Lagbanner
Globe Arena, 2023-03-14 20:45

Morecambe - Charlton

Inför: Morecambe – Charlton
Corey Blackett-Taylor har fått sitt kontrakt förlängt med ytterligare en säsong.

Inför: Morecambe – Charlton

The Addicks reser till en tuff bortaplan med fem raka matcher utan vinst i ryggen. Även om det på pappret ska gå att besegra ett Morecambe - som riskerar nedflyttning - så är det inte mycket som talar för Charlton utifrån den nuvarande darriga formen.

Japp, då var det dags för en ny inskjuten veckomgång som bjuder på matcher som av olika anledningar blivit framskjutna i kalendern. I Charltons fall handlar det om att bortaresan till Morecambe kom av sig i december på grund av en ospelbar fotbollsplan. Den blir istället av nu när vi närmat oss hälften av mars, och det är för övrigt den längsta bortaresan som Charlton gör den här säsongen när bussen styr mot västkusten och de norra delarna av Lancashire.

Då i december var det mycket som såg annorlunda ut. Charlton hade veckan innan roterat sig till en smärtsam hemmaförlust mot Cheltenham (0-1), fått Ben Garner sparkad dagarna efter det, och sedan stått för en pinsamt undermålig insats som skickade ut dem ur FA-cupen i dubbelmötet mot League Two-motståndet Stockport (3-1). Laget leddes av assisterande Anthony Hayes som interimtränare och Dean Holden var inte presenterad och klar som ny tränare förens veckorna efter. Där och då upplevdes nästan den frusna planen i Morecambe som en räddande ängel som gav Charlton lite andrum i en ny kaotisk tid.

Nu, ett par månader senare, vill man argumentera för att det blivit mycket bättre sedan dess, men det är också svårt att göra. Det positiva är att Charlton inte är särskilt aktuella för en bottenstrid som det stundtals kändes i december, men framstegen är knapra och för tillfället får vi nöja oss med en 16:e plats i tabellen – där en 11:e plats som bäst känns rimlig. Samtidigt har lag som Cheltenham och Burton gjort det bättre på sistone och närmat sig underifrån. Poänggapet till de absoluta nedflyttningsplatserna handlar om nio poäng. Formen är inget vidare som sagt. De senaste omgångarna har vi kunnat skylla på ett tufft spelschema som innebar noll mål och endast ett poäng i matcherna mot Derby, Sheffield Wednesday, Peterborough och Plymouth. Men det hjälpte inte heller att få Accrington Stanley på hemmaplan för att bryta den vinstlösa trenden utan den förlängdes faktiskt. Även om Charlton ändå gjorde mål den här omgången så blev ett oavgjort resultat (1-1) mot Accrington.

Förutsättningarna i spelartruppen har förändrats något sedan helgen. Chuks Aneke och Todd Kane är såklart inte med, och det är inte heller Mandela Egbo som ska spela med U21 på torsdag. Osäkert läge är det också kring Lucas Ness och Jesurun Rak-Sakyi, som båda klev av i helgens andra halvlek. Däremot kan Scott Fraser ha hämtat sig nu för att åter delta och Ryan Inniss är tillbaka efter att tydligen ha genomfört någon form av tandoperation. En positiv nyhet som rör spelartruppens framtid är att klubben valt att använda en kontraktsförlängningsoption med Corey Blackett-Taylor som förlänger dennes kontrakt över nästa säsong. En viktig förlängning med en av få nyckelspelare i den här truppen, och tillsammans med helgens förlängningar av Dean Holden och Ashley Maynard-Brewer visar detta att en del av bygget inför kommande säsong redan är igång.

I helgens införrapport valde jag att beskriva Accrington Stanley som ett bogey-team för Charltons del. Och efter helgens resultat har det narrativet stärkts ytterligare eftersom man för tredje säsongen i rad inte har lyckats besegra dem på vare sig hemma- eller bortaplan. Detta fick mig att tänka över historiken med kvällens motståndare i Morecambe FC och då slog det mig att Charlton faktiskt gick vinstlösa mot dem förra säsongen. Det blev oavgjort (2-2) uppe i Morecambe i en krampaktig novembermatch och sedan slutade hemmamötet under våren i en ofattbar 2-3 förlust på The Valley. En förlust som i hög grad skänkte nytt kontrakt till räkorna som då var nykomlingar. Det finns inte tillräckligt med underlag för att placera i Morecambe i bogey-team facket som Accrington, men det är klart att även denna lilla klubb från Lancashire kan ställa till med fler problem för Charlton som man är i nuvarande form och skick.

För även i Morecambes fall har det hänt en del sedan det inställda mötet i decembermånad. Då låg man sist i tabellen efter en ruskigt svag höstsäsong med endast 15 poäng inspelade. En nedflyttning kändes då ofrånkomlig. Men sedan dess har man repat en hel del mod och Derek Adams har lyckats förbättra mycket genom att få fortsatt förtroende som manager. Mer än dubbelt så många poäng har trillat in sedan dess och man har lyckats klättra till den översta av de fyra nedflyttningsplatserna. Likt tidigare är det hemmaspelet som är poänggivande, då det är på Mazuma Stadium som 25 av 33 poäng har hämtats in. Den statistiken lugnar inte ens nerver inför att avsparken närmar sig, vill jag påstå. Ett par spelare har saknats den senaste tiden och det handlar om Jacob Bedeau, Max Melbourne, Jake Taylor och Michael Mellon. Den sistnämnde är långtidsskadad och kommer inte synas till ikväll, medans det är något mer oklart gällande de tre övrigas status.

The Addicks fem senaste ligamatcher: Accrington Stanley 1-1 (h), Plymouth 2-0 (b), Peterborough 0-0 (b), Sheffield Wed 0-1 (h), Derby 2-0 (b)
OFOFF
Bästa målskyttar
Jesurun Rak-Sakyi – 9
Miles Leaburn – 6
Corey Blackett-Taylor – 6  


Morecambe fem senaste ligamatcher: Shrewsbury 3-1 (b), Cambridge 1-1 (b), Bolton 0-0 (h), Fleetwood 1-0 (b), Port Vale 1-0 (h)
FOOFV
Bästa målskyttar
Jensen Weir – 8
Kieran Phillips – 7
Cole Stockton – 4

Avspark: 20:45
Följ matchen på: CharltonTV

UP THE ADDICKS!!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-03-14 16:54:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson