Lagbanner
Chuks Aneke lämnar Charlton

Chuks Aneke lämnar Charlton

Chuks Aneke lämnar Charlton Athletic för Birmingham City när hans kontrakt upphör den 30 juni. Det är inte givet att det blir ett sådant här inlägg varje gång en spelare lämnar men när det gäller Chuks avsked finns det lite att reflektera över.


Det började sippra ut rykten under midsommaraftonens lunch och eftermiddag. Rykten som sedan besannades samma kväll när det stod klart att Chuks Aneke gjort klart med Birmingham City som ny klubb inför nästa säsong. Aneke har varit lite av ryktenas man av möjliga spelarförluster sedan säsongen avslutades för Charltons del. Forwarden stod för en stark andrasäsong i klubben och av den anledningen har det uppenbarligen funnits en del valmöjligheter då han haft ett kontrakt som tickat mot sitt slut under året. Det har skrivits om en handfull olika lag från Championship (och Shrewsbury av alla lag!!?) som varit och ryckt i Anekes signering, men med facit nu i hand var det kanske ingen skräll att valet till slut föll på Birmingham City som ny arbetsgivare. Följer man hur surret går i Charlton så vet man att Aneke blev känslosam när Lee Bowyer tackade för sig i mars och efter knappa tre månader isär återförenas nu forwarden med tränaren på annan ort.

Chuks Aneke anlände till sydöstra London inför säsongen i Championship 19/20. En säsong han inte hann lämna något större avtryck under. Han anlände då från MK Dons där han tillbringat de tre tidigare åren. Det blev två starter, 18 inhopp och ett mål i andra omgången mot Stoke men annars kom mest skador i vägen. Under förgående säsong hände dock grejer och med alla förutsättningar runt om kring var det ganska givet att Aneke gick in i sin andra säsong som Charltons främsta forwardsalternativ. Ett förtroende som också förvaltades då 11 starter och 27 inhopp renderade i 15 ligamål. Statistik som relativt ohotat gjorde Aneke till lagets bäste målskytt under säsongen 20/21.

Kommentar
Om tappet av Aneke svider så här för tillfället? Jo men så är det. Det tänker jag inte förneka. Så pass fin och vital var Chuks Aneke för Charltons anfallsspel under förra säsongen att det vore konstigt att inte hoppas på ett förlängt kontrakt in i det sista. 15 mål är starka papper för alla forwards men det ska också tas i beaktning hur få matcher Aneke faktiskt startade och att större delen av hans speltid ändå var koncentrerad till inhopp. Aneke var överlägsen i samtliga av landets professionella divisioner vad gäller statistiken som mäter mål efter antalet spelade minuter. Ett statistiskt faktum som för med sig något delade meningar.

Det var så klart övervägande positivt att ha Aneke i truppen då han oavsett antal minuter på planen kunde producera poäng framåt eller förändra en matchbild på kort tid. Det får ändå anses vara något av ett lyxproblem att faktiskt ha en forward som kan få ut så mycket på så lite, i jämförelse med hur andra forwards i divisionen står sig. Samtidigt har han en komplett spelstil som det är lätt att fascineras av. Med sin storlek blir han lätt en uppspelspunkt som felvänd forward, men rättvänd kan han också med sin fart dundra igenom ett försvar med hjälp av fart och kraft. Hur många gånger har vi inte sett han rycka in i straffområdet med hjälp av tre älgkliv för att sedan avlossa vristen? Att delvis agera target, delvis löpa i djupled och delvis delta i kombinationsspelet med sina fötter gör Aneke till en komplett spelare med egenskaper som för tillfället lämnar ett tomrum efter sig i truppen. Att han har lyckats få så många olika egenskaper inbakade i kroppen handlar nog om att han både har verkat som 9:a och 10:a i sina lag men faktiskt även som 6:a under sejouren i Zulte Waregem i Belgien. Sedan ska det sägas att det felvända targetspelet redan finns i truppen i form av det inhämtade nyförvärvet Jayden Stockley. Däremot är egenskapen att hota i djupled med fart en fråga som Nigel Adkins & Co måste lösa.

Sedan ska alla som är intresserade av Birmingham City veta att det är en skör spelare som anländer till St. Andrews. Aneke har en problematisk skadehistorik bakom sig och trots att han var frisk under förgående säsong var han aldrig aktuell för att spela två 90 minuters matcher i rad när det vankas två eller tre matcher på en vecka – vilket det gör i såväl Championship som League One.

Det här var kanske sista gången som jag fick anledning att skriva runt 750 ord om Chuks Aneke. Vi sätter punkt där. Lycka till, big man Chuks!  
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-06-27 20:21:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson