Lagbanner
2022-04-30 13:30

Ipswich - Charlton
4 - 0

Ipswich – Charlton 4-0
Charltons supportrar har varit fantastiska under hela säsongen och har mer eller mindre utan konkurrens stått för den starkaste insatsen i relation till klubben.

Ipswich – Charlton 4-0

En dålig säsong avslutades med en dålig insats. Charlton kördes över fullständigt på bortaplan i Ipswich där slutresultatet skrev till 4-0, och längtan efter vad framtiden har för förbättringar att erbjuda är större än på länge.  

Tre ändringar var facit i slutomgången. Såväl väntade som oväntade. Att Sean Clare skulle missa matchen har stått klart sedan länge, så hans plats i startelvan fylldes av Ryan Inniss. Sedan gick Corey Blakcett-Taylor in från start då han var tillbaka från sjukdom och det på bekostnad av DJ Jaiyesimi. Sista ändringen tvingades fram på målvaktsfronten. Craig MacGillivray kom inte till spel på grund av det fortsatt existerande Covid-19 viruset. Detta gav möjligheten för unge Nathan Harness att göra ligadebut, då han klev om Stephen Henderson i rangordningen som troligtvis inte har en framtid i klubben.

Charlton: Harness; Inniss, Pearce (c), Famewo; Matthews, Gilbey (Aneke 54), Dobson, Morgan (Forster-Caskey 68), Blackett-Taylor; Stockley, Washington (Lee 75).
Ej använda avbytare: Henderson, Elerewe, Jaiyesimi, Burstow.

Ipswich: Walton; Donacien (Vincent-Young 56), Woolfenden, Baggott; Burns, Bakinson, Morsy (c), Penney; Chaplin (Humphreys 75), Bonne (Norwood 85), Celina.
Ej använda avbytare: Hladky, El Mizouni, Aluko, Pigott.

Domare: Charles Breakspear.
Publik: 26,002 (1,972 från Charlton).

Första halvlek
Ipswich gjorde matchen till sin med en gång. Både vad det gällde att styra possession och siffrorna på resultattavlan. Det tog endast sju minuter innan första bollen låg i Charltons nät och Ipswich hade ledningen. Från vänster spelade man sig in centralt och ett något passivt Charltonförsvar såg Tyreeq Bakinson smälla in 1-0 (7) med ett distansskott rakt upp i Harness vänstra kryss. Ett snyggt mål, som det inte är helt lätt att skydda sig mot.

Det mesta av inledningen hade pekat mot att Charlton var illa ute och fyra minuter efter ledningsmålet var det dags igen. Ipswich luckrade upp Charltons lagdelar som åter agerade passivt. Med två passningar slog Ipswich först ut ett helt osynkroniserat Charltonmittfält och sedan så även försvarslinjen med en genomskärare, vilket gav Wes Burns ett friläge med Harness. Enkelt duttade han bollen förbi den utrusande målvakten och faktumet att det blivit 2-0 (11) innebar att Charlton nu avslutade säsongen med sin sämsta matchinledning på 46 omgångar.

Fortsättningsvis var det Ipswichs match och man såg vid flera tillfällen till att trycka ner Charlton i planen genom ett smidigt och enkelt bollinnehav. Sett till matchbilden var det närmre ett nytt Ipswichmål än tvärtom, men trots det hade Charlton också möjligheten att lite oförtjänt göra match av tillställningen igen. En nick från Jayden Stockley på ett inlägg från Matthews tvingade fram en enhandsparad från Christian Walton för att hålla resultatet intakt innan halvtidsvilan.

Andra halvlek
Det blev inte, ur Charltonperspektiv, bättre i andra. Fem minuter tog det sen hade Ipswich 3-0 (50) och lagets för säsongen bästa spelare, Wes Burns, hade gjort sitt andra mål i matchen. Man vann boll vid mittplan och ännu en gång spelade man sig förbi Charltons lagdelar genom få men smarta passningar. Vår före detta spelare Macauley Bonne fick en genomskärare i djupled och spelade i sidled till Burns, som hann före Akin Famewo och petade bollen mellan benen på Harness.

Charlton borde sedan reducerat men det var en sådan dag när inget riktigt fungerade. En inbytt Chuks Aneke lyfte fram en djupledsboll och Conor Washington klev in framför en, vid det här laget till synes, nonchalant Elkan Baggott i straffområdet. Från åtta-nio meter kunde dock inte Washington hantera den studsande bollen utan han drog det följande skottet över ribban. Ingen förändring som kunde störa matchbilden genomförd alltså och Ipswich kunde fortsätta med det man pysslat med hela matchen. Det var bitvis smärtsamt att se hur enkelt och effektivt traktorpojkarna spelade sig runt Charltonspelarna och tog sig till farligheter. En av dessa fick Jason Pearce avvärja precis innan mållinjen och en annan rullade precis utanför Harness stolpe.

Charlton upplevde sin bästa period i matchen när en kvart återstod av säsongen. Här skapades en rad möjligheter för en reducering men utan att lyckas. Jayden Stockley nickade först klockrent i ribban i 78:e minuten i helt fritt nickläge, och i samma minut fast i en annan situation nickade Ryan Inniss i burgaveln. Corey Blackett-Taylor hotade också med ett skott ett par minuter senare men det ville sig helt enkelt inte för att snygga till slutsiffrorna någorlunda. I stället skulle Ipswich få slutföra den överkörning man förtjänat. En inbytt, och snart kontraktslös spelare i, James Norwood avslutade sin tid i Ipswich med att få ett instick och placera in 4-0 (88) ur mycket dålig vinkel, där Harness slarvigt släppte en glipa mellan sig själv och förstastolpen. Domaren var sedan vänlig och blåste av lidelsen, som skrevs till en mycket klar seger för Ipswich Town mot det för dagen vitklädda Charlton Athletic.  

Efter match
Nej, det var väl lite symptomatiskt att avsluta säsongen så här. Äntligen är den slut är den summativa känslan men det har redan omvandlats till en frestande känsla av vad framtiden har att erbjuda. Redan kommande vecka vill man börja nås av nyheter kring kommande truppbygge och rykten om förstärkningar. Troligtvis lär det dröja några veckor innan förberedelserna drar igång på riktigt men Charlton har möjlighet att nu börja påverka saker och ting tidigt, när samtidigt det alltid lika spännande och älskvärda playoff-spelet ska pågå.

Det enda att säga om matchen borde redan ha framgått genom referatet. Charlton var mycket dåliga och förlusten var både klar och rättvis. Man hamnar slutligen på en 13:e plats i tabellen, det vill säga precis på gärnsen för tabellens nedre halva. Inte mer om det. I stället kan fokus riktas mot vad som händer fortsättningsvis och då tänker jag på denna sida. Vad som kommer skrivas och sammanfattas, innan jag sätter punkt för det som varit säsongen 21/22, är inte helt bestämt. Förhoppningsvis går det att få till en säsongssummering på ett eller annat vis och troligtvis blir det den sedvanliga betygsättningen av hur truppen har skött sig under året.

Det är i alla fall en liten stolthet över att en ny säsong är genomförd här vad det gäller rapporter inför och efter varje omgång, såväl cup som ligamatch. Detta inlägg blir det 116:e i ordningen sedan säsongen sparkades igång den 7:e augusti mot Sheffield Wednesday på hemmaplan. Hur som helst, så vill jag passa på att rikta ett tack till er som läser och följer inläggen och som även då och då passar på att höra av er! Det uppskattas och det är den stora anledningen till att man fortsätter. Tack!

Omgångens poäng
3p – Jayden Stockley: Rev och slet. Försökte göra något när ingenting fungerade. Borde gjort mål men gör det också bra när han tar sig till lägena.

2p – Adam Matthews: Relativt stabil insats av Matthews som avslutat säsongen bättre än vad han inledde den. Fick in några fina inlägg och bidrog under den korta tid Charlton presterade i den här matchen.  

1p – George Dobson: Säsongens bästa spelare kan lika gärna få avsluta med en poäng för sin insats.

UP THE ADDICKS!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2022-05-01 21:10:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson