Lagbanner
Genomgång av spelartruppen 20/21

Genomgång av spelartruppen 20/21

Sammanfattningen av spelarnas insatser under säsongen 20/21 fortsätter vidare till aktörerna på mittfältet.

Betygsättningen utgår ifrån följande:
(5+) – Enastående, överjäklig, utomordentligt bra, med mera 
(4+) – Mycket väl godkänd
(3+) – Väl godkänd
(2+) – Godkänd
(1+) – Icke godkänd/för få matcher

Mittfältare
Alfie Doughty (3+)
7 matcher, 1 mål, 2 assist, 6 poäng
Vår alldeles egne Alfie visade att förtroende från the Championship var befogat och klev in i den här säsongen som en nyckelspelare. Mål blev det direkt i premiären mot Crewe och under hans sju matcher var det inte många ytterbackar som hängde med när han satte fart längs kanten. Tyvärr slogs en skada upp i bortamatchen mot Northampton och efter de fick vi inte se han något mer i Charltontröjan. Han hade visat upp sig tillräckligt mycket för att Stoke skulle slå i januari. Ett nästa steg i karriären som han på kort tid gjort sig välförtjänt av. Hade inte oturen varit framme hade fler poäng garanterats gjorts och betyget hade varit högre.

Jake Forster-Caskey (5+)
34 (32+2) matcher, 6 mål, 1 assist, 23 poäng
Flest ihopsamlade poäng i poängligan och värdigt utsedd till ”Årets spelare” av supportrarna talar sig tydliga språk. Jake Forster-Caskey var på allvar tillbaka från sin långa rehab sedan 2018 och som han demonstrerade sin betydelse för laget denna säsong. Lade ner ett hästjobb på mittfältet och innehar kvaliteter som lämpar sig helt utmärkt för hur laget spelade. Bra bollvinnare, fin vänsterfot som kan slå ut ett helt lag och löjligt löpstark. Gick nästan som starkast när laget vacklade i januari och blev sedan ändå påverkad till det bättre efter tränarbytet. Dessvärre var en ny skada framme i näst sista seriematchen mot Lincoln och om JFC skriver på nytt kontrakt är han inte tillbaka i spel förens i höst. Välförtjänt högsta betyg!

Alex Gilbey (3+)
23 (18+5) matcher, 3 mål, 2 assist, 13 poäng
Det såg länge ut att inte bli något vidare av Gilbeys debutsäsong i den röda tröjan. Var en av de få nyförvärv som kom in innan första omgången och var under Bowyers ledning mycket in och ut i startelvan. Detta mycket beroende av att prestationerna sällan var över två plus och delvis på grund av skada. Men efter Adkins intåg var Gilbey den som främst visade upp en annan sida. Blev plötsligt given från start och tog verkligen för sig genom att bland annat göra tre mål och en assist på de sju sista matcherna. Säsongsavslutningen skvallrade om att Gilbey kan ha en mycket viktig roll till nästa säsong.

George Lapslie (1+)
2 (1+1) matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng
Startade I premiären och hoppade in i andra omgången mot Doncaster. Sedan var George Lapslie den första att skeppas vidare för att lämna plats i lönebudgeten när transferembargot upphörde. En lojal och allround spelare men en stagnerad utveckling. Lånades ut till Mansfield för att sedan skrivas över permanent i januari.

Dylan Levitt (1+)
3 matcher, 0 mål, 0 assist, 2 poäng
Ytterligare en spelare som hann med ytterst lite under säsongen. Hyllades nämnvärt av akademitränaren Nicky Butt i Manchester United inför utlåningen men kan inte sägas leva upp till det under det knappa halvåret i London. Gjorde en ganska fin debut från start i bortamatchen mot Lincoln men blev sedan totalt överkörd på den våta mattan i Northampton i 45 minuter. Hindrades sedan av Covid-19 och övertygade tydligen inte tillräckligt på träningsplanen för att på allvar konkurrera om en plats på mittfältet. Det var alltså ingen överraskning att Levitt återkallades i januari.

Marcus Maddison (1+)
8 (4+4) matcher, 1 mål, 3 poäng 
Charlton chansade och fångade upp en fri Marcus Maddison i oktober. När allt klaffar är Maddison en klasspelare i League One men det skulle komma att inte alls fungera här. Behövde en lång startsträcka för att komma i form och kritiserades öppet av Lee Bowyer. Trampade sedan i gång någorlunda i december och visade upp ett tillfälle av briljans med ett klassmål mot Plymouth på annandagen. Sågades sedan på nytt av Bowyer efter inhoppet mot Accrington i januari och syntes efter det inte till mer. Lånades ut till Bolton på deadline day men fullföljde inte avtalet utan tog paus från fotbollen under våren. Spelar non-league fotboll nästa år.

Liam Millar (4+)
27 (23+4) matcher, 2 mål, 6 assist, 19 poäng
Liam Millar får ändå anses svårbedömd. Blev ett friskt tillskott i januarifönstret och ersatte den skadade Alfie Doughtys snabbhet på ett bra sätt. Var närmast helt ordinarie under hela andra halvan av säsongen och hade vissa matcher där han närmast själv tog hand om lagets anfallsspel. Tenderar sedan ibland att falla ur matcherna genom att bli för lättläst i sina aktioner och poängproduktionen hade kunnat vara mycket mer. Det positiva väger dock över det negativa och Millar var inblandad i fler mål än vad statistiken visar. Gick egentligen starkt under hela våren och får i relation till Charltons säsong anses ha gjort mycket bra ifrån sig.  

Albie Morgan (3+)
28 (14+14) matcher, 1 mål, 3 assist, 9 poäng
Tog kliv framåt under säsongen och var delvis ordinarie. Var väldigt bra i november och bidrar med mycket energi och löpmeter. Hade till en början något svårt att komma till sin rätt och få speltid under Adkins men fick visa på slutet av säsongen att han är att räkna med framöver. Har energin att förändra en matchbild och bidra med poäng framåt men kan vara lika osynlig i nästa match. Annars en väl godkänd säsong av Albie som visar på progression i sin utveckling.

Darren Pratley (3+)
39 (33+6) matcher, 1 mål, 2 assist, 16 poäng
Är trots sin ålder den utespelare som sammanlagt gör flest matcher i laget under säsongen. Fick framför allt vikariera som mittback under hösten och gjorde det med ett godkänt resultat. Sedan fortsatt en urstark bollvinnare när han tog plats på mittfältet. Alla matchbilder passar inte hans spelstil men när det är bortamatcher i Northampton, Milton Keynes och Accrington – Ja, då var han väldigt bra! Kommer därmed att tydligt saknas under några matcher nästa säsong.

Andrew Shinnie (3+)
29 (18+11) matcher, 3 mål, 7 assist, 16 poäng
Anlände på lån från Luton Town och gjorde en bra säsong. Var kreativ från sin mittfältsposition och blev assistbäst i laget med sju målgivande passningar. Stod sedan även för tre vackra mål, varav struten mot Bristol Rovers på hemmaplan i mars var en riktig pärla. Den var överhuvutaget en av Shinnies främsta insatser. Kändes som en av lagets främsta lirare under 2/3 av säsongen men hittade inte en plats i Adkins system. Försvann ur laget mot slutet och det blev tydligt att Shinnie inte hade en framtid i laget under det nya ledarskapet.

Matt Smith (1+)
8 (3+5) matcher, 0 mål, 0 assist, 1 poäng
Matt Smith var lånespelaren som fick ersätta misslyckade Levitt. Han fick mer speltid och gjorde det bättre än sin föregångare men egentligen inte mycket mer än så. Var tydligen för bra för Swindon i samma division men steget till Charlton blev möjligtvis aningen för stort. En energisk, teknisk och rivig spelare, som dock hade svårt att ta en plats och försvann sedan helt när Adkins kommit. Gjorde därmed inte heller något större väsen av sig under sina månader i klubben.

James Vennings (1+)
1 match, 0 mål, 0 assist, 0 poäng
Det blev en match i serien för Vennings som lite oväntat fick starta i hemmamatchen mot Sunderland i oktober. Gjorde inte bort sig men syntes inte heller till efter det, vilket kan påvisa att han inte varit särskilt nära en plats i truppen egentligen. Om han är en av dem som får chansen till nästa säsong återstår att se.

Ben Watson (2+)
29 (24+5) matcher, 1 mål, 0 assist, 10 poäng
Defensiv mittfältare som omedelbart besatte en position vid sin ankomst i oktober. En bra bollvinnare likt Pratley men erbjöd andra kvaliteter i speluppbyggnaden. Kom framför allt till sin rätt när Charlton fick äga matcherna och styra villkoren. Det förväntades inte Watson skulle bli någon spelare som syntes i poängkolumnen men förväntningarna var ändå högre än att han enbart skulle nå ett godkänt betyg. Har en rutinmässig förmåga att nästan alltid stå rätt i sin position.

Jonny Williams (2+)
18 (7+11) matcher, 2 mål, 0 assist, 6 poäng
Det blev en halv säsong för Jonny innan han återförenades med Mick McCarthy i Cardiff i januari. Prestationerna från walesaren såg ut som vanligt. Vissa matcher var han helt osynlig och passade inte alls in i matchbilden. Andra matcher var han precis så finurlig och hal som alla vill att han ska vara. Fick fira sin sista tid med att göra sitt första mål i klubben mot Portsmouth på bortaplan i oktober och gjorde ett till mål mot Wimbledon i december. Hade egenskaper som kunde saknas under våren men var alldeles för ojämn i sina prestationer.

Erhun Öztumer (1+)
2 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng
Startade i två av de fyra första matcherna men gjorde de utan att övertyga. När sedan ägarbytet var genomfört blev det tydligt att det inte fanns plats för Öztumer i truppen och han tog flyttlasset till Bristol Rovers. En förstärkning för dem tänkte man men där gick det inte heller bättre. Från och med 30 juni är Öztumer en fri spelare, efter, vad man får kalla, en misslyckad sejour i Charlton.
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-06-24 15:33:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson