Lagbanner
2022-07-30 16:00

Accrington Stanley - Charlton

Inför säsongen och premiären: Accrington Stanley – Charlton
Ben Garner står inför att ta ut sin första startelva för Charlton i ligasammanhang.

Inför säsongen och premiären: Accrington Stanley – Charlton

Då var det dags igen för att börja slå sig ner i soffan klockan 16 varje lördag under många månader framöver. League One-premiären är här för att starta igång och denna gång – för min livstid – rekordtidigt. Charlton inleder med att resa till Accrington för att riva av bortamatchen på Crown Ground. Inte den sexigaste ligapremiären i klubbens historia, men det behöver inte heller vara fel.

Det var ett litet tag sedan det hördes något från sidan här. Den senaste fritiden för skrivandet har lagts på den inför-säsongen-guide av League One som finns att läsa i tre delar på SvenskaFans Englandssida. Charltonsidan har på så vis hamnat i skymundan och det har ju trots allt hänt lite under tiden för konstruerandet av guiden.

Träningsmatcher
Charlton avslutade försäsongen under förra helgen med två träningsmatcher, som det inte har redogjorts för här på sidan. Den första under förra fredagen mot Welling United bakom stängda dörrar på Sparrows Lane. 3-0 blev resultatet där Ben Garner mönstrade följande lag:
MacGillivray, Elerewe (Chin 46), Lavelle, Ness, Clayden, Dobson, Gilbey, Forster-Caskey, Jaiyesimi, Kirk, Aneke (Kanu 66).

Det var mållöst i halvtid, men efter pausvilan gasade Charlton upp i högre hastigheter och vann med 3-0. Alex Gilbey passade på att visa upp sig och gjorde två av målen, medan Diallang Jaiyesimi gjorde det sista. Detta följdes sedan upp dagen efter med säsongspremiären på The Valley. Charlton tog emot Championshipmotstånd och Swansea City. Ben Garner roterade till stor del och slängde ut detta gäng:
Wollacott; Clare, Inniss, O'Connell, Sessegnon (Chin 74); Morgan, McGrandles (Payne 46), Fraser; Leaburn (Henry 74), Stockley (c), Blackett-Taylor (Kanu 74)

Matchen slutade med förlust, 1-2, men Charlton har ingenting att skämmas över insatsen. Den var välspelad och bjöd Swansea på motstånd som gjorde att de säkerligen var nöjda med matchandet de fick i sitt genrep. Charlton tog ledningen via ett självmål av Harry Darling, men svanarna vände i andra till seger.

Lagkaptener
Tidigare i veckan kommunicerade klubben vilka tröjnummer som tilldelats vem och vilka som fått äran att bli kaptener. Jayden Stockley är utnämnd till huvudlagkapten och nyförvärvet Eoghan O’Connell blev något överraskande vicekapten. Garner kommenterade utnämningarna:
"Jayden has impressed from day one in terms of his character and leadership. Not only does he want the best from himself but he also wants to help others do the same. He has the respect of everyone and thoroughly deserves to be our Captain for this season."
"Eoghan has integrated into the club exceptionally well and has strong leadership qualities. His football intelligence is high and he helps others both on the pitch and around the training ground.”

Övergångsfönstret
Övergångsfönstret är inte i närheten av på väg att stänga utan håller öppet en månad till. Spelartrupperna är därmed fortfarande långt ifrån satta i divisionen, så även för Charltons del. Med förra sommaren färskt i minnet får man dock tillstå att Charlton agerat mer rekommenderat den här sommaren och fått mycket gjort under de viktiga försäsongsveckorna. Sex nyförvärv har presenterats, fem bosmanövergångar och ett lån. Det har alltså inte än hostats upp en enda övergångssumma i övergångarna. Samtidigt kan elva tidigare spelare sägas ha lämnat. Två av dem under perioden av försäsongen, resterande innan laget hade återsamling på träningsanläggningen. Aktiviteterna under fönstret kan sammanfattas så här:

Nyförvärv 
Eoghan O’Connell (mb, Rochdale), Mandela Egbo (hb, Swindon), Joe Wollacott (mv, Swindon), Conor McGrandles (cm, Lincoln), Steven Sessegnon (hb, Fulham lån), Jack Payne (om, Swindon), 

Förluster 
Conor Washington (fw, Rotherham), Ben Dempsey (cm, Ayr United), Chris Gunter (hb, Wimbledon), Adam Matthews (hb, Omonia Nicosia), Stephen Henderson (mv,), Papa Souaré (vb, klubb ej klar), Ben Watson (cm, klubb ej klar), Ben Purrington (vb, Ross County), Ashley Maynard-Brewer (mv, Gillingham lån), Hady Ghandour (fw, Maidstone), Josh Davison (cfw, Wimbledon), 

Truppbygget
Vi förflyttar oss sedan till hur truppbygget i nuläget ser ut position för position. Börjar man med målvaktssidan så ser den ordentligt välrustad ut. När klubben tog chansen att plocka in Garners målvakt från tiden i Swindon, Joe Wollacott, så breddades konkurrensen rejält. Stephen Henderson var andramålvakt förra säsongen och fick inget förlängt kontrakt för att släppa platsen till en låneåtervändande Ashley Maynard-Brewer – trodde många! När Wollacott presenterades blev konsekvensen snabbt att AMB lånades ut på nytt och denna gång till Gillingham i League Two, där han nu oturligt nog lyckats skada sig. Så Charlton går in i ligapremiären med en målvaktsuppsättning innehållande nyförvärvet Wollacott, förra säsongens förstemålvakt Craig MacGillivray och unge Nathan Harness som agerar tredjefiol. Konkurrensen kommer främst att stå mellan Wollacott och MacGillivray och där ligger den förstnämnda bäst till i nuläget. Garner har bekräftat att Wollacott kommer starta mellan stolparna i premiären och han tilldelades nummer ett på tröjan, vilket medförde att MacGillivray tilldelades nummer 13 istället. Vi får se om det kommer bli en så pass öppen och ärlig konkurrens målvakterna emellan som Garner eftersträvar. Det är i alla fall inte många lag som kan svara upp mot en sådan duo på den positionen i den här divisionen.

I försvarslinjen har det hänt en hel del. För tillfället består truppen av fyra mittbackar, två och en halv högerback och noll vänsterbackar. Mittbackarna är Sam Lavelle, Ryan Inniss, Deji Elerewe och nyförvärvet Eoghan O’Connell. Lavelle spås mot att ta större kliv framåt i sin utveckling och borde gå mot en större säsong i jämförelse med förra. O’Connell har tagit för sig under sin korta tid i klubben och går säkerligen också mot en startplats. Att Ryan Inniss fick sitt kontrakt förlängt förvånade nog många men han är kvar och redo att konkurrera. Samtidigt ser det i nuläget ut som att Deji Elerewe ska vara kvar i truppen och utgöra ett alternativ av två mittbacksplatser. Samtliga mittbackar är högerfotade, vilket kan öppna upp för en värvning av en vänsterfotad spelare men det har inte synts till någon sådan i ryktesspridningen än. I bakgrunden finns också nyligen uppflyttade akademispelaren Lucas Ness men hans axlar ska vi inte tynga med förväntningar med redan. Att stå med fyra mittbackar inför en premiär är helt ok och det är väl vad en trupp bör innehålla. Det krävs dock att man snabbt flyter samman och tar sina kliv framåt utvecklingsmässigt – och kanske framförallt håller sig skadefria. Såväl Lavelle som Inniss har tyvärr en skadehistorik i journalerna.

På ytterbacksplatserna återfinns nyförvärvet Mandela Egbo och säsongslånet Steven Sessegnon som renodlade alternativ. Båda dock med föreslagen tillhörighet till höger. Problematiken är att kolumnen med vänsterbackar ekar tom och kommer i ett inledande skede att behöva sin vikarie. Det mesta pekar på att Sessegnon får ta på sig den rollen och det ska han enligt uppgifter behärska. Samtidigt lyckades Egbo tidigt dra på sig en skada under försäsongen och kommer bekräftat inte komma till spel i någon ligapremiär i Accrington. Därav ser lösningen till höger – även denna säsong – att bli Sean Clare. Konkurrensen är stenhård för den gode Clare på centralt mittfält, han användes frekvent till höger i trebackslinjen under förra säsongen och har en historia som högerback under Karl Robinson i Oxford. Det är alltså mycket som pekar på att Clare får inrätta sig som ytterback framöver också. Tidigare nämnda Lucas Ness och en annan akademispelare i Charles Clayden har vikarierat under träningsmatcherna till höger respektive vänster, men båda ser ut att ligga närmre en utlåning än att starta en premiär. Av allt att döma behöver klubben gå ut på ytterbacksjakt i augusti och då med fokus på spelare som hanterar vänsterbacken främst.

Mittfältet, och då i synnerhet det centrala, är den position som framstår som mest välrustad eller överbefolkad – beror på hur man ser det. Lyssna bara till George Dobson, Jake Forster-Caskey, Scott Fraser, Alex Gilbey, Albie Morgan samt nyförvärven Conor McGrandles och Jack Payne. Alla kommer givetvis inte kunna spela samtidigt men alla har inte heller samma roller. Det som är positivt är att Garners formation åtminstone tillåter tre centrala fältare, annars hade det varit absurd konkurrens. Baserat på förra säsongen borde Dobson ha den defensiva rollen i besittning och han är också den med överlägset tydligast defensiv profilering av dem alla. De resterande två platserna kommer det bli krig på träningarna om och alla har sin hållhake. Forster-Caskey står högt i kurs inom klubben, Fraser är en klasspelare för divisionen, Gilbey har stuckit ut på försäsongen, Morgan är egen produkt, McGrandles är det mest meriterande nyförvärvet och Payne är en favorit hos Garner. I nuläget kommer Garner kunna välja och vraka mellan hur han ska formera och balansera sitt mittfält. Det är ett lyxproblem men det vore inte orimligt något namn försvinner innan augusti blir till september. Aaron Henry är akademispelaren som finns med i bakvattnet.

Yttrarna är den position som upplevs mest given på förhand. Här ska Corey Blackett-Taylor och Charlie Kirk spela. Blackett-Taylor var förra säsongens behållning och visade upp en otrolig förmåga att göra sin gubbe på kanten. Kirk fick inte plats i dåvarande system men hittade glädjen under en vår i Blackpool ett hack upp i seriesystemet och är nu tillbaka för att göra sig förtjänt av summan Charlton köpte honom för. Tredjealternativ är Diallang Jaiyesimi, som likt sina konkurrenter hanterar att spela på antingen höger eller vänster. Han har varit ytterst medioker under sitt ett och halvt år i klubben och får inleda med att slå ur underläge nu. För att spetsa till det här ytterligare borde ett ytternamn till landa i truppen.

På forwardssidan kommer det troligtvis bara vara en plats att slåss om. Där finns lagkaptenen Jayden Stockley och den i januari återvändande Chuks Aneke. Två stora och starka forwards som kan sätta vilket försvar som helst i arbete. Stockley är mer av en boxspelare, medan Aneke gärna länkar samman med mittfältet och är mer dynamisk av sig. Här borde det också vara prioriterat att få in något namn till. Har Stockley en dålig dag kan det bli enkelspårigt med honom som ensam forward. Aneke är ett proffs när det gäller att förvandla matchbilder på kort tid men han kämpar ständigt varje säsong mot skavanker och sin fitness. Det känns faktiskt ohållbart att bara gå in med två forwardsalternativ. Miles Leaburn har visserligen gjort en dunder försäsong och kan bli en ny bättre Mason Burstow, men likt övriga akademispelare är det ett för stort steg att lägga för mycket ansvar på honom redan nu.

Inför matchen: Accrington Stanley
Om vi då tar förutsättningarna inför dagens ligapremiär på bortaplan så är en premiär alltid en premiär. Försäsongens insatser visar ett tecken på något men betyder ingenting när poängräknandet i ligan väl är igång. Charlton inleder säsongen med en av säsongens mest luriga bortamatcher. Det är aldrig enkelt att komma till Accringtons lilla plan och trånga arena. Här behöver man alltid kriga för att få med sig poäng hem. Kanske är det därför inte fel att avverka denna bortamatchen redan i premiären när optimismen och glädjen spirar.

Vi får se vad Ben Garner väljer för inledande startelva. Det enda som bekräftats är att Joe Wollacott kommer inleda med förstaspaden som målvakt. Dessutom bekräftade han att nyförvärven Conor McGrandles och Jack Payne kommer finnas med i matchtruppen. Skadelistan inleder säsongen med två namn och det är Mandela Egbo och Chuks Aneke som inte reser med till Lancashire.

I Accrington har det mesta varit sig likt under sommaren. John Coleman sitter kvar som tränare och driver sitt projekt vidare. Det har fyndats spelare och kommit in namn som man aldrig hört talas om innan men som säkert kommer passa in perfekt utefter Accringtons mall. Man är erkänt starka på hemmaplan där majoriteten av poängen samlas varje säsong och det är lite av den gamla skolans fotboll som är vägvinnande med direktfotboll och långa inkast. Osäkra till spel rapporteras Ryan Astley, Michael Nottingham och  Jay Rich-Baghuelou vara i Accrington, och Toby Savin och Rosaire Longelo är avstängda.

Rent historiskt sett har Charlton haft det svårt mot Accrington vilket alltid skapar en dålig vibb i mötena lagen emellan. Men kanske är det just nu det bästa tillfället att faktiskt möta dem. Deras lagbygge är likt många andras inte klart och man saknar en riktig toppforward och målgörare sedan Colby Bishop såldes till Portsmouth. Man har skrivande stund hunnit med följande aktivitet under sommaren:

Nyförvärv 
Mo Sangare (cm, Newcastle U23), Matt Lowe (fw, Brackley), Lukas Jensen (mv, Burnley lån), Shaun Whalley (hy, Shrewsbury), Ryan Astley (mb, Everton U23 lån), Alhagi Touray Sisay (cfw, Haverfordwest), Enock Lusiama (fw, Daisy Hill), 

Förluster 
John O’Sullivan (hm, Bohemians), Stephen Sama (mb,), Lewis Mansell (cfw), Matt Butcher (dm, Plymouth), Ross Sykes (mb, Union SG), Colby Bishop (cfw, Portsmouth)

Avspark: 16:00
Arena: Wham Stadium (Crown Ground), Accrington
Följ matchen på: Charlton TV (bild) eller via Charltons twitter (skrift). 


Come On You Addicks!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-07-30 09:28:21
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson