Lagbanner
Gateshead FC – Charlton 0-2 (FA-cupen)

Gateshead FC – Charlton 0-2 (FA-cupen)

The Addicks gjorde inte mer än vad som behövdes uppe i Tyneside. Ett mål i vardera halvlek från Jayden Stockley säkrade en 0-2 mot Gateshead FC och avancemang till omgång tre i FA-cupen.

Gateshead FC – Charlton 0-2 (FA-cupen)
The Addicks gjorde inte mer än vad som behövdes uppe i Tyneside. Ett mål i vardera halvlek från Jayden Stockley säkrade en 0-2 mot Gateshead FC och avancemang till omgång tre i FA-cupen.

Johnnie Jacksons slängde ut ett manskap som stämde överens med föraningarna som varit inför matchen. Då det roterades en del i tisdagens EFL Trophy match mot Aston Villa U21, så var det den mer etablerade startelvan, under Jackos styre, som skulle ta klubben vidare i FA-cupen. Detta kunde varit en felprioritering då Aston Villas U21-lag på pappret borde vara en svårare motståndare än Gateshead FC, men samtidigt är det inte heller fel att slänga ut det bästa man har för att säkert ta sig vidare till nästa omgång i FA-cupen och undvika ett fiasko. En bortamatch mot övertaggat non-league lag i en vinna-eller-försvinna cupomgång kan vara en obehaglig överraskning för vilket lag som helst.

Om man jämför laget mot den startelva som startade mot Shrewsbury helgen innan så var det fyra ändringar. Craig MacGillivray är målvakt i ligan, Nathan Harness i EFL Trophy och i FA-cupen är det andrekeeper Stephen Henderson som gäller. I försvarslinjen fick sedan Deji Elerewe starta sin andra match den här veckan och utöver det var DJ Jaiyesimi och Jayden Stockley tillbaka.

Charlton: Henderson; Clare, Elerewe, Famewo; Jaiyesimi (Leko 73), Gilbey, Dobson, Lee (Morgan 66), Purrington (Souaré 81); Stockley (c), Washington (Davison 73)
Ej använda avbytare: MacGillivray, Gunter, Arter, Watson, Kirk
 
Gateshead: Chapman; Tinkler, Williamson, Storey, Nicholson; Bailey (Hunter 86), Ward (Blackett 67), Olley (c), Campbell (Williams 67); Langstaff (Pani 82), Scott
Ej använda avbytare: Wombwell, Jacob

Det var en böljande första halvlek som väntade för Charlton. Eller det var kanske inte bara första halvlek som var böljande, utan faktiskt större delen av matchen. Gateshead öppnade matchen positivt och intensivt efter sina förutsättningar. Det var absolut Charlton som stod för spelet med bollen men på, vad som upplevdes som, en smal fotbollsplan, tilläts man inte alltid driva ett kortpassningsspel på offensiv planhalva. På trånga ytor vågar man helt enkelt inte sätta upp ett uppspel på en felvänd George Dobson och de gånger det slarvades, visade sig Gateshead vara hotfulla i sina energifyllda omställningar. Det fick i alla fall Charltons backlinje vittna om. Flera gånger blev alltså alternativet att söka en längre boll på yta framåt och i de öppna kanalerna. Ett spel som stundtals fungerar när löpningarna och passningen klickar med varandra, men stundtals är det också ett spel som skänker borta bollen till motståndarna lite för enkelt.

Av denna matchbild skapades det därmed chanser åt båda håll. Till en början först och främst för hemmalaget. Cedwyn Scott sköt ett snabbt och hårt oväntat markskott i Hendersons vänstra burgavel, och i en omställning la Macaulay Longstaff upp ett sidledsinspel för Adam Campbell som sköt över i bra läge. Fina möjligheter för hemmalaget att ta ledningen och det hade varit sämsta tänkbara utgångsläge för Charlton vid denna tidpunkt. Gateshead såg inte heller ut som något dumt fotbollslag vid dessa aktioner och det är ibland spännande att se hur lite det kan tyckas skilja mellan två lag som har par divisioner mellan sig.

Om det var något som till slut ändå skiljde lagen åt så får det sägas vara effektiviteten. För Charlton var laget som sedan satte sig i förarsätet efter en halvtimmes spel. En lång boll från Akin Famewo klaffade perfekt med Washingtons djupledslöpning och Gatesheads backlinje hängde inte med. Ur vänstervinkel ryckte sig Washington fri och skickade in ett inlägg mot boxen, som Stockley stångade in i mål, i kamp med två försvarare. Gateshead fick möjligheten att kvittera innan halvtid när man spelade sig igenom och skapade en tre mot tre situation, men Campbells första skott gjorde Henderson en fin räddning på och returen skickade han utanför.

Det var inte särskilt mycket som ändrades till en början på inledningen av andra. Charlton hade mycket av bollinnehavet och förde matchen ur den synvinkeln, men Gateshead hade mer än gott om målchanser och det skulle faktiskt bli lite parodi över att de inte lyckades göra mål denna fredag. På ett lågt distansskott gjorde Henderson en räddning som innebar en retur och den förvaltades inte mer än ytterligare ett skott i burgaveln. Strax härefter får man väl säga att Charlton punkterade matchen. DJ slog inlägg från höger, Purrington mötte upp med skott i straffområdet och Stockley styrde in 0-2 (54) i mål.   

Om ledningen nu gjorde en själv något mer bekväm hemma i soffan så var händelseutvecklingen fortfarande att Gateshead hade möjligheter att skapa ny spänning i det hela. Langstaff fick en genomskärare och ett friläge men grävde fot under bollen vid avslutet och skickade bollen högt över. Med tre minuter kvar av speltiden lyftes en frispark in och den möttes av en nick i ribban och en returnick från cirka tre meter men då stod Henderson för en magnifik reflexräddning och efterföljande tumult kunde till slut avstyras. I det stora hela borde nog Charlton kunnat försvara sig bättre mot ett sämre lag och det släpptes till för många ordentliga målchanser. Positivt för Gateshead att de lyckades skapa så pass mycket som man ändå gjorde men ett par spelare i deras gäng måste gräma sig över hur utfallet blev. När domaren sedan blåste av släppte man dock insatsen snabbt och konstaterade enkelt att Charlton gjorde jobbet och tog sig vidare till nästa omgång.

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-12-05 22:12:08
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson