Lagbanner
2022-12-26 16:00

Charlton - Peterborough

Inför: Charlton – Peterborough Utd   
Kan Charlton ta med sig kämparglöden och motivationen från cupknallen i Ligacupen?

Inför: Charlton – Peterborough Utd   

The Addicks tar sig an Peterborough i den traditionsenliga annandagsfotbollen, och gör det med en ny tränare vid sidlinjen, med en usel form i bagaget och med en rejäl cupknall i baksätet.

Ja, den så traditionsfirade annandagsfotbollen är här igen. Ingen annan tradition i det 46 omgångar långa ligaspelets hålls mer kärt i mitt hus. Att få vakna upp annandagen, efter en blöt utekväll under juldagsnatten, och sedan utan dåligt samvete få positionera sig i soffan för att bevittna en heldags fotboll från öarna är en del av julfirandet.

Kanske känns det lite extra i år också ur Charltonperspektiv då det faktiskt är ett tag sedan den här traditionen inföll under normala omständigheter. Förra säsongen uteblev annandagsmatchen på grund av det Covid-19 utbrott som blossade upp i världen på nytt runt julveckorna. Säsongen innan dess (2020/21) levde vi mitt under den brinnande pandemin och då spelades visserligen fotbollen. 2-2 blev det i hemmamatchen Plymouth, där Chris Gunter stod som ovan målskytt och Marcus Maddison bjöd på det enda fotbollsgodis han hade i sig under sina tre månader i klubben. Men detta gjordes inför tomma läktare och då räknas det knappt heller.

Istället behöver vi söka oss tre säsonger tillbaka i tiden, till Championshipsäsongen 2019/20, för att hitta den senaste annandagen som var enligt traditionens ramar. Då tog Charlton emot Bristol City på hemmaplan – Charltons nya managers dåvarande arbetsgivare – och passade på att förgylla dagen med att bryta en elva matcher lång segerlös svit. 3-2 blev resultatet till The Addicks fördel. Österrikaren Andi Weinmann och Falkenbergssonen Niclas Eliasson gjorde målen för bortalaget, med Macauley Bonne blev tvåmålsskytt innan Alfie Doughty avgjorde för tre poäng till Charlton.

När historiemedvetandet nu har kickat in så går det att dra liknelser från då till nu. Liknelserna mellan säsongerna 19/20 och 22/23 är att Charlton åter är ett bottenlag och nu går in i annandagen med segerlös svit i ligaspelet. Senast Charlton plockade tre poäng var för sju omgångar sedan, mot Shrewsbury borta (0-1). Förra helgen blev det den tredje raka uddamålsförlusten, när Bristol Rovers vände och vann med 1-2 på The Valley. Lika bra som första halvlek var för Charlton, lika dålig var den andra – vilket bäddade för att det gick som det gjorde.

Däremot har det hunnits med något mellan förlusten mot Bristol Rovers och det som väntar under annandagen. På något oförklarligt sätt omvandlade Charlton sin usla form och sin håglösa andra halvlek mot Rovers, till att stå för en fantastisk defensiv krigarinsats mot Premier League-motståndet Brighton i Ligacupen. Man höll 0-0 i 97 spelminuter och trixade sedan sig på något sätt vidare från straffsparksläggningen till kvartsfinal. Nu väntar Manchester United på Old Trafford i kvartsfinal, och hur vi - som är på 18:e plats i League One - hamnade här är det ingen som varken kan förstå eller förklara. Att gå från den likbleka andra halvleken mot Rovers, till att stå för den kanske största cupknallen i klubbens historia.

Cupmatchen i sig kanske inte ändrar på särskilt mycket till annandagens hemmamatch mot Peterborough United, men det går väl inget annat än hoppas på att den väckt någon form av ny tändgnista och motivation för att ställa saker och ting till någorlunda rätta i ligaspelet. Ja, det är en märklig säsong det här. Dean Holden har i alla fall kommit in som klubbens nya manager sedan sist och kommer helgdagen till ära att få leda klubben för första gången från sidlinjen. Klubbikonen Jason Pearce har återgått till akademin och Anthony Hayes har inrättat sig i sin roll som hjälptränare igen. Båda ska hyllas för sina insatser under stökiga veckor och det var fint att de fick leda laget i triumfen mot Brighton, vilket garanterat är deras största bedrift i sina respektive unga tränarkarriärer.

I matchtruppen kommer Joe Wollacott, Mandela Egbo, Eoghan O’Connell och Conor McGrandles fortsatt vara frånvarande. Terell Thomas är tillbaka i ordentlig träning och kan möjligtvis involveras, samtidigt som det inte ska vara några problem med Scott Fraser som klev av senast. Chuks Aneke har dock återigen gjort illa sig och nu handlar det om den baksida som tog stryk i hans första löpning mot Brighton. Det går inte att bli klok på Anekes återkommande skadeproblem och vi har lärt oss vid det här laget att mycket ska till för att vi ska honom i spel innan årets slut, minst.  

Peterborough United, eller Posh, är åter tillbaka i League One efter ett ettårigt besök i andradivisionen. Man är väl egentligen tillbaka där man hör hemma, om ni frågar mig. Posh är ett av de där lagen som i min värld ska vara ett övre-halvan-lag i League One, med chans att kunna nå en uppflyttning och faktiskt halka sig upp för ett försök i Championship – där man sedan inte håller måttet. Doncaster – som nu är i League Two och harvar – tillhör också den här kategorin.

Laget leds av nordirländaren Grant McCann, som är inne på sin andra sejour (2016-2018) och som även tidigare innan dess verkat som spelare för klubben (2010-2015). Han kan divisionen sedan tidigare och har nått framgångar med bland annat Doncaster och Hull, varav han var med och coachade Hull till ligaseger säsongen 20/21 – samma säsong som Peterborough också tog steget upp. Han fick både kicken av Hull och installerades av Posh under förra Championshipsäsongen. Truppen är i hög grad intakt sedan dess, vilket snabbt har gjort dem till en toppkandidat den här säsongen. Jonson Clarke-Harris finns fortfarande där för att göra mål, och i mittfältets Jack Taylor bor det mycket kunnande. Den enda spelaren som riskera att missa anndagen i London rapporteras vara mittfältaren Oliver Norburn. Till Charltons fördel anländer dessutom även Posh till matchen med skakig form och självförtroende. Fyra raka förluster är facit i det senaste ligaspelet, vilket har bidragit till att man halkat ner till 8:e plats i tabellen och legat kvar på 31 poäng i några veckor.

The Addicks fem senaste ligamatcher: Bristol R 1-2 (h), Cheltenham 0-1 (h), Port Vale 1-0 (b), Burton 3-3 (b), Ipswich 4-4 (h).
FFFOO
Bästa målskyttar
Jesurun Rak-Sakyi – 5
Miles Leaburn – 4
Corey Blackett-Taylor – 3

Poshs fem senaste ligamatcher: Ipswich 2-1 (b), Barnsley 1-2 (h), Bristol R 1-0 (b), Exeter 3-2 (b), Cambridge 1-0 (h)
FFFFV
Bästa målskyttar
Jonson Clarke-Harris – 14
Jack Marriott – 4
Kwame Poku – 3

Avspark: 16.00
Arena: The Valley
Följ matchen på: Charlton TV (bild) eller via Charltons twitter (skrift). 

UP THE ADDICKS!!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-12-25 15:09:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson