2022-09-17 16:00

Fleetwood - Charlton
1 - 1

Fleetwood – Charlton 1-1

En uppryckning krävdes och genomfördes i den andra halvleken för att få med sig något från bortamatchen i Fleetwood. Ett 1-0 underläge blev således 1-1, vilket förlängde den vinstfria sviten.

Med manager Ben Garner kvar hemma i stugan på grund av covid-19 så åkte Charlton den långa bortaresan till Fleetwood i Lancashire utan sin huvudansvarige. Ansvaret på plats lades över på assisterande Scott Marshall och Anthony Hayes, med något för huvudansvar för den förstnämnde. Garner fanns såklart med via länk för att ge en och annan input med förändringar och hade med säkerhet varit den som styrt upp startelvan innan avspark.

Startelvan innehöll en stor strukturell förändring då man för första gången den här säsongen gick in i en ligamatch utan att formera sig utefter 4-3-3. Nu gav man sig på ett 3-    5-2 försök, som var den mest förekommande formationen under Johnnie Jackson förra säsongen. Joe Wollacott fortsatte i mål och fick då en trebackslinje framför sig med Sean Clare, Sam Lavelle – som ersättare för den avstängde Ryan Inniss – och Eoghan O’Connell. Wingbackar blev Corey Blackett-Taylor och Charles Clayden, som åter var i elvan och förpassade Richard Chin till bänken. Med mer folk centralt kunde mitten bli mer offensivt balanserad och innehöll både Scott Fraser och Jack Payne, tillsammans med ankaret George Dobson. Sedan blev det ett tvåmannaanfall längst fram med Jayden Stockley och Jesurun Rak-Sakyi.

Att komma till Fleetwood och sparka igång en ny match efter tisdagens missräkning fick ingen önskvärd effekt, tyvärr. Inte heller valet av gå över till en ny formation – en förändring som heller inte alltid behöver betyda särskilt mycket. Fleetwood kom ut med en energifylld och hög press som direkt ställde till problem för Charlton. Första målchansen fick man också och det var ett distansskott från Everton-lånet Lewis Warrington efter en hörnvariant, men skottet gick över.

Charlton hade svårt, genomgående under halvleken, att lyckas få ut något kreativt av sitt bollinnehav. För som vanligt fanns det långa tendenser av att vara spelförande men det klickar sällan i besluten kring att spela kort eller långt i offensiven. Kombinerar man sig fram så får man inte in bollen i boxen, och slår man inlägg mot boxen så är den sällan befolkad. Den bästa möjligheten för att ta ledningen fick man när kvarten var spelad. Charles Clayden var snabb, stark och smidig när han tog sig runt Shaun Rooney längs kortlinjen. Han tog sig in i straffområdet och satte en passning snett bakåt till Jesurun Rak-Sakyi som slarvigt sköt över från målområdeslinjen.

Det blev inte särskilt mycket mer från Charlton innan halvleken var avblåst, utan det här var vid den här tidpunkten Fleetwoods match. Man skulle ta ledningen när halvtimmen var spelad och det genom Callum Morton som stötte in 1-0 (30) från nära håll framför Wollacott. Inlägget kom från höger och Sean Clare hann inte in framför sin motståndare för att stöta undan. Admiral Muskwe kunde även ha utökat ledningen innan halvtid men det ska vi vara glada över att han inte lyckades med.

Charlton behövde definitivt rycka upp sig om det överhuvudtaget skulle bli några poäng av den här matchen – vilket man klart och tydligt lär ha fått höra i omklädningsrummet under halvtidsvilan. Och som det kan bli ibland så fick det också en önskvärd effekt. Ett byte genomfördes när Mandela Egbo hoppade in för sin debut i Charltontröjan och ersatte Clayden. Egbo blev högerwingback, medan Blackett-Taylor flyttade över till vänster. Inom loppet av en kvart skulle dessa två stå för varsina ramträffar. Nästan omedelbart i halvleken utmanade Blackett-Taylor till vänster och avslutade med ett hårt skott i ribban och ut. I 57:e minuten var det sedan Egbos tur att lyfta ett inlägg mot bortre men som fick så mycket skruv att det istället tog i insidan av stolpen.

Matchen började i ett relativt tidigt stadie att öppna upp sig – på både gott och ont. Fleetwood bjöds på omställningslägen där Charltons försvar varje gång fick slita i hemjobbet och sedan offra sig helhjärtat för att förhindra hemmalaget från att stänga matchen. Detta var dock möjligheten för Charlton att snabbt slå ut Fleetwoods lagdelar och ställa om snabbt åt andra hållet när bollen var erövrad. En spelsugen Egbo hade ytterligare ett avslut på mål, och för hemmalaget var det Morton som hotade. Bekymrande var det var en sådan matchbild som krävdes för att Charlton skulle ta sig in i matchen. Det var sällan som uppspelsfasen fungerade klockrent och att Charlton lyckades trä sig igenom ett samlat försvar. Känslan var att man sällan man mark och att man ofta satte sig själv i svåra situationer med taskiga passningar och snåla förstatouchar. För att bli något rakare i vägen mot en kvittering så utgick Payne mot Miles Leaburn och laget formerades om i en 4-4-2 formation.

Denna gång behövde unge Leaburn knappt tre minuter på planen innan han kvitterat med sitt tredje mål den här säsongen. Sedan Fleetwood misslyckats med att avsluta ett av sina omställningsanfall och istället stampat på boll i offensivt straffområde, så kunde Charlton sätta fart åt andra hållet. Egbo drev upp boll längs högerkanten och spelade enkelt vidare i djupled till Rak-Sakyi som tagit löpningen i korridoren. Från kortlinjen gjorde han sig rättvänd mot mål och spelade in mot Leaburn som med hjälp av en klack bakom stödjebenet kunde styra in 1-1 (77) i bortre burgaveln bakom Jay Lynch. Supersub Leaburn!

Avslutningen fortsatte i samma hektiska och ryckiga takt som halvleken varit. Muskwe hade något läge för Fleetwoods del, och Charlton försökte trycka på mer än mer genom att slänga in DJ och Albie Morgan. DJ skulle få en möjlighet genom en fin passning på yta men han sökte en närkamp och straff istället för att få iväg ett avslut – ett ytterligare bevis för mig vilken begränsad fotbollsspelare han är. Bäst möjligheter skulle uppstå under den fyra minuter långa – eller korta – tilläggstiden. Rak-Sakyi och Dobson – av alla spelare – hamnade i en omställning som nästan kan benämnas som en två mot noll kontring. Rak-Sakyi var bollförande och valde att inte släppa över till Dobson utan han gick själv och fick som bäst iväg ett skott med högerfoten, rakt på Lynch, innan Fleetwoodförsvaret hade hunnit samla sig. På matchens sista frispark avslutade Rak-Sakyi sedan en andraboll med ett skott över ribban och återigen var det ”fel” fot som hade talat. Nu landade aldrig bollen riktigt rätt i de situationerna och det oavgjorda 1-1 resultatet stod sig till slutvisslan.

Efter match
En svår match att analysera. På förhand är det givetvis trist, och någonstans inte godkänt, att endast få oavgjort mot Fleetwood Town. Men som matchen utvecklar sig så är det poäng som behöver räddas när laget kliver ut inför den andra halvleken. Den första är dålig ur ett Charltonperspektiv, även om det också är Fleetwood som faktiskt gör mycket bra. Andra halvlek är mycket bättre och det är starkt att laget kan rycka upp sig och få en sådan effekt som man ändå presterar. Synd bara att det skulle dröja 30 minuter innan kvitteringen kom. Lägen att göra tvåan och ta hem segern fanns, men det hade Fleetwood också – som definitivt inte ska be om ursäkt för den här poängen.

Omgångens poäng
3p – Eoghan O’Connell: Kanske egentligen inte försvararens bästa match den här säsongen. I alla fall inte när det gäller passningsspelet. Men kompenserade det med hårda tag och ett uppoffrande försvarsspel som blev poängavgörande under perioder. Spelat varje minut i ligan och snabbt gjort sig till en stöttepelare.

2p – George Dobson: Bra igen. Vinner närkamper och fördelar boll. Det gamla vanliga alltså.

1p – Miles Leaburn: Redan gjort tre mål på nästan enbart inhopp och fyller därav en viktig funktion i ett relativt målsnålt lag. Spelar respektlöst mot seniorerna och målet är mer klass och skicklighet än tur och flyt.

Charlton: Wollacott; Clare, Lavelle, O’Connell (c); Blackett-Taylor (Jaiyesimi 80), Fraser (Morgan 80), Dobson, Payne (Leaburn 74), Clayden (Egbo 46); Rak-Sakyi, Stockley.
Ej använda avbytare: MacGillivray, Thomas, McGrandles.

Fleetwood: Lynch, Andrew, Vela (c), Muskwe (Garner 86), Morton (Hayes 81), Warrington, Nsiala, Batty (Lane 81), Rooney, Macadam (Johnston 74), Earl.
Ej använda avbytare: Stolarczyk, Devlin, Garner, Baker.

Mål: Callum Morton 1-0 (30), Miles Leaburn 1-1 (77).
Domare: S. Mather