Lagbanner
Inför: Charlton – Gillingham (EFL Trophy)

Inför: Charlton – Gillingham (EFL Trophy)

Då var det även dags att sparka igång säsongen 2022/23 års upplaga av EFL Trophy (Papa John’s Trophy). The Addicks inleder gruppspelet med hemmamatch mot League Two-motstånd och Gillingham från granngrevskapet.

Ja, Ligacupen siktar redan mot sin tredje omgång och är igång för fullt. För ovanlighetens skull deltar Charlton fortfarande och oddsen pekar mot ett ännu längre deltagande då Stevenage från League Two väntar i nästa omgång. Men detta hindrar inte ytterligare en cuptävling att få sin planenliga uppstart. Den både älskade och utskällda tävlingen EFL Trophy är – enligt mig äntligen – tillbaka. Cupen som riktar sig mot lag i League One, League Two och U21-representationslagen från diverse Premier League-klubbar. Deltagandet från den sistnämnda kategorin ses dock inte som något älskvärt då deras intåg snarare försämrat cupens varumärke. Hela spektaklet avslutas med en final på Wembley runt månadsskiftet mars – april.

EFL Trophy faller alltså under en ganska tudelad uppfattning från den breda massan. Ligaspelet är prioriterat från samtliga deltagande ligalag och det för med sig reservbetonade startelvor och svaga publiksiffror – framför allt i cupens inledande gruppspelsstadie. Men likväl så är tävlingen den cup där lag tillhörande League One och Two faktiskt har en möjlighet att sätta ett avtryck och vinna en cuptitel på Wembley. En möjlighet som är få förunnad och som alla bör sträva mot att få uppleva. Faktum är att samtliga 48 lag i tredje- och fjärdedivisionen endast har två tävlingsmöjligheter per säsong att nå en final på Wembley. Antingen genom att hamna topp tre till sex i ligan och nå playoff-finalen, eller vägen genom EFL Trophy.

Charlton inleder sitt gruppspel i cupen med en hemmamatch på The Valley klockan 20:00 ikväll. Gruppen består av Gillingham och Colchester från League Two och Brighton & Hove Albions U21-lag, och på grund av lagens geografiska hemvist tillhör gruppen tävlingens så kallade södra avdelning – innehållande lag från landets södra delar. Ben Garner lär rotera en hel del i startelvan och det kan komma att påminna en hel del om den som spelade Ligacupen mot Walsall under förra veckan. Det innebär spelare som inte lyckats peta in sig själva bland de elva som startat i ligan och de akademispelare som ligger närmst att få känna på seniorfotboll. Förhoppningsvis finns det även möjlighet för den tidigare skadade duon Mandela Egbo och Chuks Aneke att få göra årsdebut, som inte än varit redo att känna på speltid i ligan. Man kan ju i alla fall hoppas.

Motståndet står en gammal bekant för. Nämligen blåsvartrandiga Gillingham FC från Kent och Medwayflodens utgång. Klubben avslutade förra säsongen ett långt och troget deltagande i League One med en nedflyttning till fjärdedivisionen. En stark upptryckning gjordes under våren för att säkra kontraktet men hösten och vintern hade varit för svag och målskillnad fick till slut smärtsamt avgöra deras öde. Man genomgick sedan en större uppbyggnation av spelartruppen under sommaren och säsongen har hittills börjat tufft i League Two med en vinst, en oavgjord och fyra förluster – vilket betyder fyra poäng och en 21:a plats i nuläget. Kvar är i alla fall den namnkunniga och meriterande managern Neil Harris och spelartruppen ser på pappret tillräckligt stark ut för att det ska lyfta när laget fått ihop det på planen, något som kan ta sin lilla tid – eller fråga bara Bristol Rovers.

Avspark: 20:00
Arena: The Valley, London 
Följ matchen på: Charlton TV (bild) eller via Charltons twitter (skrift). 

Come On You Addicks!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-08-31 16:20:14
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson