Lagbanner
2021-09-11 16:00

Charlton - Cheltenham

Inför Charlton – Cheltenham Town & genomgång av spelartruppen
Alex Gilbey kämpar fortsatt med att bli kvitt sviterna från Covid-19.

Inför Charlton – Cheltenham Town & genomgång av spelartruppen

Över en veckas landslagsuppehåll är nu förbi och fotboll ska åter spelas på the Valley, när Charlton tar emot nykomlingen Cheltenham Town.

Det är en förväntansfull stämning som omgärdar Charltons träningsanläggning när spelartruppen nu är återsamlad. En till stora delar tuff augusti månad med misslyckade resultat, avslutades åtminstone snyggt när ordinarie startelva slog Crewe med 2-0 och ett roterat manskap krossade Crawley med 6-1 i EFL-Trophy. Därav kan landslagsuppehållet sägas ha kommit något olägligt då Charlton verkligen fick upp farten i de två senaste tävlingsmatcherna. Samtidigt lyckades Charlton både spetsa och bredda truppen med nyförvärv innan och efter deadline day, vilket gett flera av de nya spelarna en lugn start för att acklimatisera sig.

11 spelare in och 8 spelare ut var Charltons facit för övergånsföntret när det så småningom kunde börja summeras. Tidigare i veckan adderades sedan vänsterbacken Papa Souaré och målvakten Stephen Henderson till ”spelare in” kategorin och om vi nu utgår ifrån att Charlton har värvat färdigt ser sammanställningen av värvningar och förluster ut på detta sätt:

Nyförvärv: Jayden Stockley (cfw, Preston), Craig MacGillivray (mv, Portsmouth), George Dobson (dm, Sunderland), Akin Famewo (mb, Norwich lån), Sean Clare (cm, Oxford United), Charlie Kirk (vy, Crewe), Corey Blackett-Taylor (vy, Tranmere), Elliot Lee (cfw, Luton lån), Harry Arter (cm, Nottingham lån), Sam Lavelle (mb, Morecambe), Jonathan Leko (hy, Birmingham lån), Papa Souaré (vb, Troyes), Stephen Henderson (mv, Crystal Palace)  

Förluster: Deji Oshilaja (mb, Burton Albion), Darren Pratley (cm, Leyton Orient), Andrew Shinnie (om, Livingston), Marcus Maddison (om, Spalding United), Erhun Öztumer (om, Fatih Karagümrük), Chuks Aneke (cfw, Birmingham City), Ben Amos (mv, Wigan Athletic), Ashley Maynard-Brewer (mv, Ross County lån).

En lista med en rad spännande nyförvärv och endast någon enstaka kännbar förlust. Charlton, med dess ledning och supportrar, bör vara nöjd med resultatet hur övergångsfönstret nu kan sammanfattas. Målvaktspositionen har stärkts till det bättre med Craig MacGillivray och Stephen Henderson som alternativ. Ben Amos är absolut en bra League One-målvakt men det blev tidigt tydligt att han hade intressen på annan ort och att det fanns likvärdiga, eller kanske till och med bättre, alternativ uppradade på marknaden. Amos valde att gå gratis till Wigan och Charlton lyckades genom en liknande kostnadsfri övergång få både MacGillivray och Henderson från Portsmouth respektive Crystal Palace. Även om det inte har börjat som det var tänkt, var det ändå rätt av Ashley Maynard-Brewer att resa till Skottland för att chansen till mer regelbunden seniorfotboll.

I slutändan känns det som att defensiven har fått till en bra konstruktion. Akin Famewo säkrades tidigt i juli genom ett låneavtal med köpoption, för att bilda det högklassiga mittlås med Ryan Inniss som vi vet fungerade så bra under förra säsongen. Att Inniss då och då kommer behöva hanteras ömtåligt är ingen nyhet och därför var det bra att Charlton landade Sam Lavelle som ersättre och tredjeval. Lavelle kommer till Charlton med en hunger och ett framgångsrikt år bakom sig. Han har dessutom redan hunnit bevisa sig på denna nivå efter att ha spelat fullt ut med Morecambe i augusti. På kö som fjärdealternativ står sedan ungdomarna Deji Elerewe, Charlie Barker och rutinerade Jason Pearce. Lika bra förställt är det numera på ytterbacksplatserna där man kan alternera mellan Adam Matthews/Chris Gunter till höger och Ben Purrington/Papa Souaré till vänster.

Det centrala mittfältet är positionen som kan bli Charltons lyxproblem under den här säsongen. Här är det fullsmockat med spelare och konkurrensen kommer bli stenhård. George Dobson, Ben Watson, Albie Morgan, Sean Clare och Harry Arter är namnen som för tillfället är i speldugligt skick och lägg därtill att Alex Gilbey närmar sig comeback och att lagets bäste spelare i Jake Forster-Caskey kommer komma tillbaka från skada i sinom tid. Grundtanken var att truppen skulle byggas utefter 4-3-3 formationen men med tanke på starten av säsongen och hur väl 4-4-2 fungerade i senaste matchen så är känslan att de planerna redan ritats om. En förändring som kan ställa till problem när så pass många kvalificerade spelare ska slåss om två platser.

På ytterkanterna kan det nog komma att flyttas runt en del folk. Hittills har DJ Jaiyesimi varit förstavalet till höger och Charlie Kirk detsamma till vänster. Något som lär fortsätta om inte Nigel Adkins kommer på andra tankar. Det är i alla fall truppens två mest tydliga och främsta vingar, även om Jonathan Leko och Elliot Lee måste beräknas in som konkurrenter på dessa positioner också. I grunden är de två sistnämnde forwards men där är det precis som överallt begränsat med utrymme. Corey Blackett-Taylor får alltjämt ses som backup till Kirk på vänsterkanten och vid behov kan såväl Sean Clare som Albie Morgan flyttas ut och hantera en högerkant.  

Sedan handlar det om anfallspositionen som på slutet av övergångsfönstret fick ett par namn att räkna med. Till en början var det som sagt en forwardsplats som var visionen och den skulle besättas av Jayden Stockley som bollmottagare. Utgången blev dock att han blev alldeles för isolerad som ensam forward och i senaste matchen mot Crewe var det väldigt tydligt att han behöver en kollega som arbetar över ytor nära honom. Det behöver vara en snubbe som är rapp i djupled och till det har Charlton nu både Conor Washington och Jonathan Leko. Elliot Lee ska också räknas in här men han är enligt undertecknad mer av ett släpande forwardsalternativ och om undertecknad får tro är han mer aktuell som ytter i dagsläget. Om det inte är så att Leko faktiskt är inhämtad för att främst hålla till på en kant. Då lär Jaiyesimi få flytta ut till bänken. För att vara snäll måste även Ronnie Schwartz nämnas i ekvationen men känslan är att hans problem med matchformen och ständiga frånvaro i matchtrupperna gör honom till en ganska obetydlig figur för tillfället.

Då släpper vi genomgången av hur truppen är sammansatt och riktar lite fokus mot helgens match och motståndare.

Charlton kommer förhoppningsvis stärkta från den senaste vinsten mot Crewe och där fanns det mycket att bära med sig till lördagen när man ska spela sin tredje raka hemmamatch. Sett till spelartruppen är det mycket som ser annorlunda ut till denna match, med hela fem spelare som har möjlighet att göra debuter eller comebacker för klubben. På frånvarolistan är det fortfarande Ben Purrington (skada), Alex Gilbey (sjukdom) och Jake Forster-Caskey (långtidsskadad) som syns.

Cheltenham Town är tillbaka i League One för första gången sedan 2009. Laget vann förra säsongen League Two genom att plocka 82 poäng och fick fira sin första professionella serieseger i klubbens historia. Michael Duff är tränaren som, under sitt första uppdrag, gjort ett mycket bra jobb och på tre säsonger tagit Cheltenham från League Twos undre halva till dit laget är idag.

Säsongen har hittills börjat godkänt för the Robins då man har spelat in sex poäng på lika många matcher. Man var ett av åtta lag som spelade ligamatch under förra veckans landslagsuppehåll och då blev det kryss på hemmaplan mot MK Dons. En motståndare som vi vet Charlton förlorade mot. Detta var en av tre matcher som slutat oavgjort, medan lagets hittills enda seger togs i omgång tre mot Ipswich (2-1). Duff ställer alltid upp med 3-5-2 formation, där Will Boyle leder den framgångsrika trebackslinjen som utgör lagets grund. Till matchen mot Charlton finns ett avbräck i denna lagdel då Chris Raglan är bekräftat skadad.

Charltons fem senaste ligamatcher: Crewe 2-0 (h), Wigan 0-2 (h), MK Dons 2-1 (b), Oxford Utd 2-1 (b), Sheffield Wed 0-0 (h).
VFFFO

Cheltenhams fem senaste ligamatcher: MK Dons 1-1 (h), Burton 1-1 (b), Fleetwood 3-2 (b), Ipswich 2-1 (h), Wycombe 1-3 (h).
OOFVF

Avspark: 16.00.
Arena: The Valley, London.
Följ matchen på: CharltonTV (bild) eller via Charltons twitter (skrift). 

COYA!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2021-09-10 21:51:03
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson