Lagbanner
Whaddon Road, 2023-05-07 13:00

Cheltenham - Charlton
2 - 2

Cheltenham Town – Charlton 2-2

Cheltenham Town – Charlton 2-2

Två mittenlag, på vardera halva av tabellen, delade på säsongens sista poänger att plocka. För The Addicks del borde insatsen genererat mer tillbaka, men som en tillbakaspegling av verkligheten fick man nöja sig med en pinne på bortaplan i Cheltenham.

Det väntades en hel del förändringar i den matchtrupp som under lördagen gjorde sig matchförberedda för att sätta sig på spelarbussen och göra resan från SE7 till Cheltenham i Gloucestershire. Det hade inte bekräftats någonstans, men läste man mellan raderna av kommentarerna Dean Holden bjöd på inför helgen så kunde man ana att så var fallet – och det var det också, skulle det visa sig.

Det som verkligen bekräftades inför match var att lånen Matt Penney och Gavin Kilkenny samt korttidskontrakterade Macauley Bonne hade blivit ombedda att inte delta i lagets matchförberedande träningar. Ingen av dessa var således heller tillgängliga för bortamatchen i Cheltenham och kan redan antas ha lämnat klubben. Ett annat lån – Todd Kane – namngavs inte i samma mening som de andra men han fanns inte heller med i matchtruppen. Inga större skrällar i sig, egentligen. Samtliga spelare får sägas ha bidragit med ytterst lite under sin korta tid i klubben.

Matchtruppen såg alltså ut som den aldrig gjort förr den här säsongen. Trots det gjordes bara två förändringar i startelvan. Det hör inte till vanligheterna men kapten George Dobson hölls utanför såväl startelva som matchtrupp. Anledningen var att ett eventuellt gult kort för den rivige mittfältaren – vilket skulle vara hans 15:e för säsongen(!) – hade inneburit en avstängning på tre matcher som följt med in i nästa säsong. Det var något som Holden uppenbarligen inte alls ville riskera. Aaron Henry ersatte och kompletterade därmed Dobsons parhästar i Albie Morgan och Scott Fraser på tremannamittfältet.

I försvarslinjen roterades samtidigt Mandela Egbo in för Sean Clare, som rapporterades hindras av sin återkommande skadekänning. Övriga i backlinjen var densamma med Michael Hector, Terell Thomas och Steven Sessegnon. Notera att Ryan Inniss inte fick vara med efter att hans avstängning avtjänats. I mål var det sedan Ashley Maynard-Brewer, och längst fram trion Jesurun Rak-Sakyi, Miles Leaburn och Tyreece Campbell. Det går att beskriva Charltons offensiv som ungdomlig och det har gjorts förr, men den här gången passar beskrivningen ännu bättre in på lagets bänk. Bortsett från att Joe Wollacott och Jack Payne fanns där, så fylldes bänken ut av akademispelarna Nathan Asiimwe, Zach Mithcell, Jacob Roddy, Henry Rylah och Daniel Kanu. Den ena mer bekant än den andra. Detta gav en matchtrupp med sammanlagt elva spelare med anknytning till Charltons akademi och det hade kunnat innebära en hel startelva hade bestått av spelare som dessa. Det är det inte många klubbar i den här divisionen som kan stoltsera med.


Matchen
Charlton bet sig tidigt fast i inledningen som laget som dikterade villkoren på planen. Genom ett framgångsrikt mittfält vann man mycket boll och kunde därifrån kontrollera tempot på matchen. Det som saknades från den kontrollerande etableringsfasen var riktigt hundraprocentiga målchanser. Aaron Henry och Albie Morgan testade med distansskott över, Mandela Egbo vek in från höger och sköt rakt Luke Southwood, och en aktiv Tyreece Campbell nickade utanför från nära håll. Närmst får annars Jesurun Rak-Sakyi sägas ha varit men han fick se sina skott antingen blockeras av försvarare eller räddas av Southwood.  

0-1 (34) skulle sedan komma, och det efter att lite mer än halvtimmen passerat i tid. Terell Thomas bröt mönstret och slog ut Cheltenhams lagdelar genom en passning upp till Morgan på mittfältet, som sedan spelade ut till Campbell. Från vänster drev Campbell upp tempot med bollen vid sina fötter och skar in från sin kant. Från straffområdets ytterkant såg han sedan ut att ladda för avslut, men istället för ett skott skulle bollen byta riktning och bli till en perfekt framspelning till Scott Fraser. Mittfältaren visade sedan kyla och finess när han med sin förstatouch tog sig runt Southwood och sedan enkelt rullade in ledningsmålet i den lediga buren. Fraser nionde mål den här säsongen. Resultatet och ledningen stod sig sedan under den kvart som återstod av halvleken.

Cheltenham hade inte haft särskilt mycket att sätta emot i den första halvleken och det syntes frustrerade tendenser vid sina tillfällen. Att man skulle försöka göra någon förändring i den andra var ganska väntat och det tog sig uttryck genom att man klev högre upp och aggressivare med sin press. Längst fram har man även en duo av klass i Alfie May och Aiden Keena, som visat under hela vårsäsongen att man kan ställa till det för samtliga försvar i divisionen. Kvitteringen lät sig endast vänta fyra minuter in i den andra halvleken, sedan hade Keena gjort 1-1 (49) efter att ha huggit på en retur från May-skott. Maynard-Brewer kunde inte hålla skottet och stötte returen rakt ut till Keena.

Det följde sedan en tid av en halvtimmes speltid där lagen turades om att skapa målchanser, med Charlton fortsatt som laget sittandes i förarsätet. En vilt kämpandes Hector nickade utanför efter en hörna, och Scott Fraser lyckades inte förvalta ett läge som Campbell la upp för honom. Åt andra håller rundade May så när Maynard-Brewer för ett ledningsmål, men både målvakt AMB och Hector hann tillbaka för att rädda upp, blockera avslutet och avstyra situationen. Samtidigt som tiden och chanserna fortlöpte började Holden slänga om i elvan genom att byta spelare. Jack Payne byttes in för 27:e(!) gången den här säsongen, och Nathan Asiimwe erhöll sin ligadebut, med kvarten kvar.

De första förändringarna skulle få direkt önskad effekt. Cheltenham bjöd på ett misstag i speluppbyggnaden och bjöd in Charlton till att återta ledningen igen, denna gång med 1-2 (83). Den annars stabile Southwood spelade en taskig passning rakt upp på felvänd spelare centralt. Nu kom Charlton i en intensiv press och Payne vann bollen centralt för att sedan avancera framåt och från sitt friläge placera in ledningsmålet. Ett välförtjänt mål sett till matchbilden, och nu vågade dessutom Holden lufta ännu mer spelare genom att slänga in Zach Mitchell och ytterligare ligadebutanter i Jacob Roddy och Henry Rylah – varav Rylah signerade sitt första professionella kontrakt så sent som i veckan.

Dessvärre skulle det nu väldigt ungdomliga Charlton inte lyckas hålla undan för tre poäng tiden ut. Kvitteringen kom fem minuter inpå det tidigare ledningsmålet och nu var det May som slutligen skulle skriva in sig i det här målprotokollet också. Han tog emot en längre passning, vek in förbi Roddy, och placerade in 2-2 (88) med vänsterfoten. En klassaktion från en bevisad klasspelare på den här nivån. Oavgjort blev slutresultatet och lagen fick dela på säsongens sista poäng.

Reflektioner
Ja, det fick alltså bli ett kryss som avslutning denna säsong. Ett kryss som på pappret borde varit en vinst sett till matchbild, målchanser och motstånd. Men som läget ändå är så kan vi leva med att det slutade som det gjorde. En poäng räckte dessutom för att befästa den 10:e plats som för evigt den här säsongens kommer att kopplas samman med. Nu sätter vi punkt för det här och blickar framåt. Detta med start av att klubben förmedlar sin ”retained list” – vilka spelare med utgående avtal som erbjudits nya och inte – som kommer rapporteras i närtid. Där och då påbörjas det riktiga bygget inför kommande säsong, som ska bli något bättre än att sluta 10:a och 15 respektive 36 poäng från play-off och direktuppflyttning. Det blir även klubbens fjärde raka säsong i League One, vilket inte har hänt på hundra år.

Samtidigt som laget nu är spellediga och går på semester så tar sidan här paus från att skriva inför- och matchreferat. Istället blir fokus på lagbygget, inkluderande ägarproblematik, nyförvärv och spelarförluster. Säsongen ska på något sätt sammanfattas, vilket brukar göras genom en rejäl genomgång av samtliga lag i League One. Denna publiceras i så fall på SvenskaFans Englandssida. På Charltonsidan blir det den sedvanliga genomgången av spelartruppen och hur vardera spelare i denna har skött sig under den sammantagna säsongen som gått.

Omgångens poäng
3p – Albie Morgan: Med ett utgående kontrakt och en oviss framtid i klubben plockade Albie Morgan fram sin kanske starkaste prestation för säsongen. Det syntes att matchen var av vikt för den egenproducerade spelaren och han låg därmed bakom det mesta som regisserades offensivt från mittfältet.

2p – Michael Hector:  Även Hector avslutade snyggt. Bufflade och gruffade med Cheltenhams starka forwardsduo och stod för några klockrena brytningar och blockeringar.

1p – Tyreece Campbell: Yttern var företagsam från sin vänsterkant och varierade sig genom att utmana på både in- och utsida, vilket bjöd på framgångar i sin match-i-matchen. Låg bakom 0-1 genom en av dessa räder.

Charlton: Maynard-Brewer; Egbo (Asiimwe 74), Hector (c), Thomas, Sessegnon (Roddy 85); Morgan, Henry (Payne 74), Fraser; Rak-Sakyi (Mitchell 87), Leaburn, Campbell (Rylah 85)
Ej använda avbytare: Wollacott, Kanu

Cheltenham: Southwood, Jackson, Long, Taylor, Freestone (Raglan 81), Ferry, Broom, Bonds (Willcox 89), Sercombe, May (Brown 90), Keena
Ej använda avbytare:  MacDonald, Williams, Bradbury, Brown

Mål: Scott Fraser 0-1 (34), Aiden Keena 1-1 (49), Jack Payne 1-2 (83), Alfie May 2-2 (88)
Domare: T. Nield
Publik: 5,336 (936 från Charlton)

COYR!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-05-08 23:47:42
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson