0 - 2

Crewe Alexandra - Charlton 0-2
Conor Washington firar sitt första mål för klubben.

Premiären är härmed avklarad och det slutar till Charltons favör med tre poäng. Ett resultat som produceras av en godkänd insats men egentligen inte mycket mer än så.

Bowyer bjöd på några mindre justeringar inför eftermiddagen i Chesire. Nyförvärven Conor Washington och Alex Gilbey tog plats i startelvan och gjorde därmed sina ligadebuter för klubben, vilket även gällde ynglingen Charlie Barker. Laget formerades på pappret i en 4-4-2 formation, vilket stämde sett till det defensiva utgångsläget. I det offensiva utförandet agerade man mer likt en 3-4-3 formation, där Barker, Oshilaja och Pratley stannade centralt, samtidigt som Purrington trycktes upp ett steg. Charlton ställde upp med följande manskap:

Charlton: Amos; Lapslie (Williams 60), Barker, Oshilaja, Purrington; Pratley (c), Forster-Caskey, Gilbey; Doughty (Morgan 90+3), Bonne, Washington (Aneke 74)
Avb: Maynard-Brewer, Vennings, Levitt, Oztumer

Crewe: Alexandra: Jaaskelainen, Ng, Beckles, Offord, Pickering, Murphy (Ainly 62), Wintle, Finney (Lundstram 74), Dale (Zanzala 74), Mandron, Kirk.
Avb: Richards, Lancashire, Sass-Davies, Johnson

Båda lagen bjöd på en ganska ovårdad start av matchen, där det inte inbjöds något vidare spel. Så som det kan se ut i en bortamatch i League One. Crewe var annars det laget som var piggast med bollen, något man egentligen var genomgående under hela matchen. Man etablerade bollinnehav och försökte lira men egentligen utan att få till någon produkt.

Charlton lät hemmalaget rulla boll på mittplan och satsade istället på en hård offensiv press när bollen väl befann sig i Crewes bakre led. En press som skulle visa sig lyckosam då det var ur den som man skrapade fram de bästa chanserna. Conor Washington var pigg och snappade upp två lägen. Det första genombrottet hindrades av en mindre bra första touch från nyförvärvets sida, och det andra bjöd på ett farligt inlägg sedan han genom sin snabbhet tagit sig runt på vänstersidan. Crewe hade problem med Charltons press, där Bonne och Doughty jobbade stenhårt i återerövringen och arbetade fram lägen åt Washington. Ett effektivt sätt att få Crewe i obalans och arbeta sig in i ett spelmässigt övertag. Ett övertag som skulle ge ett ledningsmål i minut 24 när det andra nyförvärvet, Alex Gilbey, nådde Alfie Doughty med en längre passning på yta. Alfie transporterade boll, vek in lite lätt från sin högerposition och curlade in den i bortre med vänstern. 0-1 (24). Snyggt.

Crewe fortsatte på inslagen väg att genom bollbehandling arbeta sig in i straffområdet. Ofta försökte man sig igenom på Charltons högersida med sin bästa spelare Charlie Kirk i spetsen. Troligtvis hade man lokaliserat unge Barker på högerbacken som en svag länk, en taktik som inte föll ut med något gott resultat. Visserligen hade man två farligheter att kvittera runt minut 32, men utan att lyckas.
Istället skulle The Addicks, två minuter innan halvitid, utöka sin ledning när Washington till slut höll sig framme och avslutade snyggt in 0-2. Detta sedan han fångat upp en andraboll från Deji ”Oshi” Oshilajas vunna nickduell i offensivt straffområde. Washingtons första mål i klubben och för säsongen, men av dagens insats att döma så var det troligtvis inte hans sista. Oshi vann från minut ett varenda närkamp och var, rent ungdomligt talat, kung matchen igenom. 0-2 efter 45 spelade.

Charlton inledde andra halvlek som man slutade första. Tidigt var man nära på att utöka när Jake Forster-Caskey tofflade iväg ett distansskott som tack vare en styrning, vållade Will Jääskäläinen mer problem än vad han först anade. Målvakten parerade dock denna situation och var för dagen en ganska trevlig motståndare att beskåda, framförallt i sitt spel med fötterna. Äpplet faller inte långt från trädet.

Halvlekens sista halvtimme bjöd på en ny skepnad.  Crewe letade sätt att arbeta sig in i matchen. Stundtals genom lite rakare spel, där man återigen framförallt kombinerade sig fram via sin vänsterkant. Ben Amos gjorde två bra räddningar i minut 59 och 72, och gjorde sammananlagt en bra insats där han avstyrde det som behövdes. Medan Crewe jobbade sig närmre en reducering fick Charlton ligga lågt, lägga bollar på ytor och satsa på kontringar. Ett spel som underlättades av att Chuks Aneke blev inbytt i 76:e, då han innehar nyttiga egenskaper för att låsa fast bollen på offensiv planhalva.

Crewe bjöd på två farligheter till med en lyftning över ribban i minut 79, och sedan en ren ribbträff i minut 81. Frustrerande för hemmalaget att man inte fick hål på Charlton men samtidigt var man oerhört uddlösa framåt, och någon riktig spets i de avgörande momenten gick inte att skymta. Charlton fick avsluta halvleken med mycket spring i sidled och hårt jobb. Man bjöd några sista kreativa kombinationer innehållande Aneke, Bonne och Williams, men det avslutande ställningskriget gav inga förändringar på matchtavlan och dagens event slutade 0-2 till Charlton.

Efter match
Som sagt, tre poäng på kontot är alltid viktigt i en premiär och dessutom en hållen nolla på det. Det finns trots det mer att önska av helheten. Första halvlek är bra, medan andra halvlek kan bli bättre. Sammantaget funkar prestationen att genomföra mot lag som Crewe, men det skulle möjligtvis inte räcka till mot ett mer toppat lag. Crewe kunde bevisligen rulla boll, men var alldeles för tunna framåt. Prinsessan Alexandra av Wales hade fått vara nöjd med vissa delar.  Sedan bjuder Charlton aldrig riktigt in Crewe i matchen, mycket tack vare sitt solida försvar som bärgar säsongens första tre poäng.

Crewe – Charlton 0-2
0-1 Doughty (24), 0-2 Washington (43)

Kommer efter varje skrivet referat att delas ut poäng till Charltons, för dagen, tre bästa spelare. Poängen fördelas tre, två och ett, vilket förhoppningsvis kommer leda till en slutgiltig vinnare i slutet av säsongen. Dagens poäng:

3p – Deji Oshilaja: Förlorar inte en enda duell på hela matchen. Stor, stark och självklar i närkamperna, vilket har en stor del i att laget åker hem med noll insläppta mål. Dominerar matchen igenom och viktig i båda straffområdena. Bjuder även på en och annan offensiv räd där han inte heller gör bort sig. Mycket bra!

2p – Alfie Doughty: Löper enormt mycket längs hela kanten, en egenskap som alltid är välkommen och kanske framförallt i såna här tillställningar. Bra offensivt, bra defensivt, snyggt mål och fina samarbeten. Visst, något felbeslut här och någon dålig touch där men utstrålar alltid att han är en jobbig j*vel att möta och det är allt som oftast guld värt. Härlig insats!

1p – Darren Pratley: Borde kanske gå till Charlie Barker som spelar smart och som verkligen tagit för sig i en annars svår tid för klubben. Men jag ger ändå poängen till Darren Pratley. Han agerar lugnt med och utan boll. Vet exakt när han ska kliva upp i motståndarnas rygg och kan med en passning från backlinjen hitta Bonnes fötter i offensiv zon. Så viktig och rutinerad i dagens läge!