Colchester Utd – Charlton 2-1 (EFL Trophy)

Trots ledning under större delen av matchen så lyckades inte The Addicks knyta ihop säcken i cupspelet heller, och matchens fyra sista minuter räckte för att Colchester både skulle kvittera och ta hem segern.

Som väntat vad det stora förändringar i matchtruppen sett till vilka som gjorde speltid under helgen. Ändå var det ett relativt meriterat och rutinerat lag som Ben Garner och Scott Marshall skickade med på den förhållandevis korta bortaresan till Colchester i Essex. Nathan Harness fortsatte vara cupmålvakt och gick före Craig MacGillivray, som besparades med att inte behöva åka med och skämmas. Försvarslinjen innehöll en comebackande Sean Clare på högerbacken, ett mittlås med Lucas Ness och Charltondebuterande nyförvärvet Terell Thomas, och Richard Chin som vänsterback – som ser ut att plötsligt gå före Charles Clayden på den positionen på grund av okända anledningar. Mittfältet byggde en stark trea med Albie Morgan, Jake Forster-Caskey och Conor McGrandles, medan anfallet saknade en tydlig spjutspets då ytteralternativen Diallang Jaiyesimi, Jack Payne och Corey Blackett-Taylor frontade där. Som sagt, en ganska etablerad elva för att vara EFL Trophy – och det klagar vi inte på. Colchesters innehöll även den namn med en mängd EFL-rutin.

Matchen sparkades igång på ett deppigt folktomt JobServe Community Stadium i Colchester. 880 personer spred ut sig på en varsin lång- och kortsida och då ska det poängteras att 259 av dem uppges ha åkt från London för att heja på de rödklädda. Det blir ack så tydligt att en gruppspelsmatch i EFL Trophy – som hade kunnat vara så mycket trevligare – mellan två underpresterande lag inte står högt i kurs en tisdagskväll. Det kanske inte heller är så konstigt om man läser om den meningen några gånger, nu när jag tänker efter.

Första halvlek var Charltons så det bara sjöng om det. Man hade bollen mest hela tiden genom sitt etablerade possessionspel och nötte detta från sida till sida i hopp om få luckor framåt. Luckor kom också och då var det DJ och Payne som testade med skott som tvingade Sam Hornby till räddningar. Ledningsmålet lät dock inte vänta på sig och 0-1 kom till i 17:e minuten på ett snyggt sätt. Albie Morgan tog fart på offensiv planhalva, mot ett lågt och passivt Colchesterförsvar, och väggspelade sig in i straffområdet med hjälp av Sean Clare. Väl där fick han en utmärkt förstatouch förbi den sista backen och smällde in ledningsmålet som stod sig halvleken ut. Så där hade han gärna fått göra i ligaspelet med.

Sett till det stora hela skulle det inte vara särskilt stor skillnad mellan första och andra halvleks matchbilder. Bollen var Charltons och det dröjde inte lång tid innan den inbytte Tyreece Campbell hade ett distansskott som var värt ett bättre öde än att gå utanför. Colchester började så småningom smyga sig framåt för en och annan farlighet. Beryly Lubala hade den första men än var man inte riktigt där. Istället skulle Charlton få den ultimata möjligheten att göra matchen än mer till sin. En långboll från Morgan satte Payne i ett bra läge i djupled och genom smart positionering av kroppen kunde han få sig en tryckare i ryggen och trillar för en straffspark. Payne tog själv hand om straffen men den skulle han inte förvalta, utan Hornby slängde sig åt rätt håll och var sedan tillräckligt snabb för att parera returen också.

När inte tvåan kom skulle få ännu en gång få lida av hur sköra uddamålsledningar är, trots en relativt kontrollerad matchbild. För rätt som det var skulle Colchester leverera en hörna och med tre minuter kvar av ordinarie speltid hade Tom Eastman knoppat in kvitteringen, 1-1 (87). Inte var det heller slut där. På tilläggstiden bjöds man sedan på en omställning och John Akinde löpte sig fri på högerkanten, för att först trycka sig förbi Terell Thomas och sedan retfullt chippa in 2-1 (90+1) ur dålig vinkel mot Nathan Harness. På kort tid hade matchen vänt och poängen försvunnit ur Charltons händer. Colchester tog sin andra seger i gruppspelet och Charlton kommer ligga kvar på tre poäng fram tills den sista omgången ska avgöra vem som går vidare och inte.

Charlton: Harness; Clare (Lavelle 46), Ness, Thomas, Chin; Morgan, Forster-Caskey, McGrandles; Payne (Clayden 86), Blackett-Taylor (Kanu 77), Jaiyesimi (Campbell 43).
Ej använda avbytare: Kone, Williams, Casey.

Colchester: Hornby, Clampin, Dallison, Judge (Ashley 82), Chilvers (Hannant 70), Lubala (Akinde 61), Eastman, Newby, Coxe, Marshall Miranda, Nouble.
Ej använda avbytare: O’Hara, Chambers, Longstaff, Kazeem.