fick tid att lyfta in ett långt inlägg. Det siktades mot Inniss, som i luftduell med två motståndare vann kampen och nickade in mot boxen där Chuks Aneke påpassligt stack fram huvudet och förlängde in Inniss nick i mål. Någon hundradelssekunds osäkerhet spred sig med tanke på erfarenheten från förra matchen men domartrion hade inget att invända mot och Charltons måljubel kunde tillta tillsammans med fansen på kortsidan. Aneke fick presentera sig direkt i sin andra debut för klubben och har nog aldrig känt sig mer välkommen än i just den stunden. 1-1 (90+4) med fem sekunder kvar och Charltons matcher börjar nog ge mig magsår.

Efter match
Nej, det blev ju inget fall framåt. Åtminstone vad det gäller prestation. En poäng är i alla fall något och det får man vara nöjd med när typ ingenting stämmer under en match. Insatserna som slutat med förlust mot Wycombe och Crewe hade kunnat ge mer tillbaka i form av poäng, så med tanke på hur helgens match nu slutade känns det som att Cheltenham fick klä skott för att Charlton helt plötsligt hade marginalerna på sin sida. Det är nästan så man vill be om ursäkt till Cheltenham, som också gått tyngre den senaste månaden, men det har vi tyvärr inte tid med utifrån vilken situation Charlton befinner sig. Nu får vi bara hoppas att Charlton kan ta sig i kragen under en vecka på träningsplanen och kanske landa något nyförvärv till, innan poängen mot Cheltenham kan backas upp med en hemmaseger mot Fleetwood Town i kommande omgång.

Omgångens poäng
3p – Chuks Aneke: Det är väl inte mer än rätt att premiera Chuks andra debut för klubben med tre poäng. Han är direkt osynlig i första halvlek men kom sedan att utnyttjas i andra. Skarvar vidare, håller undan motspelare och kombinerar sig fram. Agerade räddande ängel i båda straffområdena genom att rensa undan på egen mållinje i sista stund och sedan rädda en poäng med en kvittering i sista sekunden. Det känns bra att ha Chuks tillbaka i laget, kan man ju konstatera.

2p – Stephen Henderson: Tredje raka matchen mellan stolparna, varav andra ligamatchen. Fick kritik efter sin retur på distansskottet som ledde till ledningsmålet mot Crewe och släppte in ett närmast identiskt mål i denna match. Samtidigt fick han även denna gång snål hjälp av sin försvarare vid just denna situation. Bortsett från det insläppta målet håller han annars Charlton kvar i matchen med en rad kvalificerade räddningar, framför allt i första halvlek.

1p – Albie Morgan: Poäng igen för Albie, som denna gång startade sin första match sedan hemmaförlusten mot Accrington Stanley (19/10) då Nigel Adkins fortfarande basade över laget. Det krävs ändå lite skalle för att gå in och vara redo för 90 minuter nästan tre månader senare och sedan ta chansen med en stabil prestation.