Lagbanner
Inledande truppbygget – Charltons retained list presenterad

Inledande truppbygget – Charltons retained list presenterad

Charlton Athletic har presenterat sin retained list. Något som kan ses som ett avslut på nuvarande säsong och en inledning på den kommande.

Ja, League One säsongen och dess 46 omgångar är avslutad sedan en vecka tillbaka. I skrivande stund pågår det rykande playoff-spelet, där den första omgången av dubbelmötena har avverkat och därmed återstår en match innan den heta playoff-finalen väntar. Även om undertecknad inte har känslorna investerade i något av deltagande lagen så är det faktiskt höjdpunkten av säsongen att få följa de utsålda och betydelsefulla matcherna.

För Charltons del avslutades säsongen i samband med att det sattes punkt för de 46 omgångarna. En 10:e plats blev slutfacit för en säsong som sett till helheten får betraktas som ett misslyckande och en besvikelse, igen. Samtidigt som spelare har begett sig i väg på semester i veckan så har klubben nu gått ut med sin retained list, som meddelar vilka av spelarna med utgående kontrakt som klubben valt att erbjuda nya avtal eller att släppa inför kommande säsong. Ett utskick som kan ha sägas ha den tvådelade funktionen i att både avrunda den nuvarande säsongen och samtidigt inleda förberedelserna inför den som väntar.

I supporterled har förväntningarna varit ganska uppspelta inför säsongens retained list. Besvikelsen efter säsongen har varit stor och det råder konsensus i uppfattningen att det krävs en rejäl utstädning och renovering av den befintliga spelartruppen för att klubben ska göra framsteg. För under de senaste säsongerna talar vi snarare om regression än om progression i många avseenden. De två senaste säsongernas upplagor av Charlton Athletic har helt enkelt inte varit bättre än mediokra mittenlag, med rejält avstånd till tabellen toppskikt – där man sett till klubbens mått bör vara.

Så, under lördagen presenterade Charlton slutligen sin retained list – något senare än flera andra ligakonkurrenter – och detta involverade nyheter angående 20 spelare från säsongen. De första spelarna att presentera är de kanske mest ointressanta. Det handlar om de vanliga låneavtalen som nu löper ut och som medför att spelarna i fråga återvänder till sina huvudklubbar. I Charltons fall får man nu inför kommande säsongsstart tillbaka sex spelare till sin organisation. Det handlar om Richard Chin (ytterback, Dartford), Deji Elerewe (mittback, Bromley), Sam Lavelle (mittback, Burton), Charlie Kirk (ytter, Burton), Diallang Jaiyesimi (ytter, AFC Wimbledon) och Conor McGrandles (centralmittfältare, Cambridge). På andra hållet återvänder nu fem spelare till sina respektive huvudklubbar. Det handlar i sin tur om Steven Sessegnon (Fulham), Todd Kane (Coventry), Matt Penney (Ipswich), Gavin Kilkenny (Bournemouth) och Jesurun Rak-Sakyi (Crystal Palace).

Med elva lånespelare bortgallrade av de 20 involverade på listan så återstår det nu nio spelare med utgående avtal. I facket av spelare som fått ett någorlunda positivt besked så handlar det om tre spelare av dessa nio. Spelarna i fråga är mittbackarna Michael Hector och Terell Thomas samt mittfältaren Aaron Henry, och det är alltså de som erbjudits nya avtal av klubben. Ingen av dem har än tagit ställning till avtalen som presenterats. Några korta kommentarer gällande var och en kan vara på sin plats.

I Michael Hectors fall är det ingen som verkar förvånad över att han erbjudits ett nytt kontrakt. Den EFL-meriterade och reslige mittbacken kom in som free agent i januarifönstret och cementerade sig direkt i lagets mittförsvar. Han har en mängd värdefull rutin att tillföra till vilket League One-lag som helst och gjorde det mestadels bra i sina framträdanden under sin halva säsong i klubben. I min bok kändes det också ganska självklart och väntat att Hector skulle få denna möjlighet.

Om det inom supporterkretsar råder enighet i uppfattningen om Hector så är det raka motsatsen i frågan om Terell Thomas. Mittbacken blev en nödlösning att få in i truppen som free agent efter att sommarfönstret hade stängt. Han blev där och då ett självklart fjärdealternativ som mittback och känslan var att vistelsen inte skulle bli längre än januari, vilket det också var nära att bli. Men efter att januari passerat hände något och i och med Lucas Ness skada blev Thomas alternativet bredvid Hector som mittback, eller som vikarierande ytterback till vänster. Att Thomas är spelare av en tillräcklig kaliber för att vara en del av det ”nya” Charlton som väntar känns tveksamt. Men studerar man insats för insats så har faktiskt Thomas gjort det bra i Charltontröjan. I min värld kanske han inte borde ha erbjudit ett nytt avtal, men ser man den vänsterfotade mittbacken som en truppspelare – som hanterar olika roller i försvarslinjen – så är han faktiskt av värde. Troligtvis är han inte heller en dyr lösning och verkar uppenbarligen hantera rollen som truppspelare bra.

Till sist är det alltså även Aaron Henry som erbjudits möjligheterna till en kontraktsförnyelse. Den centrala mittfältaren har länge beskrivits som en talangfull sittande mittfältare och spelfördelare. Han har ofta varit en del av matchtruppen under säsongen men matchats försiktigt, varpå han har hunnit visa upp både sina spetsegenskaper och uppenbara brister. Det är inte så att Henry har spelat till sig det här kontraktet men han är fortsatt ung och där finns outforskad potential som behöver sättas på ordentligt seniorprov framöver. Av den anledningen är det rätt att förlänga med Henry och ge den egna produkten tid och möjligheter. Är även han en troligtvis billig spelare som kan finna sig i att vara en truppspelare nästa säsong.

Då återstår det sex spelare och dessa faller samtliga under kategorin spelare som inte erbjudits nya kontrakt med klubben. Det ena beslutet frammanar fler känslor än det andra. Dean Holden kommenterade processen att inte erbjuda ett nytt avtal till en spelare enligt följande till klubbens officiella kanaler: “Releasing a player is one of the hardest parts of being a football manager because I’ve got to know these guys really well in such a short space of time, however my job is to make these decisions in the best interests of the club in order to realise our ambitions next season. I’d like to thank the players who are set to leave the club for what they have given to Charlton over the years.”

Har man koll på de utgående avtalen i Charlton så förstår man nu vilka spelare det handlar om, men eftersom det inte är någon direkt vedertagen information så ska det för tydlighetens skull skrivas att det är Macauley Bonne, Alex Gilbey, Nathan Harness, Ryan Inniss, Sean Clare och Albie Morgan som kommer att lämna klubben när deras nuvarande avtal löper ut. För att lämna en kommentar gällande besluten kring dessa spelarna kan de delas in två grupper.

I första gruppen har vi de tre förstnämnda – Macauley Bonne, Alex Gilbey och Nathan Harness. Tre spelare som ingen i och runt klubben hade förväntat sig skulle erbjudas någon förlängning. Bonne bröt sitt avtal med Queens Park Rangers i januari och återvände till Charlton för en andra sejour samma månad. Det comebackande halvåret i klubben har inte blivit lyckat prestationsmässigt och än en gång har det skurit sig mellan Bonne och Charltonsupportrarna. Efter att ha gillat ett par inlägg relaterade till Ipswich Town - i efterdyningarna av Charltons 6-0 förlust - på sociala medier, så har inte Bonne varit välkommen i matchtrupper och sedermera även träning. Det blev 16 matcher och två mål för Bonne i sin andra vända.

Beslutet gällande Bonne var alltså allt annat än förvånande. Och samma sak kan skrivas angående Alex Gilbey, som lämnar klubben efter att hans treåriga avtal med klubben närmar sig sitt slut. Gilbey anslöt som bosman från Milton Keynes Dons inför säsongen 2020/21 och var en återkommande startspelare under sina första två säsonger, framför allt under Nigel Adkins kortvariga ledning. Inför den nuvarande säsongen var det dock tydligt att det skulle bli trångt på det centrala mittfältet och att dåvarande tränaren Ben Garner hade ögonen för andra. Lösningen blev en utlåning till League Two och Stevenage, där han varit en startspelare och bidragit till klubbens färska uppflyttning till League One. Att ha blivit ratad i Charlton verkar inte ha landat särskilt väl hos Gilbey. Han var direkt tydlig med att han inte ville återvända till klubben i januari och fastnade senare på film under Stevenage festfirande där han vilt sjunger med i nedvärderande Charltonramsor. Det blev sammanlagt 66 matcher och sex mål för Alex Gilbey i Charltontröjan.

Sedan har vi även målvakten Nathan Harness. Den 23 årige målvakten har tillhört Charltons verksamhet sedan 2019. Han har mest fyllt en funktion i klubbens akademilag, men även synts till i EFL-Trophy sammanhang och stod säsongens avslutande ligaomgång under förgående säsong. Det blev också Harness enda ligaframträdande för klubben. Denna säsong har präglats av en misslyckad utlåning och utebliven speltid. Således är det inte mer än rätt att Harness lämnar och söker sig vidare i sin fortsatt spelarkarriär.

Holden kommenterar följande spelare så här: “Nathan Harness has been a consummate professional since I arrived and while Macauley Bonne and Alex Gilbey have had their ups and downs at Charlton, we respect what they have contributed to the club.”

Då återstår det endast tre spelare att kommentera och det är de spelare som ändå kan sägas ha fyllt sina funktioner under säsongen som gått, och som uppenbarligen delar supporterskarande någorlunda i och med besluten som tagits. Att Ryan Inniss lämnar kanske inte riktigt adderas till det som nyligen skrevs, men försvararen lämnar i alla fall klubben efter tre säsonger, 72 matcher och fyra mål. Det är inget snack om att Inniss har haft sina matcher under de här säsongerna – kanske framför allt under sin första – och visat att han i sina bästa stunder är en bra League One-försvarare. Problemet är nivåskillnaden mellan hans högsta- och lägstanivå, och sin förmåga att ta opolerade beslut på planen som sätter laget i dåliga situationer (baklängesmål, fasta situationer och varningar). Lägg därtill att Inniss dessutom varit rejält skadedrabbad under sina två övriga säsonger, vilket endast 64 matcher vittnar om. Nej, många väntade sig det här beskedet redan efter förra säsongen men då aktiverades en förlängningsoption i hans avtal. Nu såg det annorlunda ut och det är inte mer än rätt att så blir fallet, enligt mig och många andra.

Det kommande avsked som vållat flest missnöjda frågetecken är faktumet att Sean Clare kommer lämna klubben efter två säsonger. Clare kom som bosman från Oxford United under sommaren 2021, då som en central mittfältare. Han skulle sedan visa sig användbar på flertalet positioner och har agerat mitt- wing- och ytterback i olika formationer. Således har han varit en uppskattad lagspelare som ofta gjort sig en del av de två senaste säsongernas startelvor. Prestationerna har varierat, framför allt under nuvarande säsong, men det är han inte heller direkt ensam om under sin tid i klubben. Det var många, däribland jag själv, som väntade sig att Clare faktiskt skulle erbjudas ett avtal om en förlängning, men där har alltså klubben gått den tuffa vägen tillmötes och Clare kommer behöva se sig om för en ny utmaning – vilket inte lär vara särskilt svårt att hitta med tanke på hans cv och flexibilitet. Den vettigaste förklaringen till beslutet kan tänkas vara att Mandela Egbo redan finns i klubben som högerback och att man nu har en möjlighet att stärka upp positionen till något bättre om Clare försvinner. Det blev 92 matcher och två mål för Clare i Charltontröjan.

Till sist har vi landat på den egna produkten Albie Morgan. Det beslut som är den här listans största vattendelare och som blir mest känslosamt. Morgan har tillhört klubbens sedan nio års ålder och varit en del av seniortruppen sedan 2018. Detta har inneburit sammanlagt fem säsonger, 146 matcher och åtta mål för moderklubben, varav hans mest minnesvärda framträdanden bör vara att han startade båda playoff-matcherna mot Doncaster under framgångsrika säsongen 2018/19. Det är lätt att tycka om Albie med sin ettriga spelstil, energi och känsliga högerfot. Men det ska också sägas att det där riktiga genombrottet aldrig riktigt har kommit. Det har varit mycket in och ut ur såväl startelva som matchtrupp under tre säsongers tid och därav har han sällat kommit över högre betyg än att vara godkänd. Höjden är hög, men visas allt för sällan och i för korta perioder.

Det är många inom och utom klubben som gärna hade sett Albie fortsatt vara en del av klubben under kommande säsonger och han är en värdefull truppspelare för divisionen. I truppen finns dock fortfarande Jack Payne i en snarlik roll och Aaron Henry är en annan spelare på samma position som alltså erbjudits ett avtal. Morgan är i detta nu en bättre spelare än Henry, men nu är det dags att låta den yngre förmågan få sin chans att växa ut till något som Morgan kanske inte riktigt uppfyllt. En separation svider men det kan också vara det bästa beslutet för båda parter. I det här fallet får Albie nu möjligheten att ta sig an en större roll någonstans.

Holden uttryckte sig på följande sätt om de tre sista spelarna: “Ryan Inniss and Sean Clare have both embraced what being a Charlton player means, having contributed on the pitch and also winning the club’s PFA Community Champion award for the work they have done in our local community.”  

“Albie Morgan is an academy graduate who has played nearly 150 games for the first team and has been here a large part of his life after joining Charlton at the age of nine. We're really grateful for everything he has done for the football club in that time. His commitment to the club has been first class since I arrived.”

“I’d like to thank the players who are set to leave the club for what they have given to Charlton over the years.”

När det kommer till de mer anonyma akademispelarna har Matthew DenchTolu Ladapo, Jacob Roddy, Jeremy Santos, Seydil Toure och Ryan Viggars kontrakt förlängts genom optioner i deras avtal. Naz Bakrin har erbjudits ett nytt kontrakt. 

Samtdigt har Charlie Barker, Dylan Gavin, Harris O’Connor och Sam Oguntayo ej erbjudits nya kontrakt, medan optioner inte har aktiverats hos Billy French, Nathan Harvey och Mack Reilly.

Fortsättningen på truppbygget följer! 

UP THE ADDICKSSSSS
!
 

 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-05-14 20:40:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson