Lagbanner
2021-04-02 13:30

Doncaster - Charlton
0 - 1

Doncaster - Charlton 0-1
Chelsea-lånet, Ian Maatsen, fick göra sitt första seniormål i Charltons för omgången blåa färger.

Doncaster - Charlton 0-1

Nigel Adkins era fick bärga sin första trepoängare när Charlton spelade hem en 0-1 seger, efter en helgjuten laginsats på Keepmoat Stadium. En välspelad match mellan två bra lag, där Ian Maatsens mål i första halvlek skulle stå sig som det avgörande matchen ut.

Det är sannerligen kul att se hur tränare kan skilja sig åt och hur det kan ta sig uttryck i en laguttagning. När laguppställningen rapporterades timmen innan avspark syntes sex förändringar i startelvan och ett par av dem förvånade. Flest rockader var det i backlinjen där Adam Matthews var tillbaka, Ryan Inniss gjorde efterlängtad comeback och Ben Purrington fick förvånansvärt chansen från start. Darren Pratley tilldelades den sittande rollen på tremannamittfältet och kompletterades av Jake Forster-Caskey och Alex Gilbey som var tillbaka från de döda. Längst fram gick Jayden Stockley som centerforward, en formstark Diallang Jaiyesimi till vänster och, ögonbrynshöjande nog, Ian Maatsen till höger. Laget formerades därmed som en 4-3-3 formation.

Charlton: Amos; Matthews, Inniss, Pearce (C), Purrington; Gilbey (Shinnie 90), Pratley, Forster-Caskey; Maatsen (Gunter 90), Stockley (Aneke 84), Jaiyesimi (Millar 65).
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Oshilaja, Watson.

Doncaster: Jones; Halliday, Wright (John 68), Anderson (C), James; Smith (Greaves 88), Bostock, Robertson (Richards 58); Coppinger, Bogle, Okenabirhie (Lokilo 68).
Ej använda avbytare: Balcombe, Horton, Gomes.

Första halvlek
Den, ändå till stora delar, oväntade startelvan bjöd på fina första tio minuter i matchen och skapade på så vis uppfattningen om att det var en bra dag för fotboll. Pratley vann omedelbart mycket boll i sin sittande mittfältsroll, och Ian Maatsen var på språng framåt i djupled. Med både Maatsen och DJ Jaiyesimi kamperande på varsin sida om Stockley så får man verkligen en bra rörelse med en droppande target och två kvicka musketörer med snabbhet. Tidigt i matchen stressade Maatsen, Doncasters målvakt Louis Jones i en situation som slutade med inspark men som gav intentioner om vad som komma skulle.

I 12:e minuten kom så ledningsmålet. Ben Amos sparkade en lång utspark i riktning mot Jayden Stockley och denne vann sin luftduell mot Tom Anderson. Andrabollen gick framåt i planen och där fick DJ både tid och utrymme att nicka fram bollen ännu längre till en djupledslöpande Maatsen. Holländaren låg steget före Reece James, höll undan honom, vred upp kroppen och drämde in 0-1 (12) till höger om Jones från nära avstånd. Maatsens första seniormål och ett snyggt sådant. Denna typ av anfall fick se ett par gånger under matchen, men har man Stockley som centerforward så är det också så anfallen ska gå till. Samtidigt kul att se DJ stå för en assistpoäng när han fortsatte sin positiva utveckling i Charltontröjan.

Doncaster höjde sig omgående efter underläget och kunde genom en långboll och lite flyt ta sig in i Charltons straffområde. Bekantingen Omar Bogle lurade Jason Pearce med sulfint och kom till skottläge ur en hyfsat dålig vinkel. Amos gjorde en snabb och bra benparad på det låga skottet, och Adam Matthews fick undan returen som låg öppen för en sekund.

Matthews bjöd bort en annan möjlighet i 33:e när han, i stället för att ge bort en hörna, valde att klacka bakåt i eget straffområde för att behålla bollen i spel. Ingen var med på det agerandet, och Fejiri Okenbirhie fick chansen till skottläge ur en ny dålig vinkel. Skottet var inte mer välriktat än att det gick rakt på Amos. Det var en av få slarviga situationer från Charltons sida som hade kunnat sluta illa. Tur var det också att Okenabirhie fick läget då han inte hade någon vidare dag överhuvudtaget. Donny ville för det mesta i sitt anfallsspel vända ut till Okenabirhie för att denne skulle få en-mot-en mot Matthews, men den annars duktiga forwarden var inte på topp och förhöll sig sval matchen igenom.

Maatsen fick halvlekens sista möjlighet i minut 35 sedan Pratley brutit boll på mittplan och kollegan Alex Gilbey satt i gång en omställning. Maatsen fick ett inspel från höger men nu var det hans tur att komma ur vinkel och Jones avvärjde möjligheten. Kul att även se Gilbeys intentioner då han inte varit tillgänglig sedan bortamatchen i Peterborough (19/1). Halvleken var över och vi hade fått se en halvlek med bra 45 fotbollsminuter mellan två jämna lag.  

Andra halvlek
De återstående 45 skulle bli lika jämna men ack så chansfattiga. Det enda att tala om var att Jayden Stockley åter visade sina egenskaper i straffområdet, när han mötte upp en vänsterhörna från JFC och nickade in bollen i mål, i 51:a minuten. Firandet hann börja men fick avbrytas tvärt, då linjedomaren uppmärksammat att DJ stod placerad offside mitt framför Jones. Ett korrekt domslut men det hade varit skönt med en så tidig utökning.

I stället kom matchen att handla om mer ställningskrig på mittplan, ett bollinnehav utan produkt för Donny, och misslyckade omställningar för Charlton. Byten började avlösa varandra, där Brighton-lånet Taylor Richards var en positiv injektion för Donny, medan Liam Millar gjorde ett slarvigt inhopp för Charlton.

Det känns motsägelsefullt att påstå att ledningen kändes pålitlig för Charltons del men eftersom matchbilden inte utvecklade sig förblev känslan så. Försvarslinjen stod pall för de instick som gjordes, mittfältet slet nämnvärt i duellspelet, och det går inte att påpeka att Doncaster hotade särskilt mycket. Det fanns ju möjligheter för Donny att börja spela rakare då Omar Bogle är en stor och stark forward men så länge han befinner sig mer utanför boxen än inne i den så förblir han ett mindre hot. Det känns verkligen som han själv, sett till sin kroppstyp, inte riktigt förstått vilken spelartyp han är och flera gånger fick vi se han, precis som under tiden i Charlton, inleda försök till att bli en dribbler.

För Charltons del slarvades det bort en del omställningar offensivt när passningsspelet brast och det var väl egentligen den enda fallgropen för bortalaget i den här matchen. Att slänga fram gubbar för ett eventuellt avgörande och sedan slarva med en enkel passning (Ja, jag tittar på dig Millar) bjöd på ytor för att Doncaster snabbt kunde komma till anfall åt andra hållet. Bättre blev det offensivt när Chuks Aneke slängdes in under de sista 13 minuterna då han är en stökig spelare att hantera under den tidpunkten. Annars fortsatte JFC vinna andrabollar, linjerna hölls intakta med Inniss, Pearce och Pratley i centrum, och Amos boxade bort en frispark för att hålla sin 14:e nolla intakt. Seger för Charlton med 0-1.

Efter match
Ja, Charlton står för en mycket trevlig laginsats och det känns behagligt att man inledde med en trepoängare i det som Sky Sports så fint valde att kalla för ”Race To Promotion”. En rubrik som de båda deltagande lagen i allra högsta grad är inblandade i. Åtminstone vad det gäller play-off platserna.

Det var på många sätt en match med många ansikten. Lika mycket som man kan säga att den var jämn, spännande och öppen, så går det också att argumentera för att det till slut var en ganska gedigen och komfortabel seger för Charlton. Det som talar för det andra konstaterandet är att Charlton genomgående under matchen förhöll sig mycket stabila och var solida i sina linjära lagdelar. Det skapades påpekande lite mot Charltons målbur, där Ben Amos ändå hade en behaglig match och ställer någon frågan om jag hann bli orolig? Då är svaret: Nej, jag kan faktiskt inte påstå det! Visst, Doncaster har majoriteten av bollinnehavet men gjorde anmärkningsvärt lite av det och fick i stället allt som oftast se sina anfall avbrutna i höjd med Charltons defensiv. Att spelet koncentrerades till mittfältet gynnade också Charlton då man hade en duellstark trio där. Det som å andra sidan visar på att det var en jämn match är inte enbart slutresultatet, utan även faktumet att Doncaster också gör en bra match. Man hade som sagt stora delar av bollinnehavet och gör det i långa stunder svårt för Charlton att få till något eget spel. Det syntes frustration hos spelarna att man inte lyckades vara mer konstruktiva framåt, och det syntes nervösa drag i Andy Butlers ansikte över att han nog insåg åt vilket håll matchen lutade. Vi vet sedan tidigare att Charlton har varit som starkast på bortaplan det här året och dagens match gjorde inte den statistiken sämre. Under lördagen togs poäng 36 på bortaplan, vilket är ett starkt facit. En annan faktor som gör segern till en större bedrift är faktumet att Doncaster är ett av ligans bästa hemmalag och inte särskilt ofta får se sig slagna på sin egen hemmaarena. Detta lyckades Charlton med denna gång och det gjorde den lediga fredagen ännu bättre. Nästan samtliga individuella insatser kan nämnas med positiva tillrop och bara det skulle göra det här för långdraget. Vi sparar det till nästa inlägg tror jag.

Hur som helst. Direkt efter slutsignal seglade Charlton upp till en 5:e plats i tabellen men efter att övriga 16.00 matcher var färdigspelade fick man se sig nedknuffade till 7:e plats. Omgången bjöd verkligen inte på några skrällar, utan det blev planenliga segrar för Blackpool, Hull, Ipswich, Sunderland, Peterborough och Portsmouth. Omgångens förlorare blev Oxford som torskade med 3-1 i Sunderland, och till viss del då även Doncaster som ändå kan trösta sig med att de har färre matcher spelade. Omgångens vinnare kan Northampton sägas vara då de vann en 1-0 seger hemma mot Shrewsbury och har skaffat sig ett trepoängs glapp till degraderingsplaceringarna.

Omgångens poäng
3p – Jake Forster-Caskey: Gör en fruktansvärt bra match och fick spela ut sitt hela register. Serverade långmackor till Stockley på topp, löpte både lod- och vågrätt över hela planen och förlorade nog inte en duell i kampen om andrabollar på hela matchen. Bra såväl offensivt som defensivt och gör sig riktigt bra i ett tremannamittfält. Var överallt på planen och tilldelades välförtjänt ”Matchens spelare” av Sky Sports. 

2p – Ian Maatsen: Ja vad hände här egentligen? Sattes alltså upp som högerytter och blev en inverterad sådan med sin vänsterfot. Spelade högermittfältare i bortamatchen mot Hull och då fungerade det inte alls, men nu stod stjärnorna rätt och Maatsen gör en riktig kanoninsats. Frejdig framåt med djupledslöpningar, hjälpsam hemåt med flera brytningar och blev matchens enda målskytt med sitt första seniormål någonsin. Mål är alltid viktiga men detta skulle också visa sig bli poängavgörande. Gav efter denna insats skäl till att få nya chanser på denna relativt nya position.

1p – Darren Pratley: Denna fredag fick vi åter se gamla fina Darren Pratley i god form. Matchbilden passade honom utmärkt och han fick prestera en mycket bra första halvlek och en lika stabil andra. Ligger rätt i sin position under hela matchen, vinner boll efter boll och täcker fler ytor än någon annan. Visade även ett säkrare passningsspel och ett självförtroende där han några gånger tog fram bollen i banan med älgkliv. Perfekt match i hans perfekta roll – då gillar vi att ha Darren i vårt lag.

Come On You Redssss! 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-04-03 15:52:31
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson