Lagbanner
 Genomgång av spelartruppen 20/21

 Genomgång av spelartruppen 20/21

Sammanfattning och betygsättning av målvakterna och försvararna efter säsongen 20/21.

Nu finns det tid och utrymme för att göra en kort sammanställning om hur varje enskild spelare (och tränare) skötte sig i Charlton under säsongen 20/21. Först ut är målvakter och försvarare där antalet spelade matcher, hålla nollor, mål, assist, poäng i poängligan och min personliga betygsättning kommer presenteras. Här medföljer även några meningar om varje spelares insats.

Betygsättningen utgår ifrån följande:
(5+) – Enastående, överjäklig, utomordentligt bra, med mera 
(4+) – Mycket väl godkänd
(3+) – Väl godkänd
(2+) – Godkänd
(1+) – Icke godkänd/för få matcher

Målvakter
Ben Amos (4+)
46 matcher, 17 hållna nollor, 21 poäng
Gjorde sin andra raka säsong under den andra sejouren men blev nu solklar etta efter att Dillon Phillips vägrat nytt kontrakt och satt sig på tåget till Cardiff. Visade genomgående under säsongen att han är en stabil League One-målvakt och 17 hållna nollor är ett bra bevis på de. Insatserna mot Sunderland i oktober och Fleetwood är de matcher där Amos stod ut mest under sina 46 spelade och sammantaget blev det en andraplats i poängligan. Det går att argumentera för att det slank in något distansskott för mycket men i det stora hela var det en mycket väl godkänd säsong av Ben. Just därför borde han bli kvar till nästa säsong.

Ashley Maynard-Brewer (2+)
Spelade inga matcher i ligan
Det blev inga matcher i seriespelet för australiensaren men likväl en match i FA-cupen och tre i EFL-trophy. Gjorde i de matcherna bra ifrån sig och visade att lovorden som sagts inte varit tagna ur luften. Enligt rapporter har samtidigt utvecklingen bara tagit steg framåt. Nästa steg vore en utlåning, vilket är planen till nästa säsong. Allt som allt gör AMB en godkänd säsong.

Försvarare
Charlie Barker (2+)
3 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng
Unge Charlie var den från akademin som framför allt fick känna på hetluften när det krisade i och runt klubben i början av säsongen. Han fick förtroendet som högerback i seriens tre första matcher och gjorde ytterligare sex matcher från start i diverse inhemska cuper, varav det faktiskt även hann bli ett mål mot Swindon i Ligacupen. Barker hann visa att det finns en framtid i honom och uppträdde, trots omständigheterna, stabilt.

Akin Famewo (4+)
22 (20+2) matcher, 0 mål, 1 assist, 19 poäng
Vilken förstärkning det här blev! Inlånad från Norwich och levererade direkt. Fungerade utmärkt som mittlås tillsammans med Ryan Inniss under den så lyckade oktobermånaden. Skadade sig sedan och var borta till slutet i februari, vilket var tiden för Charltons sämsta period. Stor, stark, beslutsam och väldigt rejäl i sitt försvarsspel. Charlton var ett bättre lag med Famewo på plan.

Chris Gunter (2+)
36 (31+5) matcher, 1 mål, 3 assist, 7 poäng
Nyförvärv som klev direkt in i laget när transferembargot lyfts undan. Lojala arbetsinsatser som högerback under hela säsongen, men fick även vikariera som mittback när det krisade i december och januari. Dock gjordes det med mindre lyckade resultat. Spelade mer och gjorde fler poäng än konkurrent Matthews men tycker samtidigt det är svårt att argumentera för att Gunter ska komma undan med mer än ett godkänt betyg. Tappade sin plats när Adkins kom in dessutom.

Ryan Inniss (3+)
13 (12+1) matcher, 1 mål, 0 assist, 9 poäng
Hämtades från Crystal Palace och fungerade alltså mycket bra ihop med Famewo. Tog för sig direkt när laget började rada upp vinster och hållna nollor i oktober men föll sedan snabbt bort på grund av skada. Ett problem som höll honom ur spel under större delen av säsongen. Gjorde sedan comeback borta mot Doncaster och spelade fram till sista omgången som om ingenting varit till besvär. Stenhård och dominant i såväl defensivt som offensivt straffområde, vilket han inte minst visade under de sista två månaderna där det bland annat bjöds på ett mål i hemmamatchen mot Lincoln. Stor sannolikhet att fler matcher hade inneburit ett högre betyg.

Ian Maatsen (3+)
34 (31+3) matcher, 1 mål, 3 assist, 15 poäng
Charlton fortsatte traditionen att låna in yngre förmågor från Chelsea. Denna gång anlände den fartfyllde Ian Maatsen som fick spendera sin första seniorsäsong på The Valley. Växte snabbt in i tempot och var den av de yngre lånespelarna som, trots sin storlek, hanterade det fysiska spelet bäst. Blandade sedan och gav med fantastiska insatser innehållande överlapp och soloräder, men också ett stundtals våghalsigt ytterbacksspel kombinerat med juniormisstag. Såg  faktiskt ibland ut att vara mer av en ytter, vilket också testades med lyckat resultat i framför allt bortamatchen mot Doncaster (0-1) där han gjorde mål.

Adam Matthews (3+)
27 (22+5) matcher, 0 mål, 2, assist, 10 poäng
Matthews andra säsong i klubben genomfördes på ett bra sätt. Återanslöt sent i oktober på grund av transferembargot. Fick till större del se sig utkonkurrerad av Gunter under Lee Bowyers styre, men detta förändrades tvärt efter Adkins intåg. Från april och framåt startade han sedan alla matcher utom en och gjorde högerbacken till sin. Bra i båda riktningarna och gör sig bra i ett lag som anfaller mycket längs kanterna med överlapp. Borde dock få till en något högre poängproduktion genom sina inlägg.

Deji Oshilaja (1+)
17 (16+1) matcher, 1 mål, 1 assist, 9 poäng
Det blev ingen vidare andra säsong för Deji Oshilaja. Inledde säsongen starkt och var lagets bäste spelare i premiären mot Crewe. Föll sedan ifrån på grund av skada under välfungerande oktober och satt fast på bänken i november/december. Kastades sedan åter in i startelvan vid årsskiftet men par samarbetet fungerade inte alls med vare sig Gunter eller Pearce och det bjöds på några rejäla mål på grund av enkla försvarsmisstag. Den sista droppen blev i hemmamatchen mot Blackpool (0-3) i februari och efter det spelade inte Deji en sekund till. Plockar, trots säsongen, nio poäng i poängligan vilket synliggör hans oerhörda ojämnhet. Sammanfattningsvis måste Dejis säsong ses som icke godkänd.

Jason Pearce (2+)
26 (24+2) matcher, 0 mål, 2 assist, 9 poäng
Kapten Pearce hade, precis som laget, en rörig säsong. Inledde hösten skadad, bildade osäkert mittbackspar med Oshilaja under vintern och fick revansch genom att stabilisera sig med Famewo och Inniss under våren. Det var alltså inte en av Pearce bättre säsonger i Charltontröjan. Samtidigt består hans ledaregenskaper och han är en fortsatt viktig aktör i och runt laget. Av den anledningen vore det viktigt att Pearce finns kvar även till nästa säsong.

Ben Purrington (2+)
28 (19+9) matcher, 2 mål, 0 assist, 4 poäng
Finns det någon spelare i världen som det lyser mer (2+) om än vänsterback Ben Purrington? – Nä, jag tror inte de. Blev tidigt utkonkurrerad av Maatsen efter dennes ankomst och fick mest fylla luckan när denne behövde vila eller påtagligt underpresterat. Var sedan en av dem som gynnades mest av tränarbytet och blev förstaval som vänsterback när Adkins kommit in. Gör inte mycket väsen av sig i vare sig defensiven eller offensiven men löser mycket på ett enkelt sätt. Bidrog ändå med två mål framåt.
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-06-17 19:26:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson