Lagbanner
2022-01-12 20:45

Crewe - Charlton
2 - 1

Crewe – Charlton 2-1
Washington fick börja med att deppa när han nu återvänt efter en korts tid skadebekymmer.

Crewe – Charlton 2-1

Charlton följde upp en bra prestation i FA-cupen med en rejäl missräkning i ligaspelet. Alldeles för många missade chanser, alldeles för enkla misstag och ett alldeles för kännbart beslut av linjedomaren i sista sekunderna gjorde att Charlton lämnade Crewe med sin tredje raka förlust och noll poäng.

Johnnie Jackson gjorde två små förändringar från den elva som representerade klubben i FA-cupen. Mason Burstow återvände till bänken tillsammans med Ryan Inniss och ersattes väntat av en comebackande Conor Washington och Akin Famewo som åter var tillgänglig för spel. Mest anmärkningsvärt var annars att Craig MacGillivray inte fanns med, utan att Stephen Henderson fortsatte mellan stolparna och fick göra sin första Charltonmatch i ligaspel sedan 2016 (om jag minns rätt).

Lagen ställde upp så här:
Charlton: Henderson; Clare, Pearce (c), Famewo; Jaiyesimi (Blackett-Taylor 58), Gilbey (Morgan 76), Dobson, Lee, Purrington (Burstow 58); Leko, Washington.
Ej använda avbytare: Harness, Matthews, Inniss, Watson.

Crewe: Richards; Offord, Sass-Davies, Williams; Mandron, Lowery, Finney (Griffiths 86), Robertson (Murphy 84), Johnson; Porter (c), Long.
Ej använda avbytare: Jääskeläinen, Lawton, Ainley, Tabiner, Salisbury.

Första halvlek
Matchen var till en början jämn och Charltons prestation kan inledningsvis benämnas som faktiskt ganska bra. Nivån i passningsspelet varierade från bägge håll. Crewe agerade, precis som väntat, ganska tillknäppt där man minimerade ytorna centralt och tvingade Charlton till att använda kanterna. Gott om löpförmåga fanns det dock i Charltons startelva, så spelet på den tredje spelarens löpning blev viktigt för att slita isär och penetrera Crewes riskminimerande försvarslinje.

Dessvärre tenderade Charltons anfall att just bli låsta eller fastna på kanterna. Efter 20 minuters spel tog sig både Jonathan Leko och Alex Gilbey skickligt runt på högerkanten vid två separata tillfällen men båda gångerna fanns det ingen som kunde förvalta deras hårda inspel till en slutprodukt. Delvis otur vid första tillfället och delvis slarvigt vid det andra, men vad spelar det för roll egentligen när inget av det förvaltades till ett ledningsmål.

När det inte lossnat ordentligt för Charlton gled initiativet lite från ingenstans över till Crewe. Först fick Henderson slänga sig och göra sin första räddning sedan Luke Offord mött upp en hörna med volleyspark. Mål blev det inte där men Crewe skulle inte behöva kriga allt för mycket för att skapa fler chanser. Och mål skulle det då också bli. En frispark lyftes från egen planhalva mot Charltons straffområde. Chris Porter klev fram för nickskarva till Chris Long som i sin tur bröstade ner till Mikael Mandron. Den för dagen defensivt placerade forwarden tog ett medtag och fick iväg ett avslut som Henderson kom ner snabbt för att rädda men returen var ingen i Charltons försvar redo att hantera så den Oli Finney enkelt in till 1-0 (38). När det slarvades offensivt kom käftsmällen defensivt.

Ytterligare en käftsmäll skulle delas ut innan Charlton hann få upp garden. Från att Charlton haft en omställning med Washington svängde det snabbt åt andra hållet och Porter nickskarvade på nytt till Long som löpte sig hyfsat fri. Denna gång kom Henderson ut bra och lyckades slå stöta undan bollen framför Longs fötter till hörna samtidigt som han drog med sig denne till marken. Det vågade ingripandet avvärjde dock bara situationen för stunden, för på efterföljande hörnspark fick hemmalagets bästa målskytt, Mandron, komma upp slapphänt markerad i luften och nickade in 2-0 (45+3). Henderson kom nu ut helt snett i luften och det fanns ingen som kunde stoppa avslutet vid mållinjen. Charlton hade nu lämnat över matchen helt och hållet till Crewe och gick ut till omklädningsrummet för pausvila med handen kliandes i bakhuvudet.


Andra halvlek
Med en självförvållad uppförsbacke framför sig kom Charlton ut och inledde med att bita fast mycket folk i offensiven. Ett gott tecken för mål skulle ju behövas. I 49:e minuten svingade DJ in ett långt inlägg som Washington kunde nicka på mål vid bortre stolpen men Dave Richards var med i överflyttningen och avvärjde. Elliot Lee hade kort därefter en frispark på mål som Richards klarade. Crewe kände nog vilka problem ett tidigt insläppt mål skulle kunna ställa till med för de positivt spelmässiga minuterna för Charlton förbyttes snabbt till en tids stökig matchbild. Med ett hårdare spel från hemmalaget uppenbarade sig fler misstag, sena dueller och mängder med avblåsningar. Charlton fastnade i spelet som tilltog och dippade ännu en gång i prestation när disciplinen brast, koncentrationen försvann och frustrationen tog vid. En sorglig kvart utspelade sig och Charlton kändes långt ifrån några poäng.

Med en kvart kvar fann Charlton en väg in i matchen igen efter en sämre period. Washington pressade och snappade snodde åt sig ett dåligt Creweinkast. Washington slog snabbt in bollen mot ett ledigt straffområde men inlägget kom lite väl nära Richards för att inbytte kollegan, Mason Burstow, skulle hinna lyckas få till något vidare avslut och överlista målvakten. En ny situation som kan utnyttjas bättre men det var början på att Crewe tappade greppet, igen.

När tio minuter återstod kom reduceringen som gjorde match av det igen. Sean Clare stack först emellan med ett hårt vänsteravslut i 78:e, men sen var det dags för Burstow att hamna i League Ones målprotokoll för första gången i historien. George Dobson hittade Washington med ett instick i vänsterläge och forwarden tog pantenterat med bollen i fart för att sedan snabbt stanna upp och lägga över på sin höger fot. I bra läge sköt han sedan rakt på Richards som hann få en räddande näve men genom att stå en lite bit ut från mållinjen kunde Burstow, som den måltjuv han är, påpassligt vara först på returen och lobbnicka över Richards flaxande armar. 2-1 (80) och kampen om poäng levde.

Avslutningen skulle bli hetsig och intensiv. Albie Morgan hade blivit inbytt med kvarten kvar och hann sätta en positiv prägel genom sitt inhopp. I den andra av sex tillagda minuter slog han en fantastisk långboll i djupled där Washington visat sig med en löpning. Alla i Crewes grevskap fick för sig att Washington var offside men så var inte fallet och ur vänstervinkel tvingades Richards komma ut för att blockera hans skott med vänsterfoten. Att det kunde varit sista ordentliga möjligheten var känslan och Crewe kunde definitivt stänga matchen i anfallet efter men Akin Famewo gjorde sitt jobb hemåt och avstyrde ett friläge från Long precis i dennes skottögonblick.

Istället skulle sista chansen tillfalla Charlton och den såg också ut att att sluta med ett euforiskt glädjetjut. Eller, det gjorde den men bara för en kort stund. Med tio sekunder kvar av tilläggstiden lyfte Morgan in en ny bra boll mot straffområdet och Burstow visade sig stark när han bröstade ner och la upp för avslut till en rättvänd Lee. Den offensive mittfältaren avslutade direkt och via en försvarande Crewespelare, som försökte slänga sig framför skottet, skapades en perfekt bollbana som gick över Richards och med hjälp av ribban in i mål. Charlton brast ut i ett tillfälligt vilt jubel men hejdades efter några sekunder av att linjedomaren visade offside med sin flagga. Förvirring, frågetecken och frustration är den korrekta beskrivningen av kommande situation. Huvuddomaren visade för mål och behövde ett längre samtal med sin assistent för att reda ut situationen. Linjemannen menade att Leko befann sig i offsideposition i skottögonblicket och påverkade Richards i dennes försök att göra en räddning. Att Leko befann sig i offsideposition var korrekt men Lees skottet påverkades avsevärt mycket av en styrning från en Crewespelare för att offside borde upphöra, eller? Samtidigt är det möjligt att Leko i någon hundradelssekund stod i vägen för Richards synfält, men det var knappast så pass länge att det hindrade målvakten från att försöka nå den bollbana han uppenbarligen inte hade längd till att reda ut. Richards protesterade inte ens över situationen själv till en början, utan reagerade med att gömma ansiktet i händerna och deppa över ett nytt poängtapp. Denna gång var dock fotbollsguden på Richards och Crewes sida för huvuddomaren gick på linjemannens ståndpunkt, dömde bort målet och blåste strax efter av för 2-1 till Crewe.

Efter match
Usch, vilken avslutning. Det är så hemskt när ett sådant ärligt och impulsivt glädjerus så snabbt förbytts till besvikelse över avblåsningen och sedan ilskan över att beslutet dessutom är fel. Regelrätt ska Charlton, i mitt tycke, ha med sig en poäng från en överlag dålig insats i Crewe, men en äldre man på långsidan ville något annat. 

Samtidigt, hade Charlton förtjänat att vinna så hade man väl gjort det. Man skapar allt som allt fler och bättre chanser än Crewe men har inte skärpan att sätta dit dem. Det blir sedan en fruktansvärt dålig kombination med två slapphänta och loja försvarsageranden som stjälper matchen för Charltons del. Avslutningen med reduceringen och den bortblåsta kvitteringen är åtminstone bra och räddar egentligen ett 2-0 underläge till en poäng. Men det finns så mycket som kan göras så mycket bättre för att inte hamna i den här situationen från början. Om man bara kommer upp i närheten av procenten man presterade mot Norwich på hemmaplan bara dagar innan så vinner man mot Crewe men helt plötsligt trollas en besvikelse till prestation fram och dessutom av samma spelare som nyligen stått upp mot motstånd från Premier League. Fotbollen kan vara konstig. Människan är konstig.  

Omgångens poäng
3p – Mason Burstow: Det är dags att hylla unge Mason. Tog chansen och gjorde bra ifrån sig mot Norwich. Började på bänken mot Crewe tre dagar senare men har gjort sig förtjänt av att bytas in tidigt och presterar efter det. Utvecklingen går framåt för varje agerande och han spelar med en frejdig ungdomlig entusiasm som verkligen behövs när andra trampar mossa. Kul med första målet och har skapat sig en opinion som vill se han från start.

2p – Sean Clare: Den enda försvarsspelaren som kommer undan med godkänt. Hade precis som alla tre anmärkningsvärda problem med rutinerade Porter men hanterade övriga frågor bra. Tog stundtals bara med sig bollen framåt för att bryta mönster och få igång någon form av tempo hos närstående lagkamrater.

1p – Albie Morgan: Kommer från en svag höst med få minuters speltid men kom faktiskt in med kvarten kvar och bidrog till utvecklingen som nästan gav poäng. Hämtade boll, fördelade den och tog egna viktiga beslut som i förlängningen skapade och gav chanser till mål.


COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-01-14 22:29:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson